Terese Podcasts
-
Årets sista avsnitt är här och det är ett slappt mellandagsavsnitt som ni alla suktat efter! Armanns sambo och baby momma Terése ”Tess” Björk gästar.
Tess spekulerar i vad som egentligen hänt i samband med den senaste Almondy-skandalen, Armann har slutsatser att dra efter att Gävlebocken INTE brunnit ner, och Petrina konstaterar att USA är nya Australien.
Allt detta och snack om året 2022 samt isländsk och angolansk julmat i din enda nyhetskälla MÅNDAG. Stötta podden på https://www.patreon.com/mandag så får du tillgång till samtliga patreon-exklusiva avnsnitt samtidigt som du håller denna podden vid liv!
-
Idag kommer ett lite kortare, men riktigt bra avsnitt om jag får vara stolt och säga det själv, som varit försenat. Ett nytt avsnitt kommer som planerat igen på Måndag. Denna historia är skriven av Michaela Schmidt och får en att ifrågasätta mycket.
Vill ni stötta podden?
Swisha valfri summa till 0725005043 (Tommy Nordin)
skriv NMFPOD och ett JA eller NEJ efter om ni vill få bli tackade i ett kommande poddavsnitt.Vi har nu merch ni kan köpa också på
https://trefemma.se/collections/nar-morkret-faller -
Varmt välkomna till podden "Styrelsesnack med Malin & Petra". Podden som handlar om styrelsearbete och bolagsstyrning. Vi som kör podden heter Malin Persson och Petra Palmgren Lindwall och arbetar professionellt som styrelsearbetare.
I det här avsnittet har vi bjudit in Terese Tapper som är en av grundarna till KiWi Gruppen som är ett entreprenörsbolag inom installation. Anledningen till att vi bjudit in Terese är att Kiwi Gruppen har inga chefer och bygger på självstyre och hur hanterar man då de formella kraven som bolag och styrelser ändå har?
Terese beskriver bolagets resa de senaste två åren och hur man utvecklat sin organisation och sin styrning. Hon berättar om organisationsteorin TEAL som man till mångt och mycket bygger sin verksamhet utifrån. Vad är möjligheterna och vad är utmaningarna? Hur kan man tänka som styrelse när ett bolag är organiserat på det sättet och hur funkar det när man växer än mer?
Vi passar också på att prata om att vara ung i näringslivet och vilja engagera sig i styrelser. Terese och Petra är med i ett initiativ om unga styrelsetalanger och vi pratar om möjligheter, svårigheter och fördomar. Terese svarar på frågan om vilket värde en ung styrelsetalang har i en styrelse.
Du har en välfylld timma att lyssna in i vårt samtal - trevligt lyssnande önskar Malin & Petra
-
Det är dags att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris och det är en lyssnarjury som bestämmer. Hör juryn diskutera den nominerade romanen Hölje av Pooneh Rohi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Ponneh Rohis roman ”Hölje” vaknar en kvinna upp efter sin förlossning – och minns ingenting. Hon vet inte varifrån barnet kommit, hon vet inte vad mannen vid hennes sida heter, hon vet inte vem hon själv är.
I dagboksliknande avsnitt får läsaren följa kvinnan, som visar sig heta Mona, i hennes kamp för att försöka greppa tillvaron. Precis som alla nyblivna föräldrar drabbats Mona också av det aggressiva sömnbristens tillstånd samtidigt som hon vägrar acceptera omgivningens krav och förväntningar på henne.
”Hölje” är en till omfånget liten bok, men som rymmer en värld av tolkningsmöjligheter.
Lyssnarjuryn tycker att förklaringen förlossningspsykos ligger mycket nära till hands, men att det är ett för simpelt sätta att sammanfatta en komplex bok. Pooneh Rohis poetiska språk blir en lisa för läsaren när hen ska kämpa sig – många beskriver det som en kamp – igenom denna krävande roman.
Vinnaren av Sveriges Radios Romanpris 2022 tillkännages lördagen 9 april.
Det här är lyssnarjurynParisa Hartman Mokarami
Ulrica Skagert
Mats Lieberg
Agnes Hellqvist
Hölje av Pooneh RohiStarkt vitt ljus, blänkande stål och svart smärta. Huvudpersonen Mona vaknar och förstår inte var hon är. Men så plötsligt rör sig något halt och blodigt på hennes bröst, det är ett nyfött barn. Det visar sig vara en förlossningsbrits som Mona ligger på. Men hon vet inte hur hon har hamnat där.
Så brutalt inleds "Hölje" av Pooneh Rohi. I korta stycken, under 17 dagar, får läsaren sedan följa med in i Monas inre, i kampen för att förstå vem hon är. Hon minns ingenting av sitt liv. Varken mannen, barnets far, eller lägenheten som de åker hem till. Inte ens sitt eget namn.
Så en dag, på innergården, träffar hon den lilla flickan Terese. Mona försöker genom att ställa frågor till Terese, ta reda på vem hon var förut, innan barnet kom. Mot slutet av berättelsen tar mannen med Mona till svärföräldrarnas lantställe på en ö i skärgården. Där bestämmer sig Mona för att tillsammans med barnet fly från den hjälp som erbjuds henne.
Årets nominerade romanerLöpa varg av Kerstin Ekman
Hölje av Pooneh Rohi
Två pistoler av Klas Östergren
Den dagen den sorgen av Jesper Larsson
-
Att våga närma sig etiken, grunderna i filosofi och mötas i vårt varför dyker jag och Terese in i tillsammans.
Hissen åker både upp och ner då rannsakan, självreflektion är delar av vårt samtal. Vikten av att ställa besvärliga viktiga frågor till oss själva. Kunna se på de vi är satta att ge stöd ur ett persoektiv där vi önskar förstå och att tänka att hen gör sitt bästa.
Tacksamhet och tydliga viktiga avgöranden för att skapa förståelse tar vi med på färden.
Terese har egen firma men jobbar också som skolpsykolog. Hon har skrivit flera böcker där hantverket för förklaringar och teori bakom.
Du hittar hennes klokskap på https://osterholmpsykologkonsult.se/
-
Terese kände både trygghet och tacksamhet till sin lärare och mentor. Han stod henne väldigt nära och det var viktigt att han var närvarande i hennes liv. För Terese som gick i en terapiskola där det fanns ett särskilt behov av trygga vuxna i hennes omgivning. Men allting förändrades när mentorn gav henne en kyss och berättade att han ville bli hennes första sexpartner. Vi får ta del av en historia om en person som får sitt liv omkullkastat när det som utgör hennes trygghet förvandlades till en potentiell fara.Brottsofferpodden är en podcast som skildrar verkligheten mellan brott som begås och offren som blivit utsatta. Vi djupdyker bakom varje händelse. Vad var det som hände? Hur såg livet ut innan? Hur tar man sig igenom det? Och vilken hjälp finns efteråt? Vi försöker lyfta brottsoffrens röster, dom som sällan hörs, för att skapa ett bättre samtalsklimat i samhället Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.