Anders Svensson Podcasts
-
Att är ett krångligt litet ord. Egentligen är att två olika ord med skilda funktioner och uttal. Dessutom kan att få för sig att försvinna ur meningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Att är ett litet ord på ytan men grammatiskt undertill finns det hur mycket som helst, säger Henrik Rosenkvist professor i nordiska språk om ordet att.
Att som infinitivmärke uttalas "å": “Det är roligt att (å) bada.”
Språkfrågor om att
Att som subjunktion uttalas "att": “Det är roligt att han badar.”
– Det är en språkhistorisk slump att orden skrivs likadant och det är lite olyckligt, säger Henrik Rosenkvist.Varför uttalar vissa "att" som "och"? Till exempel i meningen “jag vill lära mig att skriva” finns det de som säger “jag vill lära mig och skriva.”
Heter det "Varsågod och smaka" eller "Varsågod att smaka"?
Är det verkligen korrekt att skriva en rubrik som: “Asylsökande vinner mot Migrationsverket - har rätt få även anknytning prövad efter avslag”? Ska det inte vara ett att i "har rätt att få"?
"Kommer sprida sig, "kommer bli bra" och "kommer hända" står att läsa i tidningar men vart tog "att" vägen? Och är det rätt att utelämna att efter kommer?
Finns det dialektala varianter av "att"?
Läs mer och att som infinitivmärke och subjunktionBoken Språkrådet rekommenderar (som pdf) på sidan 36 står det som Henrik Rosenkvist refererar till angående "kommer att" (från 2023).
Krönika Kommer ”att” vara kvar? av Lars-Gunnar Andersson, Göteborgs-Posten (från januari 2017).
Krönika "Att” glöms bort och återanvänds av Anders Svensson, Dagens Nyheter (från november 2022).
Språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Programledare Emmy Rasper. -
Nya boken Språkrådet rekommenderar är en vägledning till vanliga språkriktighetsfrågor. I det här avsnittet samtalar redaktören Maria Bylin och Språktidningens Anders Svensson om några av rekommendationerna som valet mellan de, dem och dom, man eller en, tjänsteperson eller tjänsteman och om varför felaktiga särskrivningar inte är på väg in i värmen.
-
"Jag blir galen på att alla säger hovsamt." Varför är språkliga förändringar så känsligt? Två militanta språkpoliser och en progressiv språkredaktör drabbar samman i ett uppsluppet kulturkrig kring språkliga frågor. Vi utgår ifrån nyordslistan för 2022 och färdas vidare till språkliga käpphästar och fallgropar. Dessutom Hakelius politiska spaning om Centerns nya partiledare. Spelar det någon roll att han skallat folk som ung? Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Blanche Sande, reporter Fokus och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
Kriget i Ukraina och andra kriser dominerar 2022 års nyordslista. Här samtalar språkvetaren Lena Lind Palicki och nyordsredaktören Anders Svensson om årets nyord, språkliga trender, personliga favoriter och tänkbara nyord 2023.
-
Ett paradigmskifte i synen på svenska språket, en pionjär som gick ur tiden och en ordbok som räddades. I det här avsnittet samtalar Lena Lind Palicki och Anders Svensson om språkåret 2022 och blickar fram mot 2023.
-
Silly-svep! Djurgårns självförtroende. Bajens LUGNA jakt på Bojanic ersättare. Småkänslig comeback för Anders Svensson. Sören Rieks 2.0. Hemvändarkvoter och ordspråk från Balkan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Håller fotbollslegendaren Anders Svensson alltid upp telefonen mot himlen när han får dålig mottagning? Har han ätit hamburgare på Hard Rock Cafe vid Times Square i New York? Och är han övertygad om att när tjejer hemmafestar tillsammans så slutar det i åtminstone 80 procent av fallen med att de har kuddkrig i underkläderna?
-
Både slangen och klangen kännetecknar den svenska som talas i många förorter. Men det är också ett språk som väcker känslor – inte minst bland talarna själva som ofta har dubbla känslor för förortssvenskan. I det här avsnittet av samtalar språkvetaren Karin Senter med Språktidningens Anders Svensson om hennes avhandling om just förortssvenska.
-
Bröderna Anders och Marcus Svensson på besök och berättar om sina nya projekt, Kari Nortemo utbildar oss om gåfotboll, Djurgårdens succé i Europa, Julia Frändfors möte med Woody Harrelson - och en rapport från vår Malmökorre om stöket på läktaren.
-
Frågan om en dom-reform splittrar svenskarna. Det visar en undersökning som Novus utfört på uppdrag av Språktidningen. Men varför är vissa grupper mer negativa än andra? Och hur reagerar läsarna på skribenter som går över till dom i stället för de och dem? I det här avsnittet samtalar språkvetaren Lena Lind Palicki och Språktidningens Anders Svensson om årets dom-debatt och en ständig språklig stridsfråga.
-
Landskrona BoIS-podden är tillbaka från semestern. Då gästas vi av färske sportchefen Erik Edman.Erik Edman satte sig i HD:s poddstudio tillsammans med Eric Persson och samtalade länge om BoIS, nya rollen och svensk fotbolls utveckling.Här är några av programpunkterna:* Hur mår Landskrona BoIS?* Truppbygget – hur ska Erik Edman forma det?* Planen för att BoIS inte ska bli av med sina bästa spelare.* Scoutingarbetet.* HIF-bakgrunden.* Strävan efter att Skåne ska ha fyra allsvenska lag. Och kan BoIS tänka sig att hämta spelare från HIF?* Temperamentet. Erik Edman har lugnat ner sig, och kan luta sig emot forskning när han hävdar att det är fördelaktigt.* Tiden efter aktiva karriären och alla olika roller i HIF, HIF Akademi, Eskilsminne, Hittarp, skolvärlden och mediasfären.* Därför är han trött på femårsplaner.* Målsättningen att på sikt ta BoIS tillbaka till allsvenskan och utmaningarna som väntar om så blir fallet. BoIS kan inspireras av klubbar som Värnamo och Degerfors, tycker Erik Edman.* Hur mår svensk fotboll? Erik Edman tycker att hans förre lagkamrat i landslaget, Anders Svensson, hade flera poänger i debattartikeln han nyligen släppte.* Maskningar och all tid som spills i fotbollsmatcher. Erik Edman har lösningen klar för sig.* Prekära läget i superettantabellen och bilden av lördagens motståndare.
-
Ett sponsrat inlägg om kattmat förvandlas snabbt till en fråga om språkriktighet när kändisbloggaren särskriver och gör andra fel. Flera av läsarna ifrågasätter bloggarens lämplighet – och vissa tänker till och med bojkotta kattmatstillverkaren. I det här avsnittet samtalar språkvetarna Anna Heuman och Lena Lind Palicki med Språktidningens Anders Svensson om hur språkdiskussioner uppstår spontant i sociala medier. Mer om Språktidningens podd på spraktidningen.se/podd
-
Det som brukar kallas cheesecake i Sverige är oftast en ostkaka i Finland. Och ett bokmärke i Sverige kan ibland vara en glansbild i Finland. I det här avsnittet av Språktidningens podd samtalar språkvårdaren Maria Fremer med Språktidningens Anders Svensson om finlandssvenska – och om hur den skiljer sig från svenskan i Sverige. Vi diskuterar bland annat bruket av de, dem, di och dom, tilltal med du och ni och varför den finlandssvenska språkvården i regel följer språkvården i Sverige.
Mer om avsnittet på spraktidningen.se/podd -
Är det lilla ordet att utrotningshotat? Varför säger så många interjuv? Hur skiljer vi på var och vart? Och hur kan August Strindbergs språkbruk bli ett trumfkort i språkdiskussioner? Språkvetaren Lena Lind Palicki och Språktidningens Anders Svensson samtalar om lyssnarnas språkfrågor.
-
De var sist ut av Sveriges kommuner på sociala medier. Men väntan och strategin bakom kan nu ses som deras bästa beslut. Anders Svensson var mannen som tog Simrishamns Kommun ut i sociala medier och upp i topp bland de kommuner som år efter år skapar högst interaktion på Facebook.
Varför det tog hela 6 mån innan Facebook-sidan skapades Så arbetade de fram strukturen för huvud,- och verksamhetskonton Nyckeln till konsekvent högt engagemang Tips till andra som vill öka sitt engagemang i sociala medier
I denna podden får ni höra:
Lämna gärna en recension om du gillar avsnittet👍🏼 Följ oss på Instagram för fler tips och nyheter inom sociala medier
👍🏼 Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter, utbildningar, webinar direkt i inkorgen! - Visa fler