Eva Berlander Podcasts
-
Alla kan vi fastna i gräl och konflikter. En form av maktkamp eller som jag lekfullt brukar säga; kamp om makten.
En kamp som båda vill vinna, men som ofta leder till att alla förlorar.
Vi vet att bakom varje konflikt och kritik ligger en önskan.
En längtan som vi sällan hör.
Vi hör det inte då vi är upptagna av att försvara oss.
De flesta av oss vill och menar väl men trots vår goda avsikt så hindrar vi andra att våga komma oss nära.
I det här podcastavsnittet möter jag ett modigt par. Tillsammans pratar vi om mekanismen bakom våra försvar.
Om du redan har läst min första bok; "Att leva istället för att överleva - medveten dialog ger kärleken en chans" eller hört mig föreläsa i detta ämne på en workshop eller i en webbutbildning så vet du att vi kallar detta fenomen för hagelstormen & sköldpaddan.
Hagelstormen vänder ofta ut sin energi och går till attack
Sköldpaddan vänder in sin energi, stänger av och flyr.
Båda reaktionerna är mänskliga men de leder tyvärr till dåliga relationer, då de baseras på rädsla.
När vi är modiga och väljer att titta inåt mot oss själva, ja då kan det hända magiska saker.Vi lugnar och reglerar våra ibland galopperande nervsystem.
Som alltid ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!Eva Berlander
-
Vi gör det svårt för andra att komma oss nära – Eva Berlander möter terapeuten och författaren Tommy Hellsten
I det här avsnittet möter Eva teologen, terapeuten och författaren Tommy Hellsten.
Tillsammans pratar de om relationer, kärlek och vikten av att vara medveten.
Tommys första bok Flodhästen i vardagsrummet som handlar om medberoende har blivit något av en modern klassiker. I uppföljaren Flodhästen på arbetsplatsen visar han på hur överlevnadsstrategier och beteendemönster från barndomen följer med in i vuxenlivet.
I hans senaste bok Flodhästen i sovrummet skriver han om kärleken.
Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna!
-
Varför fungerar din terapi? - Eva Berlander är gäst i ”Kom så snackar vi” podden!
I det här avsnittet får du höra när två härliga kvinnor, Elizabeth och Petra, ställer frågor till Eva gällande hennes arbete som terapeut och mentaltränare. De är nyfikna på varför Eva har så bra resultat och vad hon tänker om relationer och kommunikation.
Eftersom Eva blev så berörd av deras engagemang så beslöt hon även att sända avsnittet här.
Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen!
-
Liv, död och existentiella frågor – Eva Berlander möter överläkaren Marlene Ericson
I det här podcastavsnittet möter Eva Berlander överläkaren Marlene Ericson. Tillsammans pratar vi om existentiella frågor, liv, död och vikten av att skapa verkliga möten.
Som alltid ska du känna dig varmt välkommen att lyssna! -
Kroppen längtar efter fysisk beröring
Hur kommer det sig att vi tar i varandra allt mindre? Vad betyder det för vår hälsa och vad kan vi göra för att ge oss själva det vi längtar efter och behöver? Varför har vi ibland så svårt att lyssna på varandra och vad leder bristen på ”det goda samtalet” till? Varför är det svårt med förändring? Och varför tar det så lång tid för forskning att etablera sig och vilka konsekvenser leder det till?I det här podcastavsnittet möter Eva Berlander hjärnforskaren Helena Backlund Wasling. Med stor ödmjukhet och respekt tittar de lekfullt på några av svaren till dessa viktiga frågor.
Helena är forskare inom neurovetenskap vid Sahlgrenska Akademin, med ett speciellt fokus på den mänskliga hjärnan och de neurala och psykologiska mekanismerna för beröring och sociala interaktioner. Hon har vunnit priser för sin presentation av populärvetenskap och är en mycket uppskattad föreläsare med erfarenhet från TED- talks, Hjärndagen med mera.
2019 publicerades hennes bok; ”Närmare”, som handlar om hennes forskningsområde – hur beröring är betydelsefullt för oss människor. Boken tar upp hur vi mår bra av beröring men ändå rör vi vid varandra allt mindre.
Som alltid ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!
-
När livet går sönder - Eva Berlander möter Marianne Wilöf
"Vi går igenom faser i livet som är tunga och svåra. Ofta hjälper det en bit på vägen att sätta ord på det svåra, dela med andra som prövats av livet, inse att vi inte är ensamma.
Att tala om existentiella frågor är viktigt och kan kännas meningsfullt.
Att våga sätta ord på både ljus och mörker, liv och död. Låta trollen komma fram ur garderoben".
Orden är skrivna av morgondagens podcastgäst: Marianne Wilöf.
Till yrket är Marianne journalist, specialiserad på medicin och hälsa. I mitten av 80-talet startade hon ett eget företag med inriktning på tidningsmakeri. Hon har startat många tidningar bland andra tidningen: P S. om psykologi och personlig utveckling. Hon är även utbildad coach, handledare i sorgearbete och mindfulness instruktör.
Förutom allt detta är hon även författare till ett tiotal böcker. Några av dem heter; Hela dig - din personliga väg till hälsa, Vägar ut ur sorgen - om livsmod och framtidstro. Hon är även medförfattare till böckerna; Ett himla liv - av Christina Schollin och till boken Hudlös - en berättelse om livsmod, som hon har skrivit tillsammans med entreprenören Tommy Ivarsson.I deras möte i Evas relationspodd, säger Marianne någonting som vi tror är av största vikt. Hon säger; Jag har ingen talang att vara bitter". Viktiga ord med tanke på att bitterhet ofta leder till maktlöshet och lidande.
Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna! -
I det här podcastavsnittet möter Eva den härliga och prisbelönta chefen Christina Lindgren (nybliven pensionär). Tillsammans pratar de om ledarskap från ett inifrån och ut perspektiv.
Nedan ser du Christinas berörande ord (vision) gällande hennes eget ledarskap.
”Mitt ansvar för mitt ledarskap.
Grunden i mitt ledarskap är min människosyn. Varje människa hr förmågan att vara god. Först när vi upplevt glädje, sorg och ilska tillsammans är vår relation hel och genuin. Därför ska jag aldrig vara rädd för att dela starka känslor med mina medarbetare. För att bli starka och fria människor måste vi ta väl vara på varje tillfälle till glädje. Jag skall sträva efter att söka och se glädjen och det vackra i varje människa. Jag kan inte kontrollera mina medarbetares hjärnor. Jag står och faller med deras frivillighet.
När jag går i pension vil jag känna att jag bidragit till att mina medarbetare blivit trygga och frimodiga. Jag vill bidra till att det auktoritära ledarskapet förvinner och ersätts av kompetensstyrt och delat ledarskap.
Viktiga grundstenar för att förverkliga min vision.
att varje dag visa mina medarbetare att jag vill dem och verksamheten väl att ärligt glädjas åt deras framgångar att synliggöra makten så att den öppet kan kritiseras att stödja varje person så att hon/han känner egenmakt att visa på våra styrkor så att vi kan använda dem gemensamt att varje dag ställa mig frågan hur jag lever upp till mina värderingar att kravlöst dela med mig av min energi och mitt engagemang att själv ta ansvar för ur jag förnyar min egen energi att vara närvarande fysiskt och mentalt att leva som jag lär, inte skaffa mig fördelar att alltid respektera tiden för mognad, insikt och förståelsen för förändringar att påminna mig om ett ödmjukt förhållningssätt att tänka på att jag har ingen rätt att döma att visa uppskattning, gärna skriftligt att i tid ge negativ kritik, ej hemfallen åt underlåtelsesynderVarje människa är unik, med en unik verklighet. Mitt ledarskap är en tjänst till varje medarbetare. Min strävan är att möta varje person i hans/hennes verklighet med det ledarskapet som passar bäst där.
Christina Lindgren”
P.S. Om du skulle skriva ner ord för ditt privata eller arbetsrelaterade ledarskap – vad står det då på din lista? Berätta gärna dina insikter och det som berör ditt hjärta i vår gästbok på hemsidan.
Som alltid ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!
-
Just nu är det krig i Europa. Många länder lever under en diktatur där språket i landet består av lydnad och rädsla. Kriget i Ukraina ligger nära oss svenskar och det är lätt även för oss att fastna i oro, rädsla och förvirring. Frågor som Natomedlemskap, beskydd och skyddsrum ligger på mångas läppar. De flesta av oss försöker hitta svaret på frågorna genom att lyssna på nyheterna, om och om igen. När Eva skriver dessa rader går hennes tankar till Sinnesrobönen av prästen och teologen Reinhold Niebuhr;
"Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra.
Mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden."Detta citat används ofta inom Anonyma Alkoholister och 12 stegs programmet. Kloka meningar som är av största vikt för Eva personligen. Tänk, så ofta hon har lagt energi på det hon inte kan förändra. Avsikten har varit god men på resan har hon skrämt slag på mig själv och lagt grunden till sin egen maktlöshet.
I det här podcastavsnittet möter Eva KBT och traumaterapeuten Helena Yli-Koski.
Varmt välkommen att lyssna.
P.S. Du hittar Helena på hemsidan; https://dininsida.se
-
Eva Berlander möter Jenny Hagman och Igor Ardoris
Livet är svårt...
Just nu ligger min andning uppe i bröstkorgen istället för i magen. Jag har nyss hört på nyheterna att Ryssland gått in i Ukraina.
Det är krig och jag känner hur rädslan griper tag i mig. Jag gissar att du känner detsamma.
När svåra saker händer, reagerar kroppen. Detta kan handla om stora katastrofer som sker i världen men det kan också handla om andra händelser som sker hemma i det privata.
Ja, alla kan vi konstatera att livet ibland är smärtsamt och obegripligt svårt.
När dessa stunder sker behöver vi ofta stöd och kraft att komma vidare. I de bästa av världar har vi redan lagt grunden till lugnet som i stunden av svårighet hjälper oss att lugna och reglera våra ibland galopperande nervsystem. När vi kan det blir det lättare att rikta vår fokus mot det vi kan förändra och släppa taget om det vi inte kan göra någonting åt.
I dagens podcastavsnitt möter jag två fina mental tränar kollegor: Jenny Hagman och Igor Ardoris. Tillsammans pratar vi om vikten av att "träna in" lugnet, öka vår motståndskraft och därmed även vår förmåga till resilience.Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna!
Eva BerlanderP.S. Du hittar Igor här: www.igorardoris.se och Jenny här: www.jennyhagman.com
-
Eva Berlander möter Niclas Cederlund
En berörande text som jag fick via Instagram och Facebook. I dag möter jag honom i Evas relationspodd ❣️
Varmt välkommen att lyssna!
Eva Berlander
"Att lära mig själv och försöka utveckla mig till den bästa versionen av mig själv har varit en lång väg jag ständigt vandrat och kommer fortsätta vandra. Man kan lära sig av erfarenheter, men man kan också lära sig av forskning. Eller av de som lärt sig av forskning. Av professionella som kan använda sin kunskap på ett lättfattligt och aha-upplevelselevande sätt. Som varvar teori och praktik.
En sådan person är Eva Berlander på Svenska Imagoinstitutet. Första gången var jag där i hopp om att rädda mitt äktenskap, men gick därifrån i vetskap om att skiljas var rätt för mig. Senast jag var där var det för att min underbara partner skulle lära sig mer om sig själv och vi om varandra, samt för henne att få förstå samtalstekniken ”att gå över bron”, samt som repetition för mig. Kunskap är ju en färskvara om den inte underhålls.
Jag har lärt mig så mycket under de gångerna jag varit där, men framförallt har kunskapen gjort mig till en bättre människa. Det är inte alltid lätt att göra en sak när ursprungliga program skriker åt en att reagera på ett annat sätt, men det går. Och det blir lättare gång för gång. Och varje gång man lyckas så får ens partner tilliten till att man kan komma framåt och den känner sig hörd så att tillit och närhet kan utvecklas än närmare.
Av alla livserfarenheter och kurser rankar jag Evas som de viktigaste för mig. Och ser jag på andra som närvarat på hennes workshops verkar den vara det den genomgående upplevelsen. Tack Eva för alla insikter och kunskapen!"
Niclas -
Det sägs att januari är den månad som flest människor väljer att separera.
I det här podcastavsnittet pratar jag direkt till dig om konflikter, separationer, barn och vuxet ansvar.
Tillsammans "sätter vi ett hjärta runt" oss själva (och våra barn) och fokuserar på vad vi vuxna kan göra för att stärka både vårt eget och våra barns emotionella CV.
Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna!
Eva Berlander -
"Out beyond ideas of wrongdoing
and rightdoing, there is a field.
I´ will meet you there."
RUMISedd och hörd på insidan
Alla behöver vi ett hej!
Vi behöver att någon annans ögon lyser upp när vi kommer in i ett rum och vi längtar efter att bli sedda, hörda och begripna.
Alla behöver vi ett hej!
Vi behöver uppmärksamhet och att andra är positivt nyfikna på oss
och vi längtar efter att känna oss viktiga och betydelsefulla.Alla behöver vi ett hej!
Vi behöver få vara dom vi är, och att det ska välkomnas av andra
och vi längtar efter att få vara med, och tillhöra flocken.Alla behöver vi ett hej!
Vi behöver fysisk kontakt och varma kramar
och vi längtar efter uppskattning och respekt.Ja, alla behöver vi bli sedda och hörda - på insidan.
När vi förlorar kontakten med andra, förlorar vi även kontakten med oss själva. Här lär sig en del människor att överleva genom att inte behöva så mycket. Andra grälar då negativ kontakt är bättre än ingen kontakt alls.I det här podcastavsnittet pratar jag tillsammans med dig om vikten av att se och höra varandra på insidan.
Du ska som alltid, känna dig varmt välkommen!
Eva Berlander -
"Alltid aktuell. Alltid tänkvärd. Alltid rolig. Alltid nytt. Alltid insiktsfull. Alltid interaktiv med publiken.
Man längtar helt enkelt efter mer."
Orden kommer från en av många deltagare som lyssnat på min nästa podcast-gäst; Göran Adlén.Göran är trendspanare och tillsammans pratar vi om framtida trender, kommunikation, autenticitet, ärlighet och medvetna val.
Fundera gärna på dina medvetna val. Vad skulle stå på din lista, om du skulle skriva en?
Kommentera gärna i vår gästbok eller skicka ett mail till [email protected]
Varmt välkommen!
Eva Berlander -
Dålig självkänsla
"Jag upplever mig ofta mindervärdig och att jag inte duger. Att jag inte har lika värde som andra människor i min omgivning.
Att jag på grund av en situation som jag sitter i, inte har samma existensberättigande på något sätt...
Ja, där är jag..."
Dessa gripande ord kommer från en modig, sårbar och generös kvinna. Hon är modig för att hon väljer att möta det som gör ont.
Hon är sårbar i mötet med mig och hon är väldigt generös för att hon väljer att låta dig vara med på hennes resa.
I det här avsnittet möter jag denna fina kvinna i Evas relationspodd. Tillsammans bygger vi en stege som tar henne upp ur kratern.Varmt välkommen att lyssna!
Eva Berlander -
Välkommen till ett bonusavsnitt i Idrott-och ledarskapspodden. Det här är ett avsnitt som Eva Berlander också sänt i sin egen podd Eva's relationspodd och det är ett samtal med Jenny, Igor Ardoris och Eva om det viktiga ämnet om din inre dialog, din förmåga att vara din egen bästa vän.
Vi berör ämnet som inom mental träning kallas självbildsträning och varför det är så svårt att bli vår egen bästa vän. Varför är vi inte bara snälla och stöttande i vår egen inre dialog? Vad är det som gör att vi istället ofta är vår egen värsta fiende? Väldigt onödigt och till och med irriterande egentligen och frågan är vad vi kan göra för att börja förändra denna inre dialog så att den istället blir din egen bästa vän som stöttar dig istället för att stjälpa dig.
På slutet av avsnittet får du flera tips kring hur du kan börja träna för att stärka din inre självbild och bland annat genom att lyssna på avsnitt 54 här i Idrott-och ledarskapspodden som handlar om 9 steg till en bättre självbild och där jag även hänvisar till avsnitt 67 och 68 med Buddhist munken Jangdom. Trevlig lyssning!
Mer om Eva Berlander hittar du på: www.evaberlander.com och mer om Igor Ardoris läser du om på www.igorardoris.se
Och för mer info om vad som händer hos Jenny så går du in på www.jennyhagman.com eller följer henne på instagram på @jenny_hagman - Visa fler