Karlskrona Podcasts
-
Den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U 137 på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona. De styrande i Moskva skyllde på felnavigering men denna förklaring avvisades med kraft av den svenska militären.
Den sovjetiska ubåten stod långt inne i ett militärt skyddsområde och hade dessutom följt en hemlig krigsfarled. För svenskarna rådde det inga tvivel om att kränkningen av svenskt territorium varit avsiktlig. När Sovjetunionen krävde att få gå in med en bärgningsstyrka och dra loss ubåten sa den svenska regeringen nej. Gränsen skulle försvaras med våld om så krävdes. Situationen förvärrades ytterligare då det visade sig att ubåten med största sannolikhet hade kärnvapen ombord. Bilder av den grundstötta sovjetiska ubåten kablades ut över världen och för en svensk publik har de kommit att bli själva sinnebilden av Sverige under det kalla kriget.
I efterdyningarna av incidenten med U137 följde en lång rad ubåtsjakter som fick stor massmedial uppmärksamhet. Trots omfattande vapeninsatser lyckades den svenska marinen aldrig tvinga upp någon främmande undervattensfarkost till ytan.
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om den sovjetiska ubåten 137 och 1980-talets ubåtsjakter. Hur nära var det att bli en väpnad konflikt mellan Sverige och Sovjetunionen 1981? Vilka motiv kan tänkas ha legat bakom ubåtskränkningarna? Vad var det egentligen den svenska marinen jagade och var undervattensfarkosterna verkligen sovjetiska?
Bild: U 137, senare även känd som S-363, som gick på grund på skäret Torhamnaskär (vid ön Torumskär) vid inloppet till Gåsefjärden, i militärt skyddsområde utanför Karlskrona, Blekinge den 27 oktober 1981, Marinmuseum, CC BY 4.0
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De senaste Hockeyettan-snackisarna med Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund. Vi snackar om seriernas upplösning, match penalty-dramatiken i avgörandet, Dick Axelsson-ilska, Karlskronas fortsättning, play-in-mötenas, Huddinges haverianalys, Forshagas frälsare, kommande kvalspel, det sjuka upplägget som rör upp känslor i söderkvalet, Nybros organisationsförändringar och en hel del annat. Alla som stöttar via Patreon får tillgång till en […]
-
Peo Karlsson har dyslexi och ingen formell utbildning. Han har trots det blivit framgångrisk. Han visar vägen hur man lär sig i det nya kunskapssamhället där allt händer allt snabbare.
Enligt lärarna var han slarvig och lat. Han trodde själv på det mång asa ofta.
Men han visade genom resultat att alla plågoandar hade fel om honom.
Han gjorde om sina negativa erfarenheter till drivkraft. Det är oerhört mycket smartare än att göra sig till ett offer och bli en förlorare.Jag har sett Peo arbeta. Han arbetar oerhört snabbt och är mycket skicklig. Hans snabbtänkthet och entusiasm strålar emot dig i detta avsnitt.
Idag arbetar Peo mycket med iStudios som gör specialeffekter till filmer. Tidigare har man använt green screen teknik och lagt in miljön efteråt. Det tar ofta månader och det går inte göra ett omtag av scenen.
Peo är nu drivande i att ta fram Sveriges första Virtual Production Studio som kommer placeras i Karlskrona. Istället för green screen använder man LED skärmar. Man kombinerar en spelmotor, 3D teknik och film. Producenten får resultatet direkt och kan göra omtag av scenen och få den mycket bättre. Detta är tekniskt i den absoluta frontlinjen.
Podden Mental Krav Maga finns där poddar finns och på www.mentalkravmaga.se.
Enjoy
-
I senaste avsnittet av Positionspodden fortsätter vi samtalet om social hållbarhet i stadsplaneringen. Karlskrona och Huddinge kommun berättar hur de arbetar med analysverktyg, digitala tvillingar och AI för att skapa faktabaserade underlag för beslut, hur social hållbarhet kan visualiseras och analyseras och hur verktygen kan användas vid medborgardialog.
Medverkar gör: Ann-Sofie Silverskär planarkitekt Hem 1, Pia Kronengen utredare/analytiker Karlskrona kommun, Marcel Moritz hållbarhetsstrateg Huddinge kommun och Marcus Weiland, AI-expert Savantic och delprojektledare Kraftsamling AI. Programledare är Ann-Kristin Belkert, projektledare AI Arena.
Avsnittet är det fjärde avsnittet på temat AI. Avsnitten görs tillsammans med AI Arena, ett delprojekt i Smart Built Environments satsning Kraftsamling – AI inom samhällsbyggnad.
-
Kaliber om en cigarrklubb, bjudresor, fester och miljonaffärer för skattepengar i en kommun i södra Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kaliber kan tillsammans med P4 Blekinge avslöja vad experter bedömer som vänskapskorruption och mutbrott. Karlskrona kommuns upphandlingschef, har tillsammans med en mellanchef med stort ansvar för broreparationer och en chef på ett företag som utför broreparationer åt kommunen har varit med i samma cigarrklubb och festat ihop, samtidigt som de gjort affärer med företaget.
– Jag menar att detta är klart olämpligt. Man kan ju alltid tala om laglighet och lämplighet. Och jag menar att detta strider mot lagstiftningen, säger Jan Turvall, expert på offentlig rätt vid Göteborgs universitet.
"Klar olämplighet"Trots att såväl kommunens upphandlingschef och företagschefen står som medlemmar på cigarrklubbens hemsida och har festat ihop så säger de att de inte känner varandra.
Mikael Augustsson är kommunens upphandlingschef:
– Nu i efterhand kan jag ju se att det är ju klar olämplighet för jag jobbar ju med de här frågorna i vardagen hela tiden, men det visste jag ju inte då, jag kände inte till honom då. Men skulle jag gjort annorlunda i dag? Ja, sannolikt.
Bjudresa innan avtalsförlängningBara veckor innan en avtalsförlängning så bjöd även företagschefen in mellanchefen med stort ansvar för broreparationer - och två andra anställda på kommunen - på en studieresa till Tyskland. Företagaren säger till Kaliber att resan inte handlade om att vinna fördelar eller att det påverkar affärerna. Marcus Wildenius, chef för den förvaltning där anställda och chefer bjöds på resan, säger såhär:
– Ja det går ju helt emot de riktlinjer och policy som vi har och det är absolut inte bra för vårt varumärke och vi har dessutom gjort en lång resa för att stärka den interna kontrollen där vi gått igenom policy och där vi jobbat de sista åren med kulturfrågor och hur man ska agera i den tjänstemannarollen man har.
-
De senaste Hockeyettan-snackisarna med Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund. Vi snackar om spekulationerna kring tränarsparkningen i Mörrum, Halmstads ekonomiska ”kris”, Karlskronas märkliga tapp av 2-0-ledningar, Mariestads underliga resultat och mäktiga bortafacit, säsongsavslutande skador, imponerande Wings, Surahammar som tappat sin flärd, HC Dalens tapp av Per Gustafsson till HV71, Örebros Hockeyettan-lån, KRIFs supernollor och en […]
-
De senaste Hockeyettan-snackisarna med Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund. Vi snackar om skillnaden på tempo i de olika serierna, andraassists, en pressträff under all värdighet, lagen som ångar fram i division 2, forwarden som konstant hoppar av, ”överskattade” målskyttar, Karlskronas tappade 2-0-ledningar, olika syn på Mariestad, svårigheten att gå upp om man sparkat tränaren, […]
-
De senaste Hockeyettan-snackisarna med Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund. Vi snackar om det korrekta domslutet att en puck var inne, Surahammars tränarförändring, stormen efter att restaurangkedjan Brödernas tagit över Väsby och de positiva och negativa sidorna av affären, Tingsryds märkliga agerande, spelare som överger mindre klubbar mitt i säsong, intrycken av Troja och Karlskrona […]
-
Hela 18 anlöp av kryssningsfartyget Renaissance One i Stockholm i februari i år, alla med ankomst och avgång till Mariehamn. Men det finns ett problem – det finns inget fartyg med det namnet. I årets tredje avsnitt av Fartygspodden synar vi de möjliga och omöjliga teorierna bakom dessa märkliga anlöp. Kan det vara Birkas återkomst? Eller Tallink Siljas drag för att starta trafik till Mariehamn när nu ROSELLA är borta? Eller är det kanske bara en felskrivning? Vi snackar också om udda anlöpet i Kapellskär av CINDERELLA, om dopet av STENA EBBA i Karlskrona och om aquanauten som döpte VIKING NEPTUNE. Välkomna ombord!
/Patrik & Christopher
-
De senaste Hockeyettan-snackisarna med Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund. Vi snackar om vikten att placera sig bra i Allettan med tanke på det nya slutspelsupplägget, Hudiksvalls usla start, tränarsituationen i Karlskrona, HC Dalens starka framfart, Nybros spetsvärvning, spelartåget från Boden till Piteå, noll utvisningsminuter, författarambitioner i Mörrum, skadade spetsar, en klantig kapten och en […]
-
Veckans Hockeyettan-snackisar med Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund. Vi snackar om spelarna som lånas ut och lämnar för spel i Hockeyallsvenskan, Hockeyettan-spelarna i Stockholmsderbyt, en märklig målvaktsvärvning, premiärmatcherna i Allettorna och vårserierna, klyschan om att ”göra sämsta matchen för säsongen”, ett piggt Nybro och julgrisar från Karlskrona, olyckliga skador, kommande matcher innan nyår och […]
-
Vi tar plats på 91:an och kollar returmötet mot Ystad som Hammarby vinner extremt övertygande och kvalificierar sig för sin första cupfinal någonsin. Dessförinnan pratar vi legoknekten, förbundet, första mötet mot Ystad, att Karlskrona har två lag som är bättre än Gnaget, usla insatsen mot RIK, Elias pressleg, Vaskos röda, den enda riktiga Kim Anderzon, Duplantis, Kamelen, och framförallt hyllar vi Hammarby IF:s herrlag i handboll. Vilken jävla insats.
-
Vi tar plats på 91:an och kollar returmötet mot Ystad som Hammarby vinner extremt övertygande och kvalificierar sig för sin första cupfinal någonsin. Dessförinnan pratar vi legoknekten, förbundet, första mötet mot Ystad, att Karlskrona har två lag som är bättre än Gnaget, usla insatsen mot RIK, Elias pressleg, Vaskos röda, den enda riktiga Kim Anderzon, Duplantis, Kamelen, och framförallt hyllar vi Hammarby IF:s herrlag i handboll. Vilken jävla insats.
-
Tom Rimbrant ville ta reda på varför hans gammelmorbror tog sitt liv. Till slut fann han en sorglig Romeo- och Juliahistoria som slutade i två självmord.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det hade gått bra för Uppsalasonen Carl Gustav Andersson. Han hade etablerat sig som sotare i Karlskrona och fått ett fint jobb. Där träffade han Klara, en ung flicka som just flyttat till staden och börjat jobba som piga.
Allt såg ljust ut för det unga paret, men det vändes till mörker i januari 1903 då Klara, som var höggravid, dränkte sig. Två år senare gjorde Carl Gustav samma sak. Men varför blev de så förtvivlade? För släktforskaren Tom Rimbrant har deras öde blivit en slags deckargåta, som han tror är löst mer än 100 år senare.
När någon tog livet av sig skrev tidningarna detaljerade beskrivningar som innehöll namn, adress och tillvägagångssätt. Dessutom spekulerades det ofta om orsaken till självmordet. Idéhistorikern Anders Ekström från Uppsala universitet har studerat många av de här notiserna och ser att beskrivningarna var olika beroende på hur tidningen förhåll sig till religion och politik. I socialdemokratiska tidningar handlade det ofta om nöd och armod medan det i tidningar som höll religionens fana högt handlade mer om andlig nöd och själsvåndor.
Programmet är gjort av
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström
Uppläsare: Patrik Paulsson
[email protected] -
Veckans Hockeyettan-snackisar med Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund. Vi snackar om de kommande Allettorna och vårserierna, spelarna som presterar mot bra motstånd, den ekonomiska krisen och spelarflykten i Mörrum, att Troja värvar från Nybro, fler misslyckade nordamerikaner, Hudiksvalls målvaktsvärvning, de stora profilerna som kliver in som tränare i Hockeyettan, John Henrion till Karlskrona och […]
- Visa fler