Elin Anna Labba Podcasts
-
I detta avsnitt av Littpodden pratar vi om Norrlandslitteratur, vilket får våra hjärtan att klappa lite extra.
Emma pratar om Pelle Molins litterära arv, Nicke Sjödins diktverk På annersia och hur inlandet invid Sollefteå kan kännas extra magiskt.
Elin pratar om Mikael Niemis katastrofroman Fallvatten samt tipsar om böckerna Himlabrand av Moa Backe Åstot och Herrarna satte oss hit: Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba.
Utöver de litterära verken diskuterar vi de orättvisor som drabbar invånare i norrländska glesbygder, utnyttjandet av naturens resurser samt fördomar om norrlänningar. Vi tänder till på alla cylindrar i säsongens sista avsnitt innan semestern drar igång, så grabba tag i dina hörlurar så kör vi!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt intervjuas Gabriella Elgenius, professor i sociologi, som forskar om nationalism. Hon har genomfört en studie om förhållandet mellan engelsk nationalism och den polska minoriteten i Storbritannien, där olika tolkningar av vithet har betydelse. Därefter diskuterar Håkan Thörn och Åsa Wettergren Benedict Andersons bok Den föreställda gemenskapen: reflektioner om nationalismens ursprung och spridning.
Litteratur:
Gabriella Elgenius & Steve Garner: ”Gate-keeping the nation: discursive claims, counter-claims and racialized logics of whiteness, Ethnic and Racial Studies, vol. 44, nr. 16, 2021, s. 215-235.
Benedict Anderson: Den föreställda gemenskapen: reflektioner om nationalismens ursprung och spridning. (Daidalos, 2000).
Billy Ehn, Jonas Frykman & Orvar Löfgren: Försvenskningen av Sverige.(Natur & Kultur, 1993)
Elin Anna Labba: Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige. (Norstedts, 2022)
Ann-Helén Laestadius: Stöld. ( Romanus & Selling, 2021)
-
Arbetet med den augustprisade boken förändrade henne i grunden. Elin Anna Labba är journalisten som vände tillbaka och sökte sin släkts historia, men hittade en kör av samiska röster. Hur kom det sig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Om Elin Anna LabbaHon har ett djupt engagemang i frågor som rör det samiska folkets rättigheter, och nu senast i situationen kring Kallak. Elin Anna Labba belönades med Augustpriset för årets fackbok 2020 med sin debut “Herrarna satte oss hit – om tvångsförflyttningarna i Sverige”. I boken varvar hon intervjuer, brev och minnen med sina egna intryck från de platser hon besökt och riktar nytt ljus mot en mörk del av svensk historia.
Nu skriver hon på sin nästa bok och arbetar som projektledare på Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon är utbildad journalist vid JMG i Göteborg och har tidigare varit chefredaktör för Nuorat och arbetat på organisationen Laponiatjuottjudus, som förvaltar världsarvet Laponia.
-
Hur känns det att lära sig sitt språk först som vuxen? Kan man återta ett språk som man glömt, eller aldrig fått lära sig? Hur påverkas ett språk av att man förbjuds att prata det? Vilket ansvar läggs på samerna själva för att språken ska hållas livskraftiga?
Medverkande: Alfred Backa diskuterar språk tillsammans med författaren Elin Anna Labba och sameaktivisten Petra Laiti.
-
I dag pratar vi om "Ett lyckligare år" av Jonas Gardell, "Aednan" av Linnea Axelsson, "Herrarna satte oss hit" av Elin Anna Labba, "Genom glasbjörkens öga" av Sigbrit Bäcklund Genberg, "Elin sover" av Stig Sundström, "Adelina och gosedjursfesten" av Linda Wenthe och "Någon annan" av Anna Ahlund.
-
Litterär gudstjänst från Bokmässan i Göteborg med författaren Elin Anna Labba som skrivit om tvångsförflyttningarna av samer i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Elin Anna Labba läser ur sin Augustprisbelönade bok Herrarna satte oss hit som berättar historien genom de tvångsförflyttades ögon.
En förkortad version finns att lyssna på och ladda ner utan musik och med färre citat av upphovsrättsliga skäl.
Text
Biskop Eva Nordung Byström från Härnösand och Ingrid Inga, ordförande i Samiska rådet inom Svenska kyrkan, samtalar kring det aktuella försoningsarbetet mellan Svenska kyrkan och samerna i Sverige.
Vi får även höra biskop Desmond Tutu tala om försoningsarbetet efter apartheid i Sydafrika. Den i år 90-årsfirande ärkebiskopen Desmond Tutu var ordförande för Sydafrikas sannings- och försoningskommission. Tutu medverkar med utdrag ur hans predikan från den litterära gudstjänsten på Bokmässan 2014 då han medverkade.2 Kor 5:18-20
MusikPs 231 Oändlig nåd (trad/A Frostensson)
Medverkande
Ps 765 Du som kan (I Johansson)
Ps 591 Det kan vi göra för rätt och för fred (K-O Robertson/A Frostensson)
Ps 782 Segern är vår (JL Bell/D Tutu,L Nahnfeldt)Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstads församling
Elin Anna Labba, författare
Desmond Tutu, biskop, i arkivklipp från 2014
Ingrid Inga, ordförande i Samiska rådet inom Svenska kyrkan
Eva Nordung Byström, biskop i Härnösand
Förbön Elisabeth Eriksson och Carina Ledel Bergström
På Keyboard, piano och dragspel Anders Wilhelmsson
sopranen Ann-Catrin Björnberg även på piano
Trumpet Benjamin Björksell
Körsångare från Halmstads församlingTekniker Thor Andersson
och Agnes Cassel
Producent Neta Norrmo
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Författaren om samernas historia och att växa upp under midnattssolen utan språk.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Elin Anna Labba fick 2020 Augustpriset för sin fackbok, ”Herrarna satte oss hit”. Den berättar om tvångsförflyttningen av samer som tog sin början för ungefär 100 år sedan. Boken bygger på ett hundratal intervjuer.
Elin Anna Labba arbetar på författarcentrum Sápmi i Jokkmokk med att stärka samernas litteratur och språk.
Hon har även skrivit för tidningen Samefolket och varit chefredaktör för ungdomstidskriften Nuorat.
Elin Anna Labbas Sommarprogram handlar om magi och berättelser.
- Om att växa upp under midnattssolen utan språk och historia och om grusvägarna jag kört för att ta det tillbaka. Och om kaffe. Det börjar ju alltid med det.
Om Elin Anna Labba:Författare, journalist, 40 år.
Född i Kiruna, bosatt i Jokkmokk.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Kerstin Wixe.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
Det här är berättelsen om den samiska pionjären Elsa Laula Renberg. En envis och okuvlig aktivist som banade vägen för reformer men som stångades mot ett samhälle som inte var redo för en sådan som hon.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Elina Perdahl – manus och research
Mårten Andersson – producent
Navid Bavey – scenuppläsare
Peter Jonason – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Siri Broch Johansen, författare till biografin "Elsa Laula Renberg - historien om samefolkets stora Minerva".Vill du veta mer om Elsa Laula Renberg? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
“Elsa Laula Renberg - historien om samefolkets stora Minerva” av Siri Broch Johansen“Inför lif eller död? - sanningsord i de lapska förhållandena” av Elsa Laula Renberg
“Stulet land - svensk makt på samisk mark” av Lennart Lundmark
“Herrarna satte oss hit - om tvångsförflyttningarna i Sverige” av Elin Anna Labba
“Tiden börjar på nytt: en analys av samernas etnopolitiska mobilisering i Sverige 1900-1950” av Patrik Lantto.
-
I det här avsnittet möter jag Augustprisvinnaren, författaren och journalisten Elin Anna Labba som berättar hur det har varit att skriva sin egen familjehistoria. Ni vet, den som handlar om hur Sverige tvångsförflyttade hundratals renskötande samer och därmed splittrade familjer och släkter. Herrarna satte oss hit.
Gillar du avsnittet? Ge mig 5 stjärnor eller ett hjärta där du lyssnar på podden.
Följ Samesystrar på Facebook och Instagram för senaste uppdateringar. På hemsidan Samesystrar finns också mer info kring avsnitten och stöttning av podden.
Fotocred: Sara Lansgren