WWF Podcasts
-
Nu släpper vi en serie avsnitt om planetär hälsa! Planetär hälsa beskriver människans störande inverkan på jordens klimat och olika ekosystem samt vilka följder den får för den globala folkhälsan.
Första gästen att bli intervjuad i serien är Tom Arnbom, Senior Advisor på WWF. Tom är expert på Arktis, hav och arter. Han är Docent i ekologi och har doktorerat om sjöelefanter i Arktis. Tom har även en bred erfarenhet från tidigare jobb på Miljödepartementet, som producent, filmfotograf, researcher och manusskrivare inom naturfilmsindustrin. Har har bland annat varit ansvarig för innehållet i barnprogrammet Myror i Brallan. Läs mer om Tom Arnbom: https://www.wwf.se/personer/tom-arnbom/
Avsnitten spelades in i samband med Svenska Läkaresällskapets (SLS) Berzelius-symposium i planetär hälsa i höstas som anordnades av SLS Klimatgrupp. Vill du veta mer om det, kolla in SLS hemsida: https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/berzelius-symposium-105/
Vi som intervjuar i dagens avsnitt är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Hedda Ottesen, AT-läkare och doktorand. -
Svensk konventionell kyckling fick rött ljus av Världsnaturfonden WWF när de uppdaterade sin köttguide för ett drygt år sedan. WWF tyckte att konsumenterna skulle välja bort fågeln.
Nyheten fick stor uppmärksamhet – men vad hände sen?
Påverkades försäljningen av svensk kyckling? Och vilket genomslag fick de nya rön som branschorganisationen Svensk Fågel gick ut med under våren?
I det här avsnittet av Lantbrukspodden får vi veta om de båda sidorna i debatten närmat sig varandra.
I studion Anna Richert, senior matexpert på WWF Sverige, och Jenny Andersson, kycklinguppfödare och ordförande i Svensk Fågel. Land Lantbruks reporter Göran Berglund leder samtalet.
Har du synpunkter eller förslag på ämnen och gäster till podden? Mejla oss på [email protected].
-
Den var en liten fisk som simmade i Gennesarets sjö, där Jesus enligt berättelsen gick på vattnet. Sedan 1990 anses den vara utdöd och den är inte ensam över 80 arter insjöfiskar har utrotats.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Gunilla Linden, präst i Svenska Kyrkan och Karin Glaumann, fiskexpert på svenska WWF.
-
Vi sänder från ett dike norr om Mönsterås där gäddorna leker. Vi möter mannen som spelat in alla fåglar i Västerbotten - nästan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fältreporter Lisa Henkow finns vid ett dike norr om Mönsterås bland lekande gäddor. Här undersöker forskarna Petter Tibblin och Hanna Berggren från Linnéuniversitetet gäddorna, och hur det går för deras lek utmed kusten. Den stora mängden fisk lockar även till sig havsörnar och glador, och har vi riktig tur kan vi få se en utter!
Och så möter vi Lars Edenius som samlar på fågelläten. Han har gett sig själv utmaningen att spela in alla Västerbottens häckande fåglar - och han är nästan i mål.
Vi fortsätter att frossa i fåglars läten. När vi frågade er lyssnare vilka fågelläten ni tycker mest om fick vi en enorm respons. Vi får lyssna till några av era favoriter under morgonen.
Vad gjorde kopparödlorna under Eva Bisells säng? Vi ber kräldjursexperten Claes Andrén förklara hur de kommit in och berätta om det är vanligt att de övervintrar i hus.
Vi ringer upp Stina Nyström på WWF för att höra om en ny undersökning om valarnas rörelsemönster. De rör sig tusentals mil varje år längs så kallade blå korridorer - där hoten blivit allt fler mot valarna.
Och valen har faktiskt en huvudroll även i veckans kråkvinkel av Maria Westerberg.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
2021 har utnämnts till supermiljöåret, då många viktiga globala beslut ska tas kring klimatet och den biologiska mångfalden. Bland dem som satt ljuset på de här frågorna allra längst finns Världsnaturfonden Sverige, som fyller 50 år i år. Pandor, fjällrävar och regnskog har räddats i kampanjer som på senare år blivit digitala framgångssagor. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar WWF:s kommunikationschef Lisbeth Larsson om hur man kommunicerar sambandet mellan pandemi och brist på biologisk mångfald, om matapparna som förändrar en hel bransch och om varför hon drömmer om fler medelålders manliga influencers.
-
Hur kan vi gynna den biologiska mångfalden genom det vi lägger på tallriken?
Ofta pratar man om att vi måste äta mer klimatsmart och miljövänligt och att vi framförallt måste äta mindre kött och mer vegetariskt. Men är det verkligen så enkelt? Hur påverkas den biologiska mångfalden i Sverige och världen av till exempel djurhållning, kött- och mjölkproduktion? Är det alltid bättre att äta lokalproducerat än importerat? Och hur kan man som konsument göra bäst val?
MEDVERKANDE:
Anna Richert, specialist hållbar mat, Världsnaturfonden WWF
Jan Bengtsson professor i ekologi, Sveriges lantbruksuniversitet SLU
Anna Jamieson, aktiv i föreningen Naturbeteskött i Sverige och Sveriges Nötköttsproducenter -
Det är sommar och miljoner människor runt om i Europa beger sig mot hav och stränder för att bada, fiska och sola. Men hur står det egentligen till med våra älskade hav? Vi pratar med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Utfiskning, värmeböljor, föroreningar – hur står det till med världens hav? Vågar man bada i Östersjön? Finns det någon fisk kvar i i Medelhavet? Häften av allt luft vi producerar kommer från havet som står för en större del av syreproduktionen än världens regnskogar. Trots detta är kunskapen liten om hur komplext det marina ekosystemet faktiskt är och de risker som finns när allt fler så kallade invasiva arter etablerar sig i våra nordiska vatten.
I Global Podd 73 – inspelat vid Medelhavet och Östersjön – gör vi en djupdykning i världshaven tillsammans med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 2: ingen hunger. Matexperten Anna Richert på Världsnaturfonden WWF tipsar om hur vi ska undvika matsvinn.