Stockholmspolisen Podcasts
-
Hur jobbar andra länder jobbar mot gängkriminalitet följ med till Italien som vunnit viktiga segrar mot maffian, och El Salvador som halverat antalet mord genom att ta till hårda tag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P4 Världens programserie fortsätter om hur andra länder tacklar gängkriminaliteten, som är ett växande problem i Sverige. I början av året inledde Stockholmspolisen en särskild händelse för att få stopp på en våldspiral som började runt jul. Våldsspiralen har fortsatt med med otäcka skjutningar och sprängningar mot lägenheter och radhusområden - i flera fall där det bor människor som inte har något med gängen att göra. Våldet är inte bara ett Stockholmsfenomen eller storstadsfenomen utan något som sprider skräck från Norrland till Skåne.
Så jobbar andra länder mot gängkriminalitetGängkriminaliteten är utbredd över hela världen och polis och myndigheter hanterar våldet på olika sätt. Hör tidigare Sydeuropakorrespondenten Margareta Svensson om hur den moderna maffian motarbetas i Italien och hur ''babygängen'' breder ut sig.
Tyskland jämförs ofta med Sverige där rapporter visar att antalet skjutningar minskar i Tyskland samtidigt som de ökar i Sverige. Men samtidigt sker ett stort antal knivdåd i Tyskland. Tysklandskorresponent Daniel Alling berättar om den tyska våldsspiralen.
I El Salvador har det höga antalet mord halverats genom hårda metoder som också lett till att oskyldiga döms till långa fängelsestraff. Konflikts programledare Lotten Collin har besökt landet där 12-åringar kan dömas till 20-års fängelse.
I vårt grannland Norge finns en oro för att den svenska gängkriminaliteten tar sig över gränsen. Samtidigt har en svensk modell där utsatta områden pekas ut kopierats för att hantera de norska gängen. Hör vår utrikesreporter Trygve Ulriksén Skogseth om den norska rädslan för att gå i Sveriges fotspår när det gäller gängkriminalitetens utbredning.
-
Under mellandagarna har det skett flera skottlossningar och explosioner i Stockholm, men vad är det som ligger bakom det eskalerande våldet? Författaren och SVT:s krimreporter Diamant Salihu pratar om dessa händelser som hänt runt flera ställen i huvudstaden. Vad ligger bakom dåden? Lyckas Stockholmspolisen med att utreda och hur kommer det sig att Göteborgs arbete mot skjutningarna är mer lyckad?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Margret Atladottir.
-
På kvällen den 22, respektive strax efter midnatt den 24 september utfördes det två bombdåd i Stockholmsområdet. Ett i Solna och ett på Södermalm. Det här var två i en mängd andra som har utförts i år och eftersom det här har blivit så vanligt bestämde sig Trygghetspodden för att titta närmare på det. Vad gör till exempel polisen vid ett bombdåd. Hör Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen om det. Och hur påverkas man som boende av sånt här. Hör folk i Solna och på Södermalm om det.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Allt fler personer i kriminalitet tar hjälp för att kunna hoppa av. "Markus" är en av dem som lämnat utan hjälp av myndigheter eller organisationer. Nu berättar han om sin väg ut ur kriminaliteten för P3 Krim.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Stockholmsområdet har antalet personer som försökt hoppa av kriminaliteten ökat kraftigt under de senaste åren. Sedan Stockholmspolisen gjorde om sin avhopparverksamhet har det gått från 26 pågående ärenden 2020 till 130 enligt den senaste mätningen i april i år.
Sedan finns det personer som lämnar utan att ta hjälp av myndigheter eller organisationer. Vi har träffat en av dem. Vi har valt att kalla honom "Markus". Han är i 30-årsåldern och för en tid sedan lämnade han ett kriminellt sammanhang där han var del i att distribuera dopingpreparat och narkotika.
"Markus" kom till ett vägskäl där han var tvungen att välja om han skulle ge sig djupare in i en potentiellt mycket våldsam konflikt eller lämna det kriminella sammanhanget han var del av. I veckans P3 Krim berättar "Markus" sin historia.
*Markus heter någonting annat.
Medverkande:
"Markus", avhoppare
Elin Hernstedt, regional samordnare för Stockholmspolisens avhopparverksamhet
Hampus Johannesson, regional samordnare för Stockholmspolisens avhopparverksamhet
Länkar till avhopparverksamheter och organisationer:
Avhoppare.se
Passus
Catena
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Linnéa Hjortstam och Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
Annie Lööf möter Jana de Geer, polis, opinionsbildare och föreläsare. Som chef för människohandelsektionen inom Stockholmspolisen kom Jana i kontakt med samhällets mest utsatta – kvinnor och barn som utsatts för människohandel, prostitution och sexuella övergrepp. Ett jobbigt men viktigt samtal som inte minst handlar om Janas fokus idag – barns utsatthet på nätet.
-
Cattis Bergström, mångårig handbollsspelare från GKIK i Göteborg till Stockholmspolisen, beteendevetare och Cattis mår dåligt när hon exempelvis ser ledare/tränare skälla på spelare. Idag också ordförande för svenska handbollsfans.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cattis Bergström, mångårig handbollsspelare från GKIK i Göteborg till Stockholmspolisen, beteendevetare och Cattis mår dåligt när hon exempelvis ser ledare/tränare skälla på spelare. Idag också ordförande för svenska handbollsfans.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det kallas för ett krig. Men hur startade allt? Och vilka nyckelhändelser har drivit utvecklingen i fel riktning? Under flera avsnitt under hösten berättar vi om våldet i Järva med röster både inifrån och utanför konflikterna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi startar på Mynttorget vid Sveriges riksdag där det förra torsdagen hölls en demonstration mot våldet som tagit så många liv. Mammor, pappor, syskon och grannar till skjutna och mördade i gängkonflikterna i Västerort i Stockholm samlades då för att utlysa nationell kris. De har fått nog och vill inte längre hålla tyst om det som många länge inte vågat prata om.
P3 Krim startar idag en serie om våldet i Järva som kräver allt fler dödsoffer.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Faysa, anhörig
Pappan till en mördad pojke
Esme Güler, mamma och boende i Järva
Emir Gazibegovic, polis
Kontot SHZVSDP
Momo från "Life of Momo"
Mats Lindström, spaningsledare Stockholmspolisen
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
En exklusiv och dyr klocka kan signalera status och rikedom men också användas av kriminella för att tvätta pengar. I Stockholm har polisen också sett hur klockrånen går i vågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klockor av exklusiva märken kan vara både en statussymbol och en investering. Det är inte ovanligt att en märkesklocka som köps i början av ett år kan ha ökat i värde mot slutet av året om man bestämmer sig för att sälja den vidare. Det handlar om klockor som kan kosta hundratusentals kronor, ibland uppemot miljonbelopp eller däröver.
Värdet på armbandsuren gör dem också till ett populärt byte bland kriminella.
– Jag har 17 stycken bekanta som han blivit av med sina klockor, säger säkerhetskonsulten Tom Schuterman.
Han berättar att flera blivit rånade, till och med under pistolhot, och att det även handlar om personer som råkat ut för ficktjuvar. Men enligt Tom Schuterman kan det finnas ett stort mörkertal. Hans erfarenhet är att inte alla som blivit rånade gör en polisanmälan. I många fall är offret helt enkelt för rädd för att anmäla eftersom man är rädd för att rånarna ska söka upp dem.
Att köpa en exklusiv klocka kan också vara ett enkelt och snabbt sätt för kriminella att tvätta brottsvinster från sin kriminella verksamhet. Polisen upptäckte under utredningen av bedrägerier mot äldre att det kunde gå väldigt snabbt från att pengar överfördes till ett konto till att de användes för att finansiera ett exklusivt klockklöp.
– Förloppet från att de här pengarna omsätts är snabba mellan 30 till 60 minuter, så har då omsatt då med uttag och exempelvis det här klockköpet, säger Peter Magnusson, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.
Under våren 2021 har Länsstyrelsen gjort en särskild tillsyn mot butiker som säljer exklusiva klockor och smycken, med anledning av problemet med att brottsvinster "tvättas" genom att köpa exempelvis en dyr klocka. Förvaltningsrätten i Stockholm dömde tidigare i år tre urmakare att betala sanktionsavgifter på totalt 16 miljoner kronor för att de inte följt penningtvättslagen.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:Christian Alsberg, chef för utredningsgrupp på Norrmalm i Stockholm city
Peter Magnusson, förundersökningsledare Stockholmspolisen
Tom Schuterman, säkerhetskonsult
Alexander Wallenius, spaningschef polisen Stockholm city
Producent: Viktor PapiniReportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Våren 2020 genomför Stockholmspolisen en rad sexköpsrazzior. Den 14 maj slår de till på flera adresser i centrala stan och bland de 28 män som åker fast finns en av Sveriges mest kända influencers.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären Insats torsk och sexköpsrazziorna är gjord av Elsa Henriksdotter i juni 2020. Producent: Dennis Jörnmark.
Paolo Roberto har valt att inte medverka i dokumentären. Kvinnan han köpte sex av har också avböjt medverkan.
Även poliserna som deltog i insatsen 14 maj har valt att inte medverka, med hänvisning till att förundersökningen gällande oaktsam våldtäkt fortfarande pågår.Ljuden i dokumentären är hämtade från Expressen TV, Aftonbladet TV, TV4, Sverige möts i SVT, P3 Nyheter, Morgonpasset i P3 och Studio ett i P1.
-
Under ett par tidiga år på 70-talet sker en rad uppmärksammade våldtäkter och överfall på unga kvinnor i i stadsdelarna runt Haga i Göteborg.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Gärningsmannens tillvägagångssätt är synnerligen förslaget och följer ett och samma mönster: Under de tidiga morgontimmarna tar han sig maskerad in genom öppna fönster eller petar upp låskolvar på dörrar hos ensamma kvinnor, inte sällan boende på nedre botten.
I Polisens omfattande förundersökning framkommer senare att han sett ut och kartlagt sina offer i förväg och i oktober 1974 döms den då 28 årig gärningsmannen för 16 våldtäkter och överfall till fyra års fängelse.
Här borde en av vår tids värsta våldtäktsmän vara stoppad från att begå fler brott. Men 1982, åtta år efter rättegången i Göteborg gör Stockholmspolisen en fasansfull upptäckt. Den man som dömdes för våldtäkterna i Göteborg blev efter två år villkorligt frigiven. Han flyttar då till stadsdelen Södermalm i Stockholm och kommer under åren 1978-1982 att göra sig skyldig till ytterligare ett tiotal våldtäkter, och överfall. Återigen är offren ensamboende unga kvinnor.
Producent: Emma Janke