Nigeria Podcasts

  • DAGEN FÖRE DOPPAREDAGEN!! Och vilken julklapp till avsnitt detta är.


    Idag träffar vi multientreprenören, kreatören och space-holdern Sofie Kraft. Sofie är essensen bakom begreppet a free spirit och har världen som sin arena.

    Sofie är yogalärare inom hatha, vinyasa flow och yinyoga och håller soundhealing privat, för företag och på LAMB i Stockholm samt erbjuder fantastiska, välbesökta kvinnoretreats, Innerbloom, flera gånger per år. Sofie har också nyligen gjort en nylansering av märket Grounded Factory - www.groundedfactory.com och inte bara utvecklat webshopen med otroliga artiklar såsom yogamattor och annan yogautrustning utan också skapat ett holistiskt hälsouniversum där man kan dyka ner i ämnen inom allt inom hälsa, yoga, meditation och spiritualitet till träning, nutrition och naturmedicin.

    På hemsidan finner man Grounded Experience som erbjuder unika skräddarsydda upplevelser som wellness retreats, företagsevenemang, yoga, meditation, soundhealing etc. Man kan också gå in och läsa artiklar i Grounded magazine, där en hittar allt inom den holistiska sfären. Så botanisera gärna runt på hemsidan.


    Sofie beskriver sig själv som en free spirit på sin egen hemsida, www.sofiekraft.com, och vi var så nyfikna på hur hon gör för att bibehålla känslan av frihet i en värld som kämpar så hårt för att vi ska passa in i något av de trånga fack som erbjuds.

    Sofie tar med oss tillbaka till sin uppväxt och formulerar så fint hur hon hittade kraft att vara rebellen som gick emot normerna som så tydlig fanns utstansade i Danderyd där hon växte upp med kanske andra förväntningar av omgivningen. Och Sofie har verkligen haft världen som sin arena, vi får följa med på hennes resa till Berlin, en avstickare till Nigeria, hur hon landade en längre tid i Los Angeles och sedan började sin yogalärarresa i Indien och fann sitt kall i livet, att hålla space för andra.


    Josefina har lärt känna Sofie genom LAMB och Soundhealing-klasserna så vi var ju också givetvis väldigt nyfikna på hur hon hittade dit, hennes magiska healing i grupp eller individuellt med kristallskålar.Här beskriver Sofie så fint hur musikintresset har varit hennes guide och att hon alltid älskat ljud i alla former men att det framförallt var när yogan kom in i hennes liv som gjorde att hon öppnade upp för att även använda sång, ljud, vibration och mantran som features i yogaklasser. 

    Vi går också igenom alla välgörande effekter man erhåller endast efter en kort stunds soundhealing eller gongbad. Sofie beskriver det som liggande shaking, att man skakas inifrån av ljudens vibration.


    Et superhärligt avsnitt och samtal känner vi att det blev och hoppas ni ska älska det lika mycket som vi!!!


    Om du är nyfiken på Sofie och vill veta mer om hennes  kika in på hennes hemsida www.sofiekraft.com. På Instagram hittar ni henne som @sofie_kraft och som sagt checka in www.groundedfactory.com.


    Följ gärna oss på @spiriturious. Josefina hittar ni på @jflowsthlm och Emma på spirituous_emma.


    TACK för att ni lyssnar!


    OCH NU - GOD JUL alla älskade lyssnare!!!


    Peace & Love


    Emma och Josefina


    Sound: Tex, produktion & musik: Alvin Wetterholm och Eskil Lindh Hedegård, Digital Musikproduktion Storuman

    Artwork: Mikaela Aare


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Karin berättar om Nigerias första kvinnliga pilot, Hadiza Lantana Oboh som mördades av de som skulle skydda henne. Anna berättar om Amy Bishop och attacken på University of Alabama i Huntsville som dödade tre och skadade lika många.

    Lyssna på Mord Mot Mord redan på onsdagar i Podplay-appen eller på podplay.se. Mord Mot Mord är en vanlig snackig podd, fast om mord. Det är lättsamt prat i ett försök att hantera världens värsta ämne.

  • Ramon Abbas kommer från enkla förhållanden i Nigeria, men lyckas bygga en världskänd persona online under namnet Hushpuppi där han visar upp sin exklusiva livsstil, lyxresor och dyra märkeskläder. Midsi Sanchez är bara 8 år när hon kidnappas på väg hem från skolan, men tack vare hennes överlevnadsinstinkt och mod lyckas hon rädda sig själv och stoppa en serieförövare.


    Se bilder från dagens fall på våra sociala medier:

    Nära Ögat Podd Instagram

    Nära Ögat Podd Facebook


    Du hittar Nära Ögat - en true crime podd för mesar på de vanligaste plattormarna för poddar ex Spotify, Podplay, Apple Podcaster etc.

    Skapad av Alexandra Kentsdottir och Amelia Ingman.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta avsnitt pratar jag med Lars Lagerbäck som har lång erfarenhet av ledarskap. Han inledde med att berätta om sin uppväxt och varför det blev fotboll och sedan ledare och tränare inom fotboll.


    Han har en gedigen meritlista inom fotbollen. Han började sin resa inom klubblagsfotbollen i lägre divisioner för att i början av 90-talet ta anställning på Svenska fotbollsförbundet. Sedan har resan rullat på. Han är den enda svenska förbundskaptenen på herrsidan som tagit ett landslag till 5 st raka mästerskap, han gjorde succé med det Isländska landslaget genom att besegra England i åttondelsfinalen i EM 2016 och därmed kvalificera sig till kvartsfinal, han var Nigerias förbundskapten på VM 2010 och många fina år för Norska landslaget. Till detta var han också med att bidra till VM bronset 1994 där han analyserade Brasilien åt Tommy Svensson som var dåvarande förbundskapten.


    Lars är en mycket klok man med stort fotbollshjärta med stor kunskap och ett tydligt ledarskap. Lars berättar om hans syn på ledarskap och hur han hanterat vissa situationer under sin karriär och reflekterar vad han kunnat göra annorlunda.


    Vi pratar om talangutveckling där Lars berättar hur han ser på akademier och tidig specialisering. Mycket intressant diskussion.


    Vi pratade en del om hans val att i princip bara ha tränat landslag före klubblag. Han berättar orsaken till det och att han aktivt gjorde ett val. Jag var tvungen att ställa frågan vilket lag han helst skulle träna om han fick välja fritt.


    Lars är en otroligt härlig människa att prata med som ger ett lugnt, tryggt och kunnigt intryck. Jag är mycket glad över detta samtal!


    Stort Tack Lars för att du gästade Vintersportpodden och stort lycka till med allt du tar dig för i framtiden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hur gick det för Bolivia i Fotbolls-VM 1994 egentligen? Och vad hade Brutti lite svårt att säga som barn? Hur stort är Nigeria? Och vad vet vi om Nigerias filmbransch? Dawwa berättar även en hårresande anekdot om när han skulle förnya sitt pass.

    Medverkande: David “Dawwa” Persson och Stefan “Brutti” Holmberg.
    Musik av: Kristoffer “Folle” Folin - purpleskullmusic.com

    Joina oss på Patreon å skänk en slant för att ta del av de obundna avsnitten av Pubbonanza. Släpps en söndag i månaden: patreon.com/nagotkajko

    Vid feedback och frågor, maila oss gärna på [email protected] - eller DM:a oss på @nagotkajko på Instagram.
    Tack för att du lyssnar!

  • Som om ett Gurkha-palats och ett Gurkha-kungarike inte var gott nog: idag tar berättelsen om Gurkha ett steg längre! Gabriel berättar om det otroliga sammanträffandet med hans avlägsna släkting och Åsskar får lära sig prata GURKASPRÅKET Gurkhali. Dessutom hittar han sin drömskola i norra Nigeria (kolla in den på avsnittsbilden!) och såväl gurkapsykologer som gurkatandläkare och gurkharestauranger. Efter att allt lugnat sig lite så svarar dom på lyssnarinlägg och pratar om att få glasögon, föräldrar som tjatar och att äta någon annans glass. Nej, ANANASglass var det visst. Åsskar säger att det är viktigt att uttrycka sina tankor och förklarar varför ormar är giftiga, medan Gabriel pratar om nervositet inför ett sjukhusbesök och om att vi alla har en stor plats i andra människors världar.

    Dagens ord: tankor

    Produceras av Frälsningsarmén

    www.kylskåpsradion.se

  • Skrattrekord! Jag tror fan vi slår skrattrekord! Svenskt kulturlivs Power Couple, Anton Magnusson och Nanna Johansson bjuder upp till kamp hemma i deras vardagsrum och Stoffe är på efterlängtat besök. Vi lär oss att man tycker det är kul med våldtäkt i Nigeria och vilken svensk kändis som har barn med sin tvilling.

  • De före detta lagkamraterna Hadi Wahedi och Emanuel Arvidsson intar scenen i herrarnas sista kvartsfinal och trots vänskaplig aura i fighten är det knappast tecken på dåliga vinnarskallar. Sean Dyche, herrlandslaget och Nigerias huvudstad ... Ja, vem går vidare från denna kvartsfinal?

  • Ikonen och musikklenoden Dr. Alban växte upp i Nigeria och flyttade till Sverige 1979. Vi går igenom Albans liv från tandläkarutbildningen, via mötet med Nelson Mandela till idag då han släpper nya låten "Change (I Have a Dream)". Vi pratar om rasism, yttrandefrihet, beefen med Mårten Andersson och att Volodymy Zelenskyj är ett stort Alban-fan. Dessutom snackar vi om det nära samarbetet med Denniz Pop som tragiskt gick bort 1998.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: Kodjo Akolor, David Druid och Linnea Wikblad

  • Andaktshållare är Luisa Landewall, garnisonspastor vid Bodens garnison.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Luisa minns gudstjänsterna på militärbasen i Mali tillsammans pastorer, präster och imamer från fler olika håll i världen. Gudstjänster fyllda av bön, dans och sång.

    Att använda olika sinnen när man ber, kan berika oss och göra oss mer uthålliga i bönen. Den världsomspännande kristna kyrkan rymmer så många traditioner. Till vår gudstjänst, kom ofta vänner från Ghana och Nigeria. De sökte stillheten i vår tradition. Vi fick det bästa av två världar.

    Text

    Andra Samuelsboken kap 6:3-5 

    Musik

    Lampedusa - Toumani Diabeté och Sidiki Diabeté

    Producent Karin Grönberg

    Ljudmix Johannes Oscarsson
    [email protected]
    Sveriges Radio Västerbotten

  • Det här med att läsa och få ta del av andra delar av världen, livet... Tänk att vi här får följa med både till Nigeria och USA samt får ett inifrån och utifrån-perspektiv på de båda länderna och kulturerna. Dessutom höjer Chimamanda en stark och tydlig röst i frågan om rasism. Men, Americanah är långt ifrån någon fackbok, utan en roman som fångar läsaren genom en klassisk kärlekshistoria, hanteringen av vardagens val och livets gång med såväl spännande händelser som härliga beskrivningar av även de små skeendena.

  • Leo Öberg, född 1991, har en spännande bakgrund där han bott i Filippinerna, Marocko och Nigeria. Han började spela tennis på Filippinerna men ledarkarriären tog sin ordentliga start i Jönköpings TK för att därefter ta steget till att bli chefstränare i Bankeryds TK under fem års tid. Under de åren var han med och bidrog till att klubben fick fram tre juniorlandslagsspelare. Sedan två år tillbaka är Leo tränare hos Lidingö TK i Stockholm. 

    I det här avsnittet pratar vi bland annat om: 

    -  Möjligheter och utmaningar i en mindre klubb som Bankeryds TK 

    -  Skillnader mellan att jobba i Bankeryd och på Lidingö 

    -  Framgångsfaktorer bakom att fostra duktiga juniorer 

    -  Skillnader mellan region Syd och region Stockholm 

    -  Individuell träning för juniorer 

    -  Hur Leo har ändrat uppfattning om internationellt tävlande i unga år 

    Besök gärna www.linuspabaslinjen.com så ni inte missar något om svensk tennis!

  • Också den som är på flykt har fattat ett medvetet beslut. Gustaf Grapengiesser funderar över hur samhället värderar migranter utifrån skälen för deras uppbrott.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    En septemberdag byter jag min vanliga existens med bas utanför Simrishamn, mot en helt annan i Nicosia på Cypern. Väl på plats köper jag en motorcykel, en liten enkel maskin från 90-talet med 400 kubik. I fickan har jag mitt pass som låter mig passera över gränsen till den norra ockuperade delen av ön. En hård, men samtidigt överraskande informell gräns, erkänd av den norra sidan men inte av den södra grek-cypriotiska. Den här informella linjen är också en del av EU:s yttre gräns, men på grund av sin tveksamma status är den fortfarande relativt enkel att passera även för den som inte har sina papper iordning.

    Att flytta till en främmande plats, att byta ett kulturellt sammanhang mot ett annat, kan försätta en i ett särskilt tillstånd eller känsloläge.  Den amerikanske psykoterapeuten Greg Madison kallar det existentiell migration. På svenska skulle den långa titeln på hans studie av fenomenet från 2010 lyda: Hemmahörandets upphörande – oberättade historier om att lämna hemmet och den globala omlokaliseringens psykologi och han intresserar sig alltså för dem av oss som uttrycker något fundamentalt med vårt val av boställe. I kärnan av den existentiella teoribildningen finns vår förmåga att göra val och jag har onekligen både valt och använt min frihet. Men jag, en privilegierad och tillfällig migrant med nyköpt motorcykel, är inte den enda som rör sig över gränsen mellan öns norra och södra sida. Varje dag anländer asylsökande från olika delar av världen. Man ser dem vid ringmuren runt den gamla delen av staden. I gryningen trängs de på vid Oxi-square i hopp om att få något av de daglönejobb som erbjuds av stadiga män i slitna pick-ups.

    Jag möter dem också på det center för asylsökande där jag arbetar under min tid på Cypern. Men trots att vi rör oss på samma platser så ingår de inte i Madisons definition av existentiell migration. Anledningen kan tyckas självklar. Den som är flykting ska inte, heter det, ha gjort något aktivt val; för att räknas som flykting måste man ha tvingats till sin förflyttning. Den här synen förenar intressant nog både många som är kritiska till flyktinginvandring och personer som vill se en generösare flyktingpolitik. Den ena sidan strävar efter att identifiera så få av de asylsökande som möjligt som verkliga flyktingar, medan den andra, av humanitära skäl, strävar efter att erkänna en så stor grupp som möjligt som flyktingar. Men rätten till asyl bygger ur bägge gruppernas perspektiv på att den sanna flyktingsituationen inte rymmer några valmöjligheter.

    Vår förmåga att göra val och reflektera över våra mått och steg är som sagt grundläggande i det existentiella perspektivet. Det är rent av vad som definierar oss som människor. Valen gör oss till subjekt inför oss själva. Men det är också så att när vi känner igen och erkänner den andres val förstår vi också henne som ett mänskligt subjekt. I situationer när vi inte erkänner, eller ser den andres val, underkänner vi alltså i viss mån dennes mänsklighet. Den här människan omformas till att endast bli en siluett i ett kollektiv, utan historia eller identitet. Någon som liksom bara uppstår vid gränsen som ”nyanländ”.

    Den italienske filosofen Giorgio Agamben använder begreppet la nuda vita, det nakna livet för att beskriva hur livet värderas i den här situationen. Det är ett liv som ifall det avslutas saknar tillräckligt värde för att något ska anses ha gått förlorat, likt hur vi vant oss vid att unga kroppar namnlöst sjunker ner i Medelhavets djup. Istället blir flyktingen en abstraktion, ställd utanför rätten till rättigheter. Nakenmänniskorna beskrivs med siffror som en ansiktslös flodvåg med toppar och dalar, de representerar antingen olika former av hot eller räknas till de fördrivna, borttappade och röstlösa.

    Personerna jag träffar på Cypern kommer främst från olika länder i Afrika. Unga män från exempelvis Nigeria, Kamerun, Liberia, Guinea och Demokratiska republiken Kongo. Ibland kommer det familjer med småbarn. En del bär med sig akademiska eller medicinska studier i ryggsäcken, andra vet inte att fem är ett lägre tal än tio. En dag kom det in en ung poet till centret och la fram tre av sina böcker framför mig. En av titlarna var Au Banquet de la Modernité, och det stämmer ju, han och jag möts här på denna modernitetens sena bankett. Han har sökt sig till Europa av existentiella och politiska skäl, det finns som han ser det ingen framtid för honom i Kamerun annat än att just finnas till. Han har gjort sitt val, och begett sig hit på en osäker strapats, han har tagit en kalkylerad risk, han har beslutat om sina insatser.

    Människorna jag möter här längtar alla efter något, till något, och inte enbart bort från något, de letar efter sin existentiella plats i den här världen. Vi skiljer oss förstås i våra privilegier, men vi befinner oss bägge här som produkter av olika former av beslut. Det kan vara privilegierade val, men det kan också vara val som görs av nödvändighet, inte minst eftersom också drömmar är allvarliga saker.

    Det finns ett mer radikalt sätt att se på saken: att det är just hos personer som upplever krig eller politisk förföljelse som frihetspotentialen blir som mest akut. I den akuta situationen tvingas du att välja din väg, ska du stanna eller ska du gå? I ett sådant, akut skede, görs en mängd olika existentiella val som matas av föreställningen om självförverkligande och närs av drömmen att hitta en plats där man kan nå sin fulla potential.

    För den som inte ställs inför sådana situationer är det istället lätt att hamna i ett tillstånd av riktningslöshet och tänka att man väl ska bo ”nånstans” eller jobba med ”nånting”. Just personer i mer privilegierade situationer ställs kanske allt för sällan inför de radikala val som existensen egentligen erbjuder. Kanske behöver vi förstå och se att den andre har gjort val för att inse att också vi kan göra det. Madisons begrepp existentiell migration passar in bra här, för det identifierar och hjälper oss att problematisera hur våra självbilder förändras när vi förflyttar oss, när vi migrerar. Men det gäller ju förstås all sådan förflyttning.

    Moderniteten har gett oss bilder som gör det möjligt för oss att föreställa oss andra världar och att drömma stort. Även om man saknar dem man lämnat och platserna som går förlorade, vet vi att det är de avgörande valen som gör oss till dem vi är på den nya platsen där vi befinner oss. Flykten är inte längre en fråga om att i ett akut läge byta plats utan också om att i viss mån byta identitet och föreställning om vem man kan bli.

    Det är just det här som är poängen, att valet är som mest existentiellt när det är livsavgörande. Att flykten är både ett val och en nödvändighet. Och att migration för individen alltid är en existentiell erfarenhet.

    Gustaf Grapengiesser

  • Coola beats, finkade presidenter och provokativa middagar – i avsnitt 100 av Global Podd utmanar vi dina fördomar om några av världens knepigaste länder. Häng med till Libanon, Honduras och Nigeria – tre länder du trodde att du visste allt om!

    Global Podd fyller 100 och vi bjuder på tre roliga och inspirerade spaningar från länder som annars bara bjuder på problem och elände. Vi analyserar den arabiska versionen av filmen Perfect Stranger som alla i Mellanöstern älskar – eller hatar – och som bryter mot de fördomar som många har om hur det är att leva i Egypten eller Libanon.

    I Honduras firar människor på gatorna att rättvisa äntligen kan råda sedan USA begärt att den förre presidenten - som satt vid makten fram till den 27:e januari 2022 – utlämnas för narkotikabrott.

    Och från Nigeria kommer artisterna Burna boy och WizKid – afrobeats slår stort och visar att Nigeria är långt mer än bara korruption och Boko Harams terror.

    Häng med och låt dig överraskas av det som händer i tre länder med garanterat dåligt rykte!

    Medverkande:
    Rouba El Helou, lärare vid Notre Dame- Universitetet i Beirut. Joan Sauzo, journalist i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Mike Yangstar, DJ och klubbskapare i Stockholm.

    Programledare:
    Ylva Bergman och David Isaksson

  • Ekonomen Nathalie Thiel arbetar till vardags hos Business Sweden i Casablanca, Marocko. Hon är landsansvarig för Nigeria, Ghana och ytterligare ett 30-tal västafrikanska länder där hon underlättar för svenska företag som vill etablera sig i regionen.

    Under vårt samtal kommer vi in på både marockansk mat, vandring i Atlasbergen med flera turisttips men också Afrikas växande ekonomier, solenergi i Sahara, skillnader mellan Marocko och Sverige. Vi kommer också in på Kina, där Nathalie var posterad innan hon kom till Marocko, och vad som händer i denna mäktiga och starkt växande ekonomi.

    Nu fruktar Nathalie dock att Marocko inte öppnar på ett tag på grund av Omikron, så i skrivande stund är det distansarbete som gäller från lägenheten i centrala Stockholm.

    Nathalie är tredje generationens Swea, där både mamma Madeleine och mormor är medlemmar! Som medlem i SWEA Global får vi också höra Nathalies tips om vad hon önskar sig från vår organisation.

    Linkedin https://www.linkedin.com/in/nathaliethiel/

    Instagram https://www.instagram.com/nathalie_thiel/

    Business Sweden Marocko https://www.business-sweden.com/sv/marknader/mellanostern-och--afrika/marocko/

    Business Sweden https://www.business-sweden.com/sv/

    Jobba hos Business Sweden https://www.business-sweden.com/sv/om-oss/jobba-hos-oss/

    Business Sweden podcast https://www.business-sweden.com/sv/insikter/podcasts/

    Europeiska ungdomsparlamentet https://eyp.org/

    SWEA Global https://global.swea.org/

    Laga Tangine, marockansk gryta https://www.arla.se/recept/tagine-pa-lamm-med-torkad-frukt/

    ----more----