Nordiska Rikspartiet Podcasts
-
Ingen i bandet minns varför de går från punk till nationalism. Nu kliver han som vet fram. För första gången berättas hela historien om Ultima Thule.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det som börjar som ett punkband ska komma att bli vikingarockbandet hela Sverige känner till. Älskade och hatade – publiken växer och skivorna säljer samtidigt som de anklagas för att vara nazister. Hur kom bandet in på nationalismen och började sjunga om Sverige och kärlek till fosterlandet?
Den historien har inte blivit berättad – förrän nu.
I fyrtio års tid har Lars-Erik Hansen varit tyst. Han är storebror till Ulf och Bruno Hansen som spelar i punkbandet som blir Ultima Thule. Efter att ha engagerat sig i den högerextrema organisationen Bevara Sverige Svenskt - BSS - träffar han medgrundaren Leif Zeilon som pekas ut som avgörande i skapandet av Ultima Thule.
BSS inspireras mycket av det högerextrema partiet British National Front, som når framgångar genom musik. De knyter till sig det populära oi-bandet Screwdriver, som blir ett renodlat viktmaktband. Kan nåt liknande göras i Sverige?
Det här är den första delen av tre i en serie om Ultima Thule. Du hör bandets sångare Jan Thörnblom berätta om den första tiden men också Niels Mandell, med en bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet, som designar bandets första EP.
I del två:
BSS lägger ner och Sverigedemokraterna bildas. Sida vid sida med Ultima Thule börjar resan mot det stora genombrottet.
P1 Dokumentär om Ultima ThuleFör första gången berättar bandmedlemmar och nyckelpersoner historien om det kontroversiella vikingarockbandet. I tre avsnitt hör du historien om punkarna som blev skinnskallar och kallades "nazisternas favoritband" och som till slut spelade in Sverigedemokraterna i riksdagen.
Under tre år har journalisten Bo Sjökvist följt Ultima Thule. Han växte själv upp i Nyköping och såg plötsligt hur killarna på krogen blev rikskändisar i ett band som alla tycktes bråka om. Tillsammans med producenten Magnus Arvidson har Bo Sjökvist gjort den första dokumentären om bandet, en serie i tre delar.
Programmet gjordes 2022.
Slutmix: Tor Sigvardson.
Om bandet Ultima ThuleUltima Thule börjar som punkbandet Rost under slutet av 70-talet. Blir senare Ugly Spots och 1982 Ultima Thule.
Bandet skapade och är förgrundsfigurer inom genren "vikingarock" som blandar rock, folkmusik och texter med nationalistiskt budskap.
Namnet Ultima Thule ("yttersta Thule") kommer från grekisk-romersk mytologi. "Thule" har ofta tolkats som ett ord för att beskriva den Skandinaviska halvön.
Ultima Thules tredje album ”För fäderneslandet” har sålt platina och mer än 100 000 exemplar i Sverige. Skivan innehåller några av deras mest kända låtar, som "Stolt och stark", "Fäderneslandet" och "Du gamla du fria".
Bandet blir stora under 90-talet och var under en tid signade på Bert Karlssons skivbolag Mariann Records. När Ultima Thule går ut med att de haft kopplingar till flera rörelse som då klassades som högerextrema, BSS och SD, bryts kontrakter 1993. Sedan dess publicerar de på eget bolag.
2012 gick bandet ut och meddelade att de skulle sluta spela tillsammans efter 30 år som verksamma. 2015 hade de en omtalad privatspelning på Jimmy Åkessons kräftskiva. 2022 spelar bandet tillsammans igen. Ulf Hansen är idag SD-politiker lokalt i Nyköping.
Ultima Thule har haft samröre med högerextrema BSS och nazistiska vitmaktband och skivbolag. Själva kallar de sig nationalister och svenska patrioter.
-
I mitten av 1980-talet sker en våg av nazistiska våldsdåd i främst Göteborg, Växjö och Landskrona. Det pratas om "Naziligan". Men vilka var de?
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Brotten som begås blir allt grövre. Attacker med rökgranat och molotov-cocktails sker mot vänstersympatisörer. Man trakasserar kända svenska nazistmotståndare som Hagge Geigert med ändlösa telefonsamtal där dödshot på dödshot levereras. När hoten sen blir verklighet och en homosexuell man dödas i Göteborg 1985 lyckas polisen nysta upp härvan och rapporteringen om den så kallade ”Naziligan” tar fart i media.
Men vilka var dom? Och hur såg kopplingen mellan Nordiska Rikspartiet och de unga aktivisterna ut? Vem utsåg offren och hur fungerar en organisation som benämner en mordbrand för ett ”utmärkt pojkstreck”?- Det är unika domar och det var unika rättegångar, de största vi haft i Sverige. Det säger idag Heléne Lööw, Uppsalahistorikern som följt den svenska nazismens utveckling. Hon menar att rättegångarna blev en nazistisk brytpunkt. En ny generation tog över och den gamla hade efter detta spelat ut sin roll.
P3 Dokumentär har pratat med flera av dom inblandade som var nazister och som dömdes för nästan 30 år sen. Av dem är det bara den före detta partiledaren i NRP, Vera Oredsson, som står fast vid sin politiska övertygelse.
86 år gammal gör Vera Oredsson en sällsynt intervju och förklarar hur hon såg på de unga nazister som stormade in i rörelsen på 1980-talet.
Producent: Anton Berg