Peru Podcasts
-
Utrikeskrönika 11 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
São Paulo, onsdag.
Jag har rest som aldrig förr i mitt liv under min tid som korrespondent. De senaste veckorna har varit särskilt hektiska.
Efter ett dramatiskt presidentval i Brasilien tog jag mig till Argentina där vicepresidenten dömdes för korruption, därifrån vidare till Peru - presidenten hade avsatts av kongressen ..
Sen bar det tillbaka till Argentina, som firade vm-guldet i herrfotboll och efter ett par veckor landade jag återigen i Brasilien för att bevaka en presidentinstallation och - helt oplanerat - begravningen av en fotbollskung.
De befarade oroligheterna i samband med installationen av presidenten uteblev, så jag återvände till mitt bo i Colombia – men jag fick packa väskan igen och hastigt återvända till Brasilien för att förloraren Bolsonaros anhängare fick för sig att storma kongressen och presidentpalatset.
Och nu sitter jag här i ett hotellrum i São Paulo och funderar på vilket avtryck alla dessa stora händelser har gjort på mig.
Det var ingen lätt fråga. Och det kanske låter som en klyscha, det är trots allt människorna som lämnar det starkaste intrycket. Framför allt de som är i underläge men inte ger sig.
Som den unga bondeledaren i Colombia som inte kan bilda familj för att hon ständigt måste flytta med sin sjuåriga dotter för att inte bli mördad på grund av sin fackliga verksamhet.
Eller den prostituerade kvinnan i Ecuador som fruktar för sin fängslade sons liv varje gång det händer en massaker inne på anstalten.
Eller den venezuelanske migranten som varje dag måste rusta sin själ för att bemöta rasismen i det nya landet, trots att jag ser ut som dem, sa han.
Eller det unga föräldraparet som förbereder den farliga resan genom världens mest ogenomträngliga djungel, El Darien i Panama, på väg norrut där de tror att deras småbarn kan få ett bättre liv.
Hur vågar ni ta er igenom Darien, där folk dör, försvinner, våldtas eller blir uppätna av vilda djur. Vi förlitar oss på Gud, sa pappan med bebisen i famnen.
De alla är människor som verkligheten försöker trycka ner, som råkade föddas i fel land eller fel samhällsklass … och de ger inte upp, de gör motstånd dr andra kanske skulle lägga sig ner och dö.
Sånt gör ett starkt intryck.
Ivan Garcia, São Paulo
[email protected] -
Ahelia, Ilian och Timotheos är syskon som bor med sina föräldrar i ett gammalt ärvt hus i Sverige. Amaya och Amanda är deras kusiner som är på besök från Peru. Efter ett inbrott hos farfar hittar barnen en karta med kluriga ledtrådar vilket får dem att söka efter en skatt, på den mest otänkbara plats. Snart upptäcker de att de inte är de enda som letar efter skatten…
Deckarkusinerna och Farfars Skatt är en spännande barnbok som tar upp teman som judeförföljerserna under andra världskriget, bibliska profetior och familjerelationer.
Boken är den första i serien om Deckarkusinerna.
Författare: Ulrika Nilsson
Mjukband beställ!
Hårdband beställ! -
Ahelia, Ilian och Timotheos är syskon som bor med sina föräldrar i ett gammalt ärvt hus i Sverige. Amaya och Amanda är deras kusiner som är på besök från Peru. Efter ett inbrott hos farfar hittar barnen en karta med kluriga ledtrådar vilket får dem att söka efter en skatt, på den mest otänkbara plats. Snart upptäcker de att de inte är de enda som letar efter skatten…
Deckarkusinerna och Farfars Skatt är en spännande barnbok som tar upp teman som judeförföljerserna under andra världskriget, bibliska profetior och familjerelationer.
Boken är den första i serien om Deckarkusinerna.
Författare: Ulrika Nilsson
Mjukband beställ!
Hårdband beställ! -
Sedan president Pedro Castillo avsattes i förra veckan skakas Peru av stora oroligheter. Tusentals personer demonstrerar och utländska turister har blivit strandade på sina hotell, däribland svenska Johanna Münter. Hör henne berätta i Studio Ett.
Medverkande: Johanna Münter och Camilla Haapalahti, båda svenskor på plats i staden Cusco i Peru.
Programledare: Monica Saarinen och Mikael Sjödell
Reporter: Pablo Dalence och Julia Rigaud
Sändes i Studio Ett 15 december 2022
-
Psykedelika-assisterad psykoterapi har visat sig vara hjälpsam mot svårbehandlande tillstånd som depression, ptsd, beroenden, m.m. Forskning kring terapeutiska effekter av substanser som psilocybin, LSD och MDMA pågår runt om i världen i dag. Essi är engagerad i denna fråga och vill att forskningen fortskrider så att vården sinom tid kan erbjuda nya behandlingsmetoder till människor som behöver hjälp.
Nätverket för psykedelisk vetenskap: https://www.psykedeliskvetenskap.org/
Nysnö: https://www.nysno.se/
Multidisciplinary association for psychedelic studies (MAPS): https://maps.org/
Avsnitt:
00:00:00 Psykedelia vs. psykedelika
00:00:30 Nätverket för psykedelisk vetenskap
00:03:00 Från flower power till hårda restriktioner
00:05:52 Stöd för behandling mot depression och PTSD
00:13:19 Tre vågor av psykedelia
00:14:37 Psykedelia som inkörsport till andlighet
00:16:20 Vetenskapen är Gud
00:18:53 Resa till Peru och ayahuasca
00:25:56 Västerländsk psykoterapi som ett stöd
00:32:20 Psykedelia gav ett nytt perspektiv på livet
00:35:30 Psykedelia som hjälp vid livets slutskede
00:42:38 Barndomen och dess utmaningar
00:46:10 En direktupplevelse av enhet
00:48:08 Nysnö och harm reduction
00:53:40 Drogpolitik
01:09:03 Negativa effekter av psykedelia
Andlighet på olika plattformar
Youtube: https://www.youtube.com/@andlighet
Korta klipp: https://www.youtube.com/@andlighetextra
Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/se/podcast/andlighet/id1603002647?l=en
Google podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83OGI5MjVmOC9wb2RjYXN0L3Jzcw
Spotify: https://open.spotify.com/show/5CIB4x6sOyceoxShQvnKpZ?si=Hyo1wvOqTqCIKj5-BIXowQ
-
Det är premiär för podcasten ”Klackarna i taket” som fokuserar på damfotbollen i Uppsala. Första gästen är Andrea Celeste Thorisson Díaz vars Uppsala är på väg upp i allsvenskan. Mittfältaren berättar om rötterna på Island och i Peru, rådet från Marta och hur hon hamnade i Uppsala bland annat.
-
På vilket sätt påverkas man av att resa iväg som volontär utomlands under några månader? Hur påverkar det min relation till Gud, till andra och till mig själv? Vilka utmaningar kan man möta som volontär och vilka lärdomar kan man göra? Och vad har vi att lära oss av våra kristna syskon i andra länder? Movevolontärerna Carl, Filippa och Miriam delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar från att vara volontärer i Kenya och Peru. Lyssna och låt dig inspireras att resa ut som volontär i framtiden!
-
Jag möter den ljuvliga örtkvinnan Nina Medicina.
Vi pratar om hennes spirituella resa till Peru, plantmedicin, ceremonier och naturligtvis hennes stora kärlek- cermoniell kakao.
Nina säljer sin magiska kakao via https://www.wildcacaocollective.com
Du kan följa henne på instagram via @ninamedicina -
Den här gången gästas jag av healern Karin Steinbach Paulsson. Som 22-åring flyttade hon från Sverige till Peru med ett mål – söka upp Inkafolkets ättlingar Q’erosfolket och Shipivofolket för att lära sig att läka själen. I tonåren hade hon mycket ångest och ansåg att sättet man behandlade psykisk ohälsa på i Sverige hade stora brister. Hon ville lära sig att läka på djupet och var intresserad av shamanismen.Under åren i Peru deltog Karin i ceremonier – bland annat ayahuasca-ceremonier, kom nära flera familjer, blev kär i en peruan och fick barn. När hon sen flyttade hem till Sverige igen var det med verktyg för healing, perspektiv på livet och en större självkännedom.
Kort därefter startade hon företaget Ayni Artesania som hon driver än idag, där hon säljer hantverk gjorda av urfolk i Peru. Idag håller hon även i kurser i Q'eros traditioner med vännen och kollegan Don Alejandro.
I dagens avsnitt pratar vi om livet i Peru, om att leva i ett jämt utbyte med varandra och vår omgivning, om trauman och läkning – att komma hem till sig själv. Vi pratar om urfolken Q'eros och Shipivofolket – synen på människan, naturen och klimatkrisen, visdom och verkligheten.
Karin berättar om de verktyg hon fått med sig – Mesan, ceremonier, offergåvor och psykedeliska. Vi pratar om lätt och tung energi och hur viktigt det är att vara i rätt sammanhang för att leva till sin fulla potential. Och mycket mer!
-
I avsnitt 14 bjuder Jenny och Erik in goda vänner till en storslagen middag hemma hos Erik. Gästerna är Eric Gadd, musiker och vinnare av Sveriges Mästerkock VIP, Cornelia Sojdelius, gallerist, Latte Kronlund, musiker och producent, Andrea Kronlund, fotograf och gallerist, Anders Bernunger, producent för 45 minuter AV och Jennys partner.
Det pratas mycket mat och relationerna mellan mat, musik och konst. Att hitta sin inre smak. Att våga bjuda på det man gillar och utflykter till Peru, Japan, Ryssland och Italien. Det blir goda viner och ett avslöjande om den tuffa kampen i toppen på Sveriges Mästerkock. Med Mera! Det här vill du inte missa!
-
I avsnitt 14 bjuder Jenny och Erik in goda vänner till en storslagen middag hemma hos Erik. Gästerna är Eric Gadd, musiker och vinnare av Sveriges Mästerkock VIP, Cornelia Sojdelius, gallerist, Latte Kronlund, musiker och producent, Andrea Kronlund, fotograf och gallerist, Anders Bernunger, producent för 45 minuter AV och Jennys partner. Det pratas mycket mat och relationerna mellan mat, musik och konst. Att hitta sin inre smak. Att våga bjuda på det man gillar och utflykter till Peru, Japan, Ryssland och Italien. Det blir goda viner och ett avslöjande om den tuffa kampen i toppen på Sveriges Mästerkock. Med Mera! Det här vill du inte missa!
-
I Finland började kyrkan dominera livet på medeltiden. Religionen ledde till att människorna fick en utbildning och blev läskunniga. Men de var också tvungna att överge sina gamla trosuppfattningar. Idag tävlar missionärer från olika samfund om urbefolkningens själar i Perus regnskogar. Religionsforskare Kaarina Koski, religionsforskare Minna Opas, historielärare Lasse Hongisto och journalist Jussi Nygren diskuterar hur världens stora bokreligioner har påverkat människorna genom historien.
-
I det här poddavsnittet intervjuar jag Ingela Palmquist som berättar om sin resa från projektkonsult, verksamhetsplanerare och entreprenör till bioenergihealer, soundhealer och utvecklat ett årsprogram för att bli diplomerad soundhealer.
Ingela är verksam i Borås där hon bland annat håller utbildningar till soundhealer, ger soundhealing terapi, soundhealing event och arbetar shamanskt. Hon är medförfattare till antologin "Famna feminint ledarskap" och hennes företag heter Pilgrimage.
I intervjun får ni bland annat höra Ingela berätta om varför hon åkte till Slovenien för att lära sig bioenergihealing och hur det kom sig att hennes yogaresa började när hon blev guidad under en trumresa att åka till Peru.
Mer om Ingelas verksamhet hittar du på: http://pilgrimage.se/
Vill du lyssna på våra Gongbad online hittar du dem på vår hemsida: https://www.gongbadonline.se/ -
I avsnitt 31 av Filmcirkeln pratar vi om familjefilmen Paddington (regi: Paul King).
Marcus hymlar inte med sin totala kärlek till denna talande, marmelad-ätande björn från Mörkaste Peru... Men är David och Vidar verkligen lika övertygade om att det är modernt mästerverk?
Vi diskuterar filmens roliga slapstick och random-humor, men också samhällskritiken i storyn. Analyser görs om historiens tematik som migration och främlingsfientlighet.
Det handlar också om Nicole Kidmans och Ben Whishaws ovanliga casting-förlopp, om våra favoritscener och även hur Paul King lånar mycket från Wes Andersons filmskapande.
Gör i ordning en mumsig marmelad-smörgås, luta dig tillbaka och lyssna på avsnittet!
Spoilervarning! Se filmen innan du lyssnar på avsnittet.
Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.https://letterboxd.com/filmcirkeln/
-
Vi börjar med ett glödhett Stockholmsderby, välkomnar publiken tillbaka och rör oss sedan vidare genom hela helgens allsvenska omgång. Josip frågar sig varför Malmö fokuserar på annat än att vinna fotbollsmatcher. Hugo tycker inte Antonio Colak är värd 30 miljoner. Och Makoto minns när han såg ligafotboll i Peru.
- Visa fler