TLV Podcasts
-
En ny medicin har visat sig effektiv för personer med sjukdomen cystisk fibros. Men Sverige anser att medicinen är för dyr, vilket gör patienterna desperata. Elin Wallte är en av dem.
– Jag ställdes inför beslutet huruvida jag skulle ta emot mina föräldrars besparingar efter huset de har sålt, eller att fortsätta att se oron i mina barns ögon och känna att den är befogad, säger Elin Wallte.
Patienter med cystisk fibros måste ägna en stor del av vardagen åt andningsövningar och träning och behöver ofta intravenös antibiotika på grund av ständiga infektioner. Vissa får lungtransplanteras och många dör unga.
Men sedan en tid tillbaka finns ett nytt läkemedel, Kaftrio, som minskar slembildningen och som visat sig ge snabba, bra resultat. Men medicinen är dyr, och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har två gånger sagt nej till att subventionera den.– Det känns som vi inte är inkluderade i välfärdslandet Sverige.
Elin Wallte hade satt allt hopp till medicinen. I slutet på februari åkte hon till Argentina, där läkemedelsbolaget inte har patent och där en billigare kopia tillverkas för runt 400 000 kronor om året i stället för drygt två miljoner.
Vad hände när du började äta medicinen?
– Det låter som att det inte är sant, men det gick några timmar, så kände jag att jag för första gången på flera, flera år kunde dra djupa andetag. Min dotter sa, "mamma, jag har aldrig hört dig andas på det viset".
Mätningar visar också att Elin Walltes lungfunktion på tio dagar förbättrats avsevärt. När medicinen tar slut står hon inför valet att ta mer av föräldrarnas besparingar och åka till Argentina igen, och hon känner nu till flera familjer som är på väg att göra samma resa. Men andra väljer att flytta utomlands, då läkemedlet är godkänt för subvention i runt 25 andra länder, däribland stora delar av Europa.
Myra, som inte vill ha med sitt efternamn, kommer från en ort i Mellansverige. Hon har också cystisk fibros, och hennes syster dog av samma sjukdom för sju år sedan, 33 år gammal.
– Det är så förnedrande att veta att det finns en medicin som gör personer så mycket bättre. Den finns, men jag får den inte.
Hur reagerade du när TLV:s senaste beslut kom?
– Jag fick jätteångest, jag blev jätteledsen och kände vad ska jag göra nu? Det är som de satt ett pris på mitt liv, och sagt att jag inte är värd att räddas, så nu får jag kvävas till döds.
Myra har nu lämnat hus och man för en lägenhet i Köpenhamn i Danmark. Där får hon nämligen medicinen inom högkostnadsskyddet.
– De räddar mitt liv. De har varit så fina, så välkomnande. Mitt hjärta blöder för dem som inte kan göra det.
Reporter:
Petra Haupt
[email protected] -
Detta avsnitt är en fortsättning på avsnitt 36 där Jonathan Lind Martinsson som är enhetschef på avdelningen för värdebaserad prissättning på TLV svarar och förklarar på frågor kring hur de jobbar när de ska införa nya särläkemedel inom högkostnadsskyddet. Detta är andra avsnittet av två.
Detta avsnitt är sponsrat av RfCF Uppsala
Intervjuare Moa Öhman, Producent Petra Holmberg
-
Var du bor i Sverige avgör idag vem som får ett nytt läkemedel som kan hjälpa mot narkolepsi, en biverkan efter vaccineringen mot svininfluensan 2009. Hur kunde det bli så? Prostatacancerförbundets åsikter har fått oväntad effekt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det handlar om ett läkemedel som påverkar signalsubstanserna i hjärnan. Det aktiva ämnet heter pitolisant, och säljs under namnet Wakix.
Bolaget bakom läkemedlet, AOP Orphan Pharmaceuticals Europachef Bettina Blosse, säger att Sverige är det enda landet i Europa som valt att inte subventionera läkemedlet. Alltså att staten delvis står för kostnaden.
För högt pris för nytt narkolepsiläkemedel
Etiskt ansvar
Den ansvariga myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, anser att läkemedelsbolaget har begärt ett för högt pris. Och enligt Douglas Lundin, chefsekonom, har bolaget inte tillräckligt tydligt visat vilken grupp patienter som har fördel av läkemedlet. Han hänvisar till prostatacancerförbundets tidigare påtryckningar.
I Region Stockholm är det ändå möjligt att få preparatet subventionerat efter lokala beslut, medan det inte förskrivs i till exempel Göteborg och Skåne eller norr om Gävle.Mårten Lindström, som är ordförande i LOK, nätverket för Sveriges läkemedelskommittéer, menar att samhället borde ta ett etiskt ansvar för de som drabbades av vaccinbiverkan efter svininfluensapandemin.
Tjugofemåriga förskolläraren Jennie Abrahamsson är en av de 443 som fått narkolepsi godkänd som biverkan efter svininfluensapandemin. Hon har inte fått någon hjälp av tidigare läkemedel. Men med det nya narkolepsiläkemedlet förbättrades hennes situation. Ett medel som hon nu inte har råd att betala själv.
Programmet är en repris från 22 oktober i år.
Programledare: Annika Östman
[email protected]Producent: Jonna Westin
[email protected] -
Jonathan Lind Martinsson som är enhetschef på avdelningen för värdebaserad prissättning på TLV svarar och förklarar på frågor kring hur de jobbar när de ska införa nya särläkemedel inom högkostnadsskyddet. Detta är första avsnittet av två.
Detta avsnitt är sponsrat av RfCF Uppsala
Intervjuare Moa Öhman, Producent Petra Holmberg