Hudlös Podcasts

  • När livet går sönder - Eva Berlander möter Marianne Wilöf

    "Vi går igenom faser i livet som är tunga och svåra. Ofta hjälper det en bit på vägen att sätta ord på det svåra, dela med andra som prövats av livet, inse att vi inte är ensamma.
    Att tala om existentiella frågor är viktigt och kan kännas meningsfullt.
    Att våga sätta ord på både ljus och mörker, liv och död. Låta trollen komma fram ur garderoben".

    Orden är skrivna av morgondagens podcastgäst: Marianne Wilöf.
    Till yrket är Marianne journalist, specialiserad på medicin och hälsa. I mitten av 80-talet startade hon ett eget företag med inriktning på tidningsmakeri. Hon har startat många tidningar bland andra tidningen: P S. om psykologi och personlig utveckling. Hon är även utbildad coach, handledare i sorgearbete och mindfulness instruktör.

    Förutom allt detta är hon även författare till ett tiotal böcker. Några av dem heter; Hela dig - din personliga väg till hälsa, Vägar ut ur sorgen - om livsmod och framtidstro. Hon är även medförfattare till böckerna; Ett himla liv - av Christina Schollin och till boken Hudlös - en berättelse om livsmod, som hon har skrivit tillsammans med entreprenören Tommy Ivarsson.

    I deras möte i Evas relationspodd, säger Marianne någonting som vi tror är av största vikt. Hon säger; Jag har ingen talang att vara bitter". Viktiga ord med tanke på att bitterhet ofta leder till maktlöshet och lidande.

    Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna!

  • Tommy Ivarsson, entreprenör och företagare som driver Jontefonden och Tillväxtakademin bjuder på inre tankar och funderingar kring självledarskap.

    Sommarvärd i P1 2017 och vintervärd 2018 samt författare till boken Hudlös - En berättelse om livsmod. Med en stor portion erfarenhet av kriser delar Tommy, vad han tycker, ligger bakom framgång och mognad.

    För mer input gå till: Management Studios blogg.

  • ENTREPRENÖR, 51 år. Född i Göteborg, bosatt i Lökeberg utanför Kungälv. Sommarvärd 2017, Vintervärd nyårsdagen 2018.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    På Björholmen, längst ut mot havet på Tjörn samlas åtta pappor för ett fyra dagar långt pappaläger. Det som förenar är att alla har barn som genomgått eller väntar på transplantation.

    Med på lägret är också Tommy Ivarsson från lägerarrangören Jontefonden. Där och då förstår han hur mycket han själv skulle ha behövt sådana möten när hans son Jonathan väntade på nya lungor.

    - Vi upptäckte att vi bar på samma tankar. Samma skuld, ensamhet och dåliga samvetet. Vi var rädda. Skiträdda! Rädda för att inte vara bra pappor. Inte minst för de friska barnen, syskonen som får stå åt sidan, berättar Tommy Ivarsson i sitt Vinterprogram.

    Under lägerdagarna släpper papporna in varandra i sina innersta tankar. Hur ska man lösa livspusslet? Hur är det att inte kunna sova i samma säng som sin fru? Vad gör man när ekonomin brakar sönder? Även de förbjudna tankarna får yppas- är det inte lika bra att detta får ett slut?

    I Vinter i P1 berättar Tommy Ivarsson hur mötet med de andra papporna tvingar honom att konfronteras med de val han själv gjort. Han upplever också med en stark andlig närvaro av sonen, Jonathan Ivarsson som gick bort, 15 år gammal efter att i flera år väntat på en lungtransplantation.

    - Jag vill tro att han var vår skyddsängel den helgen. Han såg till att allt som hände i oss kunde landa på en fin plats i kroppen, säger Tommy Ivarsson i sitt Vinterprogram.

    Och när pappalägret går mot sitt slut finns där en ny energi och livsglädje.

    - Det var som om orden som hade blivit sagda hade lyft av oken som alla gått och burit på. Man kunde se det i deras ansikten och kroppshållning. Jag vågar påstå att ingen kände sig ensam längre, berättar Tommy Ivarsson som tidigare i höst tillsammans med sin familj fick ta emot utmärkelsen ”Årets Vårdhjältar” för arbetet med Jontefonden som idag stöttar ett hundratal familjer runt om i landet.

    Om Tommy Ivarsson

    Trefaldigt önskad av lyssnarna! Först som Lyssnarnas Sommarvärd och nu för andra gången som Vintervärd.

    I våras kom boken Hudlös: en berättelse om livsmod där han självutlämnande berättar om sina perspektiv, prioriteringar och val när han som pappa utmanades som mest. Sonen Jonathan fick som sexåring diagnosen lungfibros och väntade i flera år på en lungtransplantation. I november 2015 dog han, femton år gammal.

    Under Jonathans sjukdomstid startade familjen 2013 Jontefondens Insamlingsstiftelse. De ville göra skillnad för andra som levde i samma situation genom att sätta guldkant på vardagen för de familjer som väntar på eller har genomfört en transplantation. Samtidigt ville de väcka svenska folkets intresse för organdonationsfrågan.

    Familjen Ivarsson har precis mottagit utmärkelsen ”Årets Vårdhjältar” på Svenska Hjältar-galan.

    Producent: Ola Hemström

  • ENTREPRENÖR, 50 år. Född i Göteborg, bosatt i Lökeberg utanför Kungälv. Sommarvärd 2017.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    – Mitt Vinter på det nya årets första dag handlar om att livet går vidare. Om att leva och våga vara mänsklig. Om att välja glädjen som motor i det svåra. Så många fantastiska föräldrar har hört av sig efter mitt Sommar. Många kunde identifiera sig med känslan jag beskrev, även om de inte hade förlorat någon nära. För mig visar det hur viktigt det är att berätta. Det öppnar stängda rum, frigör nya tankar och gör oss mindre ensamma.

    Om Tommy Ivarsson

    Dubbelt önskad av lyssnarna! Först som Lyssnarnas Sommarvärd och nu som Vintervärd.

    I vår kommer boken Hudlös: en berättelse om livsmod där han berättar om sin sons sjukdomsperiod utifrån en pappas perspektiv. Sonen Jonathan fick som sexåring diagnosen lungfibros och väntade i flera år på en lungtransplantation. I november 2015 dog han femton år gammal.

    Familjen startade Jontefondens Insamlingsstiftelse under Jonathans sjukdomstid då de mötte andra som också hade det tufft. Fonden har skapat ett stort engagemang för organdonationsfrågan och dess mål är att sätta guldkant i vardagen för de familjer som väntar på eller har genomfört en transplantation.

    Producent: Ola Hemström