Charlie Chaplin Podcasts
-
Det här avsnittet handlar om Märta Lindkvist som mellan åren 1916 och 1939 var en av Svenska Dagbladets mest uppskattade journalister. Hon skrev filmkritik, litteraturrecensioner, krönikor och reportage. Hennes väg kom att korsas av personligheter som Nathan Söderblom, Charlie Chaplin, Victor Sjöström och Elin Wägner. Med tiden kom hon dock främst att fokusera på kyrkliga frågor och hennes liv präglas av en djup andlig längtan och en ständig brottningskamp med Gud.
Gäst i avsnittet är Ellinor Skagegård som är aktuell med en bok om Lindkvist som, till stor del genom ett nyfunnet och tidigare okänt dagboksmaterial, låter Märta träda fram i ett nytt ljus.
-
I senaste avsnittet är podcasten på ett strålande humör, tack vare de låga betygen till nya Ant-Man och nyheten att Succession lägger ner efter fjärde säsongen.
På spelfronten har vi doppat tårna i Blood Bowl 3 och den hyllade JRPG-tolkningen Octopath Traveler 2. Det blir även recensioner av senaste Yakuza-delen Like a Dragon: Ishin och Theatrhythm Final Bar Line som gör oss nostalgiska över Nobuo Uematsus låtskatt. Det spekuleras också ifall PSVR2 är värd att införskaffa.
Avslutningsvis tar vi oss an en av stumfilmens stora klassiker: Modern Times av och med Charlie Chaplin.
0:20:45 Spelsegmentet
1:22:30 Filmsegmentet
Spel som nämns: Returnal, Thief Simulator, Blood Bowl 3, Octopath Traveler 2, Like a Dragon: Ishin, Theatrhythm Final Bar Line
Filmer som nämns: Modern Times
-
Den har setts som komisk, camp och cool. Kallats pröjsare, preussare och porrig. Burits av militärer, musiker och moderiktiga män. Den är älskad och avskydd. Vi talar förstås om mustaschen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skäggväxt på överläppen har under åren associerats med både diktatorer och fluktare. Den har fått förlöjligande öknamn som snorbroms och pornstache. Mustaschen har hånats, men den har också hyllats. Den är också gammal som gatan, redan från 600-talet finns avbildningar av mustaschen. Historiskt har den kopplats samman med militärmode, men i modern tid har mustaschen snarare förknippats mer med populärkulturella killar. Låt oss säga Charlie Chaplin, Freddie Mercury och Tom Selleck, listan kan göras lång. Och i veckans Stil dissekerar vi hur mustaschmodet genom decennierna skiftat och frågar oss om muschen nu är på väg att göra comeback?
Vi tittar också närmare på den oönskade mustaschen, och den kamp som många kvinnor för mot hårväxten på överläppen. Hårborttagningsmetoderna är många, men hudterapeuten Nina Asgar visar oss en urgammal teknik, som under det senaste decenniet blivit populärare även i Sverige, nämligen trådning.Vi ringer också upp Dan Sederowsky, som är vice ordförande i Svenska Mustaschklubben. För det finns faktiskt just klubbar där mustaschprydda män träffas och umgås – och samlar in pengar till välgörenhet. Det finns också mustaschtävlingar, både nationella och internationella, där män tävlar med sina mustascher i olika kategorier.
Och så fördjupar vi oss i en av historiens mest ikoniska mustascher, nämligen den konstnären Salvador Dali gjorde till sitt signum. Det var på 1930-talet han började odla den, berättar Moderna Museets intendent John Peter Nilsson, och med åren blev den allt mer extrem. Dali använde sig ytterst medvetet av den så kallade "cykelstyremustaschen" för att odla sin image som ett underligt och avvikande original.
Veckans gäst är Daniel Björk, modejournalist och chefredaktör för Bon Magazine.
-
Efter förra avsnittets skräcktema så blir avsnitt 12 det (halv)stora komediavsnittet. Vi pratar huvudsakligen om Elaine May's svarta komedi A New Leaf från 1971, kanske den minst kända huvudfilmen vi haft så här långt men just därför vill vi prata om den då det är en film som behöver uppmärksammas mer! En svart komedi om en rik man som förlorar alla sina pengar, försöker gifta sig rikt, mörda sin fru och komma över hennes pengar. Fortfarande kul drygt 50 år efter premiären!
Krille pratar om ännu äldre komedi, närmare bestämt Charlie Chaplin, Harold Lloyd och Buster Keaton i allmänhet och den sistnämndas Steamboat Bill Jr. i synnerhet. Hille tar fram den stora sågen efter att ha sett bioaktuella haveriet Hilma om konstnären Hilma af Klint; går det ens att göra en bra biopic? Felix har vibat loss till två filmer som nästan är mer känsla och stil än film, nämligen twitter-filmen Zola och vampyr-filmen Only Lovers Left Alive. I avsnittets lista lyfter Krille fram ännu fler kvinnliga regissörer som behöver uppmärksammas mera.
-
Som Ni har längtat! Vi vet. Så därför har vi kokat ihop ett fullspäckat specialprogram där vi djupdyker i en av filmvärldens bredaste genres : KOMEDIFILMER. Vi börjar från början och ser hur det hela började. Vi går igenom allt från Charlie Chaplin, Bröderna Marx, Mel Brooks Det Våras för-filmer-, Crazykomedier som Titta Vi Flyger, Top Secret, Den Nakna Pistolen , Romantiska Komedier som Pretty Woman, Notting Hill, Sleepless In Seattle , Svarta Komedier, skräckkomedier, komedikomedier, ja vi vrider in och ut på hela genren och lite där till.Vi påstår att att ett skratt förlänger livet så därför när ni lyssnar på avsnitt 252 av vår podcast så förlänger vi livet på er lyssnare.Dessutom bjuder vi er på en massa filmtips på filmer som ni kanske har missat eller blir sugna på att se om.Så det är bara att kliva på TT Filmpodcast-tåget nu. För nu kör vi! Det blir kul! Välkomna!
-
Regissören Rojda Sekersöz upptäckte Charlie Chaplin i tonåren och blev besatt: "Han formade vilken typ av regissör jag ville bli och fortfarande försöker att bli en som blandar humor med samhällskritik."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
CHARLIE CHAPLIN – FILMSTJÄRNA MED STORT HJÄRTACharlie Chaplin (1889-1977) föddes i Londons fattigkvarter. Han började uppträda tidigt och var redan i tonåren en skicklig pantomim- och komediskådespelare. Under en USA-turné blir han tillfrågad om att göra film, redan 1914 spelade han rollen som luffaren hatt och snart var han världsberömd. Chaplin började tidigt att regissera och producera sina filmer, som han också många gånger skrev musiken till. Med filmerna "Moderna tider" 1936 och "Diktatorn" 1940 var Chaplin mer politisk än tidigare. Han stämplades som kommunist FBI och under en resa till Europa 1952 fick han inte förnya sitt visum till USA. Chaplin bosatte sig i Schweiz med sin fru Oona och de fick åtta barn. Charlie Chaplin blev 88 år gammal.
CHAPLIN ÄR EN FÖREBILD FÖR ROJDA SEKERSÖZFilmregissören Rojda Sekersöz debuterade med "Dröm vidare" 2017, en film som nominerades till två Guldbaggar och hon blev också utsedd till Årets nykomling. 2019 regisserade hon "En komikers uppväxt" och efter det har det blivit flera TV-serier, bland annat Netflix-succén "Young Royals". Rojda Sekersöz tog examen med novellfilmen "Jungfrufärden" på regiutbildningen vid Stockholms konstnärliga högskola 2012.
I avsnittet medverkar också Malena Janson, filmvetare och föreståndare för Centrum för barnkulturforskning.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Det är dags för säsongsavslutning av säsong 11 och det är i vanlig ordning Jenny själv som då pratar om ett ämne ur den mentala träningen. I det här avsnittet är det Fokus som står i centrum och du får lära dig hur du gör för att gå i och ur fokus. Det handlar också om att ha en balans mellan disciplin och att släppa taget. I dagens samhälle blir vi varje dag utmanade av saker som pockar på vår uppmärksamhet och vår koncentrationsförmåga blir därmed sämre och sämre. Därför behöver vi envist och bestämt träna på vår förmåga att fokusera när vi behöver och släppa taget när vi behöver, en förmåga att gå i och ur fokus.
Det här lär man sig tidigt inom idrotten och Jenny tar upp exempel från golfen då du inte kan hålla fokus under alla 18 hål utan behöver lära dig att genom en rutin gå i och ur fokus. Rutiner använder alla idrottare och Jenny visar hur du kan använda "triggerträning" för att kunna göra på samma sätt på din arbetsplats och för att hitta balans mellan jobb och privatliv. Du får med dig flera övningar och Jenny guidar dig också i en meditation för fokus i mitten av avsnittet. Och avsnittet avslutas med en dikt av Charlie Chaplin om Livet. Trevlig lyssning och tack för att du lyssnar!
Mer om mental träning, ljudfiler och vad som är på gång vad gäller kurser, retreats mm hittar du på www.jennyhagman.com och på www.trainforbalance.com
Exempel på en morgonrutin för kropp och sinne hittar du här:
https://vimeo.com/538385328
Vill du beställa Kalendern 2022 med månadstips för välmående så hittar du den på följande länk: https://www.jennyhagman.com/produkter/
TACK och vi är tillbaka igen i februari 2022! -
"Can I get an encore, do you want more. Cookin' raw with the Brooklyn boy. So for one last time I need y'all to roar"
- Charlie Chaplin feat Linking Park
Vi gör det förbjudna, det vi lovade att aldrig göra. Vi diskuterar en nazistisk pedofils filmer i ett sista bonusavsnitt.
Viktors filmmusik-lista: https://open.spotify.com/playlist/2mNGD4ZWVBchN6iBrRWaXE?si=0b5c1696b7414840
Fredriks topp 100-lista: https://letterboxd.com/billberg/list/fredriks-topp-100-lista/
För mer av oss, kolla in Audiovideoklubben eller våra sociala medie-konton.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 19 av Filmcirkeln pratar vi om The Great Dictator (regi: Charlie Chaplin).
The Great Dictator var Chaplins första ljudfilm men tycker vi han lyckas gifta ihop slapstick med ordvitsar? Och hur lyckas han blanda andra världskrigets totala mörker med hans lättsinniga humor?
Vi radar såklart upp många av våra absoluta favoritscener och pratar om varför de är så bra - matkriget, jordgloben, tågperrongen, talet. Håller han verkligen världens bästa tal i slutet av filmen?! Vi försöker också lista ut vad det är som gör talet så genialiskt och älskat.
Spoilervarning! Se filmen innan du lyssnar på avsnittet.
Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.https://letterboxd.com/filmcirkeln/
-
Vad är en clown? Hur förhåller den sig till gycklare, narrar och andra lustigkurrar? Och var kommer egentligen den röda näsan ifrån? Veckans scenpodd synar clownens olika masker och spårar figurens historia från den dionysiska fruktbarhetskulten till Charlie Chaplin och Fellinis filmer. Det blir också ett samtal om bananens mångsidighet – och om lekens betydelse i mörka tider.
Gäst i studion är Manne af Klintberg, "Clownen Manne" med hela svenska folket. Han berättar om hur en plats på en mimutbildning banade vägen fram till clownrollen, vars röda näsa han nu burit i 45 år.
Scenpodden leds av Rebecca Forsberg, regissör och konstnärlig ledare för RATS Teater, tillsammans med Karin Helander, teaterprofessor vid Stockholms universitet. Podden produceras för RATS Teater och Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet.
Avsnittsbilden visar Paul Legrand i rollen som Pierrot. Fotografi av Nadar, Paris 1855.