Forsmark Podcasts
-
Katherine Zimmerman och David Druid löser den tuffa frågan om vad SD, M, KD och L borde ha kallat sin gemensamma bussresa till Forsmark.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här är ett utklipp från podden Druid & Zimmerman Show.
Lyssna på hela avsnittet här
-
I dag, fredagen den 29 juli, hålls Sveriges Starkaste Kvinna 2022 i Åseda. MAXstyrka kommer vara på plats, men innan dess ville vi ta tempen på den regerande mästaren Anna Harjapää. Alltså, bara ta tempen teoretiskt sett, Forsmark. Vi skulle aldrig ta tempen på någon utan samtycke, Forsmark.
Anna går igenom grenarna och lovar vilken placering hon kommer få i varje gren. Dessutom snackar vi om Världens Starkaste Kvinna 2022, stickade kalsonger och hur vidrigt det är med cardio.
00:01 – Avsnittet börjar
45:02 – Avsnittet slutar
-
Nyupptäckta sprickor i berget under Forsmark hotar slutförvaret
Hög tid att lyssna på geologerna. Docent Herbert Henkel förmedlar ny kunskap.
-
Beslutet om slutförvar under Forsmark kräver att vi börjar tänka i 100 000-årsperioder. Tobias Svanelid träffar representanter från två organisationer som vill stimulera vårt långtidstänkande.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det svenska kärnavfallet ska lagras under Forsmark i 100 000 år. Men hur kan vi förstå så långa tidsperioder, tre istider eller 4000 generationer? Och hur kan vi förbereda kommande generationer på farligheten i marken?
Tobias Svanelid träffar två representanter från organisationer som liksom kärnkraftindustrin vill få oss att tänka i längre tidsperspektiv. Martin Kunze bygger framtidsarkivet Memory of Mankind i en österrikisk saltgruva som ska fungera som en tidskapsel för vår egen civilisation. Och Laura Welcher vid The Long Now Foundation berättar om hennes stiftelses olika initiativ att stimulera långtidstänk: en klocka som ska ticka i tiotusen år, språkarkiv som ska spara världens alla språk och bibliotek över vår mänskliga civilisation som kan placeras på månen eller kometer.
Dessutom reder Dick Harrison ut varför just smör kom att bli en av Sveriges viktigaste exportprodukter under medeltiden.
-
Regeringen har gett grönt ljus till slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark. Ett historiskt beslut som tagit årtionden att fatta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har varit en lång resa men nu är beslut om slutförvaret fattat. Är debatten död nu eller kommer den att få en nytändning? Och kommer människor att kunna läsa Annika Strandhälls handstil om 100 000 år?
Vi pratar också om vilka partier som hatar - och älskar - varandra mest i riksdagen. Ny spännande forskning från Göteborgs universitet.
Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Josef Reinhold
-
Det svenska utbrända kärnbränslet sågs från början som en viktig resurs, som kunde användas för att skapa kärnvapen. Hur gick det till när det i stället blev ett avfall som måste begravas i 100 000 år?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu i slutet av januari 2022 ska regeringen besluta om bygget av slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark i Uppland. I två program i Vetenskapsradion På djupet ger vi nu den historiska bakgrunden till dagens situation. I detta första program hör vi hur synen på det utbrända kärnbränslet har förändrats rejält under atomåldern. Från början sågs det som en resurs för kärnvapen, och som en anledning att bygga de första reaktorerna. Men numera ses det som ett farligt avfall som behöver begravas i 100 000 år.
Under kärnkraftens barndom i Sverige, liksom i andra länder, var tekniken starkt förknippad med viljan att kunna göra atomvapen, även om den ambitionen inte alltid var tydligt uttalad. Så småningom växte farhågorna kring kärnkraftens risker bland den svenska allmänheten, och den internationella storpolitiken spelade också in när avfallet blev alltmer svårt att hantera. Vi besöker Sveriges första forskningsreaktor, R1an vid KTH i Stockholm, och Sannäs i Bohuslän där en plutoniumfabrik planerades på 1960-talet.
Medverkande: Arne Kaijser, professor i teknikhistoria vid KTH; Leif Handberg, föreståndare för tidigare forskningsreaktorn R1 vid KTH; Eva Lantz, boende Sannäs.
Reporter: Mats Carlsson-Lénart
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Nu ska regeringen ta beslut om slutförvaret för använt kärnbränsle. I en granskning 2013 fann vi stora brister i finansieringen av kärnkraftenskommande avveckling. Har läget blivit bättre idag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 27 januari ska regeringen meddela beslut om bygget av slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Uppland. Slutförvaret är en helt central del i det stora programmet att städa upp efter dagens kärnkraft där det ingår att riva kärnkraftverken i takt med att de läggs ner, att ta hand om det radioaktiva rivningsskrotet, och bygga det slutförvar som behövs för att på ett säkert sätt förvara det radioaktiva kärnbränslet i 100 000 år. Det har beskrivits som ett av Sveriges största industriprojekt genom tiderna. Ett mycket stort och dyrt projekt, som det är meningen att de som äger och driver kärnkraftverken ska betala för. Men kommer de pengar som lagts åt sidan för det här att räcka, eller finns det risk att vi skattebetalare i slutändan drabbas av en springnota?
När Vetenskapsradion 2013 ställde frågan i den granskande serien Atomnotan var svaret, enkelt uttryckt, att om vi skulle fortsätta på samma sätt som vi gjorde då, så skulle pengarna inte räcka.
I Vetenskapsradion På djupet ställer vi nu frågan om hur situationen har förändrats sedan vi gjorde vår granskning.
Medverkande: Anna Porelius, kommunikationschef Svensk kärnbränslehantering, SKB; Peter Stoltz, enhetschef Kärnavfallsfinansiering, Riksgälden; Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, m fl.
Reporter: Marcus Hansson
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Striden om Cementas verksamhet på Gotland går vidare. Snart måste regeringen, och Per Bolund (MP), fatta beslut om företagets kalkbrytning får fortsätta eller inte.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör MP-ledaren om Cementa, klimatmötet i Glasgow, slutförvaret i Forsmark och relationen till Centerpartiet.
Miljöpartiets språkrör och Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund är veckans gäst i Ekots lördagsintervju.
Kommentar: My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jacob GustavssonEkots lördagsintervju
[email protected] -
I det andra avsnittet av "Hör här" pratar Daniel med Anders, bland annat om krafsiga gitarrer, kärnkraftverket Forsmarks datorer och poesins outgrundlighet. Dessutom nämns skådespelerskan Molly Ringwald i en bisats, vilket är fint. Och så spelas det ju en hel del bra musik också!