Svenska Kyrkans Podcasts
-
På inbjudan av några protestantiska studenter ombads jag tala om skillnader i synen på frälsningen mellan Ortodoxa Kyrkan och de protestantiska reformatorerna. Detta avsnitt bygger på den föreläsningen, där jag utgår från delar av Svenska kyrkans bekännelseskrifter och därigenom visar på hur reformatorernas syn på frälsningen har mer att göra med Medeltida skolastisk teologi än med biblisk offersymbolik.
-
I veckans avsnitt välkomnar vi Svenska kyrkans nya ärkebiskop Martin Modéus genom att försöka ge en liten bild av vem han är. Något som ganska snart mynnade ut i ett samtal om Guds väsen: om relation, treenighet och avstånd.
-
Får prästen verkligen (inte) säga vad som helst, och kan det vara ett brott att ha fel kläder? Domkapitlet är Svenska kyrkans egen domstol och dess rötter sträcker sig tillbaka till det gamla ståndssamhällets parallella rättssystem. I detta avsnitt pratar Omar med kyrkorättsjuristen Andreas Karlgren om vad som förenar juridik och teologi, hur mycket en prästkrage tål innan den börjar sitta löst, och om hur Omar bäst kan undvika att behöva träffa honom å yrkets vägnar.
Vilka gäster skulle du vilja höra i kommande avsnitt? Hör av dig, följ och diskutera på Instagram, där vi heter @samtalisakristianpodden!
-
Stefan och Martin diskuterar förhoppningar och förväntningar på Svenska kyrkans nya ärkebiskop, Martin Modeus.
Artiklar och intervjuer som omnämns är Analys i Kyrkans tidning, Intervju i Svenska Dagbladet samt intervju i P1 morgon.
Apologia är beroende av gåvor!
Swisha en engångsgåva till 123 312 51 92, ellerbesök apologia.se/givare för att bli månadsgivare.Mejla respons på podden till [email protected]
Apologia live 13 December: Fråga vad du vill
Anmäl dig här eller Dela på Facebook
-
Söndagen den 30 oktober lägger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén ned staven då hon också håller sin sista predikan som ärkebiskop i tjänst och går i pension. I samband med detta samtalar Olof och Jacob om några av de händelser som präglat Antje Jackeléns tid som ärkebiskop: engagemanget för barns andlighet, konfessionella friskolor och att föra samtal om religionens roll i samhället, men också de omdebatterade uttalandena om Jesu exklusivitet och kristendomens relation till islam. Hur påverkar detta Svenska kyrkans väg framåt?
Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).
Länkar som nämns i avsnittet:
- Ärkebiskopen: "Inte jag som blivit kontroversiell": https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/r95xp5oj/unt-2m_0kr_art
- ”Naivt – religiösa friskolor en tillgång för samhället”: https://www.svd.se/a/qn7a6w/naivt-religiosa-friskolor-en-tillgang-for-samhallet
- Frågan om islam gjorde henne politisk från start: unt.se/ledare/artikel/varfor-gar-uppsala-universitet-erdoans-arenden/jn06mv2r -
Säljer det glada budskapet, får man skämta om Gud, och behöver Svenska kyrkans varumärke lite mer kamelhår på bröstet? I andra avsnittet pratar Omar med varumärkesstrategen Mats Georgson om kyrkans hisspitch, pengarnas magi och varför det är rätt att våga göra fel ibland.
-
I veckans avsnitt pratar vi med konstnären Lars Noväng som är en av Svenska kyrkans kulturstipendiater för sitt projekt "Ars moriendi" - en begravningsbyrå för kulturella artefakter. Ett samtal om konst, vardagens liturgier, frihet, moderniteten och vad vi behöver ta avsked av.
-
En gudstjänst på svenska och finska från Mjölkuddskyrkan i Luleå med prästen Anne Simonsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Luleå kommun har ungefär var sjätte invånare finska rötter. Därför är församlingsliv på finska en naturlig del av Svenska kyrkans arbete i Luleå. I gudstjänsten från Mjölkuddskyrkan blir det textläsning, böner, psalmer och sånger på både svenska och finska. Prästen Anne Simonsson pratar i sin predikan om att öka ömheten och medkänslan i mänskliga relationer.
- Jesus sätt att vara är att vara som en värdshusvärd som bjuder alla sorters resenärer in i värmen, ber var och en att slå sig ner för en stund och berätta, hur de har det i livet just nu. Sådana möten är helande möten, säger Anne Simonsson.
TexterPsaltaren 95:1-2
Musik
Filipperbrevet 2:1-5Evig bortom tiden (V Tegerstrand, V Bodell, J Lindar, D Petersson, C Eksmo)
Medverkande
Möt mig nu som den jag är / Kohtaa minut, Jumala (Sv Ps 767/ Helmiä 44)
Herren, vår Gud, är en konung / Kiitos nyt Herran (Sv Ps 2/ Ruotsin kirkon virsikirja 2)
Improvisation (I Bo-Sturesdotter Eriksson)
Öppna mig för din kärlek / Tahtoisin avoin olla (Sv Ps 96/ Ruotsin kirkon virsikirja 96)
Du vet väl om att du är värdefull / Voi tietäisitpä miten arvokas (Sv Ps 791/ Helmiä 4)
En vanlig dag när inget särskilt händer (Sv Ps 352)
En liten stund med Jesus / Vain hetki Herran kanssa (Sv Ps 207/ Ruotsin kirkon virsikirja 207)
Din trofasta kärlek / Ei väistyä voi meistä rakkautesi (Sv Ps 704/ Helmiä 9)
Jublande lyfter vi här våra händer (Sv Ps 292b)
Må din väg gå dig till mötes / Tulkoon tie sinua vastaan (Sv Ps 730/ Helmiä 57)
Så länge jag lever (S Almqvist)Anne Simonsson, liturgi och predikan
Carl-Sören Edfast, textläsning och förbön
Raila Rinne, textläsning
Salli Björnfot, förbön
Åsa Sjöberg, överlåtelsebön
Ida Bo-Sturesdotter Eriksson, solosång och piano
Heidi Viitala, solosång
Petter Olofsson, bas
Johan Englund, trummorProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Magnus Kjellsson och Bo Andersin
Sveriges radio Västerbotten -
Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop efter Antje Jackelén.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svenska kyrkans högsta ledare heter snart Martin Modéus. Hör honom först i dagens Människor och tro. Därefter vår bokcirkel: "som fan läser Bibeln" med Thella Johnson och Lollo Collmar med gäster.
programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant -
I veckans avsnitt är vi på besök hemma hos Petra Carlsson, professor i teologi på THS. Vi pratar om en vanlig kyrklig uppväxt, om kritiskt tänkande, om Svenska kyrkans identitet som pastoral och om sekulariseringen som Guds andra död. Radikalteologi, surrealistteologer och ryska konstnärer!
-
I veckans avsnitt sätter vi tänderna i debatten om Svenska kyrkans identitet som seglar upp med jämna mellanrum. Den här gången initierad av Joel Halldorf i Expressen. Ett samtal om identitet, pinsamhet, katolicism, trans, burkskratt, Peter Lemarc och ambivalens.
-
Det är dags för ett nytt möte mellan Persson & Weichbrodt där stämningen är ovanligt hög och programmet ovanligt långt. Restriktionerna har släppts och inspiratörerna från OAS och EFS släpper loss inspirationen. Magnus och Hans samtalar bland annat om några artiklar om Svenska kyrkans identitet som väckt uppmärksamhet. God lyssning!
-
Emelie Köhler levde fyra år som trans, men påbörjade sedan resan tillbaka. Från könstransition till detransition. Hon har medverkat i “Tranståget” som gjordes av SVT Uppdrag Granskning. Och nyligen deltog hon i Sverige Möts i debatt om samma ämne. Hon har på kort tid blivit ansiktet utåt för den växande rörelsen av transpersoner som ångrat sig. För den som vill veta mer har hon ett instagramkonto som heter Detrans Dissident och driver en hemsida som heter detransinfo.se.
Det svåra med transfrågan är att hitta balansen mellan att kritisera delar av ideologin bakom, och samtidigt värna de unga sårbara människor som dragits med. På sin instagramsida skriver Emelie att hon ömmar för transpersoner men är kritisk till idéerna bakom. Det ligger såklart delvis i betraktarens öga om man lyckas med den balansgången, men jag tror det är ett viktigt medskick för alla oss som pratar om transfrågan.
Jag är glad att Emeilie Köhler är med i podden och berättar sin historia. Även om det är en sliten klyscha så är det bra att prata med människor och inte bara om dem.
Länkar till sånt vi nämner i avsnittet
* Min intervju med Aleksa Lundberg länk.
* Min intervju med Abigail Shrier länk.
* Svenska kyrkans öppna brev till transpersoner och min text om det länk.
* Emelie Köhler i Sverige Möts länk.
* Tranståget i Uppdrag Granskning länk.
* Studie på 100 detransitionerade länk.
* En annan studie om detransitionerade länk. (Denna visar bland annat att man får mer stöd under transitionen än under detransitionen.)
* Svensk långtidsstudie om hur de som genomgått könskorrigering mår länk.
* En lite äldre internationell uppföljningsstudie på transpersoners mående efter könskorrigering länk.
Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Vad krävs för att ansvara för 5 % av sveriges befolknings rörelse? Och hur ser framtidens träning ut, samt vart är svensk basket påväg?
Låt mig presentera dagens gäst, Susanne Jidesten! Hon är idrottspedagog i grunden och började träna på Friskis&Svettis i tidig ålder. Med sin kärlek för rörelse blev hon värd på Friskis&Svettis och sedan anställd. Nu över 20 år senare är Susanne i dag Friskis&Svettis generalsekreterare. Genom åren har hon även arbetat med personalansvar hos RF SISU, samt Svenska Kyrkans nationella kansli. Susanne är en sann föreningsmänniska med flera år som lagledare och ordförande och liknande roller inom både fotboll och basket. Från och med sommaren 2020 är Susanne även Svenska Basketbollförbundets nya ordförande.
Mer om vad vi pratar hittar du nedan:
2.00 - Första träningspasset
6.20 - Nyckelvärde till alla åldersgrupper
8.00 - Hur förklaras Frikis&Svettis
14.20 - Vad gör en generalsekreterare?
16.20 - Vem tar alla beslut inom Friskis&Svettis
18.30 - Coronaträning, nya normala?
26.15 - Pop Up Gym
30.00 - Kampen att bli eget specialidrottsförbund
37.15 - Första utmaningarna med basketuppdraget?
42.30 - Hur ser utvecklingen ut av föreningslivet?
48.50 - Tävlingsidrott vs. Friskis&Svettis struktur
51.40 - Lyssnarfråga, gjorde statsministern fel med att stänga ned gymmen?
Kontaktinfo Susanne Jidesten
LinkedIn | Instagram Friskis&Svettis | Instagram Svensk Basket | [email protected]
Samarbetspartner: Sportidealisten, jobbplattformen bara för idrottsvärlden, hitta jobb, rekrytera smart eller få hjälp av ett virtuellt idrottskansli
Vill du följa med bakom kulisserna?
Vill du även se mer bakom kulisserna och mer om våra gäster så kan du hitta allt detta på Instagram, vi finns på @sportviewspodcast.
Har du feedback eller vill tipsa oss om gäster så kan du höra av dig via Instagram eller maila oss på [email protected]
Vi kommer släppa ett avsnitt varje måndag från det att du hör detta, så prenumerera så att du inte missar något. Och är du på gott humör får du gärna lämna ett betyg, det hjälper oss att nå ut till fler.
Podden finns där poddar finns, sök på Sport Views Podcast.
Connecta med oss!
Jakob - LinkedIn | Twitter | Instagram
Filip - LinkedIn | Instagram | WWW
Logga: Markus Wikenstål (www.markuswikenstal.se)
Vi säger så! Ses i nästa avsnitt!
-
"Det kändes som om jag klev rakt in i den världsvida kyrkan", säger Hanna Soldal om att bli Ageravolontär. Nu arbetar hon för att fler 16-30-åringar ska kunna engagera sig i globala frågor. Hon berättar om uppväxten i Knutby, sitt kör- och dansintresse och om sina studier i etnobotanik och biologi. Från att inte vilja tala om sig själv som kristen till att arbeta för Svenska kyrkans unga. Idag gör hon även podden "Tro, hopp och fördom" tillsammans med en jude och en muslim.
- Visa fler