Lena Andersson Podcasts
-
Författaren och journalisten Lena Andersson gästar gänget. Lena har författat flertalet böcker om det svenska folkhemmet, liberalism och religion och skriver för Svenska Dagbladet och Fokus.
Sveas son – en berättelse om folkhemmet: https://www.bokus.com/bok/9789177950158/sveas-son-en-berattelse-om-folkhemmet/
Dottern – en berättelse om folkhemmets upplösning: https://www.bokus.com/bok/9789177952787/dottern-en-berattelse-om-folkhemmets-upplosning/
Koryféerna – en konspirationsroman: https://www.bokus.com/bok/9789177957539/koryfeerna-en-konspirationsroman/
OBS. Det här är inte det hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet? Stöd oss på Patreon.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vart är regeringen på väg? Är Tidöavtalet konservativt, liberalt, radikalt eller nånting helt annat?
Medverkande: Lena Andersson, Joel Halldorf, Arvid Åhlund. Programledare: Anderas Johansson Heinö
-
Kerstin Andeby är en sångerska och låtskriverska med en enorm produktivitet. Hon har skrivit över 400 låtar, deltagit i melodifestivalen vid tre tillfällen, fått grammis och sålt guldplatta, men mest känd är nog Kerstin ändå för albumet Majas alfabetssånger där Kerstin skrivit melodierna och Lena Andersson skrivit texterna . Men hur började det egentligen, vad har Beatles med saken att göra, vad är barnens katedral och är det så att barn ofta är smartare än vuxna? Detta och väldigt mycket mer kommer här, men först - lite morgondimma i näsan.
-
Vad skulle en svensk kulturkanon innebära? Vi prövar argumenten för och emot med Expressens kulturchef Victor Malm och författaren Lena Andersson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kulturkanon, för eller emot?
I Tidöavtalet utlovas en svensk kulturkanon, där det bästa inom svensk kultur ska listas av experter inom de olika kulturområdena. Expressens kulturchef Viktor Malm har ställt sig positiv till en kulturkanon, medan författaren Lena Andersson vill att staten ska hålla sig borta. De möts i Nordegren och Epstein för att diskutera detta.
Beredskap i praktiken
I skuggan av Ukrainakriget har många av oss börjat funder över var vi ska vara om det skulle bli höjt beredskapsläge i Sverige. Vad innebär krigsplacering, vem kommer att kallas in, och vilka ska stanna kvar på jobbet? Emma Steen som arbetar med krigsplaceringsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer till studion.
Vem är Rishi Sunak?
Rishi Sunak har goda chanser att bli Storbritanniens nya premiärminister, men vem är han egentligen – en snygg Kennedy-inspirerad finansman eller mest en ordentlig tråkmåns? Åsikterna går isär.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Saga, Myrna och ETC:s tillförordnade kulturredaktör Selma Brodrej går ”hövligt men bestämt [sic]” igenom veckans twitterbråk, Myrnas beef med DN:s ledarsida och Lena Anderssons åsikter om Triangle of sadness. Forum har aldrig förr haft så lösa tyglar.
-
Ert värdpar samtalar den här gången med aktuella Lena Andersson om hennes bok ”Koryféerna”, om konspirationer och konspirationsteorier och annat smått och gott.
Dagens cigarr: San Pedro de Macoris Ecuador Perla
Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.
-
I avsnitt 162 möter vi författaren och journalisten Lena Andersson. Vi pratar om Palmemordet och Lenas senaste bok som är en lek med vår skräck för konspirationsteorier, om sommarpratet som upprörde massor av Sveriges kristna, om Lenas relation till Jesus och om hur Platon gett hennes liv mer mening.
-
Lena Andersson talar om konspirationer och konspirationsteorier i sin senaste bok Koryféerna. Jag och Jens Ganman fortsätter med turnén SCENER UR ETT TVÅNGSÄKTENSKAP. Nästa vecka är sista veckan på turnén då vi besöker Umeå, Luleå och Östersund. Samt kort om valet.länk till avsnittet på hemsidan: https://bit.ly/DK_LenaAndersson2STÖTTA DEKONSTRUKTIV KRITIK på: SWISH 0046768943737 paypal.me/ARONFLAM Patreon: bit.ly/ARONFLAMDK Bitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSH
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 21 möter vi Lena Andersson, som är författare och kolumnist, för att samtala om den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet i relation till det aktuella ämnet cancel culture. Vi diskuterar hot mot yttrandefrihet idag, tech-jättarnas roll i det offentliga samtalet, förtal och allt fler exempel på deplattformering och cancel culture. Vilka gränser finns för yttrandefrihet? Är Sverige idag ett land med särskilt lågt i tak? Vad är det största hotet mot yttrandefrihet i världen just nu? Vart går gränsen för yttrandefriheten?
-
Ewa och Ofelia tipsar om höstens highlights. Det finns verkligen mycket att se fram emot:
Hennakonstnären och Den rosa stadens hemligheter av Alka Joshi
Stjärnor utan svindel och Stjärnfall av Louise Boije av Gennäs
Mumier av Sofie Häggman
Omgiven av energitjuvar av Thomas Eriksson
Ett bättre liv av Kay Pollack
Adoptionerna av Patrik Lundberg , Josefin Sköd och Alexander Mahmoud
En lyckligare tid av Claire Lombardo
Malma station av Alex Schulman
Vitt slödder av Carina Rydberg
Koryféerna av Lena Andersson
Ixelles av Johannes Anyuru
I en sal på lasarettet av Björn Wiman
Kära vänner! 18 kvinnors brevväxling under 50 år - om livet, samhället och skolan 1935-1985 av Erika Tengrud
De förlorade ordens bok av Pip Williams
Sorgehögtid av Simin Daneshvar
Gryning falsk och Och skuggan faller av Lou Berg
Den smarta kvinnans handbok av Victoria Dowd
Sommarregn av Sarah Moss
Den kungliga guvernanten av Wendy Holden
I vidundrets mage av Edward Carey
Selma Lagerlöfs jul
Vem fan är Margaret? av Sebastian Pau Johansson
En kvinnas själ av Isabel Allende
Den smarta kvinnans handbok i mord av Victoria Dowd
-
Strax före jul 1994 köpte författaren Lena Andersson sin första roman av Pär Rådström och började läsa samma dag i badkaret: "Det var en uppenbarelse! Lustfyllt, lätt det fanns en distans i språket och ändå ett stort allvar."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
PÄR RÅDSTRÖM – FÖRFATTARE, MEDIEPERSONLIGHET OCH UNDERHÅLLAREPär Rådström (1925-1963) föddes i Stockholm. Han började skriva i tidningar redan som 17-åring och gav ut sin första roman när han var 21. Under 50-talet var han en centralgestalt bland dom unga författarna som ville bryta ny mark. Han inspirerades av jazz, film, reklam och hårdkokta amerikanska deckare och skrev kåserier, noveller, romaner och reseberättelser. Han gjorde också hundratals radioprogram och skrev kabaré tillsammans med Lars Forsell. Rådström var före sin tid med satirer om sovstäder, konsumism, kollektivism och kärnvapen. Bakom det eleganta och humoristiska fanns ett stort allvar; det handlade om verklighetsflykt, sökandet efter identitet och det sociala maskspelet. Pär Rådström led av en njursjukdom och blev bara 38 år.
LENA ANDERSSON KÄNNER SLÄKTSKAP MED PÄR RÅDSTRÖMFörfattaren och skribenten Lena Andersson debuterade som med romanen "Var det bra så?" 1999 och har sedan dess publicerat sig flitigt, både som romanförfattare och krönikör. 2013 tilldelades hon Augustpriset för "Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek". Lena Andersson medverkade i programmet "Allvarligt talat" på Sveriges Radio 2014-2016 och har också gjort Sommar och Vinter i P1 flera gånger. Hon är hederdoktor vid Linnéuniversitetet och har bland annat fått Expressens Björn Nilsson-priset för god kulturjournalistik och Publicistklubbens Guldpenna.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
I sin senaste bok – Koryféerna – en konspirationsroman (Polaris) – skildrar Lena Andersson Palmemordet, även om det är lätt maskerat med andra namn. Det är en av få böcker om Palmemordet som jag har haft svårt att lägga ifrån mig. Kanske beror det på att det är en skönlitterär bok, som därför kan komma närmare än vad som har gått på annat vis. Det är en annorlunda och underhållande bok som tvingar en att tänka efter.
Lena Andersson utforskar samhällsandan i slutet av folkhemseran och bjuder på en kritisk granskning av makt och demokrati. Varför har vi accepterat att mördaren av vår statsminister aldrig har hittats? Hur kan “inkompetens” tillåtas vara en förklaring? Och hur kommer det sig att journalistiken alltmer börjat liera sig med makten och myndigheterna, snarare än granska dem?
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Det konstiga är inte att så många, oftast män, intresserar sig för det olösta statsministermordet, utan att de ofta avfärdas som foliehattar eller konspirationsteoretiker. Det säger författaren Lena Andersson, aktuell med en "konspirationsroman" baserad på mordet på Olof Palme. Vad berättar hanteringen av Palmemordet – och Estoniakatastrofen för den delen – om Sverige? Gäster: Lena Andersson, författare, Mats Holm, redaktör på Fokus, Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
- Visa fler