Montesquieu Podcasts
-
Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893
Brexit var nätt och jämnt lagt till handlingarna under hösten 2021, samtidigt som hotet om "grexit" och "italeave" hade börjat kännas avlägset, när plötsligt en uppslitande konflikt med rötter i östra Europa nådde kokpunkten och risken för en ny splittring tycktes närmast oundviklig.
Över huvudet på rasande politiker i Bryssel konstaterade bedömare att en polsk sorti - ett Polexit - inte längre såg annat än högst sannolikt ut och farhågan växte dessutom för att blocket inte bara hotades av Warsawa-regeringens sorti - utan att en sådan också förebådade ytterligare avhopp från dessutom nyinvalda medlemsländer i det forna östblocket.
Kärnan i konflikten var de maktdelningsprinciper som vilat till grund för demokratier i hela världen ända sedan upplysningstiden och Montesquieus dagar. De själva grundstenarna som freds- och demokratiprojektet EU vilade på hade nu blivit stötestenar, där raseriet österifrån hörs ljuda om att Europa inte kommer överleva bakom enad front utan reformer och nya statuter som ger medlemsländer utvidgad rätt att diktera lagar som frångår EU:s nuvarande förhållningssätt till unison lag och rätt.
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Mats Olsson berättar för oss om upplysningstiden och om de tankar som formades då och fortfarande är aktuella. Voltaire, Locke, Montesquieu figurerar.
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vem kunde tro att vi skulle leva i en tid präglad av religionskrig? Kanske skulle vi rentav behöva en ny upplysningstid? Tillfället har i alla fall uppenbarat sig då några av den franska upplysningens frontfigurer fyllt tre sekel jämnt. När det var dags för Denis Diderot att blåsa ut 300 ljus på sin födelsedagstårta öppnade hemstaden Langres det första museet över upplysningstiden. I Sverige drog KTH-professorn Bo Göranzon igång Dialogseminariet på Dramaten 1993, inspirerad av Diderots tankar om att förena handens och hjärnans kunskap. Idag drivs seminariet vidare på konsthallen Vandalorum. Karsten Thurfjell har träffat franska och svenska Diderotfans i Langres och Värnamo.
1748 samlades ett antal ambitiösa unga vetenskapsmän och filosofer i Paris kring ett jätteprojekt som skulle engagera ett stort nätverk av experter och som skulle överträffa alla tidigare uppslagsverk, l´Encyclopedie. Som redaktör genom hela processen var Denis Diderot verkets givna centralfigur, ett universalgeni som med energi, esprit och uthållighet kunde driva det omfattande projektet vidare.Många av tidens stora hjärnor deltog, med Diderot och matematikern d´Alembert som huvudredaktörer, vid sidan av namn som statsvetaren Montesquieu, den lynnige fritänkaren Rousseau och den ständigt landsflyktige polemikern Voltaire i bakgrunden.