Peter Öberg Podcasts
-
Julaftonsmorgon sänder vi från Umeå och temat är förhoppningar och farhågor inför julafton årets största familjehögtid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi hör barn som längtar efter tomten, paket och snö. Men varifrån kommer våra förväntningar på hur en riktigt god jul ska vara? Och hur hanterar vi det en dag när idealet säger att allt ska vara perfekt?
Hör bland annat litteraturvetaren Annelie Brännström Öhman om hur julen beskrivs i litteratur och film, Erik Engström på SMHI om den allt mer sällsynta bilden av vit julafton.
Förväntningar om att samla hela familjen på julafton kan också göra det jobbigt för de av oss som har problem med minnet. Vi träffar Umeåmusikern Tor Lundmark som berättar hur han firar i ett litet format med sin mamma som har Alzheimer. Till Umeåstudion kommer också stylisten Monika Kichau och vi möter familjepsykologen Per Höglund.
Programledare: Pia Diaz Bergner. Producent: Karin Grönberg och Peter Öberg.
-
Parallellt med att coronaviruset spreds över världen spreds också missuppfattningar och konspirationsteorier om viruset. Däribland att sjukdomsutbrottet berodde på en läcka ifrån högsäkerhetslaboratoriet i Wuhan. WHO uppmärksammade tidigt problematiken med att felaktiga påståenden spreds på nätet och försökte stoppa denna så kallade infodemi genom att samarbeta med Google, Twitter och Facebook. Till en början hörsammade Facebook WHOs vädjan och tog bort alla påståenden om mänsklig inblandning i framställandet av coronaviruset. Ända fram till att Joe Biden deklarerade att det inte gick att utesluta att viruset skapats på ett kinesiskt laboratorium. Emma och Mattias pratar om risker när sociala medie-plattformarna blir sanningsdomare och hur man kan förhålla sig till desinformation. Dessutom har Emma pratat med DNs techredaktör Linus Larsson om Facebooks ansvar och makt.
Klipp och musik:
Nyhetsmorgon, TV4
CNN
Global News
Dr Tedros, WHO
CNA
RT
CBS News
BBC News
Berättarröst: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
År 1996 började läkemedelsföretaget Purdue Pharma att marknadsföra och sälja läkemedlet oxycontin. Det starka opioidpreparatet beskrevs som en mirakelmedicin mot smärta men snart visade det sig att många av användarna blev och dessutom utvecklar patienterna snabbt en tolerans för medlet varpå dosen måste höjas för att uppnå samma effekt. År 2017 dör 47 600 amerikaner i överdoser av opioider och mer än 2,5 miljoner amerikaner är nu beroende av någon form av opioid. Emma och Mattias pratar om opioidkrisen i USA om den svenska drogpolitiken. Dessutom har Mattias pratat med psykiater och beroendeforskare Joar Guterstam om vad som händer i kroppen när man utvecklar ett beroende och hur opioidberoende behandlas.
Klipp och musik:
Reklam för Oxycontin
CDC
CBS News
The New York Times
Global News
SVT
berättarröst: Peter Öberg
producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Som 19-åring hoppade Elizabeth Holmes av prestigeuniversitetet Stanford för att starta företaget Theranos – en startup som växte och vid sin toppnotering värderades till 9 miljarder dollar. Men så kom avslöjandena. Theranos revolutionerande teknologi fungerade inte. Hela verksamheten byggde på en bluff och kvinnan som skulle förbättra världen hade både vilselett investerare och riskerat människors hälsa. Mattias och Emma pratar om hur riskkapitalister tänker när de investerar i nya, lovande företag och om hur forskare ska kunna komma närmre näringslivet. Dessutom har Emma pratat med Norrskens VD Erik Engellau-Nilsson om hur de tänker när de investerar i företag som kan lösa vår tids stora problem.
Klipp och musik:
CBS Mornings
Professor Baltazar
ABC Austraila
CNBS
Inläsare: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under kulturrevolutionen 1966-1976 mördades mellan 750 tusen och 1,5 miljon människor i Kina. Det var främst de intellektuella som var måltavlan under Moas revolution och de unga som stod för dödandet. Emma och Mattias pratar om vilka hot som forskare drabbas av idag och på vilka sätt den akademiska friheten kan inkräktas. Dessutom har Mattias pratat med Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs Universitet, om varför Mao såg just de intellektuella som det främsta hotet mot partiet och om det finns någon akademisk frihet i Kina idag.
Klipp:
P4 Örebro
Inläsare: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
1971 föddes en pojke i USA som helt saknade immunförsvar. För att skydda honom placerades han direkt efter födseln i en steril kuvös och fick sedan leva hela livet utan fysisk kontakt med andra människor. Hur påverkas ett barn av att inte få hudkontakt och hur viktigt är det med beröring? Det pratar Emma och Mattias om och dessutom har Mattias pratat med Helena Wasling, forskare i neurovetenskap, om varför beröring både kan vara djupt obehagligt och livsviktigt.
Klipp: The boy in the bubble
Berättarröst: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
2014 mördade den 22-årige Elliot Roger sju personer i en masskjutning i Isla Vista, Kalifornien. Motivet till dådet var hämnd eftersom ingen tjej ville ha honom. Sen dess har fler män gått i hans fotspår och begått misogyna terrordåd. Emma och Mattias diskuterar om sexuellt frustrerade män verkligen är ett reellt hot mot samhället och vad de tycker om begreppet incels. Dessutom har Emma pratat med Caroline Uggla, doktor i evolutionärantropologi och forskare i demografi, om på vilka oväntade sätt som ojämna könskvoter påverkar samhället.
Musik:
Lil Watermark, Deepblu - Incel
Inläsare: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 29 oktober 1998 miste 63 ungdomar sina liv vid en diskoteksbrand i Göteborg. När blåljuspersonalen kom fram till olycksplatsen var det fler personer som var i behov av vård än de kunde hjälpa och under räddningsarbetets gång tvingades de göra stenhårda prioriteringar. Vid katastrofsituationer använder sig sjukvårdspersonal av triage, ett franskt ord för sortering. Triagen hjälper sjukvårdspersonalen att först vårda människor med akuta behov och att använda de begränsade resurserna på bästa sätt. Emma och Mattias pratar om den tragiska händelsen 1998 då hela Sverige sörjde, hur triage går till rent praktiskt och vid vilka andra tillfällen som svensk sjukvård tillämpar denna typ av sortering. Dessutom har Mattias pratat med Anderas Wladis som är professor i katastrofmedicin och traumatologi vid Lindköpings Universitet om hur det är att jobba i katastrofens epicentrum.
Klipp:
SR Ekot
Räddningstjänsten Storgöteborg
Berättarröst: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
1968 förutspådde Stanfordforskaren Paul R. Ehrlich i boken Befolkningsexplosionen att mänskligheten stod inför en svältkatastrof vilket skulle resultera i en total kollaps. Aktivister engagerade sig i frågan och president Nixon varnade i tal till nationen för framtidens tätbefolkade och förorenade städer där kriminaliteten skulle vara skyhög. Men Ehrlichs profetia slog aldrig in, svältkatastrofen uteblev. Emma och Mattias pratar om tecken på att forskare kommer ha fel och om allmänhetens tillit till experter. Dessutom har Emma pratat med statsvetare Victor Galaz på Stockholm Resilience Centre om hur de förhåller sig till framtidsprognoser och kommunikation kring klimathotet.
Klipp:
Rapport, Svt
Efter tio, TV4
Vetenskapsradion, Sveriges Radio
P4 Extra, Sveriges Radio
Ekot, Sveriges Radio
Göteborgsposten
CBSN
Berättarröst: Peter Öberg
Producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I sin uppmärksammade bok från 2008 myntade filosofen Nassim Nicholas Taleb begreppet svarta svanar som han beskrev som ”en osannolik och oförutsägbar händelse som potentiellt kan få allvarliga konsekvenser. Svarta svanar kännetecknas av att de är extremt sällsynta, får allvarliga konsekvenser samt att de i efterhand anses ha varit uppenbara”. Attackerna mot World Trade Center 2011 menar Taleb är ett exempel på en svart svan och Emma och Mattias pratar om oväntade följdeffekter som kriget mot terrorismen ledde till och huruvida pandemin kan räknas som en svart svan eller inte. Dessutom har Emma pratat med filosof Orri Stefánsson om begreppet och hur man kan förbereda sig på det oförutsägbara.
berättarröst: Peter Öberg
producent: Clara Wallin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt fortsätter vi prata med kärleksforskarna Peter Öberg vid Högskolan i Gävle och Torbjörn Bildtgård vid Stockholms universitet, men den här gången handlar det om intimitet och sex när man blir äldre. Och dessutom ställer vi den viktiga frågan: Vad är ålderistisk erotofobi?
------
Programledare är Jonas Nilsson med bisittare Mikael Mildén. -
Hur är det att träffa en ny partner efter att man har fyllt 65 år och vilka förväntningar har man på den andra personen? Om det och mycket mer pratar kärleksforskarna Peter Öberg vid Högskolan i Gävle och Torbjörn Bildtgård vid Stockholms universitet om i detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden!
------
Programledare är Jonas Nilsson med bisittare Mikael Mildén. -
Professor i geriatrik och stark förkämpe för bättre åldringsvård. Om forskning som visar hur man får en god ålderdom och om möten med gamla människor som delat med sig av sin livsvisdom.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Lyssna på era gamla släktingar innan det är för sentYngve Gustafson berättar om möten med många äldre som delat med sig av sin livsvisdom. Han pratar om vad som krävs för att äldre ska få en god ålderdom i Sverige. Under coronapandemin har han hamnat i hetluften då han hävdar att många äldre felbehandlas.
- Jag önskar att fler unga och medelålders fick uppleva närheten till mycket gamla människor, då skulle vi troligen få ett människovänligare samhälle, säger Yngve.
Ordet senil betyder ursprungligen gammal men i den svenska kulturen menar man oftast att någon är glömsk eller åderförkalkad och många uppfattar ordet som en synonym till demens. I andra kulturer med en annan syn på gamla människor betyder ordet istället klok, vis, skicklig, erfaren och vördnadsvärd.
Om Yngve GustafsonProfessor i geriatrik, 70 år. Född i Göteborg, bosatt i Umeå. Debuterar som Sommarvärd.
En stark förkämpe för bättre åldringsvård som menar att många äldre far illa idag. Är verksam vid Umeå universitet och leder sedan flera år forskning om levnadsvillkor för människor över 85 år.
Blev känd för den stora allmänheten genom SVT:s dokumentärserier Sveriges bästa äldreboende och Sveriges bästa hemtjänst. Fick tusentals brev från människor som berördes av programmen.
Har bland annat fått pris för forskning om akuta förvirringstillstånd och demenssjukdomar och utnämnts till Årets Senior i Sverige 2014.
Är mycket intresserad av fiskar, fåglar och dansk-svenska gårdshundar.Jag vill berätta om möten med mycket gamla människor som delat med sig av sin livsvisdom. Men också om forskning som visar vad som krävs för att äldre skall få en god ålderdom i Sverige – trots att de lever i ett land med många negativa attityder till gamla människor.
Producent: Peter Öberg