Ylva Lindgren Podcasts
-
En familj försöker bryta tystnaden om vad som hände släkten och mammans tid i förintelselägren innan det är för sent.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Genia och Israel har överlevt Förintelsen. På 60-talet flyttade de in i Stockholmsförorten Kärrtorp och bildar familj. Men med sina söner Josef och Daniel pratar de aldrig om vad de varit med om. När det är skottlossning på tv springer Genia iväg. Det påminner om kriget, förklarar hon.
Mer fick Josef inte veta. Han var rädd för att fråga och göra sin mamma ledsen och han kunde inte prata med sin bror Daniel. När föräldrarna väl öppnar upp om sina minnen försöker bröderna komma varandra närmre.
De åker ut till det gamla lantstället där de tillbringade barndomens somrar. För första gången pratar de med varandra om uppväxten och deras egna konflikter. Hela livet har de oroat sig för sina föräldrar. Nu är de över 90 år gamla. Hur ska det bli när de inte finns mer?
Dokumentären gjordes 2016.
Reporter: Peter Normark
Prodcent: Ylva Lindgren
Slutmix: Fredrik Nilsson -
Tomas är nere på botten efter granskningar och en förlorad tränartitel. Trots vittnesmålen om utnyttjanden vill han nu slå tillbaka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Manliga toppryttare och tränare inom ridsporten är få och de behandlas ibland som idoler. Inom ridsporten finns en kultur av trakasserier, utnyttjanden och övergrepp som är vardag för många hästtjejer.
Trots polisutredningar, avstängningar och vittnesmål om övergrepp har männen i flera fall fått behålla sina tränarlicenser, kunnat fortsätta tävla och fått olika uppdrag.
Ryttarna kan fortsätta tävla i SverigeUnder sommaren 2022 stängs två toppryttare i Sverige av från visst tävlande, efter uppgifter om olämpligt sexuellt beteende mot olika tjejer.
Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022 och 2023
-
Isabella är glad och förhoppningsfull när hon får jobb på en känd ryttares gård. Men det ändras snabbt när han ger sig på henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2019 åker Isabella till en känd ryttares gård för att vara arbetande elev. Hon jobbar från tidig morgon till sen kväll och har ansvar för ett tiotal hästar. När ryttaren gör sexuella närmanden berättar hon för Svenska Ridsportförbundet och hoppas på stöd och konsekvenser för ryttaren. Men först när ryttaren anmäls till det internationella ridsportförbundet FEI händer det något.
Ville hindra att fler tjejer utsättsInom ridsporten utsätts många unga tjejer för sexuella trakasserier, utnyttjanden och olämpliga relationer. Männen som utnyttjar sina positioner som lärare, tränare eller arbetsgivare stoppas sällan.
Men en del unga tjejer säger ifrån och väljer att anmäla eller att gå ut och berätta offentligt.
”Efter att jag varit där har nya, unga tjejer åkt till honom. Jag tänkte att det kanske de ska stoppa,” säger Isabella.
P1 Dokumentär har sökt ryttaren utan framgång.
Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
-
Sexuella trakasserier och utnyttjanden är vardag för många unga tjejer inom ridsporten. Och något som männen i eliten ofta kommer undan med.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I stall och på tävlingsplatser finns tusentals kvinnor och tjejer, alla förenade i sin kärlek till hästar och ridning. Männen är få. Men ändå finns det på många ställen en kultur av sexuella trakasserier, utnyttjanden och övergrepp.
En hopptränare kritiseras för att inleda relationer med flera av sina elever. I mitten av 00-talet anklagas han för sexuellt utnyttjande mot en 15-åring. Han nekar till anklagelserna och hävdar att det varit fråga om samtycke.
Dokumentärserien ”Hästkarlar och stalltjejer” handlar om kulturen har accepterats inom ridsporten. Det handlar om män som varit och är framstående inom sporten. I flera fall handlar det om personer som ridit i svenska landslag och utnyttjat sin position i förhållande till unga tjejer som varit anställda, praktikanter eller ridelever.
Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
-
20-åriga Khulud växer upp med känslan av att alltid vara utanför. Efter studenten tänker hon att lämna Borlänge. Men en händelse får henne att ändra sig. Kanske går saker att förändra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Borlänge är en mångkulturell stad och har under lång tid tagit emot flyktingar. Idag har var fjärde borlängebo utländsk bakgrund och många av dem bor i miljonprogrammen i Borlänge västra där arbetslösheten är hög, utbildningsnivån låg och barnfattigdomen stor jämfört med andra bostadsområden i kommunen.
Under barndomen vågade Khulud och hennes vänner aldrig ha några drömmar - det var bara "svenskar" som kunde bli något. Går det att ta sig ur utanförskapet? Hur ska hon göra för att bli insläppt i alla rum hon vill komma in i?
Det här är den tredje delen av tre i en serie om det uppdelade Borlänge, ett program som följer 20-åriga Khulud i Jakobsgårdarna.
Reporter: Clara Fritzon
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022
-
17-åriga Simona har blivit fotbollstränare för ett flicklag i Borlänge. Men det innebär mycket mer jobb än hon trott. Vem skjutsar eller kollar utrustningen när flickornas föräldrar sällan syns till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Borlänge har ett rikt föreningsliv med många olika sporter men skillnaderna mellan hur många barn med utländsk bakgrund som är aktiva i en idrott jämfört med barn med svensk bakgrund är stora.
Flicklaget Forssa BKs hemmaplan är Sportfältet, som ligger precis intill det utsatta området Tjärna Ängar där många av flickorna bor. Men trots det kommer få föräldrar och tittar på matcherna. Hur viktigt är föräldrarnas engagemang? Och vad händer med dom som inte har råd med benskydd?
Det här är den andra delen av tre i en serie om det uppdelade Borlänge, ett program som följer 17-åriga Simona i Tjärna Ängar.
Reporter: Clara Fritzon
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
-
Hedvig Holgersson mötte en storm av näthat när en artikel om hennes sju år gamla lajks spreds online. Nu träffar hon männen bakom kommentarerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sommaren 2020 hade Hedvig sitt första journalistjobb på P4 Södertälje och en dag i juli gjorde hon ett inslag om en grupp asylsökande som protesterade mot den svenska migrationspolitiken. Några timmar senare ringde telefonen. Det var alternativmediesajten Samhällsnytt.
Sajten hade gått igenom hennes sociala medier och funnit lajks från när hon var runt 18 år, sju år tidigare, där hon bland annat gillat partier och organisationer på vänsterkanten.
Samhällsnytt kallade Hedvig för asylaktivist, sade att hon hatade Sverigedemokraterna och ifrågasatte hennes reportage. Efter det fick Hedvig hundratals kommentarer, mejl och brev. Det kändes som att hon befann sig i en storm av hat.
Hedvig konfronterar näthatetNu, ett och ett halvt år senare, möter Hedvig några av männen som kontaktade henne under kommentarsstormen. Hon har kontaktat många, haft långa telefonsamtal och skrivit brev. Kenneth Sandberg är en av dem som tackar ja till att träffa Hedvig.
Programmet gjordes 2022.
Reporter: Hedvig Holgersson
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Elvira BjörnfotFlera namn och röster är utbytta i dokumentären.
-
Under en padelmatch får Jörgen en boll på halsen. En vecka senare är han förlamad i halva kroppen. Hör Jörgen själv berätta om stroken och hur den förändrat hans liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jörgen är 53 år gammal när bollen på halsen orsakar hans stroke. Från sjukhuset meddelar han sin chef att han kommer att vara tillbaka på jobbet om två dagar, men de första dagarna kan han inte ens sitta i en stol på egen hand.
Först efter många månader på sjukhus är Jörgen tillbaka hemma igen. Då ställs han inför nya utmaningar. Han har alltid jobbat som journalist i radio och tv och har ofta fått beröm för sin röst, men efter stroken är den platt och entonig. Det är svårt för många att höra om Jörgen är glad eller ledsen. Han kan till och med uppfattas som aggressiv, eftersom han heller inte längre kan le som förr.
Vad händer när ens liv plötsligt måste levas under helt nya förutsättningar? Vad gör det med Jörgens relation till sin fru, sina barn, sina vänner och sitt jobb?
Vad blir kvar av livet som tidigare tagits för givet?
En dokumentär från 2020
Reporter och producent: Jörgen Cavelind
Producent: Henrik Skarstedt
Producent Sveriges Radio: Ylva Lindgren
-
Robin har aldrig vågat prata med pappa Kay om sin adoption - förrän nu. En dokumentär om ånger, våld och 30 år gamla familjehemligheter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Robin är adopterad från Sri Lanka. När hans adoptivmamma dör i cancer hittar han en pärm full av bilder, gulnade ansökningsformulär och slitna intyg. Eftersom hans mamma har gått bort och han inte har några syskon bestämmer han sig för att prata med sin adoptivpappa.
Problemet är att föräldrarna skilde sig när han var två år gammal och han växte upp utan sin pappa. För att få svar rotar han bland gamla kontakter, bilder och minnen.
Reporter: Robin Jonsson
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Elvira BjörnfotProgrammet gjordes 2022
-
Emelie Köhler hade svårt att identifiera sig som kvinna. 21 år gammal opererar hon bort brösten och börjar ta testosteron. Idag ångrar hon könskorrigeringen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att ha brottats länge med sin identitet och känslan av att vara annorlunda kommer 19-åriga Emelie Köhler ut som trans. Till en början försöker hon leva med sin manliga identitet i kroppen hon har, utan hormoner eller kirurgiska ingrepp.
Men när omvärlden inte ser mannen hon känner sig som på insidan söker hon sig till transvården. Hon blir utredd, men väntetiden för att påbörja en transition är lång. Emelie bestämmer sig för att genomgå en mastektomi - att operera bort sina bröst - på en privat klinik. Det manliga könshormonet testosteron får hon från en transperson i ett forum på nätet.
Idag önskar hon att någon hade vågat sätta stopp och hjälpt henne att tänka i andra banor.
Om detransition och att ångra sin könskorrigeringAntalet unga som söker sig till transvården har ökat kraftigt de senaste tolv åren. Flickor som vill transitionera till pojkar är överrepresenterade i statistiken. Mikael Scott Bjerkeli, senior rådgivare på transorganisationen Harry Benjamin Resurscenter i Oslo, menar att det är dags för vården att ta ansvar för personerna som ångrar sin könskorrigering.
I den här dokumentären får vi även höra Emelies mamma och 28-åriga Juni, som också ångrar sin könskorrigering och är arg på både vården och samhället. Tillsammans med Juni driver Emelie sidan Detransinfo för att informera och stötta andra kring detransition; processen att ångra sin könskorrigering.
Programmet gjordes 2022.
Reporter: Aleksa Lundberg
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Elvira Björnfot -
Tomas är nere på botten efter att ha blivit granskad och fråntagen sin tränarlicens. Trots att många unga tjejer berättat om utnyttjanden och övergrepp bestämmer sig för att försöka slå tillbaka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Manliga toppryttare och tränare inom ridsporten är få och de behandlas ibland som idoler. Inom ridsporten finns en kultur av trakasserier, utnyttjanden och övergrepp som är vardag för många hästtjejer.
Trots polisutredningar, avstängningar och vittnesmål om övergrepp har männen i flera fall fått behålla sina tränarlicenser, kunnat fortsätta tävla och fått olika uppdrag.
Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius
Producent Ylva Lindgren
Slutmix Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
-
Isabella åker till en känd ryttares gård för att bli ridelev och samtidigt jobba på gården. Hon är glad och förhoppningsfull. Men det ändras snabbt när ryttaren ger sig på henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inom ridsporten är sexuella trakasserier, utnyttjanden och olämpliga relationer något som många unga tjejer utsätts för. Männen som utnyttjar sina positioner som lärare, tränare eller arbetsgivare stoppas sällan. Men en del unga tjejer säger ifrån och väljer att anmäla eller att gå ut och berätta offentligt.
Den andra delen av Hästkarlar och stalltjejer handla om tjejerna som inte accepterar övergrepp och trakasserier.Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius
Producent Ylva Lindgren
Slutmix Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
-
Inom ridsporten är sexuella trakasserier och utnyttjanden en del av vardagen för många unga tjejer. Något som männen i hästsportens elit ofta kommer undan med.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I stall och i ridhus och på tävlingsplatser finns tusentals kvinnor och tjejer, alla förenade i sin kärlek till hästar och ridning. Männen är få. Men ändå finns där på många ställen en kultur av trakasserier, utnyttjanden och övergrepp som är vardag för många av tjejerna.
I flera fall har männen fått behålla både sina tränarlicenser, kunnat fortsätta tävla och fått olika uppdrag från Svenska ridsportförbundet.
Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius
Producent Ylva Lindgren
Slutmix Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
-
Även bland läkare och sjuksköterskor finns det de som själva tvekar inför vaccinet, vårdens främsta vapen mot pandemin. Sjuksköterskan Jenny Borsgård i Luleå tvekade inför att ta sprutan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De läkare och sjuksköterskor som valt att inte vaccinera sig talar ofta tyst om det. Inom vården är det extra tabu att inte vilja ta vaccinet, att ifrågasätta massvaccineringen och att undra över biverkningar. Sjuksköterskan Jenny Borsgård tror varken på konspirationsteorier eller alternativmedicin men har varit tveksam inför att ta covidvaccinet.
Läkare ger legitimitetNågra få läkare och sjuksköterskor har under pandemin tagit klivet ut i offentligheten och bildat covidvaccinkritiska organisationer. De fyller en viktig funktion för att skänka legitimitet till den rörelse som ifrågasätter vaccinet.
Reporter Sigrid Edsenius
Producent Ylva Lindgren
Slutmix Tor Sigvardsson
Programmet är gjort 2022 -
Linda som bor i en liten by i Småland tvekar inför vaccinet. Hon tror att det kan finnas biverkningar på lång sikt. Och när hennes dotter bestämmer sig för att ta sprutan blir hon livrädd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 2021 tar de allra flesta vuxna vaccin mot Covid -19. Men några människor tvekar inför att ta sprutan. Tanken på vaccinet mot svininfluensan, att mest äldre personer blir allvarligt sjuka och en misstänksamhet mot myndigheter är något som får mer än var tionde vuxen svensk att avstår från sprutan.
– Jag är rädd för vad som ska hända med min kropp, jag är rädd för biverkningarna, säger Linda som bor i en by utanför Högsby i Småland.
Vaccinet delar SverigeHur många som vaccinerar sig skiljer sig mellan olika orter. Utbildningsnivå och tilltro till samhället är faktorer som påverkar hur många som vaccinerar sig. I Högsby kommun där Linda bor är andelen vaccinerade jämförelsevis låg. Här är också valdeltagandet lågt – något som kan ses som ett mått på tilltro till samhället.
Reporter Sigrid Edsenius
Producent Ylva Lindgren
Slutmix Tor Sigvardsson - Visa fler