Tove Nilsson Podcasts
-
Säg bonjour till fänkål, kålen som inte är en kål men å andra sidan lockar med en spännande ansvällning närmast rotbasen! Vi pratar ut om denna gastronomiska vattendelare (god enligt många, konstig lakritsgrönsak enligt andra), och fördjupar oss allt som kan göra fänkålen så stressad att den struntar i uppgiften att bli en delikat grönsak och istället förvandlar sig till en ståtlig blomsterkvast som absolut ingen efterfrågat. Dessutom ett matigt medley som bland annat involverar en siciliansk sallad, en sydfransk soppa, råraka, pizza, Tove Nilsson i högform samt en underbar grej med salsiccia. Mycket nöje!
Veckans pauspippi: Steglits
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se
Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
I veckans avsnitt går Tove och hennes skånska sparris i parterapi för att återfå lusten och glädjen i relationen. Lotta har trålat i diverse odlingsforum och hittat en fråga om jordförbättring. Strandväxten ’Asparges Officinalis’ får all anledning att känna sig förstådd. Den violetta sparrisen väcker otroligt starka begär. Ingen kan få nog av Hollandaise-sås. Och precis som vanligt inser samtliga inblandade nödvändigheten i att odla ännu mer sparris. Mycket nöje!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
Vilka tre köksprylar kan du inte vara utan? (Du får inte välja kniv, för det är så självklart.) Menys Nina Frogneborn och Tomas Tengby gästas av matentusiasten Jesper Lindkvist. Dessutom medverkar kockarna Tove Nilsson och Johan Björkman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jesper Lindkvist:
Matberedare. Som han använder till vegetariska biffar, pesto, chilipasta, pajdegar, mixar soppor i, och för att hacka eller skiva stora mängder grönsaker. Används flera gånger per vecka.
Wokpanna med plan botten från asiatisk butik. Steker, wokar, gör risotto och pastasåser i. Billig och har hängt med länge.
- Bättre än alla släppa-lätt-pannor.
En plastslev som är som en stekspade längst fram.
- Den blir ett multiverktyg, både slev och stekspade. Mycket användbart.
Nina Frogneborn:
Stavmixer. Används ofta och får t o m följa med på resor. Till såser, röror, soppor.
En gråsvart uppläggsningsskål.
- Den har fått oss att äta mer sallad, säger Nina. Allt blir så snyggt när man lägger det i den. Man blir mer sugen.
Och flera små skålar. Om varje sak får en egen skål ser man det på ett annat sätt.
En liten tång med tänder.
- Att lyfta pasta med. Vända när man steker. Ta sallad.
En digital våg för små mängder.
- Blev viktig när jag började syra och lägga in saker. En vanlig våg klarar inte av små mängder som bara några gram.
En amerikansk pajform i aluminium, med inbyggd "kniv", och pajskalsskydd.
- Metallformar ger krispigare skal, och de lutande kanterna gör att degen inte åker ner, och så får man i mer. Med kniven kan man skära loss pajen från formen. Och skyddet kan läggas över så att skalet inte bränns, men fyllningen täcks inte.
Tomas Tengby:
Sauteuse. En kastrull med höga kanter och rundad botten. Och med samma material i sidorna som botten. Stål och aluminium i en sandwichkonstruktion. Aluminium leder värme bättre och stål är tåligt. Det finns med tre lager, fem lager och sju lager.
- Jag använder den till det mesta, utom att steka. Bränner inte. Är lätt att diska.
Digital våg.
- Gram blir exaktare än deciliter. Använder vågen flera gånger i veckan.
En elektrisk knivslip. Med en trissa för slipning av eurpeiska knivar (med flackare vinkel), och en för asiatiska (med vassare vinkel), samt en gemensam trissa som skärper.
- Äntligen en knivslip som funkar perfekt!
Tove Nilsson, kock och kokboksförfattare:
En stor mortel i sten. Till thailändska pastes och nordafrikanska kryddblandningar.
- Det blir godare att göra det i mortel. säger Tove. Man får ut oljorna på ett annat sätt än i en mixer.
Zestjärn, det väldigt vassa, raspliknande rivjärnet.
- Använder det så mycket. Till citrus, parmesan, fryst chili, fryst citrongräs, muskot, ingefära. Zestjärnet får alltid förlja med på resor.
Johan Björkman, kock och kökschef på Poppels citybryggeris restaurang i Göteborg:
Slickepott.
- Om jag kollar i disken hemma så ser jag att slickepottar används ofta, säger Johan. För att få ut det sista, men också som ett verktyg i stekpannan. Så det ska vara en som tål hetta.
Mandolin.
- Använder jag ofta. Kanske framför allt på sommaren. Det blir så mycket när man skivar tunt. Och smakar så gott.
-
Jag kan inte ljuga, jag gillar stora lökar och i veckans avsnitt vänder vi oss särskilt till dig som alltid drömt om att knapra i dig en stor, söt lök under avslappnade former. Och till dig som misslyckats med att odla lök från frö, får blodstörtning när du ser vad sättlök kostar, undrar vilka löksorter som är godast, drömmer om att tävla i grenen jättelök, vill kunna lagra din lök, fläta din lök, bada i lök och slutligen laga underbar mat av all din egenodlad lök. Mycket nöje!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se
Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
NÄSTAN ALLA* KAN odla aubergine, med eller utan växthus, och alla bör SNARAST sätta fart och odla aubergine, om så bara för att en gång i livet få uppleva hur en GOD aubergine kan smaka. Vi klagar på svarta planteringskrukor, utser de godaste aubergine-sorterna och går igenom hur du ska gödsla om du satsar på att ta medalj i Aubergine-OS. Därutöver blir det listiga tricks, fermenterad näring, leka doktor, vetenskaplig saltning, underbar mat, en underbar man och ett sätt att tillaga aubergine som förändrat Lottas liv.
*Okej, vi kan inte lova att du kan odla aubergine på friland i nordligaste Norrland men det betyder ju inte att du inte ska försöka.
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se
Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
Hitta någon som älskar dig lika mycket som Jordkommissionen älskar växthus”-avsnittet! Sextiofyra folkbildande minuter om allt du bör ha klart för dig avseende växthusets storlek, läge, material, markarbete, bygglov, grannar, väderstreck, sockel, jorddjup, dränering, möblemang, ventilering, solexponering, bevattning, tillbehör och bäddar, samt ett antal listiga förslag för dig som bor i lägenhet och/eller faktiskt inte är gjord av pengar. Mycket nöje!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se
Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
Lås in era män – det är dags att odla chili! Vi kommer ut som livmoderbärare och tar avstånd från superheta sorter med hänvisning till ett blöjbyte Tove aldrig glömmer och en saliverande dansk som hoppade ut genom ett fönster. Pyralider, bladlöss, sorgmyggor, scoville-grader, såjord, värmematta, fenomenet jalapeno hand och hur du ska göra för att dina Pimiento de Padrons inte ska bli heta på gränsen till oätliga. Och precis som vanligt har vi sållat fram de godaste och mest användbara sorterna och tipsar om olika sätt att använda skörden. Mycket nöje!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se
Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
Vi tungmålstalar på temat MOROT, köksträdgårdens brandgula doldis som exakt ALLA utom artisten Markoolio gillar. Kritik framförs mot vilseledande uppdelning i sommarmorötter och höstmorötter, allt du behöver veta för att odla morötter avhandlas, de godaste sorterna utses med kännarmin och sedan utbryter verbal matorgie där samtliga inblandade smäller av, går ner på knä eller förlorar talförmågan ungefär var trettionde sekund. Däremellan morotens kulturhistoria, djupa insikter i morotsflugans doftapparat, pincettens återkomst, morötter i balkonglådan, Hollands kungahus, ett prästerskap som tjejer kastade sina underbyxor på förr i tiden samt en efterlysning avseende morotssorten Long Orange, jämnårig med staden Göteborg. Mycket nöje!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se
Med Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
Brysselkål, julmat och julbordsexpertis! Tove älskar nästan ihjäl den konstigaste kålen vi har och Lotta pratar sannerligen ut om det svenska julbordets kulturhistoria. Däremellan blir det kallsådd, växelbruk, rådjur, en lång rad julmatsrecept för odlare och vegetarianer samt några tofsar ofattbart skitig fårull. God jul önskar Jordkommissionen!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
Varsågoda – ett specialavsnitt som du som lyssnar kan skicka direkt till tomten! Vi pratar redskap, trädgårdsmaskiner, kompostlösningar, växthus, pluggbrätten, bevattningssystem, sekatörer och diverse saker med prefixet ”Japan-”. Stark avund uppstår när det kryper fram att Tove redan äger en bredgrep. För våra bästa tips på julklappsböcker, se @jordkommissionen
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg -
Vi sjunger potatisens och långsamhetens lov i det absolut sävligaste avsnittet hittills, FÖRLÅT alla otåliga själar och VARSÅGODA att spela avsnittet på dubbel hastighet om ni får panik. Goda sorter, groddning på jord, äckliga sjukdomar och sen blir det som vanligt matlagning i fri stil. Mycket nöje!
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg
-
Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg -
Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg -
Åh jordärtskocka, så vacker och tacksam, anspråkslös och god; dessvärre även fruktad för sin omtalade förmåga att göra tillvaron ännu lite pinsammare. Vi går på upptäcksfärd i tjocktarmens hemliga liv, odlar jordärtskockor med varierande framgång och sen blir det ännu ett intensivt matprat om jordärtskocksrisotto, perfekt puré, rostade skockor med nöt- eller misosmör, en pliktskyldig soppa samt en underbar liten grej med skockor, kyckling och saffran. Med mera!
Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg -
Pumpa – går det att äta? Vi kommer till det men först måste alla ODLA denna roliga, konstiga och överraskande goda utomjording till fruktsak. Ja, ALLA, du där längst bak också. JAMEN SE INTE SÅ RÄDD UT, kuta ut i köket och laga till lite pumpagnocci, amerikanska pannkakor, ravioli, indisk daal, en krämig soppa, paj eller något annat oerhört gott och kul.
Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.
Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.seMed Tove Nilsson och Lotta Lundgren
Producent: Johan Dahlberg - Visa fler