Statens medicinetiska råd Podcasts
-
Inom idrotten spås att det inom några år kommer att ske gendopning. Tekniken utvecklas för att rädda människoliv inom sjukvården. Men hur kan gendopning utanför sjukvården avslöjas?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gendopning innebär att gener förändras hos en individ för att nå bättre resultat.
Sverige i framkant i kamp mot gendopningSverige är först ut i världen med att föreslå att det ska bli förbjudet att förändra gener för att förbättra en människa utanför sjukvården. Ett förslag som tidigare i våras kom från Statens medicinetiska råd, SMER.
Inom idrotten är det förbjudet enligt WADA, World Anti-Doping Agencys regler, men forskning visar att en procent av idrottare är beredda att ta farliga risker om det kan förbättra prestationen.
Gendopning kan ske i Kina och USAUSA och Kina är de länder som pekas ut ha en möjlig kapacitet att ägna sig åt den komplicerade tekniken med genförändringar, bland annat med hjälp av den nobelprisbelönade genkniven CRISPR/Cas9.
I Sverige pågår forskning för att kunna avslöja gendopning bland annat genom att kartlägga proteiner som väntas förändras efter en genförändring. Men det kräver nya prover som idrottsrörelsen är tveksam till.
Medverkande: Jenny Schulze,Kontrollenheten på Anti-Doping Sverige; Åke André-Sandberg,idrottsläkare i Skåne; Christer Malm,professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet; Nils-Eric Sahlin,professor i medicinetik vid Lunds universitet och sakkunnig i Statens medicinetiska råd SMER; Sven-Eric Söder, ordförande i SMER, Dag Larsson, riksdagsledamot (s) och ledamot i Statens medicinetiska råd, SMER.
Programmet sändes första gången 13 maj 2022
Programledare: Annika Östman
Producent: Annika Östman
[email protected] -
24-årige Jacob Hopkins ville hjälpa till att testa vaccin i början av pandemin. Han var en av de unga som frivilligt skulle få bli sjuk i covid19 för forskningens skull. Men först nu har resultaten kommit. Var det värt att låta honom bli sjuk?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
24-åringe Jacob Hopkins var först i världen med att få en droppe virus sprutat i näsan för att få covid19. Han anmälde sig för att vara med och snabba på förloppet för vaccin mot covid19. Men när studien satte igång handlade det istället om att lära sig mer om viruset. Hör honom berätta om hur studien gick till.
Human Challenge-studie om covid19Tycker läkarna och försökspersonerna att resultaten från den första human challenge-studien under en pandemi blev viktiga?
Förutom Jacob Hopkins medverkar Lennart Svensson, professor i virologi vid Linköpings universitets sjukhus, Magnus Gisslén, professor i infektionsmedicin vid Sahlgrenska Akademien och Mikael Sandlund, professor i psykiatri vid Umeå universitetssjukhus och även sakkunnig Statens medicinetiska råd och medlem i etikprövningsmyndigheten.
Programledare och producent: Annika Östman
[email protected]