Sveriges Företagshälsor Podcasts
-
Ann-Sofie och Boel fångar upp nyheter, rapporter och trender om hälsa på jobbet.
#MeToo-kampanjen har knappast undgått någon. Rapporter och upprop om sexuella trakasserier kommer dagligen just nu i bransch efter bransch och skakar om hela samhället.
Arbetet mot sexuella trakasserier - ta hjälp av lagen!
Ur ett arbetsplatsperspektiv är det arbetsgivarens ansvar att se till att förebygga att kränkande särbehandling sker och ha tydliga rutiner för vad man ska göra om det uppstår. Vi vill lyfta fram hur viktigt det är att arbetet mot trakasserier och övergrepp inte bara är en policy i text utan något som faktiskt aktivt diskuteras på jobbet med ett tydligt stöd från ledningen. Läs mer om OSA 2015:4 här.
Nudging - knuffa inte styra mot hälsa
I år tilldelas Nobelpriset i ekonomisk vetenskap Richard Thaler. Han får priset för sitt bidrag till beteendeekonomi. Han har tidigare varit rådgivare i den engelska premiärministern David Camerons så kallade nudge-unit. Nudging kan översättas till att knuffa och handlar om att stötta människor till önskade beteendeförändringar utan lagar och regler. Vi är generellt motvilliga till att bryta invanda beteenden och behöver göra trösklarna låga. Där kommer nudging in. I avsnittet ger vi exempel på hur man kan puffa medarbetare mot goda vanor på arbetsplatsen.
Jobbhälsobarometern - ohälsan fortsätter öka
Under hösten släppte Sveriges Företagshälsor en ny rapport om hälsoläget på arbetsplatser i Sverige. Sammanfattningsvis kan man säga att ohälsan på arbetet fortsätter öka och
yngre mår sämre än äldre, kvinnor mår sämre än män, det är ingen skillnad i hälsa mellan chefer och medarbetare.Hela rapporten kan du läsa här.
Digitalt stöd för hållbara vanor
Det finns många appar som mäter hur många steg vi tar per dag och vår fysiska status som blodtryck och puls. Men det finns också appar för den inre hälsan som ska hjälpa oss med reflektion och att skapa tid för det vi egentligen tycker är viktigast i livet.
Boel tipsar om Shim.
Annie tipsar om Remente.
Ledarskap - mindfulness räcker inte
Ann-Sofie var tidigare i november på ett seminarie anordnat av Potential Project där Rasmus Hougaard berättade om hur ett framgångsrikt ledarskap behöver präglas av närvaro men även osjälviskhet och medkänsla. Mer om boken och allt arbete bakom kan du läsa här.
Ann-Sofie nämner också siffran som dyker upp överallt, om medarbetares engagemang. I State of the Global workplace för 2017 står det att endast 10% av medarbetare i västra Europa är engagerade på jobbet. Finns att göra!
Nordic Health Convention
Ann-Sofie berättar om sitt besök- och deltagande på Nordic Health Convention, en del av Kvalitetsmässan. Där diskuterades både hälsoläget för barn, på arbetsplatsen och för äldre och det är tydligt att barns hälsa är sämre i socioekonomiskt utsatta områden. I podden tipsar vi också om Ingibjörg Jonsdotter och hennes forskning. Hon finns på Göteborgs Universitet. Nordic Health Convention fortsätter till våren.
Vår partner Twitch Healths vd Fredrik Karlsson har skrivit ett inlägg med trendspaning på vårt område. Bland annat om vad employee experience handlar om, vad en kidnappad hjärna är och hur anställdas hälsa är en värdering högt på medarbetares önskelista. Läs mer här!
Vår partner Skandia har alltid hälsan i fokus och arbetar just nu med att sprida information om de så viktiga varningssignaler man bör ta akt på för att undvika utmattning. En orsak till ohälsa kan vara att aldrig ge hjärnan tillräcklig återhämtning och det skriver Anders Hansen om i en artikel på Skandias hemsida här. Deras hälsoförsäkring stöttar arbetsplatser i det arbetet. Läs mer här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nästan 1 av 5 anställda - 900.000 svenskar - upplever obehag inför att gå till jobbet. Vår gäst Peter Munck vet mer om varför.
Peter Munck är vd för Sveriges Företagshälsor som ger ut Jobbhälsobarometern, i vars delrapport de här siffrorna släpptes nyligen. För honom är det vid det väldigt tydligt vad som krävs för att undvika ohälsa.
Insatserna måste lösas på organisationsnivå, inte på individnivå. De måste ha en tydlig strategisk ansats. Det här innebär stora förändringar och berör värderingsfrågor, belöning och moral., menar Peter.Rutiner och strukturer ska finnas på plats, men det viktigaste är sen att se till att människor möts. Samt att kunskap finns hos chefer om hur allt hänger ihop.
Inom företagshälsovården efterfrågas just nu fler och fler psykologer med organisationsinriktning. Det är ett tecken på att fokus skiftar från fysisk arbetsmiljö till ett helhetsgrepp, vilket Peter välkomnar och det är en ansats som forskningen också stödjer.
Arbetsmiljö är inte skrivbord och det fysiska, det handlar om hur vi har det tillsammans, menar Peter.De som är framgångsrika i sitt arbetsmiljöarbete hanterar det inte som en separat fråga, utan som ett verktyg för produktivitet och prestation.
Detta stöds av siffror i Jobbhälsobarometern där man ser att samma människor som upplever obehag inför att gå till arbetet även har svårt att påverka arbetsuppgifternas utformning och brister i arbetsmiljön.
På samhällsnivå kan också märkas en perspektivförskjutning från fokus på rehabilitering och prat om sjukdom till hur vi främjar hälsa på arbetsplatsen.
För vi är ju fem miljoner som går till jobbet. Och om vi kan få de fem miljonerna att må bra, då har vi löst en stor del av problematiken med sjukförsäkringen, säger Peter Munck.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.