Anders Johnson Podcasts
-
Anders Jonsson är skribent, tidningsman och politiker. 2021 gav han ut boken Curt Nicolin - ingenjör, direktör, debattör. Curt Nicolin var en högprofilerad företagsledare som bland mycket annat hann med att vara ordförande i Skattebetalarnas Förening.
-
I värmeböljan har konflikten mellan nakenbadare och textilare på svenska stränder eskalerat. Hur förhindrar man bråk? Dessutom - Historisk humor och premiär för vår nya serie om historiska extraval.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett extraval kan komma att bli verklighetDärför drar vi igång vår nya serie "Sveriges fyra extraval" där vi kommer gå igenom de fyra tillfällen Sverige tidigare gått till extraval. Först ut är år 1887 som handlade om skyddstullar mot havre vilket ledde till att Carl Bildts farfar farfar Gillis Bildt blev statsminister. Hur gick valkampanjen till? Vad var det som ledde fram till extravalet? Varför hölls ett extraval bara några månader innan det vanliga valet? Vi gästas av skribenten och politikern Anders Johnson.
Samsas på strandenVärmeböljan i landet har samlat många på stränderna under den senaste veckan. I Skåne har konflikten mellan nakenbadare och påklädda så kallade textilare eskalerat efter att en naken man slagit en textilare på en nudiststrand utanför Ystad. Hur ska de hålla sams? Hur kan man hindra att bråk uppstår? Vad är det som lockar med att bada naken? Naturisten Jea Jonsson medverkar tillsammans med Marie Holmström, turistchef på Ystad Kommun.
Historisk humorVi pratar även om historisk humor. Professor Ola Sigurdson har skrivit en 1400 sidor lång bok om humorns historia. Från antiken fram till idag. Själv säger han att det är den tråkigaste boken om humor som har skrivits. Varför då? Hur skämtade man på medeltiden och hur ser det ut i religionen? Hade Jesus humor? Vi frågar författaren själv. Ola Sigurdson, professor i litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet gästar.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman
-
Anders Johnsson har skrivit en biografi om en den kraftfulla och modiga Anna Whitlock. Åttiotalsradikalismens människor var hennes sociala liv! Deras udd var riktad mot konservativa bastioner som kungahuset, riksdagen, regeringen, ämbetsverken, universiteten, de kungliga akademierna och – inte minst – Svenska kyrkan. Anna Whitlock var därtill drivande för kvinnlig rösträtt och trots denna kritik mot etablissemanget lyckades hon starta en samskola där både pojkar och flickor hade syslöjd, träslöjd, lärde sig laga mat och därtill fick en religionsundervisning som var objektiv.