Mats Arvidsson Podcasts
-
Prins Harry och skådespelerskan Megan Markle blev kära, gifte sig och lämnade det brittiska kungahuset. Nu vill de berätta sin historia. Vad handlar det om? Hör hovreporter Jenny Alexandersson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2022 BLEV ETT SKITÅR FÖR MARILYN MONROEDet menar Scott Fortner, samlare av Hollywoodikonen Marilyn Monroe-relaterade föremål: kläder, anteckningsböcker, skrivbordlampor... Scott Fortner ser sig själv som en väktare av det amerikanska kulturarvet, och det var förstås ett hårt slag för honom när Kim Kardashian förstörde Marilyns klänning, den hon bar när hon sjöng "Happy birthday" till president John F Kennedy. Lisa Bergström och Roger Wilson besökte Scott i hans hem i Palm Springs, hemma i "Marilyn-land".
ANNIE ERNAUX MÖTER SVENSKA STUDENTERUnder förmiddagen var nobelpristagaren i litteratur, Annie Ernaux, på besök på Stockholms universitet för att möta studenter, svara på frågor och ha samtal. Vår reporter Anna Tullberg var där och tjuvlyssnade.
JOURNALISTIK I FLYKTEN - DEN RYSKE REPORTERNS MÖTE MED UKRAINARE SOM MÅSTE LÄMNA SITT LANDDen ryske journalisten Valerij Panjusjkin har mött ukrainska flyktingar, hjälparbetare och volontärer, och skrivit reportageboken "Vargtimmen". Fredrik Wadström har läst boken.
DÖDA KRITIKERS SAMTAL OM KONSTNÄREN ÅKE GÖRANSSONI dagens Klassiker har vår reporter Katarina Wikars gått till SR:s arkiv, och låter kritiker som Mats Arvidsson och Willy Grankvist tillsammans med tecknaren Arne Stibelius "samtala" om Åke Göranssons konstnärsskap, hans livsöde, och om målningen "Självporträtt med katt". Åke Göransson levde på kaffe och cigarretter sägs det. Målningen "Självporträtt med katt" från 1930-33 har konstnären Jan Håfström i en essä beskrivit så här: "Katten sitter i fönstret. Målarens ansikte är fördrivet, ger nästan intrycket av att vara sminkat: Ögonen glasartade, hållningen krampaktig."
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström
-
Åke Göransson räknas till Göteborgskoloristerna. Han målade mamman, katten, krukväxterna, skänken och utdragssoffan i den lilla ettan i Landala, husfasaderna på gatan, skimrande alltmer uppluckrade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åke Göransson levde på kaffe och cigarretter sägs det. Målningen "Självporträtt med katt" från 1930-33 har konstnären Jan Håfström i en essä beskrivit så här: "Katten sitter i fönstret. Målarens ansikte är fördrivet, ger nästan intrycket av att vara sminkat: Ögonen glasartade, hållningen krampaktig. Till höger tornar möbler upp sig, till vänster skymtar ett ljus. Hans brant sluttande axel och huvudets hållning går igen hos katten i fönstret. Som ett eko. Som om han i det ögonblicket ville vara en katt och försvinna."
Åke Göransson identifierade sig alltmer med själva färgen, målade över sina egna äldre målningar, och blev i slutet av 1930-talet intagen på Lillhagens sjukhus i Göteborg.
Ur radioarkivet hör vi också kulturredaktionens konstkritiker Mats Arvidsson, poeten Willy Granqvist och konstnären och vännen Arne Stubelius, som var den som fann Åke Göranssons målningar i hans mammas kökssoffa.
En Klassiker av Katarina Wikars.
-
Mats Arvidsson var en mästare på att beskriva det han såg. När han nu lämnat jordelivet känns det bra att han 1992 nådde paradiset, måhända ett artificiellt sådant, i Karibien 500 år efter Columbus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ödesvalet. Ett högtidligt avsnitt på Nationalmuseum. Martina Montelius minns ett bakom kulisserna på TV4 med Richard Jomshof. Tomas Nordegren presenterar SD-propaganda. Sist: Gunilla och Martina hedrar den nyligen avlidne radiomannen Mats Arvidsson genom att försöka prata om konst som han.
-
En vit flickängel bärs på en bår av två sammanbitna pojkar. Vingarna slokar. I handen har ängeln några vita blommor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med anledning av konstkritikerns Mats Arvidssons bortgång återutsänder vi hans Klassiker"Sårad ängel", om konstnären Hugo Simbergs målning.
Hugo Simberg som föddes 1873 i en högborgerlig familj i Fredrikshamn gick tidigt sin egen väg. Han trivdes aldrig på Konstakademien i Helsingfors, utan blev istället elev hos sin idol Aksel Gallen-Kalela, Kalevalamålare och den finska mytologins profet.
Hugo Simbergs bästa målningar rör sig bland djävular och änglar. En mytologisk bildvärld där det finska landskapet också satte sitt avtryck. Hans "Sårad ängel" från 1903 blev omedelbart en succé bland såväl konstnärsvänner, som kritiker och publiken. En målning som reproducerats många, många gång.
-
Från början begrep regissören Suzanne Osten ingenting när hon började intressera sig för Leonora Carringtons konst och texter nu tänker hon på henne varje dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Leonora Carrington, (1917–2011) författare och konstnär. Hon var surrealist och rörde sig tidigt i surrealistkretsar. Innan hon fyllde 20 lämnade hon sin familj, levde en tid med konstnären Max Ernst, men flydde till Mexiko under kriget och där blev hon kvar resten av sitt liv. Leonora Carrington – en feministisk surrealistikon – var en uppskattad och känd konstnär i Mexiko, men föll i glömska. I dag är en intresset och uppmärksamheten för hennes konst och böcker mycket stort och hon räknas som en av de stora inom surrealismen.
Suzanne Osten är film- och teaterregissör. Hon är ledande för utvecklingen av barn- och ungdomsteater och grundade Unga Klara 1975 som blev utsedd 2018 till nationell scen för barn och unga. Suzanne Osten långfilmsdebuterade med "Mamma" 1982 och har bl a gjort filmerna "Skyddsängeln" och "Bröderna Mozart". Teateruppsättningarna är många och kända, några av de senaste är "Falla ur tiden och "Furstinnan av Amalfi" på Dramaten. 2013 regisserade hon "Häst, häst, häst" om Leonora Carrington och året efter "Lammungarnas fest" av Leonora Carrington.
I programmet medverkar också Anna Watz, docent i litteraturvetenskap på Linköpings universitet, och Mats Arvidsson, konstkritiker och mångårig medarbetare på Sveriges radio.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius -
Klassikerrummet läser den franske filosofen och författaren Jean-Paul Sartres debutroman "Äcklet från 1938, hans första försök att gestalta existentialismen. En filosofi som handlar om människans fria val, men också ensamhet och ångest. Romanens huvudperson Antoine är en ung man som grips av äckel inför både människorna, tingen och livet självt. Men istället för att ta livet av sig lämnar han småstaden för Paris där han tänker skriva en stor roman. Maarja Talgres gäster är kulturredaktionens Mats Arvidsson och Maria Edström.
-
Nordiska rådets litteraturpris gick i år till den norska författaren Merethe Lindstrøm för romanen Dager i stillhetens historie, som handlar om hemligheter och tystnad i en relation. Hon har skrivit noveller och romaner i över tjugo år, men är inte särskilt känd ens i Norge. Under flera år har jag funderat över om mina böcker ens blivit inköpta i bokhandeln, säger hon. Men nu har det hänt något och plötsligt ser jag min bok uppställd mitt bland alla deckare. Hur skriver hon och vad tänker hon på? Anna Tullberg har varit hemma hos Merethe Lindstrøm på Nordberg i Oslo. Klassikerrummet läser den franske filosofen och författaren Jean-Paul Sartres debutroman Äcklet från 1938, som var hans första försök att gestalta existentialismen. En filosofi om människans fria val, men också ensamhet och ångest. Romanens huvudperson Antoine är en ung man som grips av äckel inför både människorna, tingen och livet självt. Men istället för att ta livet av sig lämnar han småstaden för Paris där han tänker skriva en stor roman. Maarja Talgres gäster är kulturredaktionens Mats Arvidsson och Maria Edström.
-
Tolv miljoner. Så många exemplar har den sålts i den numera något bortglömde norske författaren Trygve Gulbranssens ännu mer bortglömda trettiotalstrilogi bestående av de tre romanerna "Och bortom sjunga skogarna", "Det blåser från Dödingefjäll" och "Men rakt igenom går vår väg".
Synd på så rara ärtor tycker Mats Arvidsson, som återintroducerar denne naturälskande Oslobo vars hela litterära värld består av en stor slätt och en väldig skog. Gulbranssen som föddes 1894 skrev inget mer varken före eller efter denna läsarsuccé om gården Björnedal och dess människor.Han hade inte tid. -
Mats Arvidsson besöker ett antal av sina favoritkonstnärer. Vi har döpt serien till: Mats och Mästarna. Nu handlar det om Francisco de Goya y Lucientes.
Francisco de Goya y Lucientes, 1746 - 1828, hovmålare, porträttmålare, framställare av dekorativa förlagor till kungliga gobelänger, ända tills han vid femtio års ålder började se demoner, både sina egna och Spaniens. Då blev han Goya, den svarte Goya, den förtvivlade romantikern Goya, han som gjorde bilder av krigets fasor som ingen annan har kommit i närheten av, varken förr eller senare, han som i svit efter svit av etsningar skildrade dumheten, råheten och vidskepelsen i det efterblivna Spanien, och som till sist, mot slutet av sitt liv, målade en värld av häxor, monster och monstruöst meningslöst våld.Han är också, på 200 års avstånd, på ett märkligt sätt vår samtida. Det går att känna igen sig i honom, man kan förstå hans känslor, man kan leva sig in i hans skräcker och upprördheter, därför att de är så lika våra egna. Det är helt enkelt lätt, och mycket givande, att umgås med Francisco de Goya y Lucientes. -
Mats Arvidsson närmar sig tyvärr pensioneringen och därför vi har bett honom besöka ett antal av sina favoritkonstnärer. Vi har döpt serien till: Mats och Mästarna. Denna del handlar om Hieronymus Bosch.
Hieronymus Bosch, 1450 - 1516, ensam i sitt slag, unik i sin tid och i hela konsthistorien, en alldeles egen närvaro. Ingen vet särskilt mycket om honom, utom att bodde hela sitt liv i staden ´s Hertogenbosch och gifte sig rikt, det brukar alltid framhållas, men det har spekulerats desto mer, om hans förebilder och inspirationskällor, om hans för hållande till kyrkan, om hans moraliska avsikter, om hans eventuella sysslande med hallucinogena droger, om hans eventuella deltagande i kätterska sekter. Ingen vet någonting.Men hans bildvärld finns ju kvar, hans absolut egna värld av demoner, djävlar och monster, dessa glatt mardrömslika korsningar av människa, fågel, fisk, insekt och maskin, de som med sådan fantasifull entusiasm plågar de stackars fördömda själarna i det där helvetet han målade så ofta, och den förblir lika gåtfull och oförklarlig hur man än spekulerar, och den tröttnar man aldrig på. -
Mittens Rike, Jenny Teleman och Mats Arvidsson på spaning efter svenska mittpunkter.De stora polarfararna stretade på med livet som insats för att komma till en särskild punkt, och vad fann de där? Mera is. Men hur ser det egentligen ut mitt i Sverige, och vad, eller var, är mitt i Sverige, är det en stängd kaffestuga i Medelpad, eller är det en pinne i Motala, eller möjligen en ö i Mälaren?. Jenny Teleman och Mats Arvidsson gav sig ut och letade och hittade många punkter och mycket tomhet.
De stora polarfararna stretade på med livet som insats för att komma till en särskild punkt, och vad fann de där? Mera is. Men hur ser det egentligen ut mitt i Sverige? Vad eller var är i mitten? Är det en stängd kaffestuga i Medelpad, eller är det en pinne i Motala, eller möjligen en ö i Mälaren?Jenny Teleman och Mats Arvidsson gav sig ut och letade och hittade många punkter och mycket tomhet. -
Caspar David Friedrich 1774 - 1840 är den tyska romantikens största namn, och flera av hans målningar hör till konstens stora ikoner. Hans bilder av ensamma män med ryggen åt betraktaren som står tyst försjunkna inför fjärran landskap har reproducerats, återanvänts och parafraserats otaliga gånger, och hans speciella av kombination av exakt naturstudium och fördrömt vemod utövar fortfarande sin lockelse.Nu visas han på Nationalmuseum, och Mats Arvidsson presenterar honom i helfigur i ett program från 2006.
Caspar David Friedrich 1774 - 1840 är den tyska romantikens största namn, och flera av hans målningar hör till konstens stora ikoner. Hans bilder av ensamma män med ryggen åt betraktaren som står tyst försjunkna inför fjärran landskap har reproducerats, återanvänts och parafraserats otaliga gånger, och hans speciella av kombination av exakt naturstudium och fördrömt vemod utövar fortfarande sin lockelse.Nu visas han på Nationalmuseum, och Mats Arvidsson presenterar honom i helfigur i ett program från 2006. -
Biblio 090907 Kerstin Ekman och Dr Jekyll och Mr Hyde. Intervju med Kerstin Ekman aktuell med romanen Mordets praktik. Klassikerrummet om Robert Louis Stevensons roman Dr Jekyll och Mr Hyde.
Han kallar sig för den ideale läsaren, läkaren Pontus Revinge. Han har fått Hjalmar Söderbergs bok Doktor Glas på hjärnan. I Revinges förvridna värld behöver man inte förhålla sig till en moral, inte så länge man har en ask med kaliumcyanid i fickan...Möt Kerstin Ekman och hör om hennes version av doktorn som utnyttjar sin makt som herre över liv och död i nya romanen "Mordets praktik".I Klassikerrummet diskuterar Göran Everdahl och Mats Arvidsson Robert Louis Stevensons "Dr Jekyll och Mr Hyde" med Maarja Talgre. Boken om den trevlige doktor Jekyll, som uppfinner ett elixir för att kunna locka fram sin nattsida Hyde, kom redan 1886 och har filmats 123 gånger. Författaren ville visa att varje människa rymmer både ondska och godhet, men ofta har allegorin tolkats som en guide till det viktorianska samhället eller som ren skräckromantik.Programledare Anna Tullberg. -
Egentligen kom futurismen ångande in i världen 1909, när författaren, kritikern, kompositören, konstnären och estradören Filippo Tommaso Marinetti publicerade sitt futuristiska manifest i franska Le Figaro. Kring honom och hans paroller samlades en grupp konstnärer, som Luigi Russolo, Umberto Boccioni, Gino Severini, Giacomo Balla, Carlo Carrá och andra, eller om man hellre skall säga att det bildade en sekt, med Marinetti som ledare, för futurismen var en hårt centralstyrd rörelse, och Marinetti var en bister portvakt som släppte in och sparkade ut folk efter eget huvud.
I år är det 100 år sedan den italienska futuriströrelsen grundades och började slunga ut sina glödande manifest över världen. Ut med allt gammalt, döda traditionen, sätt museerna under vatten, en rusande automobil är vackrare än Nike från Samotrake och kriget är den enda sanna hygienen.Alllt skulle rivas ner, tas isär och sättas ihop enligt nya, futuristiska principer till en värld av fart, kraft och dynamik, utan plats för något humanistiskt pjoskande.Jubileet uppmärksammas stort i Italien och Mats Arvidsson och Karsten Thurfjell har bland annat sett en mycket stor i Milano. - Visa fler