Johan von Schreeb Podcasts
-
Den 12 januari 2010 inträffar en jordbävning i Haiti. Krafterna kan jämföras med en atombomb och hundratusentals människor begravs i rasmassorna. Landet behöver hjälp och det snabbt.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det är över 150 år sedan Haiti senast drabbades av en större jordbävning. Det fattiga landet har länge präglats av politisk instabilitet och är allt annat än förberett när de seismiska vågorna skickas ut genom jordskorpan. Byggnader i och runt huvudstaden Port-au-Prince rasar som korthus.
15-åriga Melissa Béralus kläms fast bland rasmassorna. Den enda kroppsdel hon kan röra är sin vänstra hand. Med den försöker hon fösa undan stenar för att kunna röra på sitt huvud.
– Det känns som en evighet. Det enda jag kan tänka är att jag måste vrida på huvudet, annars kommer jag inte att överleva, säger hon.
Inom de närmaste dygnen flygs hjälp in från olika delar av världen och snart har rekordsummor samlats in för att stötta Haiti. Hjälparbetare som reser från Sverige möts av lemlästade kroppar och stanken av död. Armar och ben sticker ut mellan resterna av de rasade husen.
Hjälpbehovet tycks oändligt. Men det internationella stödet saknar samordning och en del av de goda intentionerna får ödesdigra konsekvenser.
Medverkande:
Melissa Béralus, boende i Port-au-Prince.
Daryl Dofiné, boende i Mariani.
Andreas Holmgren, FN-anställd.
Loudridge Holmgren, Andreas fru.
Charlotta Löved, narkosläkare.
Johan von Schreeb, kirurg.
Björn Lund, seismolog.
Sabine Lee, professor i modern historia.
Brian Concannon, jurist.
En dokumentär av Åsa Welander.
Producent: Ida Lundqvist.
Publicerad: 2022.
-
Mihail Pasychny är kirurgen som under tre veckor slitit för att rädda liv i den belägrade hamnstaden Mariupol i östra Ukraina. Under några dagar har han pustat ut i Stockholm hos sin son. Nu vänder han tillbaka till Ukraina för att fortsätta rädda liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det belägrade Mariupol är den stad som drabbats hårdast av det pågående kriget i Ukraina och beskrivs som ett helvete på jorden för de människor som blivit kvar där.
Svåra val i kriget i Mariupol
Kirurgen Mihail Pasychny berättar i Vetenskapsradion Hälsa om svåra val när alla inte går att rädda, om skräcken när granaterna regnar in, och om de ryska soldaterna som kommer in till sjukhuset.
Johan von Schreeb i Ukraina
Professorn i global katastrofmedicin, Johan vin Schreeb vid Karolinska institutets centrum för hälsokriser, är nu på plast i Lviv i Ukraina och jobbar för Världshälsoorganisationen, WHO. Hans uppgift är att samordna kirurgiska insatser. Han berättar också om hur ”vanliga” sjukdomar skördar många offer när människor inte törs söka vård och sjukhusen helt upptas av krigets skadade.Åsa Molde, krigskirurg som jobbat för Röda Korset, berättar om de bortglömda konflikterna.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Björn Gunér
[email protected] -
Sjukvården i Ukraina kommer plötsligt att få ta hand om många krigsskadade. När utlandet vill bistå dem, gäller det att hjälpen är just den de behöver annars kan den göra mer skada än nytta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi talar med Johan von Schreeb MD, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet och Åsa Molde, krigskirurg som jobbar för Röda korset i 30 år och som hållit utbildningar i bland annat Ukraina. Vi hör också generalsekreteraren för Röda korset i Sverige, Martin Ärnlöv, om möjligheterna att få in hjälp till ukrainarna nu.
Programledare: Camilla Widebeck
[email protected]Producent: Peter Normark
[email protected] -
Att vara först på plats och hjälpa - under sämsta tänkbara förutsättningar - är Läkare utan gränsers uppgift. Hur är det att ständigt vara beredd på att kallas till världens farligaste platser för att hjälpa människor i akut nöd? Johan von Schreeb har varit katastrofläkare sedan 1980-talet och var med och grundade svenska Läkare utan gränser, och han berättar om sina erfarenheter från fältet.
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur ser covid-läget ut i världen just nu och varför vill vissa läkare inte genomföra massvaccination i Afrika? OmVärlden Podd pratade med katastrofläkaren Johan von Schreeb.
-
Under de senaste åren har jag arbetat med katastrofmedicinska insatser i Irak, Yemen och Libanon. Konfliktfyllda länder de flesta rynkar på näsan åt.
Om Johan von Schreeb:Johan von Schreeb är professor i global katastrofmedicin. Han har arbetat världen runt i katastrofdrabbade länder och för 25 år sedan var han en av grundarna av svenska Läkare Utan Gränser.Många arbetsdagar spenderas på resande fot i katastrofer och med undervisning. Samtidigt är en av de bästa platser han vet hängmattan vid sportstugan i Stockholms skärgård. Förutom familjeliv ägnas övrig tid åt att driva konstgalleriet Candyland tillsammans med en grupp konstnärer. I boken "Katastrofdoktorn" och sitt Sommarprogram från 2017 reflekterar han över utmaningarna med och drivkraften bakom sitt arbete.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Jag går snabbt mot den andra bilen, kliver in och drar med möda igen den tungt armerade dörren.
Om Johan von Schreeb:Johan von Schreeb är professor i global katastrofmedicin. Han har arbetat världen runt i katastrofdrabbade länder och för 25 år sedan var han en av grundarna av svenska Läkare Utan Gränser.Många arbetsdagar spenderas på resande fot i katastrofer och med undervisning. Samtidigt är en av de bästa platser han vet hängmattan vid sportstugan i Stockholms skärgård. Förutom familjeliv ägnas övrig tid åt att driva konstgalleriet Candyland tillsammans med en grupp konstnärer. I boken "Katastrofdoktorn" och sitt Sommarprogram från 2017 reflekterar han över utmaningarna med och drivkraften bakom sitt arbete.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014. Svenska läkare är frivilliga i hjälpinsatsen.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.
Medverkandelista:
Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet.
Stefan Liljegren, katastrofkoordinator.
Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria.
Johan von Schreeb, katastrofläkare.
Helena Nordenstedt, läkare och frivillig.
Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
År: 2020.
-
LÄKARE. Trots hans frus bestämda ord och dotterns vädjan om att han inte skulle resa, så åkte katastrofläkaren Johan von Schreeb till Sierra Leone för att försöka stoppa ebolautbrottet. I sitt Sommarprat försöker han ge svar på frågan han ställer sig: Hur kunde en feg krake som jag hamna här?
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
I programmet berättar han om provtagningar han gör för att försöka stoppa spridningen av ebola i Sierra Leone, ett återupplivningsförsök av ett par små tvillingar på Haiti och om dagarna efter att en monstertyfon dragit fram över Filipinerna. Men framförallt berättar han om hur han som föddes feg, inte vågade klättra i träd eller hoppa från hopptorn kunde bli den man som startade svenska Läkare Utan Gränser.
Han hyllar också Hans Rosling som var en av nyckelpersonerna i hans liv, och som bidrog till att stoppa Ebolaepidemien: ”Inom några dagar har han lagt allt arbete åt sidan för att mobilisera internationell hjälp. Han bombarderar mig med frågor på SMS ’Har möte med Bill Gates om fem minuter, maila omedelbart vad ni behöver’. Och i konsekvensens namn löper han linan ut när han några veckor senare landar i grannlandet Liberia för att bistå hälsoministern att kartlägga ebolas framfart.”
Om Johan von SchreebKirurg som grundade den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser och har skrivit boken Katastrofdoktorn: en berättelse från fältet. Har 25 års erfarenhet som läkare i krisdrabbade områden i världen: runt Mosul, i Sierra Leone under ebolautbrottet, på Haiti efter jordbävningen och i Rwanda efter folkmordet.
Leder Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Karolinska Institutet och är regelbundet bröstkirurg på Södersjukhuset. Utsågs till Årets svensk 2014. Medverkar regelbundet i radioprogrammet Tankar för dagen. Driver konstgalleri, seglar ranka katamaraner och har oanad talang som dj.
Producent: Emelie Rosenqvist