Stäppvargen Podcasts

  • Utrikeskrönikan 21 juni 2022

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Berlin, tisdag.

    Det där med att ta farväl, i rätt tid och på rätt sätt, det är baske mig en konst. Men bor man här i Tyskland har man åtminstone en rik tradition av diktare, musiker och tänkare att luta sig mot.

    Nu ska den här krönikan inte tippa över i ”Dagens dikt” men nalkas ett avsked här, då går inte att komma runt Herman Hesse, han med kultboken Stäppvargen och dikten ”Stadier”.

    Det är svårt att göra den rättvisa i översättning men den mest berömda strofen handlar om magin som bor i varje begynnelse och om hur människan livet igenom måste vara redo för nystart såväl som avsked, så fort man boar in sig hotar förslappning.

    Inte ens Tysklands förra kansler Angela Merkel kunde låta bli att citera den dikten titt som tätt, och helst vill man ju få till övergången till ett nytt livsavsnitt lite som just hon (fast på en blygsammare skala, förstås).

    För när hon tillkännagav att hon skulle lämna politiken, då steg inte bara stödet för hennes parti utan också henne personliga popularitetssiffror. Man gillade alltså Angela Merkel mer för att hon skulle sluta.

    Så mycket jobbigare om reaktionen på ens försvinnande istället skulle bli som för Ericssons förre vd Hans Vestberg. När han fick lämna för några år sedan gjorde börskursen ett rejält språng uppåt på nyheten, vem mår bra av att få svart på vitt att ens framtida frånvaro är värd hundratals miljoner?

    När det kommer till oss radiokorrespondenter så är vaktombytet förstås annorlunda. Det är beskedligare på alla sätt men framförallt är vi utsända på en i förväg utmätt tid. Att sluta är så att säga redan från början en del av uppdraget.

    Det kan tyckas beklämmande att nedräkningen börjar i samma sekund som startskottet går men jag blir allt mer övertygad om att det är en välsignelse att i tre år ha vetat att nästa vecka, då är det slut.

    Jag kommer slippa att likt Angela Merkel till sist själv konstatera att jag blivit en anakronism, och jag behöver inte ständigt spana efter rätt tidpunkt för en sorti.

    I en intervju nyligen visade Angela Merkel upp sitt nya kontor, och en av få saker hon tagit med sig dit från kanslerhögkvarteret var en staty av Kairos, det rätta tillfällets gud. Han som har ett rejält hårsvall fram men är kal i nacken. Det gäller alltså att greppa honom i luggen vid precis rätt tillfälle, annars slinter man på flinten och tillfället är förbi, för alltid.

    Hon berättade att hon köpte statyn samma år som hon hade bestämt sig för att lämna kanslerposten 2017, men sedan blev Donald Trump president i USA och Merkel förblev förbundskansler i ytterligare 4 år, så var det med det rätta tillfället.

    Så kanske ska man istället satsa på att se på fler avsnitt i livet som ett tidsbegränsat korrespondentkontrakt, redan från början se att det i varje nystart finns inte bara en förtrollning, utan också fröet till ett slut och att vi alla kan och ska ersättas och att det är bra så, det är rätt och riktigt.

    Caroline Salzinger, Berlin

  • Cecilia Ringkvist är musik. Hon är låtskrivare, jazz och bluessångerska bland annat. Cecilia har fått den stora äran att bli invald i Blues Hall of Fame. Hon har som medlem i Kaosorkestern spelat och turnerat med bland andra Lorrygänget, Aftershave och galenskaparna, hon har vunnit Rock-SM med sin grupp Camera. Med Sound of music åkte hon hela Sverige runt på Folkparksturné.

    Cecilia ser Eskilstuna som sin bas men är numer bosatt på landet i Julitatrakten. Hon går under namnet Eskilstunas egen Bluesdrottning.

    Cecilia har en stor nyfikenhet och har genom åren rört sig inom många olika musikstilar såsom den klassiska, rock, hårdrock, blues, soul, pop, showmusik och jazz mm. Ja säg vad hon inte har testat och behärskat.

    Gör dig redo och följ med här i en tvåtimmarslång intervju och lyssna till när Cecilia på ett mycket intressant, och böljande sätt tar oss med på musikens väg i sitt liv.

    Apropå läsning:
    Cecilia läser noter förstås men gillar också att läsa faktaböcker som gärna får handla om historia, konsthistoria och stenar.

    Hon tar upp ”The real vocal book” som hon höll hårt i när hon började ta sig an jazzen.

    På gymnasiet blev Cecilia fångad av en läsupplevelse, det var Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien, hon slukade alla tre delar. Några år senare på Gripsholms folkhögskola blir hon starkt berörd av boken Stäppvargen av Hermann Hesse, och i den, den Magiska teatern som följt henne genom livet som en magisk plats att alltid ha med sig och kunna vistas i.

    Musik i podden: Quantum Jazz med låten All About The Sun ur albumet End of Line