Värmdö Podcasts
-
I dagens program avhandlar vi julkalendrar av olika slag, och får höra allt om dansbandsskandalen som skakade Svensktoppen. Dessutom pratar vi om Anselm Kiefer, aktuell på konsthallen Artipelag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den första december och vi kan såklart inte låta bli att frossa i adventskalendrar och julkalendrar, både i papper och på TV. I år har det släppts, förutom kalendrar i de mer bekanta formaten, även en riktig kulturkalender, där varje dag kan lysas upp av verk med hög konstnärlig halt – om man kan hålla sig och inte öppna för tidigt, förstås. Vi har bjudit in Margareta Pettersson, som står bakom en ny konst- och litteraturkalender i bokformat.
Vi dyker även ner i Svensktoppens rafflande historia, och får höra allt om när Bert Karlsson kuppade in en armé av dansband som tog över listan – men kanske också räddade Svensktoppen. Om detta pratar vi med journalisten Carolina Norén, aktuell med en dokumentärserie om Svensktoppens historia.
I dagens program blir det även poesiläsning och klassisk gitarr med Johannes Kellerman och Hannes Meidal. Vi pratar nämligen om den blytunge tyske titanen bland konstnärer – Anselm Kiefer, som just nu fyller konthallen Artipelag på Värmdö.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Tobias Lundgren genomförde det klassiska Spartathlon för 6:e gången. 18-årige Alfons Enell utklassningsvann Östgöta Ultra Trail och ultradebuterande Jenny Rutström slog banrekord i Gotlands Ultra Marathon.
I det här avsnittet går vi även igenom lite inför trail-VM, Ida Nilsson & Simen Hjalmar Wästlund är två av de svenska deltagarna som hade fina genrep i helgen. Dennis Källerteg genrepade inför Kullamannen med FKT på Kalmarsundsleden. Dessutom Värmdö Ultra, Obbola Backyard, Storvretaklassikern och Tvåälvsloppet.
Stöd bevakningen av svensk ultralöpning: ultramarathon.se/patreon
-
Där vi vuxna glömt hur mycket avgörande utveckling som finns i leken, är förskolepedagogerna mästare på att både skapa, locka fram och synliggöra lärande. Alla de skills som vi idag pratar om behövs i samhället och kring vuxnas lärande, tränas barnen i medan de lär genom lekarna, maten de äter, naturen runt sig och i samspelet med varandra. Att följa en läroplan genom att dyka in i lek, är inte svårt för en engagerad, lekfull och duktig pedagog.
Möt rektor för Varglyans förskola på Värmdö utanför Stockholm, Maria Beukelmann. Om hur grunden för lusten till det livslånga lärandet läggs varje dag för barnen i förskolan. Avsnitt 66 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Maria Beukelmann på Varglyan och det är Livslångts Sandra Löv som i avsnittet pratar med barn och personal på förskolan. -
Det är Sveriges nationaldag, och Folksagopodden uppmärksammardet genom att undersöka folksagans mer verklighetsivrande kusin sägnen. Hängmed på en resa som täcker in hela Sverige.
Sägnerna i detta avsnitt är hittade med Institutet för Språkoch Folkminnens sägenkarta https://www.isof.se/sagenkartan#/places/nordic/true
Tomten i Surteby https://www.isof.se/arkiv-och-insamling/digitala-arkivtjanster/sagenkartan/sagenkartan#/records/56521/nordic/true
Den snåla drängen på Värmdö https://www.isof.se/arkiv-och-insamling/digitala-arkivtjanster/sagenkartan/sagenkartan#/records/330/nordic/true
De tre jättarna som bygger gammelstad kyrka https://www.isof.se/arkiv-och-insamling/digitala-arkivtjanster/sagenkartan/sagenkartan#/records/50466/nordic/true
Kristianstad https://www.isof.se/arkiv-och-insamling/digitala-arkivtjanster/sagenkartan/sagenkartan#/records/65/nordic/true
Osynlighetsskjortan https://www.isof.se/arkiv-och-insamling/digitala-arkivtjanster/sagenkartan/sagenkartan#/records/49936/nordic/true
-
Listettan och kommunstyrelsens ordförande i Värmdö Deshira Flankör (M) intervjuas inför valet 2022.
-
Detta är ett personligt och starkt avsnitt där vår gäst, Victoria Knaller delar sin resa genom livet där försäljning varit en central del redan från barnsben. Nu är hon nybliven fastighetsmäklare på Värmdö och har fått en riktig raketstart!
Försäljning fick hon med sig från bröstmjölken kan man säga då hon växte upp i en troende familj som Jehovas vittne. Invändningshantering och dörrknackning var en del av vardagen så hennes säljskola började tidigt. Vår gäst har sedan länge lämnat det religösa livet hon levde under sin uppväxt. Men allt har ett pris.... Hon har genom hårt arbete och jäkla mycket pannben gjort karriär inom försäljning. Hör hennes egna ord om hur religionen format henne och vad som gör att hon lyckas med sin försäljning.
Viktoria Knaller - en gäst som berör!
Detta avsnitt ges ut i samarbete med Ports Group - läs mer om Ports Group på www.portsgroup.com
-
Kerstin Ekman kom i höstas ut med en berättelse om skogen, djuren och ett gammalt äktenskap i "Löpa varg". Huvudpersonen heter Ulf och han och hustrun Inga bor i en by i Hälsingland. Ulf är skogsägare och jaktledare med kärlkramp, utmanad av mer oerfarna jägare. Och en dag ensam i husvagnen uppe på skiftet ser Ulf en varg. Men han säger inget till sin fru när han kommer hem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kerstin Ekman debuterade 1959 med deckarromanen 30 meter mord. Genom åren har hon skrivit ett trettiotal böcker. "Löpa varg" är en berättelse som Kerstin Ekman haft i kroppen sen 2008. Det är hennes första roman på tio år.
Kerstin Ekman vill skildra människans dilemma med hur vi ska förhålla oss till naturenBoken handlar om den pensionerade jägmästaren Ulf och hans möte med en varg - ett möte som förändrar honom i grunden och allt måste omprövas. Utom äktenskapet med Inga. Kerstin Ekman: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har, hur vi ska förhålla oss till det naturligt växande och naturligt levande."
Marie Lundström intervjuar Kerstin Ekman på Ingarö, Värmdö, utanför Stockholm. Där bor hon med sin man Börje sedan några år tillbaka. Programmet sändes första gången i september 2021.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Inspelningstekniker: Andreas Aldervi
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
-
Tema Digitalisering:
Vi samtalar med Cecilia Lejon, Mona Ekesryd och Anna Pegeleow från Värmdö kommun som berättar om hur de på ett systematiskt sätt arbetar med verksamhetsutveckling där man tar tillvara digitaliseringens möjligheter. Vi får också höra om deras arbete med kompetensutveckling.Medverkande: Cecilia Lejon, Kommundirektör, Mona Ekesryd, chef för HUB för vårt smartare Värmdö, Anna Pegelow, strateg, Värmdö kommun
Programledare: Anders Nordh, SKR
Tid: 38:33
-
Julklappshjälpen Värmdö hjälper familjer som har det svårt att få det att gå runt. När Liza Lövén och Petra Lindwall startade hade de en idé om vilka som skulle ge och vilka som skulle ta emot, men det visade sig inte stämma. Livssituationer som alla föräldrar kan hamna i kan göra att julen blir en ansträngd tid och för Liza och Petra är alltid barnens önska i fokus. Det stora förtroendet som Julklappshjälpen får är ändå det som förvånat mest.
Det här är det sista avsnittet för i år. Podden är tillbaka den 3 januari med nytt innehåll och nya avsnitt varannan måndag. God jul och gott nytt år!
-
Christina Schollin om sin oväntade comeback!
Tack och lov har det hänt mycket i forskningen kring kvinnors hjärthälsa på 20 år.
Men ännu är det långt ifrån tillräckligt.
I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möts hjärtläkaren Karin Schenck-Gustafsson och skådespelerskan Christina Schollin för att prata hälsa - och om att göra comeback efter 80!
Professor Karin Schenck-Gustafsson har varit med ända sedan starten av 1,6miljonerklubben. Det var när Alexandra Charles 1998 hörde Karin berätta om den ojämlika vården som hon fick idén till att starta föreningen.
-Jag hade lärt mig att hjärtinfarkt var en manlig sjukdom, berättar Karin. Men när jag blev chef på hjärtintensiven på Karolinska sjukhuset i Stockholm, så märkte jag att det inte stämde. Hälften av hjärtinfarkt-patienterna var ju kvinnor!
Dessutom hände det att när kvinnor sökte hjälp för sina hjärtproblem, så avfärdades de som simulanter!
-Deras problem syntes inte på den kranskärlsröntgen som man gjorde då, berättar Karin. På den tiden visste man inte att man kan ha hjärtinfarkt utan synliga förträngningar i de stora kranskärlen. Detta är nu aktuell forskning. Så vissa läkare trodde att kvinnorna låtsades vara sjuka.
Visst finns det en större medvetenhet idag, säger Karin, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.
Med i podden är också Christina Schollin, som har egen erfarenhet av hjärtproblem. Det var faktiskt tack vare 1.6miljonerklubben som hon fick hjälp.
-Ja, jag fick ingå i den så kallade Coala-studien 2018. Då upptäcktes det att jag hade förmaksflimmer. Jag hade ingen aning om det.
Just förmaksflimmer är en lite lurig diagnos, eftersom man inte alltid har symptom, precis som det var i Christinas fall. Men det är viktigt att behandla. Genom att få blodförtunnande medicin minskar risken för stroke och betablockare tar ner pulsen.
Christina Schollin ligger annars i en sorts hårdträning just nu. Eftersom hon drabbats av artros följer hon ett strikt träningsprogram med hjälp av appen Joint Academy.
-Den hjälper mig väldig, väldigt bra.
All rörlighet behövs när Christina Schollin lite oväntat gör comeback på Dramaten i Stockholm, 83 år gammal. Hon ska spela drottningen i Macbeth, med premiär i februari 2022.
-Jag hade för länge sedan bestämt mig för aldrig mer stå på en scen igen. Pressen, nervositeten och prestationsångesten… Nej fy, jag ville ta det lugnt och ta hand om barn och barnbarn.
-Men så läste jag manus och insåg att jag inte kunde säga säga nej till ett sådant fint erbjudande. Det blir dessutom precis 25 år sedan jag senast var på Dramaten.
Christina avslöjar också att drömmen om ett generationsboende ute i familjens hus på Värmdö håller på att bli verklighet. Äldsta sonen flyttar hem och Christina och maken Hans bygger ett nytt hus på tomten.
-Jag tänker mig att det får bli vår undantagsstuga i framtiden!
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
AnnaCarin Gustafsson är förutom legitimerad naprapat, även näringsrådgivare, gruppträningsinstruktör, utbildad inom idrottsmedicin, medicinsk akupunktur, och yogalärare.
AnnaCarin har specialiserat sig på en särskild skonsam metod som är en justeringsteknik enligt ”Thomson” med så kallad droppbänk, mer om det i avsnittet.
AnnaCarin behandlar människor med denna metod men använder även traditionella manuella behandlingsmetoder och kanske vill vi hävda att AnnaCarin utvecklat en särskild förståelse och kunskap för problem med höfter och axlar. Något som är ofta lite särskilt intressant för de som utöver yoga.
I avsnittet avhandlas dessutom en del om hormonobalanser exempelvis vid klimakteriet och hur AnnaCarin implementerar detta i sitt arbete och tänker kring sådan problematik.
AnnaCarin arbetar idag både i Sundbyberg, Värmdö men även i Östersund, med både naprapati och håller yogaklasser. Mer info om detta kan du hitta via hennes hemsida och även på Instagram där AnnaCarin finns under ”yoganaprapaten”.
Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa. Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig. Prenumerera gärna på vår podd!
♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin
-
Varmt välkommen till ett nytt avsnitt av Idrott-och ledarskapspodden. I det här avsnittet möter du finanshajen som blev bryggerikung; Stefan Slätt! Stefan har grundat och driver idag Värmdö Bryggeri, ett av Sveriges största mikrobryggeri. Stefan berättar här hur hans resa såg ut från att lämna sin trygga roll som anställd i finansbranschen till att starta eget och följa sin dröm. Vilka egenskaper tycker han har hjälpt honom på vägen och hur hittar han modet när han möter motgångar? Och framförallt, vad är det som gör ett öl riktigt gott och vad är nyckeln till framgång för att skapa en verksamhet som blir lukrativ och som börjar göra skillnad i samhället. Trevlig lyssning och du kan läsa mer om Värmdö Bryggeri på: www.varmdobryggeri.se.
-
Kerstin Ekman är tillbaka med en berättelse om skogen, djuren och ett gammalt äktenskap i "Löpa varg". Huvudpersonen heter Ulf och han och hustrun Inga bor i en by i Hälsingland. Ulf är skogsägare och jaktledare med kärlkramp, utmanad av mer oerfarna jägare. Och en dag ensam i husvagnen uppe på skiftet ser Ulf en varg. Men han säger inget till sin fru när han kommer hem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kerstin Ekman debuterade 1959 med deckarromanen 30 meter mord. Genom åren har hon skrivit ett trettiotal böcker. "Löpa varg" är en berättelse som Kerstin Ekman haft i kroppen sen 2008. Det är hennes första roman på tio år.
Kerstin Ekman vill skildra människans dilemma med hur vi ska förhålla oss till naturenBoken handlar om den pensionerade jägmästaren Ulf och hans möte med en varg - ett möte som förändrar honom i grunden och allt måste omprövas. Utom äktenskapet med Inga. Kerstin Ekman: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har, hur vi ska förhålla oss till det naturligt växande och naturligt levande."
Marie Lundström intervjuar Kerstin Ekman på Ingarö, Värmdö, utanför Stockholm. Där bor hon med sin man Börje sedan några år tillbaka.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Inspelningstekniker: Andreas Aldervi
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
-
Om hur man skapar en meningsfull vardag för de äldsta, hitta enkla sätt att njuta av livet.
-
De första veckorna i mars 1932 var ovanligt tragiska och fyllda av flera otäcka mord. Bland annat klubbades tre åldringar ihjäl med ett järnrör i en stuga på Värmdö. Varför hade någon utfört denna brutala handling? Hade de olika morden med varandra att göra? Vilka likheter hade dåden? Vad var det som hade hänt? Och fick man tag på mördaren?
Wikipedia säger sitt om Mörtnäsmorden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler