Jonas Brun Podcasts
-
Jonas Brun recenserar Lennart Sjögrens diktsamling Det röda äpplet för poesikritiksajten Örnen och Kråkans publik. Recensionen är originalpublicerad på sajten som står under ansvarigt utgivarskap. L's mer om aktuell poesi på svenska på www.ornenochkrakan.se
-
Dinter utan filter firar två år med att tacka alla författare som velat vara med. Det är en ynnest att få göra dessa samtal. Nu kasta vi oss ut i det tjugoandra avsnittet tillsammans med en kompromisslös författare som debuterade 2004. Han slog igenom med romanen Skuggland som belönades med Sveriges Radios Romanpris och sattes upp som pjäs på Dramaten. Han är även verksam som översättare, bland annat av nobelpristagaren Louise Glück. Hans senaste bok heter Hon minns inte och handlar om hans mamma som drabbades av Alzheimers. Första gäst år 2022 är Jonas Brun. Stort varmt tack till Jonas för att han ville vara med. Tack även till skådespelaren Anna Lyons för inläsningar samt musikern och kompositören Cicely Irvine för musiken. Stort tack även till bokförlaget Ekström&Garay. Utan er inget Dinter utan filter!
-
Ett efter ett försvinner minnena hos Jonas Bruns mamma Catarina. Som trådarna i en väv, skriver han i boken Hon minns inte. Och vad blir kvar? Vem är den människa som saknar både minnen och drömmar? I podden berättar Jonas om hur det var att leva intill Alzheimers sjukdom, hur skrivandet både bär minnet och poesin som hjälpte när det var som tyngst. Johanna Stenius ger fler tips på böcker som skildrar demens. Programledare Lisa Tallroth.
Böcker som nämns i avsnittet:
Hon minns inte av Jonas Brun
Deep Lane av Mark Doty
Kvinnan av Annie Ernaux
Boken om E Av Ulla Isaksson
Jag skriver över ditt ansikte av Anna Karin Palm
Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin
Rosor, skador av Jenny Tunedal
Nattexpressen av Karin Erlandsson -
Biblio med Klassikerrum 20091120 Frihet och modernism i ParisMånga litteraturintresserade har drömt om Paris under mellankrigstiden. Här hände det grejer. Modernistiska mästerverk skrevs och det var fullt möjligt att stöta ihop med författare som James Joyce, Gertrude Stein, Ernst Hemingway och Djuna Barnes. Biblioteket har läst några nyutkomna böcker som skrivits av dem som var med. Och Klassikerrummet handlar om Nattens skogar av Djuna Barnes . Romanen är numera kultbok, hyllad för sin sexuella öppenhet och rytmiska prosa. Men när den utgavs 1936 var den kontroversiell eftersom den skildrade lesbisk kärlek.
Många litteraturintresserade har drömt om Paris under mellankrigstiden. Här hände det grejer. Modernistiska mästerverk skrevs och det var fullt möjligt att stöta ihop med författare som James Joyce, Gertrude Stein, Ernst Hemingway och Djuna Barnes. Biblioteket har läst några nyutkomna böcker som skrivits av dem som var med. ”Shakespeare and Company” är den legendariska bokhandlaren Sylvia Beachs självbiografi och vi har svaret på varför hon skriver mer om James Joyce än om sig själv. Många har hört talas om Gertrud Stein men få har läst henne och nu finns hennes bok ”Paris, Frankrike” på svenska för första gången. Vi har läst den och funderat över hur hon gör när hon tänker. Medverkar gör poeterna Athena Farrokhzad och Hanna Nordenhök samt förläggaren Jonas Ellerström.Och Klassikerrummet handlar om ”Nattens skogar” av Djuna Barnes . Romanen är numera kultbok, hyllad för sin sexuella öppenhet och rytmiska prosa. Men när den utgavs 1936 var den kontroversiell eftersom den skildrade lesbisk kärlek. Därför hade den refuserats under många år. Den inte helt lättforcerade berättelsen bygger på den amerikanska författaren Djuna Barnes stormiga passionshistoria med skulptören Thelma Woods. Djuna Barnes räknas idag till de betydande modernisterna. Och nu är det inte bara hennes manliga kollegor som James Joyce och Ezra Pound som får uppmärksamhet. Gäster hos Maarja Talgre är Katarina Wikars och författaren Jonas Brun.Programledare: Louise Epstein