Hans Rosling Podcasts
-
När media uppmärksammar vården är det ofta för att den inte funkar. Vårdköer och inställda operationer, lidande och kaos, bristande bemanning och bristande kunskaper hos de som jobbar där. Och allra värst verkar det vara i Stockholm, där problemen på regionens förlossningar är ett problem lika återkommande som en vinterkräksjuka. Så hur illa är det?
Birger Forsberg är han forskare i internationell hälsa vid Institutionen för global folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Han har också många års erfarenhet av planering och utvärdering av svensk hälso- och sjukvård, både som överläkare, som chef för enheten för hälsoutveckling och de senaste fyra åren har han varit utredare i Region Stockholms långtidsutredning benämnd "Hälso- och sjukvården 2040" vars syfte just är att ställa en diagnos på sjukvården i Stockholmsregionen.
Det blev ett intressant samtal om skillnaderna inom svensk sjukvård, faktorerna som påverkar vårdkvaliteten, och hur väl den står sig i internationell jämförelse.
Bokrekommendationer:
Myten om Sisyfos - Albert Camus
Pesten - Albert Camus
Hur jag lärde mig förstå världen - Hans Rosling
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Vi möter Queen Jonsson som går sista året på gymnasiet. Med starka förbilder som Hans Rosling, en storebror och Denis Mukwege valde hon att läsa natur. Men även om intresset för matematik var stor bestämde hon sig för att byta till Samhällsprogrammet. Lyssna till Queens resa och hennes engagemang för samhällsfrågor. Har du beSTEMt dig?
-
Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014. Svenska läkare är frivilliga i hjälpinsatsen.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.
Medverkandelista:
Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet.
Stefan Liljegren, katastrofkoordinator.
Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria.
Johan von Schreeb, katastrofläkare.
Helena Nordenstedt, läkare och frivillig.
Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
År: 2020.
-
Medgrundare Stiftelsen Gapminder, 44 år. Född i Falun, uppvuxen i Uppsala, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Anna Rosling Rönnlund berättar hur det kommer sig att hon som aldrig tänkt sig själv som en siffermänniska - ändå har ägnat hela sitt yrkesliv åt just siffror och statistik.
Anna - som aldrig skulle ha familj - blev pangkär, gifte sig och började jobba ihop med sin man, Ola Rosling och svärfar, Hans Rosling.
Anna Rosling Rönnlund älskar att förstå världen och att göra världen lättare att förstå för folk som liksom hon INTE gillar siffror, det har hon kämpat för hela sitt yrkesliv.
Det är en utbredd uppfattning att världens befolkning består av fattiga och rika, att majoriteten bor i låginkomstländer och att andelen fattiga i världen ökar. Anna säger att det inte stämmer utan att majoriteten av världens 7,6 miljarder människor bor i medelinkomstländer. Och andelen som lever i extrem fattigdom är ungefär 10 procent. Vilket är mycket mindre än på 1800-talet då mer än 80 procent av mänskligheten – det vill säga nästan alla - levde i extrem fattigdom.
"Jag ville förstå vad det faktiskt innebär att leva på olika inkomstnivåer. Hur ser livet ut om man bara har 1 dollar per dag att leva på? Jämfört med 10, 100 eller kanske 1000 dollar om dan?"
"Det tog kanske ett år innan jag, Ola och Hans förstod att vi faktiskt jobbade ihop. Tillsammans grundade vi Stiftelsen Gapminder för att 'motverka förödande missuppfattningar genom att skapa en faktabaserad världsbild som alla kan förstå'."
Mer om Anna Rosling RönnlundKreativ chef för Stiftelsen Gapminder som jobbar med att skapa en lättförståelig faktabaserad världsbild. Startades med hennes man Ola Rosling och svärfar Hans Rosling.
Medförfattare till den internationella bästsäljaren Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen. I fjol skänkte Bill Gates boken till alla studenter som tog examen i USA och i Sverige kan alla gymnasietreor ladda ner den gratis.
Var med och utvecklade verktyget Trendalyzer som med rörlig ”bubbelgrafik” visar globala statistiska förhållanden.
Producent: Ulrika Lindqvist
-
Anna-Mia Ekström är professor och överläkare på KI samt chef för forskargruppen Global Hälsa med fokus på HIV. Hon växte upp i ett arbetarhem och har genom sin utbildning och position fått möjlighet att påverka orättvisor. Kunskapsspridning driver henne, att upplösa stigmat kring HIV likaså. I Hans Rosling hittade hon en kollega och själsfrände, passionen och rättframheten förenade dem. Att vara innovativ är något som krävs i hennes ledarskap.
-
Ola Söderholm om SJ:s satsning på woke reklam och om att fantisera om vad Hans Rosling kunde gjort med klimatfrågan.Nanna Johansson om att hemlösa inte längre får sova utomhus i Ungern.Moa Lundqvist om Malmöpolisens nya satsning ”Sluta skjut!”.
-
JUBILEUMSAVSNITT 100!
I april 2018 kom boken "Factfulness" skriven av Hans, Anna och Ola Rosling. Den handlar om de vanligaste tankefel vi människor gör när vi ska bedöma världens tillstånd. Ofta hanterar hjärnan saker i svart och vitt och tycker att något är "dåligt" men glömmer att det faktiskt är mycket bättre än för 10 eller 30 år sedan.
Anna Rosling-Rönnlund har tillsammans med sin man Ola och svärfar Hans Rosling jobbat i 19 år för att få världen att bli lite mer begriplig och för att förenkla komplexa samband så att vi kan förstå hur världen ser ut på riktigt. I det här avsnittet berättar Anna om sin egen helomvändning från konst till samhällsvetenskap och globala frågor och även om drivkrafterna bakom att skriva boken "Factfulness" som av Bill Gates och Barack Oblama rekommenderas som en av de viktigaste böckerna i år.
Gör gärna testet på http://gapminder.org/test/ och spana in Dollar street https://www.gapminder.org/dollar-street/matrix och öka din kunskap om hur världen ser ut i dag. Vill du ha kontakt med Kristina mailar du lättast till [email protected]
-
LÄKARE. Trots hans frus bestämda ord och dotterns vädjan om att han inte skulle resa, så åkte katastrofläkaren Johan von Schreeb till Sierra Leone för att försöka stoppa ebolautbrottet. I sitt Sommarprat försöker han ge svar på frågan han ställer sig: Hur kunde en feg krake som jag hamna här?
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
I programmet berättar han om provtagningar han gör för att försöka stoppa spridningen av ebola i Sierra Leone, ett återupplivningsförsök av ett par små tvillingar på Haiti och om dagarna efter att en monstertyfon dragit fram över Filipinerna. Men framförallt berättar han om hur han som föddes feg, inte vågade klättra i träd eller hoppa från hopptorn kunde bli den man som startade svenska Läkare Utan Gränser.
Han hyllar också Hans Rosling som var en av nyckelpersonerna i hans liv, och som bidrog till att stoppa Ebolaepidemien: ”Inom några dagar har han lagt allt arbete åt sidan för att mobilisera internationell hjälp. Han bombarderar mig med frågor på SMS ’Har möte med Bill Gates om fem minuter, maila omedelbart vad ni behöver’. Och i konsekvensens namn löper han linan ut när han några veckor senare landar i grannlandet Liberia för att bistå hälsoministern att kartlägga ebolas framfart.”
Om Johan von SchreebKirurg som grundade den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser och har skrivit boken Katastrofdoktorn: en berättelse från fältet. Har 25 års erfarenhet som läkare i krisdrabbade områden i världen: runt Mosul, i Sierra Leone under ebolautbrottet, på Haiti efter jordbävningen och i Rwanda efter folkmordet.
Leder Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Karolinska Institutet och är regelbundet bröstkirurg på Södersjukhuset. Utsågs till Årets svensk 2014. Medverkar regelbundet i radioprogrammet Tankar för dagen. Driver konstgalleri, seglar ranka katamaraner och har oanad talang som dj.
Producent: Emelie Rosenqvist
-
Jonas Söderström från InUse är expert på användbarhet och är författare till boken Jävla skitsystem! där han skriver om digital arbetsmiljö och hur man kan göra den bättre. Logistikbranschen är som bekant mycket informationsintensiv och det finns ett mycket stort antal IT-system i omlopp, en del bra men också en hel del som inte riktigt håller måttet. Samtidigt sitter vi hemma i våra soffor med surfplattor i knät som vi älskar att använda. Hur kan vi nå dit med våra professionella system?
Länkar
InUse
Jonas på Twitter
Jävla skitsystem!
Parkinsons lag
Myndigheten för tillväxtanalys rapport "Digitaliseringens bidrag till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige"
Carl Bildt och Hillary Clinton SUNCS
Good enough
Amazon fulfilment center
Hans Rosling om tvättmaskinens betydelse
Bild: Björn Falkevik