Miia Kivipelto Podcasts
-
Risken att drabbas av demens har minskat kraftigt under senaste årtionden, visar forskning från Göteborgs universitet. Genom livsstilsförändringar kan du påverka situationen både innan och även efter en demensdiagnos, visar annan forskning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På ungefär 30 år har förekomsten av demens hos 88-åringar i Sverige minskat från ungefär 40 procent ner till 25 procent. Det handlar om allt från Alzheimer, till Parkinson, vaskulär demens, pannlobsdemens och Lewy Bodys sjukdom. Det visar forskning som doktoranden Hanna Wetterberg jobbar med vid Göteborgs universitet. Forskning som ännu inte har hunnit granskats vetenskapligt och är opublicerad.
Antalet som får demens blir flerSamtidigt ökar också antalet personer som blir över 80 år i Sverige. Andelen blir färre med demenssjukdomar, men antalet fler. En utmanande ekvation att få ihop, konstaterar forskare.
Under en konferens på Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar professor Ingmar Skoog om de här resultaten. Samtidigt som professorn Miia Kivipelto kan visa hur hennes FINGER-studie med livsstilsförändringar har minskat risken för demens för dem med riskfaktorer, och även kan påverka de som fått en lindrig Alzheimerdiagnos.
Lidingö först med särskild hjärngympa för 65-plussareLidingö kommun är först i Sverige med att införa den forskningsbaserade metoden för livsstilsförändringar för 65-plussare som har riskfaktorer för Alzheimer. 74-åriga Maria Arwidson tränar därför styrketräning två gånger i veckan och ställer ägguret på ringning för att inte bli stillasittande framför tv:n eller datorn.
Medverkar gör Ingmar Skoog, professor i psykiatrisk geriatrik och föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, doktorand Hanna Wetterberg, vid Göteborgs universitet, Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet, samt 74-åriga Maria Arwidson som deltar i livsstilsförändringsprogrammet för 65-plussare på Lidingö Träna Hjärna.
Programledare och producent Annika Östman
[email protected] -
Livsstilen är idag den främsta bromsen mot minnesproblem och i slutändan Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar.
Samtalen bygger på boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar av professor Miia Kivipelto.
Vi kommer att prata om kost, träning, dans, musik, hjärngympa och social samvaro som bästa sättet att hålla hjärnan frisk och vital.
Medverkande:
- Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet. Hon kom nyligen ut med boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar.
- Susanne Åsander fick bara 59 år gammal diagnosen Alzheimer. Hon föll direkt ner i ett svart hål av förtvivlan. Men efter några veckor av chock och förtvivlan kravlade Susanne upp från mörkret och skrev ett recept för sina återstående år i livet.
- Charlotta Thunborg, fysioterapeut vid Karolinska Sjukhuset fick hösten 2021 ta emot det första Alzheimer Life-stipendiet direkt ur Drottning Silvias hand. Här i samtalet ska vi prata om hennes arbete att testa nya sätt på patienter med tidig Alzheimer att hålla sig friska så länge som möjligt. -
Missa inte det bästa ur vår succépodd!
I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar:
Del 1:
Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor, berättar hur avgörande vår livsstil är för hälsan:
*80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas.
*Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.
Lisa Nilsson, artist, möter vi i ett starkt och personligt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför hon inte är rädd att stå på scenen längre.
Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi är utsedda till årets folkbildare och krossar här några av våra vanligaste hälsomyter. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?
Anna Maria Corazza Bildt, tidigare ledamot i Europaparlamentet, berättar om sitt engagemang för flyktingar från kriget i Ukraina “ Barn och kvinnor är de största offren i krig”.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Allt som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan.
Så kan deras samarbete sammanfattas - Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor.
I podden “Alexandra- nära ditt hjärta" berättar de hur avgörande vår livsstil är för hälsan:
*80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas.
*Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.
Det blir en lärorik timme när Alexandra Charles samtalar med Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.
Tillsammans har Miia och Mai-Lis skrivit boken “Hjärnhälsa - på dina fem fingrar” och det är slående hur mycket vi själva kan göra för att både må bättre och minska risken för demens.
-Vi har underskattat livsstilens betydelse för vår hälsa, säger Mai-Lis Hellénius.
Miia Kivipelto som är professor inom alzheimer och klinisk geriatrik, förklarar att det aldrig är för tidigt att förebygga minnesproblem eller demens.
-Vi vet att processen som leder till alzheimer kan börja 20-30 år innan vi kan göra en diagnos, säger hon.
Samtidig är det heller aldrig för sent att göra något, påpekar hon. I studier visar det sig att den så kallade FINGER-metoden hade stor effekt på de med lindrig alzheimer.
FINGER-studien, som Miia Kivipelto leder, är den första studien i hela världen visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Detta genom att åtgärda flera delar samtidigt. De fem delarna ( lika många som en handens fingrar!) är:
*fysisk aktivitet
*hälsosam balanserad kost
*hjärngymnastik
*social aktivitet
*ta hand om alla riskfaktorer för hjärtat
-Vi har fått fantastiska resultat av FINGER-studien, berättar Miia Kivipelto. Kroniska sjukdomar minskade med 60 procent och risken att hamna på sjukhus minskade 20 procent. Det ger också stora hälsoekonomiska effekter såklart, och 45 olika länder är redan med i studien.
Att Mai-Lis och Miia skrivit en bok tillsammans är ingen slump.
-Hjärt- och kärlsjukdomar och minnesproblem hänger ihop, säger Mai-Lis Hellénius. Att förändra våra vanor har stor effekt både på vanliga hälsan och hjärnhälsan.
Och det bästa är att det inte behöver var några stora förändringar. Att ändra flera vanor lite grann ger dessutom en mångdubblerad hälsoeffekt.
-Varje steg för hälsan har betydelse. Som att välja växtbaserat fett på sin smörgås till exempel, säger Mai-Lis Hellénius som tycker att vi ibland stirrar för mycket på vågen i Sverige.
- Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande, säger Mai-Lis.
Ett exempel på hur stor betydelse en liten förändring har, visar Mai-Lis Hellénius berättelse om mannen som på Mai-Lis uppmaning provade att istället för ta hissen till tredje våningen till sin bostad, valde trapporna.
- På sex veckor hade han normaliserat sitt blodsocker med den lilla förändringen.
-Det fungerar sjävklart lika bra på kvinnor också! lägger Alexandra Charles till.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Miia Kivipelto är världsledande forskare i åldersrelaterade sjukdomar. Här ger hon konkreta råd om hur man undviker demens och för tidigt åldrande. Miia Kivipelto berättar även om den personliga upplevelse som fick henne att som ung läkare specialisera sig på äldrefrågor.
-
Alexandras - nära dig hjärta avsnitt 3
I nya avsnittet av "Alexandra - nära ditt hjärta" möter vi till synes evigt unga artisten Lill Lindfors.
Hon avslöjar hur hon hon håller sig i form, bland annat med "skink-knepet". Miia Kivipelto, professor som forskar i Alzheimer, delar Lill Lindfors goda idéer och berättar också hur du håller din hjärna ung.
Alexandra Charles och journalisten Pamela Andersson bjuder in till ett spännande samtal, där två begåvade och ständigt aktuella kvinnor är gäster. Vi får höra hur Lill Lindfors spenderat pandemitiden på Öland med "h-gruppen", det vill säga, "höns, hund och husbonn", men nu längtar tillbaka till scenen. Miia Kivipelto fyller i, för ett av de bästa sätten att hålla hjärnan ung är just att båda utöva och lyssna på musik och delta i en social gemenskap.
Att röra på sig är självklart också nyttigt för både kropp och själ, och där har Lill Lindfors hittat sin alldeles egna metod.
-Jag går fort, säger hon. En snabb promenad med riktigt kraftfulla steg är min motion.
Lill menar att genom att stega med hälen först, så får även musklerna i låren och skinkorna rejält med träning, och genom det blir promenaden betydlig mer effektiv.
-Nu blir det "skink-promenader" på schemat, lovar Alexandra.
Miia Kivipelto är en av såväl Sveriges som världens främsta forskare på Alzheimer och hon berättar i podden om nya spännande studier. "Sjukdomen går att förebygga", menar Miia. Hör henne berätta mer om "FINGER-studiens" fem olika delar.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hjärnan är märkligt elastisk. Och även om du har sjukdomar som bryter ner dina hjärnceller, så kan du stärka synapserna på egen hand. Du kan med andra ord bygga upp en hjärnreserv som till delar kompenserar vad t ex Alzheimer orsakar.
Den mest banbrytande metoden – FINGER - innebär aktiv träning, medelshavskost, längre sömn, olika former av hjärnträning och vistelse i sociala sammanhang.
Professor Miia Kivipelto, skaparen av FINGER-metoden, berättar i den här podcasten att man både förbättrar minnet och livskvaliteten, och uppskjuter själva insjuknandet.
”Tänk om man kunde göra ett läkemedel av motion och träning. Det skulle bli en mirakelmedicin.”