Försäkringskassan Podcasts
-
What happens to your salary if you need to stay home from work because of illness or to care for a sick child? Tune in to this episode to find out the answer. We will also explain the difference between sickness pay and sickness benefit. And clarify the meaning of sickness benefit qualifying income. Our guest is Mohamad Alktan who works at Försäkringskassan.
-
Vad händer med din lön om du blir sjuk? Eller om du måste stanna hemma med sjukt barn? I det här avsnittet reder vi ut det här. Vi förklarar också skillnaden mellan sjuklön och sjukpenning. Och vad sjukpenninggrundande inkomst är för något. Vi gästas av Mohamad Alktan som jobbar på Försäkringskassan.
-
Här kommer ett späckat avsnitt med tre intervjuer från Riksstämman 2022 . Den första med Henrik Toremalm. Han har en gedigen bakgrund som ordförande i Sveriges Privattandläkares centrala förtroendenämnd, Försäkringsodontologisk rådgivare, Försäkringskassan samt bedömningstandläkare. Senast kommer han från en post som ledamot i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Den andra med Lars Sjödin, försäkringsodontologisk koordinator på Försäkringskassan med tidigare arbetsbakgrund från TLV, Socialstyrelsen, Umeå Universitet samt arbete med utredning, tillsyn, utveckling, utbildning och med klinisk vård inom Folktandvården Region Västerbotten. Vi pratar bland annat om som återkallande av legitimationer inom tandvården som har ökat markant. Hur kan oskicklighet kan upptäckas, utredas och hurfattas besluten?
I den tredje intervjun får ni lyssna på två fantastiska och inspirerande tandsköterskor. Moa Svedin från Frenda och nätverket Oh Dent samt Johanna Ene, kliniskt aktiv inom Folktandvården Västra Götaland och bloggare i bloggen Tandsköterskan.
Blodad tand önskar God Jul, Gott nytt år och en trevlig lyssning!
-
Niklas Altermark, är gästen i senaste podden. Niklas Altermark har tagit striden om sjukförsäkringen och med Försäkringskassan . Hans bok ”Avslagsmaskinen” visade hur folk skulle bli friska över en natt, hur så kallade objektiva fynd infördes med mera.
”Äntligen!” utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 2017. Nya siffror bekräftade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt, en trend som inleddes bara veckor efter att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalet. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att den svenska befolkningen nu var friskare.
Samtidigt, i en annan del av verkligheten, börjar sjuka dela sina erfarenheter från det friskare Sverige, i facebookgrupper och på bloggar. Människor som fått ersättning under flera år för kroniska sjukdomar får plötsligt avslag. Många beskriver hur de blir tvungna att låna pengar eller sälja sina tillhörigheter. Det friskare Sverige verkar inte må riktigt bra.
Avslagsmaskinen är en unik granskning av hur det gick till när svenska folket plötsligt blev friskare över en natt. Vad händer med de som drabbas av Försäkringskassans hårdare bedömningar? Och vad händer med demokratin när sjukförsäkringspolitiken kan läggas om utan tydliga beslut eller lagändringar?
Niklas Altermark är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik. Boken bygger på hundratals berättelser från människor som blivit av med sin sjukförsäkring samt intervjuer med handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan.
-
Det omtalade elstödet försenas samtidigt rusar elpriset uppåt i hela landet. Stödet blir inte lika stort som det var tänkt från början och det finns flera skäl till att pengarna dröjer. Och många frågetecken kvarstår kring stödet till företagarna i södra Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Malin Stridh, avdelningschef Svenska Kraftnät
Magdalena Andersson, partiledare (S)
Martin Johansson, enhetschef, Energimyndigheten
Fredrik Falk, chef för betalningar, Försäkringskassan
David Jonsson, vd Trä- och möbelföretagen
Philip Koerffer, bageriägare, Ulricehamn.
Marie Stark, meteorolog på SMHI
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Alma Segeholm
[email protected] -
Ur innehållet:
Besvikelse över stopp för arbete med synskadades valhemlighet.
Domstolar ofta mildare än Försäkringskassan om assistans.
Tillgänglig läsning via Daisysystemet har nu funnits i tjugo år.
När vintern är kall, våt och rå. Vad passar på fötterna då? -
Kvällens program handlar om att Försäkringskassan säger nej till personlig assistans mer än den borde. Det tycker svenska domstolar. Och så får vi höra om insamling av plast-sopor i Hudiksvall. Och Wiktor Hanssen berättar om sin sport frame running.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ring P1 från Stockholm om bland annat Försäkringskassan, den förestående grundlagsändringen och nackdelar med laxodling. Programledare: Johar Bendjelloul, ansvarig utgivare: Sofia Söderholm
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
“Jag vet var du bor!” Så kan det låta när kunder och klienter bråkar med tjänstepersoner. I detta avsnitt berättar medarbetare från Kriminalvården, Försäkringskassan och Statens servicecenter vilka hotfulla situationer de upplever - nästan varje dag. Johanna Skinnari från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Tomas Fröstberg, ombudsman på ST, kartlägger vilka tjänstepersoner som drabbas värst och varför. Och de ger tips hur man som chef och som anställd kan göra arbetsplatsen tryggare.
-
Veckans avsnitt
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med rättsdatabaserna kan vi hålla koll på våra grannar, vänner, chefer och anställda. Är de tidigare straffade, har de haft problem med försäkringskassan eller varit tvångsintagna? Sådan information kan vi hitta, bara några knapptryck bort. För journalisterna har databaserna varit användbara verktyg i arbetet, men en ny tolkning av lagen kan sätta stopp för det.
Kampen om det dyrbara medieutrymmet blir allt hårdare när valet närmar sig. Inom opinionsbildandet har tankesmedjorna spelat en viktig roll genom åren, som en länk mellan partier, lobbyister och näringsliv. De som kanske varit skickligast på att navigera i uppmärksamhetsdjungeln är den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, finansierad av stiftelsen Fritt näringsliv. Under sommaren har Timbro lyckats få in fyra skribenter på de Bonnierägda rikstidningarna. Vi har pratat med Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på DN, om hur man håller smedjans tankegods från tidningens riktning.
Så har vi träffat Expressens Magda Gad som har rapporterat från några av världens dödligaste konflikter de senaste åren. Hon har varit i Kongo, Myanmar och Afghanistan och menar att vi behöver bli bättre på att ta in vad som händer runt om i världen, men känner samtidigt frustration över att krigets verklighet är svår att förmedla.
-
Vi är tillbaka!
Vi gästas av Emma Tonnes, generalsekreterare på Ung Cancer. Allt om varför Ung Cancer startades, hur du som drabbad eller närstående kan få stöd och massor om vår hjärtefråga; Försäkringskassan! Hur är det möjligt att det är så svårt att vara sjukskriven, att få sin sjukpenning utan tjafs? Vi delar egna erfarenheter och får höra om kampanjen 100 röster. -
I Karlavagnen i P4 kan du ställa dina valfrågor direkt till partiledarna. I detta avsnitt: Ulf Kristersson (M). Med Svjetlana Pastuhovic.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I programmet får du bland mycket annat svar på varför Ulf Kristersson inte vill förändra tandvården och vad Moderaterna tycker om hur Försäkringskassan hanterar sjukersättning.
I Karlavagnen Valspecial får du som lyssnar ställa frågor till partiledarna - vad är viktigt för dig? Ring 020- 22 10 30 eller mejla [email protected].
Programledare: Svjetlana Pastuhovic.
Sveriges Radios samlade valbevakning hittar du på sverigesradio.se/val-2022.
-
Bostadsbidrag kan nyttjas som ett räntefritt sms-lån. Att få läkarintyg för att bli sjukskriven är inte särskilt svårt om man bara vet vad man ska säga. Och att vara hemma med sjukt barn för att julpyssla räknas inte ens som fusk. I detta avsnitt diskuterar vi fusk och fiffel i välfärdssystemen tillsammans med Hanne Kjöller, författare till boken Handbok för fifflare. - Visa fler