Sydsvenska Dagbladet Podcasts
-
Haur du sitt Malmö haur du sitt världen, skaldade Sydsvenska Dagbladet för drygt tjugofem år sedan, vilket många prominenta människor tagit fasta på. I denna femte del av succéföljetongen Berömda människor som varit i Malmö (och sitt världen) får vi höra om rockstjärnor, hiphoppare, kungar, aktriser och religiösa hot shots som satt sina tassar på stadens gator.
Patreon: https://www.patreon.com/adupodd
Swish: 1230521088 (markera gåvan med A du! i)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1
Samtal om Ukraina, USA och Ryssland med Anna Wieslander, Nordenchef på den amerikanska tankesmedjan North Atlantic Council.
Reportage av Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, från gränsen mellan Ryssland och Ukraina.
Hur förhandlar man med människor som begått obeskrivliga krigsbrott? Hör bla Jan Eliasson, fd toppdiplomat och ordförande i FN:s generalförsamling.
Hejdå pandemin! Enligt WHO kan pandemin vara slut efter omikronvågen. Hur ser slutet ut egentligen? Och vad gör hopp med oss människor?
Krönika om fransk politik med Katarina Barrling.
Panelen med Maria Ludvigsson, SvD, Daniel Swedin, Arbetet, och Heidi Avellan, Sydsvenska dagbladet, om bl a regeringsbeslutet om slutförvar av kärnbränsle.
Timme 2
Det ät val i Portugal; Sydeuropakorrespondent Marie Nilsson-Boij rapporterar.
Leveransproblem under pandemin gör att företagen försöker få produktionen närmare - är svenska industrijobb på väg tillbaka?
Public service är tillbaka med sin egen version av Karl-Bertil Jonssons julafton, bland annat.
I Serbien växer nationalismen och en muralmålning av den bosnienserbiske krigsförbrytaren Ratko Mladic väcker starka känslor.
Kulturpanel om Palmemordet med Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt och tidigare JO, Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet, och Lena Andersson, författare.
Kåseri med Mark Levengood om kramens dag.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Johanna Carell
-
Inspiration till sina ideal fann Jefferson i böcker, framför allt hos greker och romare, lästa på originalspråk. Formulerade idealen gjorde han i statspapper och brev, mest ryktbart i Declaration of Independence.
Per T Ohlsson, politisk krönikör och tidigare politisk chefredaktör i Sydsvenska Dagbladet, samtalar med Peter Luthersson. -
I två decennier har han som journalist skrivit om brott, kriminalitet offer och rättsväsende. Veckans lördagsgäst har följt den organiserade brottsligheten i södra Sverige och Malmö i synnerhet som kriminalreporter på Sydsvenska Dagbladet och som författare till bästsäljande böcker som "Äventyr i Svenssonland" och "Maffiakrig" och som redaktör för "Veckans brott". Hasse Strandberg möter Joakim Palmkvist i ett samtal senaste tidens händelser i Malmö, om att vara rädd på jobbet och om mötet med Peter Mangs.
-
Journalist, 48 år. Född i Växjö, bosatt i Malmö. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Emma Leijnse berättar om den tysta utbildningsrevolutionen som gjort kvinnor till vår tids vinnare – och varför pojkar blir förlorare redan i skolbänken.
I sitt Sommar skildrar hon hur en i hög grad undanskymd utveckling förändrar såväl det svenska samhället som världen i stort: Det faktum att kvinnor i mycket högre grad än män skaffar sig hög utbildning och därför är vinnare i såväl arbetsliv som i livet som helhet.
Emma Leijnse beskriver hur faktorer som könsroller, social bakgrund och härkomst påverkar livsmöjligheter. Män med låg utbildning blir i hög grad bortvalda i arbetslivet, och som partners: lågutbildade män är i mycket lägre utsträckning pappor än högutbildade män, medan samma tendens inte syns bland kvinnor på samma sätt.
”Många av vår tids brännande politiska frågor - gängkriminalitet, otrygghet, psykisk ohälsa, utanförskap, extremism å växande antidemokratiska krafter – har en stark koppling till att misslyckas i skolan”, konstaterar Emma Leijnse men ser ingen politisk vilja att på allvar försöka vända utvecklingen.
Om Emma LeijnseArbetar på Sydsvenska Dagbladet och är en av landets mest profilerade skol- och utbildningsreportrar.
Senaste boken Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen handlar om hur samhället påverkas av att kvinnornas utbildningsnivå passerat männens och om förlorarna, den växande gruppen dåligt utbildade unga män. Belönades med Publicistklubbens pris Guldpennan för att initierat ha skildrat den här utvecklingen.
Har också skrivit Godkänt? – en reportagebok om den svenska skolan.
Producent: Karin Arbsjö