Sett Podcasts
-
Dagen efter att Ines fyllt 15 år tvingas hon till sitt första samlag. Bland unga tjejer har nästan varannan upplevt sexuellt våld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Väldigt tidigt förstod jag att tjejen ska gå med på allting. Sex ska vara grovt. Om det är sex utan våld är det inte bra sex. Men vill jag verkligen det? säger Ines.
Forskarna är eniga: våld i ungas nära relationer är lika vanligt som bland vuxna. I en studie från Stockholms universitet framkommer att det sexuellt våldet är särskilt framträdande bland unga. Var tredje person mellan 15 och 19 år som deltog i studien svarade att de hade egna erfarenheter av sexuellt våld. Sett bara till tjejerna hade 44 procent, nästan varannan, blivit utsatt för sexuellt våld.
– Det är framför allt tjejer som blir utsatta. Det var ett av de viktigaste fynden i studien, att det handlade om så många tjejer, och att det sker upprepade gånger och på ett systematiskt sätt, säger professor och forskningsledare Carolina Överlien.
Vad är våld i nära relationer?Våld i nära relation kan se ut på olika sätt. Det kan bland annat vara psykiskt, fysiskt, sexuellt, digitalt eller ekonomiskt. I studien från Stockholms universitet framgår att varannan av de tillfrågade i åldrarna 15 till 19 hade upplevt psykiskt våld som kränkningar, manipulation, kontroll eller hot. Var tredje hade upplevt olika sorters sexuellt våld. En av sex hade upplevt fysiskt våld.
– Alla de här våldstyperna kan vara oerhört negativa på olika sätt. Sexuellt våld är vanligtvis en väldigt utsatt situation och det är stor risk att man lider men av det. Men psykiskt våld, fysiskt våld eller sexuellt våld: man kan må precis lika dåligt, säger Filip Broström, psykolog verksam vid mottagningen Alternativ Till Våld (ATV) i Jönköping.
Mår du dåligt av din relation?Besök ungarelationer.se. Här finns även stöd för föräldrar.
Våldsam ung kärlek är en serie i tre delar av Ulrika Nandra.
Producent: Martin Jönsson [email protected]
Slutmix: Bengt Pettersson
Fotnot: Ines heter egentligen något annat.
-
Är lagkaptenen Viljormur Davidsen på väg bort från HIF? Och spelar det någon som helst roll hur HIF presterar när degraderingen redan är ett faktum? Välkomna att ta del av veckans avsnitt av HIF-podden.
HIF förlorade för sjunde matchen i rad, men resultatet borta mot Elfsborg var av akademisk betydelse. Eller var det det? Diskussionen går varm i poddstudion där åsikterna går isär. Hur som helst är det ju i alla fall klart sen tidigare att HIF åker ur allsvenskan och spelar i superettan 2023.
Sett ur det perspektivet var därför det som hände efter matchen mot Elfsborg av större intresse än det som hände under själva matchen. För till HD sa Álvaro Santos, den ene av HIF:s tränare, att ”det är inte säkert med "Viljos" framtid i klubben”. Lagkaptenen har kontrakt med HIF också nästa säsong så varför sa Santos som han sa? Sa han för mycket eller var det ett tecken på att det kommer hända oväntade saker med truppen?
I början av veckan kommunicerade HIF att ordföranden Kjell Jakobsson inte ställer upp för omval. Det betyder att en ny ska väljas. Vilka egenskaper behövs för ett HIF som åter får börja om rent sportsligt?
Vi tittar också lite på superettan 2023, vilka lag HIF kommer att få ta sig an. Programledaren Mattias Hjälm gör en liten utflykt till Örebro i sina funderingar – vilket öppnar för ett större resonemang kring HIF.
I segmentet veckans ex-HIF-are tar Sebastian Rönström oss in i kontrasternas värld, och i vida världen blir det en special med mästerskapsspelare från HIF. -
På pappret har ön inte en chans mot sin starka granne. Men i verkligheten finns flera faktorer som talar till Taiwans fördel. Hör höstens första avsnitt om hur Taiwan kan försvara sig om det blir krig med Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Taiwans president Tsai Ing-wen har efter sommarens kinesiska militärövningar sagt att Taiwans militära styrkor har ökat sin beredskap, att man noga följer de militära aktiviteterna i sitt närområde och att man har nära kontakt med sina allierade. Alldeles nyligen kom också besked om en rekordstor ökning av försvarsbudgeten i Taiwan.
Svårt för Kina landstiga på TaiwanTaiwans militära styrka och vapenarsenal är dock inte närheten av Kinas. Sett till storlek och vapenmängd skulle ön inte ha en chans i händelse av väpnad konflikt med Kina. Men ändå finns det flera faktorer som faktiskt talar för Taiwan i händelse av en invasion. Taiwans bergiga terräng medför till exempel att en amfibisk landstigning skulle bli en oerhört komplicerad operation. En annan faktor är försvarsviljan, där kriget i Ukraina visat att även ett militärt svagare land kan överraska i fråga om motståndskraft.
Medverkande: Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator och Per Olsson, försvarsekonom vid FOI.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Jacob Gustavsson
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia! Dagens avsnitt: Sett till antalet deltagare är Gothia Cup världens största fotbollsturnering och ett av världens största evenemang alla kategorier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.