Stressforskningsinstitutet Podcasts
-
”Hem ljuva hem” är bara ett av alla exempel på hur hemmet figurerar på väggbonader. Men vad utmärker ett bra hem? Och vad utmärker ett bra bostadsområde? Utöver hemmet är arbetsplatsen den plats där vi spenderar mest tid – men kan arbetsplatsens läge påverka hälsan? Hur lång är den perfekta pendlingssträckan? Avsnittet gästas av Jaana Halonen, forskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet och Helsingfors universitet, Finland.
Musik: Mats Lekander. Piano: Fredrik Ullén -
85% försämrad prestation bara genom att bevittna ohövlighet på arbetsplatsen! Ett Kanadensiskt sjukhus minskade sjukskrivningarna med 38%! Hur kan man sänka sjukskrivningar? Trivas bättre och dessutom öka prestationen? Kan vi stressa rätt?Vi träffade forskaren och författaren Dan Hasson med bakgrund från bland annat Uppsala Universitet, Karolinska Institutet, Mayo Clinic och Stressforskningsinstitutet.Länkar:Dan Hasson - https://www.danhasson.se/Verktyget "Healt Watch" - https://www.healthwatch.se/Böcker:Stressa Rätt ISBN:978-91-85675-11-1Faktastiskt ISBN:978-91-27-82388-4
Fack You Podcast avsnitt 68 om "Målsättning" - https://fackyoupodcast.podbean.com/e/068-missa-aldrig-ett-mal-malsattning-ledarskapsskolan-del-11/
Nu kan även ni bli medlemmar i Fack You Podcast Arbetarkulturella Förening!
Medlemskapet gäller i 1 år och du kan själv välja din medlemsavgift (ex: 500, 100, 200 eller helt valfri summa).
Swisha ditt namn och e-postadress till nummer 123 09 084 26
Gilla dela följ och tävla om ett signerat exemplar av en av Dans böcker på sociala medier:
https://www.facebook.com/fackyoupodcast
http://instagram.com/fackyoupodcast
https://www.tiktok.com/@fackyoupodcast
Ljud och musik:
Introlåt: The WTF Singalong - Melody Sheep
-
Kulturinslag: Litteraturexempel kring mage och tarm
Magtarmkanalens koppling till stressforskningen har en lång och brokig historia. Betydelsen av stress för funktion och symptom från magen har sannolikt både överskattats och underskattats. Kan zebror få magsår och hur ser kopplingen mellan stress och magsår egentligen ut? Och beror ont i magen hos barn (och vuxna) på stressbelastning? I detta avsnitt diskuterar vi dessa och andra frågor kopplade till stress och magen med Anna Andreasson, forskare vid Stressforskningsinstitutet och Maria Lalouni, psykolog och forskare vid KI. Vi tar avstamp i litteraturexempel relaterade till mage och tarm och Mats träffar barnboksförfattaren Pernilla Stalfelt, författare till ”Bajsboken” för en caféintervju. -
Med stormfart dundrar ljuset in över vårt vinterbleka land. För vissa är denna årstid efterlängtad och man fylls med energi, för andra är den fylld med fasa och nysningar. Vad gör våren med dig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Vi vet att ljuset har en nästan omedelbart uppiggande effekt. Men det kan också ställa till det för oss, berättar Arne Lowden, sömn och stressforskare. Han menar att de snabba ljusförändringarna gör att kroppens rytm kommer i olag och att vi kan få oregelbundna sömnvanor.
Våren kommer med ljuset men är också slutet på en lång mörkerperiod. Den kan föra med sig en extra känslighet som påverkar vårt nervsystem. Det kan handla om allergier, trötthet och till och med depression. Samtidigt är det en ny årstid som är positiv där vi letar vårtecken var vi än befinner oss.
Gäster i programmet: Helena Backlund Wasling, forskare i neurovetenskap vid Sahlgrenska akademien, Arne Lowden, ljus- och sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet, Dan Hasson, docent i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet .
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
Producent: Shang Imam
Programmet är direktsänt.
-
Gäster: Gustav Nilsonne, Emma Frans och Magnus Lindgren
Vad är ett plagiat och hur mycket får man låna i vetenskapliga sammanhang? Vad är forskningsfusk? Måste felaktiga forskningsresultat alltid tyda på oegentligheter? Och hur kan vi forskare arbeta för att kommunicera vetenskapliga fynd på ett balanserat sätt till allmänheten? I detta avsnitt diskuteras dessa frågor med Gustav Nilsonne, forskare på Stressforskningsinstitutet och KI samt Emma Frans, forskare på KI. Vi drar paralleller till plagiat inom musikindustrin och lyssnar på improvisationer av Magnus Lindgren, jazzmusiker, arrangör och dirigent. Klassiska fynd från stressforskningen som visat sig vara felaktiga lyfts och dessutom diskuteras metoder för öppnare forskning. -
För lite mer än 60 år sedan skruvade den svenska stressforskningens fader, Lennart Levi, upp en skylt på sin dörr med namnet Laboratoriet för klinisk stressforskning. För att uppmärksamma detta och all den forskning som bedrivits vid det som så småningom utvecklades till Institutet för Psykosocial Medicin och sedermera Stressforskningsinstitutet har vi i detta avsnitt intervjuat alla tidigare föreståndare, i tur och ordning Lennart Levi, Töres Theorell, Louise Nordenskiöld, Torbjörn Åkerstedt, Hugo Westerlund och den nuvarande föreståndaren Göran Kecklund. Vi frågade dem om deras tid som föreståndare och om deras syn på stressforskningen i Sverige och internationellt under de senaste 60 åren. I sann Stressforskningspoddsanda bjuder föreståndarna även på några kulturminnen kopplade till institutet.
-
Är du dömd till att för evigt vara sömnstörd eller är det något du kan ändra på? Och på vilket sätt kan en tacksamhets-dagbok påverka din vila?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan du förbättra din sömn eller är du dömd till att sova för lite eller för mycket? Hur mycket sömn behöver en småbarnsförälder, vad händer med sömnen när du får en smäll mot skallen, och hur gör elitidrottarna för att sova optimalt?
Det tar vi reda på i det här avsnittet av Kropp & Själ när programledaren Stina Näslund träffar forskare, elitidrottare och småbarnsföräldrar för att få ett svar på frågan. Men framför allt avslöjar Stina sitt egen tonårsliknande sömnbehov – hon skulle kunna sova hur länge som helst.
Medverkande: Johan Axelsson, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.
-
I det här avsnittet möter jag professor Mats Lekander som berättar om det förbluffande samarbetet mellan kroppens immunsystem och hjärnan.
Vita blodkroppar påverkar vårt beteende och hjärnan kan påverka vårt immunsystem. Upplevelsen av hälsa och sjukdom påverkas av fler faktorer än bara vår inre tanke och föreställning av vad hälsa innebär.
Hur kommer det sig att man kan känna sig sjuk fast man är frisk och uppleva hälsa fast man har en kronisk sjukdom?
Kan man påverka sin framtida hälsa med sina tankar?
Vem/vad tänker egentligen?
Mats Lekander är psykolog och har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att utforska hur kroppens immunsystem påverkar vårt beteende och hjärna. Mats är professor vid Stockholms Universitet och enhetschef vid stressforskningsinstitutet och Karolinska Institutet och forskar tvärvetenskapligt på det komplexa med att vara människa i en komplex livsmiljö.
För kontakt med Kristina maila till [email protected]
Mats Lekander hittar du via Stockholms Universitet och Karolinska Institutet.