Pat Heist Podcasts
-
LJUGER KARLN? David hasplar ur sig en referens till destilleriet Glen Flagler. Låter som Glen Whatnot eller vår favorit Kafloffenchoch. Lögn eller verklighet? För övrigt har vi tema grainwhisky – både produktion och smaken på äldre buteljeringar. Dessutom ordet hydrometer och en sväng förbi det saligen avsomnade Garnheath. I vårt fraggelberg.Vad var det i glaset?Den här podden är ju en skandal: kaffe och te så långt ögat nådde! Mer om det här med glasMarcus Kainen klev in med ett hissarglas och ett dissarglas. Dissen var Riedel Vinum:https://bagarenochkocken.se/dukade-bordet/dricksglas/cocktail-drinkglas/riedel-vinum-single-malt-whiskyglas-20-cl-2-pack/…och hissarglaset var Difference Mature Spirits från Orrefors:https://www.artglassvista.se/difference-mature-spiritsKom igen nu Orrefors och skicka lite gratisglas till oss på ETW!Allt man kan tänkas vilja veta om grainwhisky:Cambus 40 YO, en sanslöst bra whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/87622/cambus-1975https://www.malts.com/en-gb/products/single-malt-whisky/cambus-40-year-oldProduktion av grainwhisky:https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/24527/how-are-bourbon-and-grain-whisky-different/https://www.whiskyinvestdirect.com/about-whisky/difference-malt-grain-whiskyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Grain_whiskyPat Heist på En trea whisky:https://www.entreawhisky.se/78Och så nördlevel galore, denna historiska källa:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1965.tb02047.xGirvan är det cirka enda graindestilleriet med en egen core range:http://www.thegirvanpatentstill.com/Det här med vilka grödor som används:R. C. Agu, T. A. Bringhurst & J. M. Brosnan, ”Production of grain whisky and ethanol from wheat, maize and other cereals”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), s. 314–323:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00737.xCampbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.Det här med kolonnpannor:http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.htmlEtt exempel på hur galet industriellt det ser ut på graindestillerier förresten:http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/Veckans ord: hydrometerHär kan man läsa lite mer:https://www.whiskeystill.net/blogs/whiskey-still-co-blog/27486020-hydrometer-101Garnheathhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2000/garnheath/Destilleriet låg ungefär här:
Glen Flaglerhttps://www.thewhiskyexchange.com/p/2123/glen-flagler-8-year-old-bot1970sGlen Flagler var minsann lätt rökigt och inte orökigt, Jeroen! Kolla här bara:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2034/glen-flagler/(Vi hade kunnat diskutera Killyloch och Islebrae men något ska vi väl ha kvar för framtiden.)Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
Vi inleder avsnitt 89 med ett korkat tilltag, får lite lyssnarfeedback, svarar på en fråga och hälsar på hos Cooley. Sen undrar ni alla hur vi kopplar ihop en tecknad kanin/hare med veckans ord, eller hur? Lyssna vidare så klarnar allt, förutom vem Fill Kollins är... Nu kör vi!KorkbrottGruppen I wish screwcaps were more posh than corks vill vi tipsa om:https://www.facebook.com/groups/101684892845Mathusöppnare heter tydligen bladöppnare och Mathus är ett märke, bra att ha. Se till exempel här:https://www.cervera.se/produkt/peugeot-mathus-bladoppnare-svartVad är det i glaset?Mathias lyckades till sist få peta i sig Cinco av High Coast:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/150066/high-coast-cincoDavid njöt av denna från Whiskybroker:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/144659/craigellachie-2007-whbJeroen smuttade på den häringa från samma destilleri:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/177615/craigellachie-12-year-old-caDavid hade faktiskt provat just den på sin blogg och älskade den såhär mycket:https://tjederswhisky.se/sla-min-stjart-och-kalla-mig-judy/Det här med att bara prova whisky från ett enda sampleDetta var ju svårt att hitta några vettiga länkar på men vi tog ju upp Serge Valentins whiskyfun i alla fall:http://whiskyfun.com/Batcher av whisky, märkningar, dateringarHar man onödigt mycket pengar och vill lära sig identifiera olika flaskor kan man också köpa Emmanuel Drons sindyra Collecting Scotch whisky. Där ligger fokus mer entydigt på flaskor från förr, inte modern whisky:https://www.collectingscotchwhisky.com/En del om sådana här koder med fokus på Ardbeg kan man lära sig här:http://www.ardbegproject.com/codes.shtmlVeckans destilleri – CooleyHemsida för varumärket Kilbeggan:https://www.kilbegganwhiskey.com/our-process/Hemsida för varumärket Connemara:https://www.connemarawhiskey.com/Se också här:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/cooley.htmlHelt okej info på wikipedia:https://en.wikipedia.org/wiki/CooleyDistillery
Veckans ord: thumperI denna era när vi på ETW månne irriteras en skvätt över att våra barn inleder cirka alla konversationer med ”Det finns en video på youtube…” passar vi på att säga: det finns en video på youtube. Denna är från La maison du whisky där det hela förklaras snabbt och effektivt:https://www.youtube.com/watch?v=otVmk8QaqEFör en lite längre och bredare video där thumper dyker upp som en av många saker som ska förklaras, kolla här:https://www.youtube.com/watch?v=rRx1bfpdz6ESedan är grundregeln att man alltid ska lyssna på Chuck Cowdery:http://chuckcowdery.blogspot.com/2012/04/double-your-pleasure.htmlTony Acklands text ”Distilling designs for thumpers, doublers & slobber boxes” från 2012 har tagits bort från sajten där den fanns (homedistiller.org), men tacka vet vi underbara wayback machine som har kvar den:https://web.archive.org/web/20120212112537/https://homedistiller.org/equip/designs/thumperDen är faktiskt bättre än den här som också innehåller en och annan nyttighet:https://www.alcademics.com/2013/07/how-column-distillation-works-bourbon-edition.htmlOch så finns det ju alltså Stampe:https://disney.fandom.com/wiki/ThumperNotera att om man har extern värmekälla mer i stil med en spritpanna heter en sådan istället doubler på jänkarspråk. Mer om amerikanska produktionstermer får ni förstås från vårt avsnitt där vi pratade med Dr. Pat Heist:https://www.entreawhisky.se/78Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
Alla pratar svenska! Vi vill dock gärna veta vad ni tyckte om förra avsnittets jäst-gäst! Superspännande lyssnarfråga om destillerier och miljön, en liten berättelse ur bakfickan om Campbeltown och en snabbvisit på både Edradour 1 och 2. Låt läsarstormen börja!
Vad var det i glaset?
Mathias petade i sig Speyburn 16 YO, oförskämt billig på Bordershop:
https://www.bordershop.com/se/sprit/whisky/cat31894/speyburn-16yo-2110351
David smuttade på ”Orök på rök”, privatfat från Box/High Coast som inte är inlagt på whiskybase än.
Jeroen aka ”Holländarn” körde även han på High Coast, folkfavoriten Berg:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/Återblick på ETW 78
Vi tyckte det var så sjukt kul med dr. Pat Heist att vi ville prata lite om den inspelning. Men vad tyckte ni?
https://www.entreawhisky.se/78
Vad gör de svenska destillerierna inte bara av sin pot ale, utan även av sin drav? David glömde nämna Agitator i sammanhanget, de kokar också mycket sprit.Klimatmålen och rökig whisky
Exempel på destillerier som arbetar ekologiskt är Dornoch och Nc’nean. Se vidare här:
https://www.worldwhiskyday.com/the-worlds-most-sustainable-whisky-distilleries/
Exempel på destillerier som gett ut ekologiska whiskies är Benromach, Bruichladdich och Springbank.Se här ett gäng artiklar om torv och klimatmålen, som vi förstås hade läst innan vi spelade in om vi inte var sådana hopplösa slarvmänniskor:
”Understanding peat’s environmental impact”, Whisky Advocate 4/9 2019:
https://www.whiskyadvocate.com/peat-environmental-impact/
Carl Reavy, ”Is peat sustainable?”, 18/9 2013:
https://www.bruichladdich.com/whisky-knowledge/is-peat-sustainable/
Sandra Dick, ”The battle to save Scotland’s peaty whisky in era of climate change”, Herald Scotland 19/1 2020:
https://www.heraldscotland.com/news/18170966.battle-save-scotlands-peaty-whisky-era-climate-change/Mer om hållbarhet och särskilt skotsk whiskyproduktion:https://www.thespiritsbusiness.com/2021/01/scotch-sector-unveils-ambitious-sustainability-strategy/
https://www.theguardian.com/uk-news/2021/aug/30/sustainable-scotch-hebridean-distillery-aims-for-net-zero-whisky
https://www.bacardilimited.com/media/news-archive/a-toast-to-sustainability-across-the-scotch-whisky-industry/
https://www.pressandjournal.co.uk/fp/lifestyle/food-and-drink/2840584/scotch-whisky-reveals-plans-to-drastically-cut-its-environmental-impact-with-ambitious-sustainability-strategy/
Här ett bra kritiskt perspektiv från Ian Buxton:https://www.masterofmalt.com/blog/post/greenwashing-in-scotch-whisky.aspxEtt inspel om ett fat från Lochruan…
Här finns boken David håller på och läser:https://www.adlibris.com/se/bok/campbeltown-whisky-9781845301668
Det här med eldandet av biblioteket i Alexandria hade David fel om för den stora branden var tydligen runt 48 f. Kr. och Julius Ceasar var huvudskyldig:
https://www.worldhistory.org/article/207/what-happened-to-the-great-library-at-alexandria/Veckans destilleri: Edradour
https://edradour.com/
http://tjederswhisky.se/edradour-10/
http://tjederswhisky.se/trakig-single-cask-fran-edradour/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se) -
The first episode in English! But just as in the podcast, we'll start off in Swedish. Vår jäst-gäst Dr. Pat Heist från Wilderness Trail Distillery är här för att lära oss allt om bourbon – från vattnet, jästen och ända till skårorna på utsidan av faten. Häng med! Guest of the episode is Dr. Pat Heist of Wilderness Trail Distillery. He will tell us everything about bourbon making – from the water and yeast to the grooves on the outside of the casks. Join the ride!And if someone out there did not understand the title of the episode…
https://www.youtube.com/watch?v=zsqf-ORB37Q (https://www.youtube.com/watch?v=zsqf-ORB37Q)Vad var det i glaset?
Mathias hade Bushmills 16 YO. David drack orökigt grönt te.
Jeroen hade en Longmorn 16 YO.Dr. Pat Heist
Here is an xTED talk (around 10 minutes):
https://www.youtube.com/watch?v=oSLWEnz-1mc
A wonderfully detailed and nerdy discussion on the production of bourbon which is about 90 minutes long with Bourbon pursuit, a long discussion with Pat:
https://www.youtube.com/watch?v=gnzPyFjSSPoFerm Solutions
https://ferm-solutions.net/Wilderness Trail distillery
https://wildernesstraildistillery.com/Attenuation
https://tjederswhisky.se/vad-ar-attenuation/A little bit about yeast from the viewpoint of Scotch whisky
https://scotchwhisky.com/magazine/features/27158/why-scotch-distillers-are-playing-with-yeast/
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/15315/does-yeast-affect-the-flavour-of-whisky/
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/27178/whisky-researchers-make-yeast-discovery/
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/8560/baffled-by-yeast/Reverse osmosis
https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_osmosisOak, seasoning, toasting, charring…
https://winemakermag.com/technique/1033-oak-barrel-chemistry-techniques
https://thebourbontruth.tumblr.com/post/142198798761/the-truth-about-seasoned-wood
Oak can also be dried in a kiln; see this video, ”Bourbon Barrel and Scotch Whisky”, which also has a little information about charring:
https://www.youtube.com/watch?v=gq1a6uWH21U
Those toasted barrels from Swedish Box distillery, English:https://highcoastwhisky.se/en/products/advanced-master-class/
…and in pdf form:
https://highcoastwhisky.se/en/wp-content/uploads/sites/2/2019/04/amc-1-1-english.pdfThe company Independent Stave
https://www.independentstavecompany.com/Word of the week: high rye bourbon, wheated bourbon
Apart from Pat Heist’s exposé, see for example here:https://bourbonveach.com/2017/06/05/what-is-high-rye-bourbon/
https://www.chicagobourbon.org/2017/07/24/what-is-wheated-bourbon/Corsair distillery
https://www.corsairdistillery.com/
Insane in the grain is apparently a twelve-grain whiskey:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/42953/corsair-artisan-distillery-insane-in-the-grain
Ryemageddon:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/96888/corsair-artisan-distillery-ryemageddonBut what about sweet mash and sour mash whiskey?
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se) Special Guest: Dr. Pat Heist.
Most information online is very brief indeed, such as here:https://scotchaddict.com/why-does-jack-daniels-call-itself-sour-mash-whiskey.html