Alex Schulmans Podcasts
-
Med jämna mellanrum dyker debatten upp. Vad är sant och vad är fiktion? Och får man skriva vad som helst om verkliga personer i skydd av romanen? Victor Malm, kulturchef på Expressen, och Mikaela Zabrodsky, vd på Förläggareföreningen, hjälper oss att reda ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alex Schulmans berättelse om sin mormor och morfar fick fina recensioner och många läsare när den kom 2018. "Bränn alla mina brev" har ordet "roman" på framsidan – samtidigt som Schulman i intervjuer har framhållit att han har velat berätta den sanna historien om sina morföräldrar.
I tidskriften Kvartals granskning häromveckan ifrågasätts hur Schulman använt verkliga personer och händelser i en fiktiv berättelse – som på samma gång vill vara en roman med full konstnärlig frihet, och läsas som en autentisk beskrivning av verkligheten.
Det har lett till en förnyad debatt om vad en roman kan vara. Behöver vi ett nytt kontrakt mellan läsare och författare?
KRITIKSAMTAL: DANIEL SJÖLIN OM TRE AV VÅRENS VIKTIGASTE NYA DIKTSAMLINGARKulturredaktionens kritiker Daniel Sjölin har läst tre av vårens nyutkomna diktsamlingar – Judith Kiros "Det röda är det gränslösa", Ilya Kaminskys "Dansa i Odessa" (övers: Lars Gustaf Andersson) och Lars Håkan Svenssons "Snöns eftermäle". Tre sinsemellan olika diktsamlingar värda att uppmärksamma.
OCH DE NOMINERADE TILL SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS ÄR...Fem poeter är nominerade till Sveriges Radios lyrikpris, som tillkännages under nästa veckas Litteraturveckan i P1. Under den här veckan får vi ta del av de nominerade diktsamlingarna, och först ut är Athena Farrokhzads "Åsnans år", i uppläsning av författaren själv, liksom Lennart Sjögrens "Det röda äpplet", i uppläsning av Stina Ekbladh.
MÖT BOKCIRKELN "SIRIS VÄNNER" – EN AV BOKCIRKLARNA I ÅRETS ROMANPRISJURYUtdelningen av Sveriges Radios romanpris är kulmen på Litteraturveckan i P1, och i år utgörs lyssnarjuryn av medlemmar från bokcirklar i Östergötland och på Gotland. Nästa vecka hör vi juryns överläggningar om de nominerade romanerna – men redan nu ska vi få lära känna årets bokcirklar lite mer.
Ett par mil utanför Linköping vid Göta kanal, ligger Bergs slussar och Vreta kloster. Här bor de fem medlemmarna i bokcirkeln "Siris vänner", en bokcirkel som har en given plats i vardagen och där alla har gångavstånd till varandra.
ESSÄ: 1600-TALETS KONSTNÄRER HAR NÅGOT ATT LÄRA OSS OM MÄNNISKANS KAMP MED NATUREN"Återställ våtmarker" har blivit ett slagord bland klimataktivister som kämpar för minskade koldioxidutsläpp. I Sverige försvann många av våra koldioxidbindande våtmarker vid de stora utdikningarna som gjordes under 1800-talet – en landskapsomvandling som Sara Lidman speglar i sitt jernbaneepos. Men också landskapsmålarna i 1600-talets Nederländerna fångade människans kamp med naturen. Det här är konstverk som vi idag kan betrakta i ett nytt ljus. Det menar författaren Erik Lindman Mata i dagens essä från OBS.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof -
Årets första avsnitt landar lite sent men med full kraft. I avsnitt 261 har vi sett vattendelaren WHERE THE CRAWDADS SING (Där kräftorna sjunger). Boken är ett världsfenomen och filmversionen delar filmpodcasten i två ringhörnor. "Spretig och håller ej ihop" möter "fantastisk, gripande och ont i magen". Det blir en tu-delad recension och båda kämpar för sin sak.Alex Schulmans bok BRÄNN ALLA MINA BREV har blivit brev och Bill Skarsgård, Asta August och Gustav Lindh förkroppsligar Karin Stolpe, Sven Stolpe och Olof Lagercrantz och deras triangeldrama. Frågan är om denna komplexa roman sett från tre olika perspektiv fungerar i film-formatet?Och så har vi varit på bio och sett CRAZY PICTURES nya film UFO SWEDEN. Med inspiration av Stranger Things, Arkiv X, Interstellar och vi kastas tillbaka till slutet av 80-talet så kan väl detta inte gå fel? Vi förklarar hur vi tänker.Dessutom har Thomas sett Christian Bale som 1800-tals detektiv i dramathriller PALE BLUE EYES och tankarna tar honom till Sleepy Hollow. Filmen är aktuell på Netflix.
Vi hinner dessutom återbesöka 50-tals paranoid-thrillern DON'T WORRY DARLING som nu är dvd/Blu-ray och streaming aktuell.Detta och mycket mer hör ni i avsnitt 261. Häng med, det blir kul! Vi lovar! Välkomna.
-
Asta August har huvudrollen i bioaktuella "Bränn alla mina brev" och i vinter kan hon ses i SVTs dramatisering av Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Asta August berättar i mötet med kulturredaktionens Björn Jansson om hur hon förberedde sig för rollen som Karin Stolpe i filmatiseringen av Alex Schulmans roman och släkthistoria. Hon berättar också om kvällarna i Gamla Stan när mamma Pernilla August gick till teatern.
-
Äntligen har det blivit dags att prata om Sveriges kommande storfilm Bränn alla mina brev – filmatiseringen av Alex Schulmans bästsäljande bok vid samma namn. Den 23 september är det nämligen premiär för det passionerade kostymdramat om Sven och Karin Stolpes stormiga äktenskap och hennes korta kärleksaffär med den unga Olof Lagercrantz.
För att prata om förväntningarna på filmen har programledaren Ayan Jamal bjudit in författaren och regissören Caroline Ringskog Ferrada-Noli och filmnörden David Borg. De diskuterar även om den snåriga resan från bokpärm till bioduk. Vilka filmadaptioner är de mest lyckade – och som till och med blivit mer uppskattade än förlagan? Finns det böcker som är ofilmbara? Ayan pratar också med skådespelaren Asta August, som spelar Karin, om hur det var att gestalta en verklig person och på vilka sätt hon tog hjälp av Schulmans bok. -
Christopher intervjuar komikern och kryptoprofilen Mårten Andersson om hur det känns att ha förlorat 1,5 miljoner kronor i kryptokraschen. Madelene har tagit reda på mer om de 100 vattenlösa kommunerna i Frankrike och Mattias är upprörd över svenska tidningars okritiska hållning till psykoanalysen. Dessutom: neurofeedback, spirituell komedi och Alex Schulmans divan.
-
Messiah blir inspirerad av Norm Macdonalds sista show, Klara synar Alex Schulmans dolda förflutna och John undrar vad som hände de försvunna tjejerna i Panama.
-
Anna har fått rådet att skaffa nya vänner och betett sig som Leonard Cohen, Anna har kollat på porr och inspirerats av Alex Schulmans varma hand
-
I det här avsnittet samtalar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson om Alex Schulmans bok "Bränn alla mina brev"(2018) och Elin Cullheds bok "Eufori" (2021), två böcker som båda bygger på verkliga personer och händelser. Allan Schulman har forskat i sin mormor Karin Stolpes kärlekshistoria med Olof Lagercrantz på 1930-talet och Elin Cullhed spinner sin berättelse utifrån poeten Sylvia Plaths äktenskap med författaren Ted Hughes.
-
Alex Schulmans attack på selfieministern Amanda Lind och Göran Perssons önskan om en bildad partiledare. Dessutom: En rundvandring på nya Liljevalchs.
-
Karin Olsson och Magnus Alselind om veckans mediesnackisar: DN:s hybris, Carina Bergfeldts blåsväder och Alex Schulmans hunkiga stand-in. Helena Gissén gästar podden och berättar om hur Löfven snuvades på sin plan.