Synskadades Riksförbund Podcasts
-
Vi träffar Josefin Bergstrand och Roland Gustavsson från Nätverket för synsvaga som pratar om hur vardagen ser ut när man är synsvag. Vad är utmaningarna, finns det några fördelar? Hur är förhållandet till den vita käppen och brukar ni berätta att ni ser dåligt i nya sammanhang? Dessa och andra frågor diskuterar vi i det här avsnittet av Synpodden. Vi pratar även med andra vice ordförande Tiina Nummi Södergren om hur stor plats synsvagefrågorna får inom Synskadades Riksförbund och hur hon ser på strategierna i framtiden.
Gå med i Nätverket för synsvagaFör er som är intresserade av att veta mer om Nätverket för synsvaga eller gå med i det, finns mer information på denna länk. Ni kan även höra av er till Maria Sjötång på e-post [email protected]
SynsimulatorSynpodden testar Synsimulator, en app som Synskadades Riksförbund har utvecklat för att ge seende en möjlighet att få se hur personer med synnedsättning kan uppleva sin omvärld. Appen simulerar sex olika typer av synnedsättningar: makuladegeneration, Grå starr, Grön starr eller glaukom, diabetesretinopati, Retinitis pigmentosa eller RP och ålderssynthet. Appen går att ladda ner på App Store för Iphone och Google Play butik för Android och den kostar ingenting.
Techpepp: mac vs pcTechpepp handlar om datasystem där vi jämför Mac och PC ur ett synrelaterat perspektiv, denna gång med fokus på att vara blind eller ha en grav synnedsättning. Ni hör Claudio Quitral, Madelene Fredriksson, Sandra Eriksson och Joakim Nömell.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
I detta avsnitt av Synpodden pratar vi med Nätverket för synsvaga som finns inom Synskadades Riksförbund. Vi träffar Josefin Bergstrand och Roland Gustafsson, som båda är engagerade i nätverket. Vi får veta varför det behövs ett nätverk, vad nätverket gör, vad du som är synsvag får ut av att vara med i det och vad som händer framöver.
Mer information om nätverket finns på srf.nu/om-oss/organisation/natverk/
Vill du vara med i nätverket? Varmt välkommen att kontakta sammankallande Maria Sjötång på telefonnummer 0702-506255 eller e-post [email protected]
Ett annat sätt att få stöd i sin synnedsättning är via ett nytt kontaktpersonsprojekt på Synskadades Riksförbund. Vi pratar med Lars Karlström, handläggare för Synlinjen, som berättar om projektet, vilken hjälp man kan få och hur man ska göra för att få en kontaktperson.
Vi får även följa med till Örebro och Ekeskolan, en specialskola för elever som har en synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning.
I avsnittets Techpepp jämför vi datasystem och skillnaderna mellan mac och pc om man har en synnedsättning. Här medverkar förutom Claudio Quitral även Madelene Fredriksson, Joakim Nömell och Sandra Eriksson. I denna första del av två på temat inriktar vi oss på skillnader i systemen om man är synsvag.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Välkomna till avsnitt 16. Nu är det höst på riktigt och i studion finns fem mer eller mindre snuviga teknikpratande personer.
I detta avsnitt pratar vi om följande.
Lyssnarfråga: Hur kan man aktivera Google assistenten på telefoner utan fysisk hemknapp. Kan man få feedback med ljud att assistenten lyssnar
Appleeventet:
Iphone 14, applewatch 8 och ultra samt airpods pro 2
Lite om ios 16 som också är släppt.
Ny sub från Sonos. Pris i sverige 5490 kr.
Sub Mini: en kompakt subwoofer med djup bas | Sonos
Mattias pratar om Appen eReklamblad.
Finns både till Ios och Android.
eReklamblad i App Store (apple.com)
eReklamblad – Appar på Google Play
Vi följer upp ämnet punkskrift på skärm.
Länk till Claudios guide på Synskadades riksförbunds hemsida.
Punktskrift på skärm i iOS - Synskadades Riksförbund (srf.nu)
Provat nfc taggar med Samsung telefon.
Vill ni kontakta oss, skriv gärna ett mail till [email protected] -
Det är fel i valmaterialet i punktskrift från Valmyndigheten!
Synskadades Riksförbund har fått rapporter om att flera synskadade väljare har fått hem ett felaktigt valmaterial i punktskrift och därför riskerar att rösta på ett annat parti än det man avsett. I denna specialsändning av Synpodden kommenterar Niklas Mattsson det inträffade och ni lyssnare får information om hur ni ska göra om ni har förtidsröstat och är osäkra på om ni har råkat använda en felaktig valsedel.
Ni får även följa med på en revy i Stenungsund, där SRF Bohuslän har hittat ett annorlunda sätt att nå fram till politikerna med valfrågorna.
Programledare: Monica Walldén
Reporter: Caroline Gollungberg -
Den 11 september går Sverige till val, men det är inte helt lätt att i partiernas valmanifest förstå hur de faktiskt ser på våra viktiga frågor. I fem avsnitt kommer vi därför att ställa politikerna mot väggen för att bringa klarhet i hur de har tänkt att stoppa utslagningen av synskadade på en rad områden.
I det här första avsnittet kommer vi att fokusera på rätten till färdtjänst.
För det är ju så att rörelsefriheten för synskadade idag är hotad. I vissa regioner har personer som är blinda eller har en svår synnedsättning helt nekats färdtjänsttillstånd.
Tanken med färdtjänsten är att personer med funktionsnedsättning, i likhet med andra, fritt ska kunna bosätta sig, arbeta, studera och ha en aktiv fritid. Men en allt snävare lagtolkning gör detta omöjligt. Synskadades Riksförbund vill därför se initiativ för att rätten till färdtjänst för blinda och gravt synskadade ska återupprättas.
I det här programmet får du möta studenten Linus Johansson, som berättar vad färdtjänsten betyder för honom och hur verkligheten ser ut. Därefter får du möta representanter för våra åtta riksdagspartier, som ger sin syn på hur de vill komma till rätta med problemen. Synskadades Riksförbunds förbundsordförande Niklas Mattsson kommer sedan, i ett samtal med rikskansliets intressepolitiska handläggare Jimmy Pettersson, analysera politikernas svar.
Programledare: Monica Walldén
Reporter: Caroline Gollungberg
Ljudtekniker: Jan Dahlqvist
-
Vi möter Ida Östlund när hon förbereder sommarens vandring i fjällen med äventyraren Lina Hallebratt. Vad behöver man ha med sig och vad ska man tänka på när man har en synnedsättning för att rusta sig på bästa sätt?
Vi får besök i studion av Niklas Mattsson som nu har varit förbundsordförande för Synskadades Riksförbund i ett år. Hur har han upplevt den här tiden, vad har hänt i förbundet under det gångna året och vad står på agendan framöver?
I Techpepp reder vi ut skillnaden mellan Android och Iphone om man är blind eller har en svår synnedsättning.
Kontakta SynpoddenHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
46. Intervju med Julia Lindahl: "Synskadades riksförbund erbjuder gemenskap." by Region Jönköpings län
-
Välkomna till ÖgonCasten avsnitt 2.Podden ges ut av Synskadades riksförbund i Göteborg.Har du frågor eller kommentarer, skriv gärna ett mail till [email protected].
Detta är innehållet denna gång.
Ett besök på Lilla amazonas
torsdagsklubben har startat igen efter pandemon, här får vi höra några röster från första träffen i mars.
Linda tipsar
Ombudsmännen spekulerar. Jenny och Erik pratar om aktuella saker i vår förening.
syntolkning: Maria Vatne Jansson syntolkar en tidningshylla.
Ett inslag från färdtjänstdemonstrationen i Stockholm som genomfördes i mars.
gissa ljudet, kan du ljudet maila på [email protected]
Mycket nöje önskar SRF Göteborgs podcastgrupp. -
Våren, hur ser den ut? Vilka vårblommor har slagit ut, i vilka färger pryder de markerna och vad är det som doftar så gott? Vad har folk på sig på stan? Vilka modefärger är i ropet nu? Syntolk Helena Frank målar upp bilder av våren. Det har varit Ledarhundens dag och det firar vi med att prata om ledarhundens betydelse.
Vi får även följa musikern, ståuppartisten och föreläsaren Johan Seige som skriver en bok om åren på 1980-talet då han fick acceptera att hans syn inte skulle bli bättre och hur det formade hans framtida liv.
📲 Techpepp svarar den här gången på era frågor.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Lyckan med en ledarhundFilmen "Lyckan med en ledarhund" från Sveriges Ledarhundsförare SLHF kan ni hitta på
https://youtu.be/zt2_N4TWPNs
Resor med SRF GOHela katalogen med årets resor finns på https://www.srf.nu/det-har-gor-vi/resor-med-srf-go/
Insamling till synskadade i UkrainaSynskadades Riksförbund, SRF, hjälper synskadade flyktingar från Ukraina. Bidragen förmedlas av den europeiska synskaderörelsen European Blind Union, EBU. Via EBU har vi samarbete med våra systerorganisationer i bland annat Polen. På så sätt kan vi säkerställa att hjälpen når dem som behöver den och att vi har full kontroll på pengar och hjälpinsatser.”
Du som vill bidra kan betala via plusgiro till 90 00 90-2 alternativt swisha till 90 00 902. Märk bidraget med ”Ukraina”.
Kontakta SynpoddenHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Hjärtligt välkommen till ÖGONCASTEN
En podcast från Synskadades Riksförbund Göteborg.
Där vi vill ge dig som lyssnar, grepp om vad som händer i vår förening.
Har du frågor, kommentarer eller glada tillrop så maila dom till [email protected] -
Niklas Mattsson har sedan födseln varit näst intill blind. Självfallet har det medfört stora utmaningar, men Niklas har ändå alltid haft kärlek till livet och känt att det är viktigt att göra det bästa av varje situationen. Under 30 år var han politiskt aktiv och tog många strider för de svaga i samhället. Idag är Niklas ordförande i Synskadades Riksförbund och fortsätter att kämpar de isolerade och utsatta, bland annat för de synskadades rätt till färdtjänst och ledsagare. Personligen har Niklas haft stor hjälp av sin tro; den har burit honom genom svåra stunder. Genom den har han fått känna att han är värdefull. Och även om han inte vill påtvinga andra sin trosåskådning, så vill han ändå motivera de synskadade (och andra) att känna att deras liv har betydelse; att varje person kan bidra med något; att det är viktigt att känna sig behövd. I slutet av avsnittet ställer Niklas några frågor till mig. Då samtalar vi om min Gudssyn, melodifestivalen, framkomsten av Diggiloo Diggiley (en andlig upplevelse, faktiskt) och några tankar om Carola och Ebba Busch.
Gå till srf.nu och skriv på namninsamlingen på synskadades rätt till färdtjänst.
-
Lennart, 67, har hjärtproblem och kraftig synnedsättning. Han drömmer om en spontan fika, eller att kunna simträna i den lokala simhallen. Men utan färdtjänsttillstånd är han fast hemma.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nyligen kom en uppmärksammad dom från Förvaltningsrätten i Stockholm där en 21-årig blind man man nekades färdtjänsttillstånd. Rätten ansåg att han borde kunna åka kollektivt istället.
Högsta förvaltningsdomstolen prövade inte domen, vilket enligt forskare och funktionshinderorganisationer riskerar att få stora konsekvenser för personer med funktionsnedsättning.
Nu har regioner börjat neka blinda och synskadade färdtjänst.
Vilka blir konsekvenserna för den enskilde när rätten till färdtjänst stramas åt?
Vi får också möta pianisten och läraren Micke, 36 som efter att ha drabbats av en hjärntumör och en stroke börjat jobba igen. Sen han fick sitt färdtjänsttillstånd indraget måste han ta sig till jobbet via kollektivtrafiken, ofta i rusningstrafik.
Hör också Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades riksförbund, Andreas Pettersson, lektor i offentlig rätt på Södertörns högskola och Tomas Eneroth, infrastrukturminister med ansvar för färdtjänsten.
-
I veckans program: #LagaLSS är en ny aktion från Synskadades Riksförbund med syftet att synskadade återska omfattas av och kunna få ledsagarservice i enlighet med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Förbundsjurist Anna Quarnström berättar mer om aktionen. Blindfotoll, eller five-a-side som det egentligen heter, ska nå fler. Mark Blake är projektledare för projektet som ska ta five-a-side utanför Stockholm. Vi möter honom under en träning med MIK Sound Junior. Farshid Jalalvand är vaccinforskaren som vill snacka om medicin så alla förstår. Under pandemin har han synts flitigt i media. Vi möter honom på hans jobb i Malmö. Läs mer om aktionen #LagaLSS: www.srf.nu/lagalss Läs mer om namninsamlingen för synskadades rätt till färdtjänst: www.srf.nu/namninsamling
-
Det är fritt fram att neka personer med svår synnedsättning tillstånd för färdtjänst, det kan bli en konsekvens av att Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte ta upp fallet med Vilmer Bäckman som nekats färdtjänst av Region Stockholm. I programmet medverkar Vilmer och berättar om sin situation och vi får också höra Jimmy Pettersson, intressepolitisk handläggare på SRF om vad det här kan få för betydelse. I morgon är det dags för extra kongress i Synskadades Riksförbund. Förbundsordförande Niklas Mattsson medverkar i programmet och berättar om vad som ska avhandlas. Vi gör också en återblick till vårens sändningar inför kongressen där strategin för jämställdhet och likabehandling och övriga motioner togs upp. SRF Östhammar är en av de lokalföreningar som lite försiktigt börjat återuppta fysiska möten. Vi träffar dem efter det försenade årsmötet. I mathörnan lagar vi kyckling med banan och västerbottenost.
-
I juni valdes Niklas Mattsson till förbundsordförande i Synskadades Riksförbund. I veckans program gästar han studion och berättar om sina tankar om vad SRF behöver göra den närmaste tiden och om hur han er på sin egen roll i organisationen. Vi får också höra hur Louise Jannering förberedde sig föra paralympic, om kliniska tester som kan rädda synen och om den första utbildningen av personer med synnedsättnign till krisinstruktörer. I mathörnan blir det en rejäl pastagryta och en kaka till kaffet.
- Visa fler