Peter Alestig Podcasts
-
Peter Alestig är författare och klimatredaktör på Dagens Nyheter. Tidigare i år kom han ut med boken Världen som väntar: Vårt liv i klimatförändringens Sverige, om hur Sverige påverkas av den globala uppvärmningen.
Esplanad har träffat Peter för att prata om den högaktuella klimatkonferensen COP27 och om regeringens budgets påverkan på klimatet och arbetet med klimatfrågan. Vi pratar även om boken Världen som väntar: Vårt liv i klimatförändringens Sverige, vad som fick Peter att skriva den och vilka reaktioner den har gett. Hur kan man skriva en sådan bok utan att skrämmas, och vad kan varje enskild person bidra med i arbetet med klimatfrågan?
I studion finns Caroline Ljungberg Toulson.
-
Vardagen rullar på med liknande rutiner för de flesta av oss. Men utan att man hade kunnat förutse det, händer det något som vänder upp och ner på allt. Plötsligt blir man bonuspappa eller får reda på att ens bakgrund är en annan än den man trodde.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kropp & Själ är på Bokmässan och träffar författare som alla har saker att säga om att möta livsförändringar. Nicolas Lunabba har skrivit boken Blir du ledsen om jag dör? som handlar om hur han lät en ung kille flytta in hos honom för att bo på hans soffa.
– Rent krasst handlade det om att jag inte ville att han skulle dö, det var instinkten. För han var inte bara vild, han var odräglig, säger han.
Medverkar i programmet gör: Nicolas Lunabba, författare till boken Blir du ledsen om jag dör?, Patrik Lundberg, författare till Adoptionerna, Frida Boisen, författare till Våga våga, Jenny Jägerfeld som skrivit Min storslagna kärlek, Torbjörn Flygt, författare till Slugger, Peter Alestig, som skrivit Världen som väntar och Kayo Mpoyi, författare till boken En övning i revolution.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
Producent: Alice Lööf
Programmet är förinspelat.
-
Peter Alestig är klimatredaktör på DN och författare till den nyutkomna boken Världen som väntar — Vårt liv klimatförändringarnas Sverige. Vi sågs på Greenpeace i Sthlm den 16 augusti för att prata om boken och klimatjournalistiken.
I sju kapitel beskriver Peter hur våra liv kommer att påverkas på sätt vi inte kunnat föreställa oss. Redan idag har den globala uppvärmningen hotat vår tillgång på mat, gett oss nya sjukdomar och parasiter och påverkat vår roll i världspolitiken. De olika kapitlen förklarar vad som kommer att hända här när det gäller snö vatten, hetta, eld, sjukdomar, mat och konflikter. -
Sveriges rykte som föregångare i miljö- och klimatfrågor har följt oss i flera decennier. Men det bygger delvis på vårt sätt att räkna där vi endast inkluderar produktionsrelaterade utsläpp men inte konsumtionsbaserade utsläpp. Johan Kuylenstierna vet det här. Han har varit ordförande i klimatpolitiska rådet vars uppgift är att utvärdera den svenska klimatpolitiken. I avsnittet hör du honom prata om de många olika klimatmål Sverige har, om hur klimatpolitiken styrs och utvärderas, samt vad som krävs för att vi ska kunna ställa om snabbare.
Bokrekommendationer:
Klimatologi Meteorologi - Jörgen Bogren, Göran Loman, Torbjörn Gustavsson
Svälten - hungeåren som formade Sverige - Författare
Världen som väntar - vårt liv i klimatförändringarnas Sverige - Peter Alestig
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Sverige håller på att förändras. Det snöar mindre, regnar mer och har blivit varmare. Ändå tänker många svenskar att klimatförändringar är något som drabbar andra människor i andra delar av... Läs mer »