Kristina Kappelin Podcasts
-
Alexander Axén utlovar Hammarbyvärvningar, Weghorst till Man United, Ronaldos Saudiflytt, Zlatan med sikte på EM 2024, supertalangen Adrian von Heijne - och vi minns Gianluca Vialli tillsammans med Kristina Kappelin.LÄNKARDetta är en förkortad version. Avsnittet i sin helhet hittar du här: https://youtu.be/Y751e0uwtToTIDSKODER(0:00) Intro(10:24) Alexander Axén(34:52) Adrian von Heijne(44:12) Weghorst till United och Ronaldos Saudiflytt(50:55) Kristina Kappelin om Gianluca Vialli(1:00:05) Zlatans väg till EM 2024
-
Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia – som ingår i regeringskoalitionen.
Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?
I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022
Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis Twitter
Böckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi – miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
-
I höstens första avsnitt av SWEA-podden får vi träffa Charlotta Smeds, en svenska som konverterat till katolicismen och nu bor i Rom, där hon arbetar vid Vatikanradion i Vatikanstaten.
Som 17-åring åkte Charlotta som utbytesstudent till Sardinien. Trots att Italien var hennes tredjehandsval och kulturkrocken det innebar att bo i det lilla samhället hon hamnade i, vann de varma och gästvänliga italienarna hennes hjärta och vistelsen gav mersmak.
Väl hemma och efter avslutad student valde Charlotta att åka tillbaka till Italien för att studera, men denna gång blev det Rom. 30 år senare är hon fortfarande kvar och även om hon saknar den svenska förkärleken för ordning och reda, så är det Rom som hon vill fortsätta kalla hemma.
Charlotta berättar om sitt arbete inom Vatikanradion och hur det kom sig att hon började arbeta där, samt varför det är väldigt eftertraktat att arbeta i Vatikanstaten jämfört med Italien.
Vi får även höra mer om boken “Rom, maten och meningen med livet” som Charlotta givit ut tillsammans med Kristina Kappelin där Charlottas år som frilansfotograf kom väl till pass.
Charlotta avslutar intervjun med sitt bästa tips för alla som någon gång tänker besöka Rom.
SWEA-poddens team i detta avsnitt:
Intervju: Maria Jacky och Ann-Sofie Berg
Redigering: Stina Bergh Palo
Följ Charlotta i sociala medier
https://www.instagram.com/lottasmeds/
Boken Rom: maten, människorna, livet
https://www.adlibris.com/se/bok/rom-maten-manniskorna-livet-9789178434305
Vatican News
https://www.vaticannews.va/sv.html
-
Så ska en bra semla vara. Grädden, mandelmassan, bullen. Semlans betydelse för bagerierna. Och om maritozzo, den italienska semlan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- En bra semla är nåt av det bästa som finns, säger Linn Utbult, bakbloggare, receptmakare, matstylist och vinnare av Hela Sverige bakar 2018.
Hon älskar semlor. Och har bestämda uppfattningar om hur en samla ska vara.
- Grädden blir bäst om den är handvispad. Och inget socker i. Gör mandelmassan på rostad mandel. Och bullen ska vara luftig och full med kardemumma.
Det romerska bakverket maritozzo ser ut som tv-spelsfiguren packman, där munnen fyllts med vispad grädde. Precis som semlan har den tidigare varit kopplat till fastan. Numera äts de året runt.
- Maritozzon lär har funnits ända sedan antiken, säger Kristina Kappelin, under flera decennier journalist med Rom som bas, och sedan några år intendent på Villa San Michele på Capri.
- I Rom ska det enligt traditionen vara pinjenötter, honung och russin i degen.
Maritozzi görs också med suckat eller färskt citrusskal i degen. Den svenska semlan gjordes tidigare med suckat och russin i degen.
- Semlan är bageribranschens livboj, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Bara på fettisdagen säljs den 6 miljoner semlor.
Linn Utbults tips på världens enklaste och snabbaste semla:
Stek toastbröd med smör, socker och kardemumma, riv över mandelmassa och klicka på lättvispad grädde.
-
Vi pratar om Axel Munthe och gästar Kristina Kappelin på Villa San Michele på Capri. Härliga tider!
-
Det här veckan rundar vi av transferfönstret och landar i att Frankrike tack och lov fått en ny spännande wag. Hasan Cetinkaya sätter standarden för god ton och Eric Cantona överskuggar alla med sitt Shakespearianska tacktal. Och så säger vi grazie till Kristina Kappelin.
-
Följ med Maggan och Peter på en härlig resa till Capri och Axel Munthes hus Villa San Michele. En oas där vi kan sträcka ut händerna till människor och kulturer tusentals år tillbaka men ändå känna en närhet till nuet och oss själva.
Utsedd till Italiens vackraste trädgård 2015.
Axel Munthe anlade en trädgård 350 meter över havet. Medelhavsväxter och träd samsas med antika skulpturer som sträcker sig 3200 år tillbaka i tiden. En svindlande upplevelse.
Möt Kristina Kappelin, Intendent och honorärkonsul i ett samtal om Axel Munthe om hans liv, verk och trädgård.