Ellen Podcasts
-
Ellen har skolat in, gick det så lätt som hon trodde med andra barnet? Vem har haft gips och vi funderar över varför det verkar vara laddat att antingen lämna eller att inte lämna barnen för att få egentid som föräldrar?
-
Dags för en rejäl uppdatering! Mycket har hänt sedan sist. Elins axel (samt ego) gick ur led, hon delar även med sig av hur hon satte tillbaka den själv. Ellen briljerar på crossfit-golvet och reflekterar samtidigt över hur hon på bästa sätt ska äta för att fortsätta prestera, samt vad detta får för konsekvenser med synen på hennes kropp. Spelar det egentligen någon roll hur man ser ut, eller är vi för evigt dömda till att vara överdrivet kritiska mot vårt eget utseende? Connecta med oss och dela era tankar på Instagram: @elinochellen @elinens @ellenfredriksson
-
I dagens avsnitt av Magiska godnattsagor får du höra en saga som Aida har skapat med hjälp av Linnea 5 år och William 3 år från Falköping, August 5 år Täby och Ellen 6 år. Det är en saga om igelkotten Nissa som älskar att utforska nya saker och upptäcker en monster-truck och råkar ut för ett ofrivilligt åk med den. Följ med på ett nervkittlande äventyr där Nissa, tillsammans med en snäll räv, försöker hitta tillbaka hem och återfå sina förlorade taggar.
Dessutom berättar Aida spännande fakta om våra hjärnor. Så sätt på hörlurarna och följ med på en magisk godnattsaga!
Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar! Gå med i Magiska Godnattsagor-klubben! Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via www.magiskagodnattsagor.se Följ oss på Facebook & Instagram.Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.
-
Många som börjar med ultra blir helt hooked. Men varför? Vad är det som gör just ultralöpning som sport så speciellt och livsomvälvande? När Johnny hade sprungit sitt första 24-timmarslopp sa han att det var större än att få barn. Ellen älskar hur ultran hjälper oss att växa som människor och tränar oss i allt från självkärlek till problemlösning. Och så tycker vi också att det är världens bästa träningsform eftersom människan är gjord för att springa långt i ett lugnt tempo!
Vi startar vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil den 1:a februari. Lyssnar du på det här lite senare så kolla in när vi har nästa start https://paceonearth.se/lopcoaching Där får du alla verktyg du behöver för att börja upptäcka ultran!
-
Igår var årets fattigaste dag, och idag kommer lönen för många. Idag pratar vi helt enkelt om pengar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar med Karin som berättar om när hon vann pengar. En person gjorde en god gärning mot Ellen och hon bestämde sig för att ge vidare. Helena blev utsatt för ett lur, men lurades tillbaka.
Dessutom berättar Frida Bratt om vilka ljuspunkter som finns att se fram emot när det gäller ekonomin.
-
Mullets och bootcut jeans, gärna second hand är ”inne” just nu, men vad blir nästa stora trend? Eventuellt kommer vi att se genomskinliga kläder, mera kroppspositivism och chunky silversmycken. Dagens panel består av Daniela, Ellen, Sofia och Ella. Gruppen levererar sina hot takes om vad som är på kommande inom trender och mode!
-
Årets första avsnitt! Ellen pratar om mat, Leo snackar filmer och tvserier från året som gått och Niklas om årets litteratur. Leos lista: Uprising Attica We Need To talk about Cosby Emergency We Own This City Our Flag Means Death Tokyo Vice Mad God Emily the criminal
-
Julen har kommit till stan! Laga julmaten, fälla granen, städa och pynta stugan. Harry Potter-maratons, homofobiska släktingar och andra jultraditioner. Ändhållplatsen för detta avsnitt är julen! Mögelost med pepparkakor, yay or nay? Ella, Daniela och Ellen svarar. I detta julspecial avslöjas också världens godaste julefterrätt. Häng med!
-
Detta avsnitt handlar både om hur Ellen blev fri sin anorexi men även om synkroniciteten som ledde mamma Karoline och hennes familj till den plats i livet där de är just nu. Avsnittet förmedlar också hur viktigt det är att inte värja oss för de utmaningar vi möter i livet. Det gör oss starka. Den skonsamma frekvensterapin blev ett fantastiskt verktyg för Ellen i hennes läkningsprocess. Det räckte med behandling ett fåtal gånger. Matlusten kom tillbaka anmärkningsvärt snabbt. Karoline insåg också att det behövdes en känslomässig bearbetning för att höja Ellens självkänsla och syn på sig själv. Därför blev visualisering, scripting (=manifestationsteknik) ett komplement till frekvensbehandlingen. Det ledde till att Ellen blev frisk och mår bra i dag. I dag har Karoline och hennes man Markus agentur på frekvensapparaten Metatron i Skandinavien och befinner sig i vinter på Lombok, som är en ö intill Bali. Där ingår de i ett projekt där man bygger upp kliniker med Metatronapparater. Jag blev otroligt berörd av samtalet med Karoline. Hennes berättelse om Ellen och metoderna som hjälpte hennes dotter ger ett hopp för de människor som inte blir hjälpta inom den traditionella sjukvården. Det är både Karolines och min förhoppning att alla människor i Sverige snart ska få tillgång till denna behandlingsmetod som är självklar i många andra länder. I dag finns Metatronapparater på en del klinker i Sverige. Apparaterna är rätt så dyra men för att möjliggöra att fler människor ska kunna arbeta med denna metod kommer Karoline och hennes man Markus att sätta upp apparater på kliniker i Sverige där man inte har ekonomisk möjlighet att köpa apparaterna, men ändå kunna jobba med dem och få utbildning i hur de fungerar och hur man behandlar. Jag hoppas på överseende för att ljudet svajar på vissa ställen under vårt samtal, men Lombok ligger ju på andra sidan jordklotet. I samtalet nämns även: https://www.bachremedies.com/en-us/about/bach-and-rescue-remedy/ https://www.brucelipton.com allopatisk medicin, som är synonymt med skolmedicin https://newsvoice.se/2022/11/metatron-frekvensterapi-framtidens-medicin/
-
Avsnitt 45- Vi är tillbaka och med full kraft, även om Ellen kämpar med postpremiärdeppen. Tanja har ett julpaket i tre delar till er; En TV-serie-En Tv-dokumentär och en radiodokumentär som tillsammans blir hisnande, skrämmande, fruktansvärt och otroligt fascinerande. Finns det gränser för recensenter? Är det alltid verket som recenseras eller pågår det något annat bakom kulisserna? Och vad i så fall? I detta avsnitt så delas det ut både hårda och mjuka klappar. Ho, Ho, Ho-glöm inte att det finns en framtid-och den kan ge dig en jävla käftsmäll! Skål på er!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt så snackar Ellen om PontusGate, Niklas om teknologi och konst och Leo om Star Wars och antifascism. Trailer Hilma af Klint – The Temple. A virtual reality experience: https://youtu.be/OwmL3Y8PQmw Tiktok-videon Ellen pratar om: https://www.tiktok.com/@charlesperalo/video/7170460612726689066?
-
Visste du att flickor hamnar i målbrottet? Och att mens, barnafödande och klimakteriet kan påverka rösten avsevärt? Med stigande ålder ökar rädslan att behöva lämna scenen, att bli utpekad som färdigsjungen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ellen, som går i nian på Adolf Fredriks musikklasser, tappade självförtroendet för några år sedan när hennes röst inte längre gick att kontrollera. Hon gick från att vara stolt över att kunna sjunga starkt i kören till att knappt våga sjunga alls.
Till skillnad från killarnas målbrott är tjejernas hormonella röstförändringar okända för de flesta eleverna på skolan. Man pratar inte om det, säger eleven Marcella, som själv blev förvånad då hon över en sommar gick från att vara hög sopran till att bli alt.
Operasångerskan Hillevi Martinpelto var i femtioårsåldern när rösten började kännas annorlunda. Hon trodde att karriären snart var över, men efter ett par år kom rösten tillbaka. Det var först då hon insåg att hon genomgått klimakteriet – och att det påverkat hennes röst.
Kvinnors naturliga röstförändringar är fortfarande en väl bevarad hemlighet – till och med bland dem som har rösten som sitt levebröd. Hur har det blivit så? Och hur bryter man tystnadskulturen och höjer medvetenheten om kvinnoröstens föränderlighet?
I dokumentären medverkar också operasångerskorna Johanna Rudström, Charlotte Hellekant och Ann Marie Backlund, samt doktoranden, sångaren och röstläkaren Pontus Wiegert.
En dokumentär från 2022 av Theresia Billberg.
Inläsning är gjord av Tanja Lorentzon.
Producent: Moa Larsson för produktionsbolaget Ljudbang. -
Barnen släpps fria när Richard är borta och tänjer på gränserna för vad som kan kallas inrikespolitik. Vi diskuterar om sport egentligen är politik och Ellen frågar sig huruvida atleter ska ta politiska ställningstaganden. Edvin pratar kulturell makt medan Jossan har varit utsänd korrespondent i London. Sist men inte minst bjuder Jakob på quiz om hur många länder som egentligen finns i världen och hur många svar frågan har. I studion: Ellen Meiby, Edvin Freyschuss, Josefine Wiklund och Jakob Steiner Blasberg,
-
SPECIALAVSNITT! Hannah och Amanda har tusen avsnitt om inredning i sig. Här kommer ett första! Soffor! Franskt! Bäddning! Kuddar! Amandas inredningsexpert till vän Ellen är med på telefon och delar med sig av sina bästa sovrumstips. Och som om inte det vore nog: Lillasyster Amelia Widell gästar och pratar soffor och inredning!
Producent: Johan Dahlberg -
Äntligen är SAQMI Play tillbaka med ännu en episod om queer svensk filmhistoria. Denna gång får ni möta regissörerna Nina Bergström och Sander C. Neant Falk i ett generöst samtal kring arbetet med filmen som de gjorde tillsammans. Filmen blev legendarisk och var den första lesbiska dokumentären som gick upp på svenska biografer över hela landet. De var unga eldsjälar som stred för sin film, de åkte på världsturné, vann priser och de blev arbetströtta. Följ med in i ett härligt rum av skratt och glädje kring en snart 30 år gammal film som håller än i dag.
Den 3 maj 2022 bjöd SAQMI och Doc Lounge in till nypremiären av Sveriges första lesbiska dokumentärfilm - Väninnor - Berättelser från garderoben!Slutsåld föreställning på Folkteatern i Göteborg och underbar stämning med båda regissörerna på plats. Lesbiska hits serverades av Linda Gester och rummet formligen vibrerade queerhet. Efter filmvisningen följde ett samtal mellan Nina Bergström (Oslo) och Sander C. Neant Falk (Sthlm) modererat av Anna Linder, SAQMI (Gbg).
Om filmen Väninnor - berättelser från Garderoben:
De är fem kvinnor i åldrarna 60 till 85 år och de är lesbiska. De har levt med rädslan att vara annorlunda och med risken att förskjutas av vänner, släktingar och arbetskamrater.
I åratal har de smugit med sina känslor; dubbelliv har varit deras vardag. Någon av dem har aldrig tidigare talat om sin homosexualitet ens med sina närmaste. Med stark närvaro och sprängkraft berättar de fem kvinnorna om sina liv och om sin förbjudna kärlek. Tidstypisk musik, pressklipp, arkivbilder och privata fotografier illustrerar deras berättelser i denna varmt innerliga dokumentärfilm.
Väninnor hyllades av kritikerkåren när den fick sin premiär under mitten av 90-talet, men har sedan dess varit otillgänglig för publiken. Nu har filmen äntligen digitaliserats och får lov att återta den framskjutna plats i queerhistorien den så väl förtjänar. Filmen har digitaliserats med stöd av Svenska Filminstitutet.
Om de medverkande (English):FRIEDA was born in Vienna in 1924, but was brought up in the Sovjet Union. As a young woman she was constantly fallling in love with other women, but when she came to Sweden after the war, she tried hard to be as women should. Frieda ended up living a married family life for more than 30 years.
”I wasn’t homosexual. No, I was just an odd sort, always falling in love with girls, or women. That was all”
KERSTIN was born in 1926 in Stockholm. She worked as a schoolteacher for almost 40 years, until 1981, when she changed career and was ordained priest in the Swedish Church. Almost all her life Kerstin has managed to keep her relationships with women secret from both friends and relatives.
”We belittle God when we think He forbids some people to love eachother. Love closeness and understanding is something we all need, and you shrink as a human being if you don’t have someone to love.
ELLEN was born in 1932 in Germany. She was brought up in a danish fosterhome during the war. Elen and her foster-sister, Ulla, fell in love with each other. Their relationship lasted for 40 years, even though Ellen had a child, got married and moved to Sweden.
”It wasn’t love in my case. He didn’t love me either, for that matter. What I wanted was to secure my child’s future; economically.”
BOEL was born in 1933 and brought up in an intellectual milieu in Stockholm. Early in life she married the man she loved. In the seventies Boel got involved with the women’s movement. It was during that time she met women who lived a lesbian life.
”People are inclined to see us as cousins or sisters, instead of lovers. That is probably because women generally don’t count as sexual beings, other than in relation to men.
ABBE was born in 1925 in the swedish countryside and brought up in a strictly religious fosterhome. Abbe always knew she was different. Loneliness, longing and self-loathing was part of her everyday life for years, until she finally met other women who was ”like that”.
”Then they were going to have a meeting… Women like that, only. In one place! And I thought – Oh my God, how will that look like? What on earth have I gotten myself into!?”
Fakta om filmen:Titel: Väninnor – berättelser från garderobenRegissör: Sander C. Neant Falk & Nina BergströmMedverkande: Abbe Österberg, Boel Matthis, Ellen Lindström, Frieda Lööv och Kerstin HammarstenFilmfotografer: Lisa Hagstrand och Maria Hammar TurosProducent: Anna G MagnúsdottírLand: Sverige, barntillåten. Språk: svenska. Längd: 53 minBiografpremiär på Zita, Folkets Bio i Stockholm, 25 oktober 1996.
Biografier:Nina Monika Bergström, född 30 maj 1962 i Karlstad, är regissör, manusförfattare, skådespelare och animatör för film och teater. Svensk men numera bosatt i Norge. Bergström är utbildad skådespelare med bakgrund som skådespelare och regissör för teater. Debuterade som filmregissör, manusförfattare, klippare, musikkompositör med dokumentärfilmen Väninnor – berättelser från garderoben (1996). Studerade animation och konst vid Graphic Studio 1998-2000. Arbetade därefter i 15 år som regissör och animatör med långfilm och tv-serier i Norge, vilka mottagit flertalet priser och nominationer såsom Emmy Award, Amandaprisen, och Annecy Cristal. Bergström gick Mästarklass i berättande vid Stockholms dramatiska högskola 2013 där hon också arbetade som lektor. Sedan 2018 arbetar hon som högskolelektor vid Høgskolen i Innlandet, avdelning Digital konst. Bergströms film, Pappa (2016) mottog Nordic Docs Honourable mention och är inköpt av Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Filmografi: 1996 – Väninnor – berättelser från garderoben – dokumentärfilm, 2003 – Open Dance Company – videoverk, 2005 – Elias den lille redningsskøyta – tv serie, 2006 – Slipp jimmy fri – bio film, 2007 – Elias og Kongeskipet – bio film, 2007 – Knerten og Lillebror – bio film, 2008 – Elias – tv serie, 2009 – Alias Belle Gunnes – videoverk, 2010 – Trolljegeren – bio film, 2012 – Blekkulf – tv serie, 2016 – Pappa – dokumentärfilm, 2019 – Tori Wrånes – videoverk, 2022 – Who Do We Think We Are – tv serie (in progress).Sander C. Neant Falk är dokumentärfilmare, klippare, konstnär och pedagog verksam sedan 90-talet efter utbildning på filmskolan ESRA i Paris, dokumentärfilm på Nordens Biskops Arnö och Konstfack. Neant Falk har regisserat, producerat och till stor del fotat och klippt sina tre långa dokumentärer som visats på biograf, SVT och vunnit flera priser på internationella filmfestivaler. Filmen Du ska nog se att det går över belönades med en Guldbagge för bästa dokumentär och fick hedersomnämnande av internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI. Filmen Väninnor – berättelser från garderoben hyllades av kritiker och var den första lesbiska dokumentärfilmen som gick upp på svenska biografer. Båda filmerna ingår i Svenska Filminstitutets satsning på viktig svensk film som digitaliseras under 2021. 2005-08 studerade Neant Falk som filmare på Konstfack för att utforska ett mer experimentellt förhållningssätt till film, foto, video och klippning. Resultatet blev konstfilmen Your Mind is Bigger than All the Supermarkets in the World som fick fina recensioner och visades i fullsatta salonger på Folkets Bio. Sedan 2017 varvar Neant Falk egna konst och kortfilmsprojekt med arbete som terapeut med fokus på skapande processer och arbete som värd och konstpedagog på Konsthall C i Stockholm.Filmografi: 1996 – Väninnor – berättelser från garderoben – dokumentärfilm, 2003 – Du ska nog se att det går över, dokumentärfilm, 2010 – Your Mind is Bigger than All the Supermarkets in the World, dokumentärfilm, 2011 – Nine Speeches on Violence by Three Wise Men, konstfilm
Extra tips för er som vill veta mer om lesbisk filmhistoria:→ PODD: SAQMI PlayI samband med nypremiären av Väninnor – berättelser från garderoben släpptes ett längre samtal med Sander C. Neant Falk.
Filmen visades som en del av SAQMI:s serie Cherry Pic, nummer 4 i ordningen, och anordnades tillsammans med Doc Lounge Göteborg. Visningen presenterades i samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.
"Cherry Pic är kvällen som framhäver de lokala pärlorna och dammar av de nationella klassikerna. I denna serie visar vi er de svenska queerfilmerna ni absolut måste se.Cherry Pic is all about picking out local gems and dusting off national classics, bringing you the queer Swedish films you absolutely need to see".
Credits SAQMI Play:Producent: Anna LinderDesign och kod: Vincent OrbackKomposition: Amanda LindgrenInspelat live av Folkteaterns teknikerKlipp och mix: Silas Lilo JensenAnsvarig utgivare: Anna LinderSAQMI Play produceras med stöd avKulturrådet och Göteborgs stad.
- Visa fler