Styrsö Podcasts
-
Calle har en roliga inne/ute-lista och sitter på obehagliga fakta om framlidne Skådespelaren Thomas Hellberg som ev nosar på förtal.
Fredrik har blivit erbjuden ett drömjobb och undrar vad han kan få betalt och blir lycklig av att höra Trump vara tillbaka i talarpodiet och fabulera fritt.
Diskussionen om vad som egentligen är vänster eller högervridna nyheter landar i att dom inte riktigt vet vad som är vad.Och: Hur många kg kokain hade pojkarna lagt undan om det var dom som hade hittat tegelstenar på stranden på Styrsö?Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fanny Wijk pratar om ett av de största kokainbeslagen i svensk historia. 400 kilo kokain ska ha firats ner från ett fartyg utanför Styrsö. Linnea Rönnqvist reder ut uppgifterna om att en socialdemokrat ska ha röstats bort under kuppliknande former i Botkyrka. Och så kommer Emma Knyckare och försvarar Bockstensmannens heder efter att det framkommit att han bara är ett av över 200 mosslik som hittats i Sverige.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Historien om hur en skidkille från Göteborgs skärgård tog hem ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris två gånger.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Ruben Östlund växer upp med sin mamma och katten Bilbo på Styrsö. Kärleken till skidåkning och kameran tar honom så småningom hela vägen till filmregiutbildningen i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän och medarbetare Erik Hemmendorff bestämmer sig Ruben för att de ska göra film helt efter egen devis. De är fast beslutna om att visa hur folk är i verkligheten, och att revoltera mot (hatfenomenen) mysig biostämning och stora känslor. Publiken och kritikerna visar sig till en början vara svåra att charma men snart är Erik och Ruben på väg till Cannes.
Under åren som följer står deras filmer i centrum för debatter om bland annat rasism, klass, den moderna mansrollen, människor i grupp – och plågsamt stel stämning.
I maj 2022 blir Ruben Östlund en av bara nio regissörer i världen som kan titulera sig som tvåfaldig Guldpalmen-vinnare. Samtidigt brottas han med nidbilden av det manliga skapargeniet.
Det här är en dokumentär om regissören som vill göra sextio omtagningar innan han blir nöjd. Den producerades våren 2022.
I avsnittet medverkar:
Ruben Östlund
Erik Hemmendorff, manusförfattare och producent
Andreas Franck, ljudtekniker
Fanni Metelius, skådespelare, manusförfattare och regissör
Emma Engström, producent och reporter på Sveriges Radios kulturredaktion
Julian Hase, skapare av Youtube-serien RubyAvsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från Film Stockholm, Sveriges Radio, Ruben Östlunds filmer (Plattform produktion), Debatt och Guldbaggegalan i SVT, Los Angeles Times, Youtube-konton Screenslam och Ruby
-
Nästa gång du badar i havet, spana efter saker att äta. Örter, bär, frukter och blommor. I havet finns sockertång, fingertång och blåstång. Karolina Martinson, tångdykerska och strandväxtplockare, guidar oss.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här finns rosablommande strandtrift, vild gräslök, strandkål, målla, saltarv, strandkvanne, ros och skörbjuggsört.
Vanliga smaker vid stranden är salt, bittermandel och anis. Och så finns det en massa bär och frukter: enbär, rönn och slånbär. Kanske körsbär och små äpplen. Blommorna går också att plocka! Gör gärna ett salt eller socker av örterna som du kan njuta av hela året!
Ute i havet hittar du algerna. Sockertången och fingertången hör till de stora bruna. De mindre växer närmare stranden. Blåstångens knoppar är lätta att plocka och goda att torka och strössla över vilken sallad som helst. Eller ta ett bad och skrubba dig med sågtång.
Karolina Martinson har tillsammans med Linnéa Sjögren skrivit boken Plocka tång och strandväxter. Hon bor på Styrsö i Göteborgs södra skärgård sedan 20 år, är tångdykerska och strandväxtplockare.
– Vi flyttade till en plats där det inte är så stort utbud i affären, men där utbudet i naturen är stort och outnyttjat. Jag har en bakgrund som konstnär och har alltid intresserat mig för sådant som vi ser ner på. Jag vill lyfta det som andra ser som skräp, till exempel tång.
Karolina bjuder på makrill som fylls med strandkantens örter, inlindats i tång och sedan rökts. Till det en strandkantssallad.
-
Vad är det levande? Är människan en existentiell sköldpadda? Och var kommer Gud in i bilden, eller människans medvetande, egentligen? I veckans avsnitt summerar Ludvig intrycken från Teologdagarna på Styrsö och föreläsningar med Ylva Eggehorn, Mikael Kurkiala och Thomas Kazen.
-
Journalist och trädgårdsodlare som driver Sveriges största privata blogg Skillnadens Trädgård. Om fascinationen för maskarna och att växa som människa genom jorden.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Odla grönt, ät grönt och må gott!Grönsaksodlaren Sara Bäckmo odlar nästan alla grönsaker som hennes familj äter. Hon berättar om lyckliga stunder bland plantorna, tid för familjen och ger en del handfasta odlingstips.
Innan Sara började odla hade hon hört att det skulle ta så mycket tid. Hade hon den tiden?
-Men jag tyckte det var enkelt att odla. Det mesta, inte allt förstås, grodde och växte. Mängden grönsaker jag kunde skörda var stor i förhållande till arbetsinsatsen. Och min största utmaning blev inte att rent fysiskt odla – det handlade om att äta! Och att anpassa grönsakerna i min odling till vad familjen har lust att äta.Hon uppmanar alla att prova att odla vintersallad (kallas också fältsallad eller mache). Trots att den passar bra att odla i kallare klimat, köper vi den ofta i förpackningar som har rest långt från andra länder.
Sara pratar om hur viktigt det är med en levande jord.
-Bli vän med maskarna och få kilovis med gödsel i utbyte, konstaterar hon.Sara Bäckmo och hennes man vill att deras familj ska hänga mycket tillsammans, de vill jobba lagom mycket, ha tid att tänka, promenera, träna, läsa, odla. Så istället för att en av dem jobbar deltid, jobbar båda två ungefär 75% var. Deras gemensamma liv har då blivit mer jämställt, mer stabilt och mycket roligare. Med det valet får de samtidigt göra avkall på andra saker som kräver mer pengar.
Om Sara BäckmoJournalist, bloggare, trädgårdsodlare, 41 år. Uppväxt på Styrsö, bosatt i byn Kalvsvik utanför Växjö. Debuterar som Sommarvärd.
Driver trädgårdsbloggen Skillnadens Trädgård som är Sveriges största privata blogg och har många följare i sociala medier. Är självförsörjande på grönsaker efter att ha förvandlat en drygt 2 400 kvadratmeter stor tomt på sin gård Skillnaden i Småland till ett ekologiskt trädgårdsskafferi. Odlar runt 100 olika grönsaker, där olika slags kål är favoritväxterna.
Gav i år ut sin sjätte bok om trädgårdsodling Skillnadens favoriter och har även skrivit Vinterodling – Skörda när det är kallt.
Har tidigare arbetat 20 år som journalist, varav länge på Sveriges Radio.
Har en historisk tapetbård tatuerad på armen och älskar livet på landet i gammalt hus.Jag vill gärna dela med mig av några av de häftigaste upptäckterna jag gjort i köksträdgården och som är grunden till att jag odlar så mycket mat; om fascinationen för maskarna, den goda maten och att växa som människagenom jorden.
Producent: Ola Hemström