KG Hammar Podcasts
-
Nio processer styr tillståndet på vår planet – och alla är överansträngda. För att säkerställa färskvatten, klimatet och den biologiska mångfalden för framtida generationer behövs kunskap. Jorden – vår planets historia och framtid är en forskningsexposé som i sig utgör en omvälvande resa. Boken är skriven tillsammans med Owen Gaffney och ligger till grund för dokumentären Breaking Boundaries – The Science of Our Planet. Johan Rockström i samtal med KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop.
Medarrangör Natur & Kultur
-
Vad betyder det egentligen i dag att vara Jesu efterföljare och slå följe med honom på fredens väg? Ett liv i fred med sig själv, skapelsen och sina nära, men också i relation till de medmänniskor vi inte känner vid namn. Det handlar om de små stegen i surdegens och senapskornets anda. Om det som låter oss vara en del av hoppet om att en annan värld är möjlig. KG Hammar och Lotta Fång i samtal med Elisabet Pettersson, chef för prästprogrammet på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala.
Medarrangör Verbum
-
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men nu har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt och jakten på snabba pengar har blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. I dag är de 542. Hur kunde det bli så här? Och vad innebär detta för samtiden och framtiden? Andreas Cervenka i samtal med KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop.
Medarrangör Natur & Kultur
-
Vi behöver en kultur som odlar fram ödmjuka människor. Våra inre liv längtar efter det! Klimatomställningen kräver det!
Om KG Hammar:KG Hammar är teolog från Lund som tidigare varit ärkebiskop i Svenska kyrkan och gästprofessor vid Lunds universitet.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Maria Bergius och Pontus Nilsen pratar med KG Hammar om Albert Schweitzers upptäckt om den historiske Jesus agenda, förutsägelser och dess betydelse för Svenska kyrkan. En fråga som resonerades om på ett seminarium under vetenskapsfestivalen 2022 tillsammans med Cecilia Wassén och Gunnar Samuelsson. Om det och mycket annat spännande som en ovanligt aktiv pensionerad ärkebiskop håller på med handlar detta det trettonde avsnittet av podden.
-
I avsnitt 154 möter vi KG Hammar, ärkebiskop emeritus, ledare för Svenska kyrkan åren 1997-2006. Vi pratar om varför han har blivit mer pingstvän och om varför många i Svenska kyrkan verkar tycka att det är pinsamt att vara kristen. KG Hammar berättar om flytten till Stockholm efter att ha varit skåning i hela sitt liv och om kärleken som oväntat fann honom.
-
De största och djupaste och mest personliga frågorna är dolda i ett moln av icke-vetande, ligger bortom min kontroll.
Om KG Hammar:KG Hammar är teolog från Lund som tidigare varit ärkebiskop i Svenska kyrkan och gästprofessor vid Lunds universitet.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Vi behöver en kultur som odlar fram ödmjuka människor. Våra inre liv längtar efter det! Klimatomställningen kräver det!
Om KG Hammar:KG Hammar är teolog från Lund som tidigare varit ärkebiskop i Svenska kyrkan och gästprofessor vid Lunds universitet.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
KG Hammar, ärkebiskop emeritus, och Liselotte Jernberg Bate, rektor för Midrocs affärsskola, diskuterar klimatomställningen som en existentiell utmaning där det behövs ett brett engagemang från olika delar av samhället för att skapa en bred och långsiktig klimatallians för förändring. Tillsammans med programledaren Sara Davidsson samtalar de också om modigt ledarskap, den kritiska massans betydelse för förändring och hur andlighet ser ut i klimatsammanhang.
-
När en konstnär avbildar Jesus helt naken blir det startskottet för vild debatt, polisanmälningar och våldsamma demonstrationer. Bråket går ända upp till Sveriges ärkebiskop och till påven.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Året är 1998 när Ecce homo-utställningen haft premiär i ett bergrum på Södermalm i Stockholm. Utställningen består av 12 bilder där fotografen Elisabeth Ohlson skildrar motiv ur Bibeln, men ur ett gayperspektiv. Den bild som väcker mest känslor är den så kallade dopbilden: två homosexuella män i en bassäng. Många uppfattar det som att Jesus på fotot är sexuellt upphetsad.
Utställningen väcker starka känslor och blir anmäld för hets mot folkgrupp.
Under hösten vill domprosten i Uppsala visa bilderna i Sveriges rikshelgedom: Uppsala domkyrka. Det förvärrar krisen ytterligare.
Medverkande:
Elisabeth Ohlson, fotograf och konstnär.
KG Hammar, dåvarande ärkebiskop i Svenska kyrkan.
Maria Hansson, tidigare känd som ”Evangelisten”.
Sten-Gunnar Hedin, dåvarande pastor i pingstförsamlingen Filadelfiakyrkan Stockholm.
Tuulikki Koivonen Bylund, dåvarande domprost i Svenska kyrkan, Uppsala stift.
Tomas Jönsson, dåvarande chef för Norrköpings Stadsmuseum.
Av: Matilda Ivarsson Kihlberg, Iris media.
Producent: Peter Gropman, Iris media.
Exekutiv producent: Jon Jordås, SR.
År: 2021.
Litteraturtips och vidare lyssning:
”Ecce homo: berättelsen om en utställning” av Gabriella Ahlström.
Elisabeth Ohlson i Söndagsintervjun i P1 2015.
Människor och Tro i P1 om Ecce homo-utställningen från 2014.
Elisabeth Ohlson tar farväl av Ecce homo, Kulturnytt P1, från 2018.