Mälardalen Podcasts
-
Det här är en ändrad version av avsnittet. Ändringarna är gjorda för att undvika missförstånd kring vad Xi Jinping kan komma att väljas till. På partikongressen kan han väljas om som generalsekreterare vilket banar väg för att han vid ett senare tillfälle kan komma att väljas till en historisk tredje mandatperiod som president.
Den 16 oktober samlas 2 296 delegater i Peking för att delta i det kinesiska kommunistpartiets tjugonde partikongress. Utöver jubileet, så ser det ut att bli en minnesvärld tillställning. Dels måste det beslutas om hur Kina ska förhålla sig till det osäkra världsläget och hur man ska tackla det senaste årets problem med pandemi och en sargad fastighetsmarknad. Men intressantast är nog det förväntade omvalet av generalsekreterare Xi Jinping något som banar väg för att han senare kan väljas till en historisk tredje mandatperiod som president. Så hur fungerar denna stora sammankomst av Kinas politiska elit? Och vad kan vi förvänta oss för beslut som kan komma att påverka både Kina och resten av världen?
Medverkande:
Gustav Sundqvist, analytiker vid Ui:s Nationellt kunskapscentrum om Kina och lektor i statsvetenskap på Mälardalens Univeritet
Frida Lindberg, analytiker vid Ui:s Nationellt kunskapscentrum om Kina
Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Han är innovations- och förflyttningskonsult och i en mängd olika sammanhang, organisationer och verksamheter finns han med och lyssnar in behov, för att skapa utveckling och innovation. Han har ibland kallats arkitekten bakom Skatteverkets innovationsresa och han ville flippa försäkringsbranschen från att ersätta för skador till att försäkra ett tryggt och skadefritt liv. Idag finns han med i en mängs samverkansinitiativ, som Samverket för offentligs sektor, Samhällskontraktet i Mälardalen och och i det av honom själv grundade initiativet Mindshift. Möt Niklas Huss som drivs av det han ser som grunden för flera av vår tids stora, avgörande och komplexa ödesfrågor - psykisk hälsa och välmående. En utveckling som kräver enormt mycket lärande av oss.
Avsnitt 69 av Livslångt är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Niklas Huss - inspelat i Botaniska trädgården i Almedalen 2022, där också Mindshift hade flera seminarier och workshops om hur samhället behöver designas om för att stödja hälsofrämjande och stödjande processer i samhället. Samtalet spelades in dagen innan det tragiska mordet på överläkaren, psykiatern och psykiatri-samordnaren på SKR, Ing-Marie Wieselgren, som också samverkade med Mindshift. Ett av alla Ing-Maries citat som lever kvar, var just "det finns inget som lyfter oss så mycket som att hjälpa en annan människa". -
En koloni styrd från Mälardalen, med ett inland kontrollerat från kusten. Så har Norrlands historia nedtecknats söderifrån. Men arkeologiska fynd visar på en region som tidigt stått på egna ben.
Text av Mats Karlsson. Inläst av Per Lagergren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Händer i fält handlar om vad som händer just nu och vad som är aktuellt. Händer i fält har olika gäster från olika delar av landet. I andra avsnittet befinner vi oss på Gotland och pratar vi med Martin Holmberg - Växtodlingsrådgivare i östra mellan Sverige, Linda Axelsson - växtodlingssäljare Klintehamn samt Aron Widén - växtodlingssäljare Klintehamn. Vi diskuterar hur det ser ut i fält kring Mälardalen och på Gotland. Jag som håller i Händer i fält heter Camilla Persson och jobbar på Lantmännens växtodlingsrådgivning.
-
På den engelska landsbygden kokar en kvinna en dödlig sockerlag. I vattnet mellan två kommuner i Mälardalen finner en städpatrull ett avslitet huvud. En kristen familj söker bekräftelse med hjälp av fåglar OCH Tage har förlorat mycket blod. Lyssna om du vågar! www.kompanietpodcast.se Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices
-
Vässa skruvmejslarna, putsa peltorkåporna och fyll fickorna med strips för nu är vi på plats igen - ÄNTLIGEN ÄR VARDAGEN TILLBAKA! Vi hårdstartar säsongen med ett par riktiga knegare från Järnvägselektrikerna i Mälardalen, @jeimab. Bredden i yrket behöver fram i ljuset och rallarelektriker ska absolut inte slippa undan. Tryck play och njut och därifrån är höstsäsongen igång! Följ oss på instagram, facebook eller linkedin. Stötta oss genom att dela podden i era flöden och bland kollegorna på jobbet - tack!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad tycker svenska företag om dialogen med myndigheter? Och hur fortgår arbetet med att bekämpa regelbördan för svenska småföretag? Det tar vi reda på i veckans avsnitt.
Veckans avsnitt gästas av Helena Fond, Företagarnas expert på regelförenkling och arbetet mot regelbörda. Har tidigare arbetat som biträdande regionchef och projektledare på Företagarna Stockholms län, Mälardalen och Gotland, samt som projektledare på Moderaterna och konceptansvarig på Ung Företagsamhet.
Vi bjuder på det viktigaste från Företagarnas nya myndighetsrankning. Med rapporten vill Företagarna hjälpa myndigheter att förbättra sin service gentemot mindre företag genom att ge en fingervisning på hur myndigheten betraktas av Sveriges småföretagare.
Vi tar också reda på vad som blir nästa steg efter näringsminister Ibrahim Baylans förenklingsturné där han rest runt i Sverige för att få veta mer om hur regler och administrativa bördor påverkar företagare. Lyssna nu! -
I år 2009 är 500 år sedan kyrkomålaren Albertus Pictor dog.Och det kommer man högtidlighålla i många av de kyrkor i Mälardalen som Albertus Pictor och hans verkstad dekorerade. Pictor har med tiden kommit att anses som den ojämförligt störste medeltida svenske konstnären och hans kyrkor är ett myller av bibliska motiv, roliga smådjävlar, folkliga sägner och ringlande ornamentik. Mats Arvidsson och Måns Hirschfeldt har i programmet ”Den färgglada medeltiden” rest runt till flera av kyrkorna, de tittar på det mest fantastiska takvalv och träffar konstvetare och konservatorer som vet att tolka och handskas med bilder som det ibland bara återstår fragment av.