Sanna Rundqvist Podcasts
-
En stor andel av de brukare som har kontakt med socialtjänsten lider av psykisk ohälsa. Men får de verkligen rätt vård utifrån sina behov? I det här avsnittet pratar vi om psykoterapins ställning inom vården med Gunnar Bohamn, med. doktor och legitimerad psykoterapeut.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
I detta spännande avsnitt av Chefspodden stiftar vi bekantskap med Jung och våra skuggor. Gäst i podden är Ann Askenberger som har lång erfarenhet av ledarutveckling och coachning av chefer. Vi pratar om vilka olika roller vi spelar som personer och chefer, hur vi får syn på det omedvetna och tar vara på våra skuggor för att skapa balans. Under sin masterutbildning på Insead i Paris har hon arbetat med ledare och ett sätt att ta vara på skuggorna för att utvecklas. Vad har vi formats av och vad har vi stoppat undan i vår dolda säck? Hur påverkar det oss?
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Många som examineras från socionomutbildningen och kommer ut i arbetslivet har inte den kunskap som krävs för att klara av arbetet. Anledningen är att det finns kunskapsluckor som beror på att utbildningen brister, bland annat då socionomutbildningen är en generalistutbildning och att det förväntas att arbetsgivaren ska fortbilda de som kommer ut. Det menar Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet. Och ett område där det tydligt saknas kunskap är om hur man arbetar med unga kriminella – ett område som blir allt viktigare att bygga kompetens inom.
Hur borde socionomutbildningen se ut? Vad bör förändras? Hör om det och mer i det här avsnittet av Socialtjänstpodden som görs av Akademikerförbundet SSR.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
I den här podden möter vi Julia Romanowska som är medicinare, slagverkare och musikpedagog med stor erfarenhet av ledarskap och ledarutveckling. Hennes forskning om Schibboleteffekten handlar om hur stark konstnärlig, emotionell och moralisk påverkan får chefer att reflektera och utveckla en mognad och ett ansvarstagande i sin chefsroll.
I podden samtalar vi även om hur chefsrollen ser ut i dag, om komplexiteten och styrning som kanske kräver ett annat förhållningssätt än vad många ledarprogram och kurser i management är inriktade mot i dag.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
”Ansvaret för att dra i HBTQI-frågorna borde ligga på både civilsamhället och politiken. Men hittills har motorn i väldigt stor utsträckning varit civilsamhället”.
Samhällsvetarpodden pratar med Ulrika Westerlund, mångårig HBTQI-aktivist, statlig utredare med mera som nu kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet för att få upp HBTQI-frågorna på den politiska dagordningen igen.
Programledare: Ursula Berge. Producent: Sanna Rundqvist. -
De stora förändringarna i arbetsrätten och anställningsskydd som riksdagen beslutat om är tänkt att ge en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Som en följd av detta beslutar man nu också om helt nya möjligheter till omställning och kompetensutveckling genom ett nytt omställningsstudiestöd.
Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, har varit involverad i arbetet. I Chefspodden berättar hon hur detta kommer fungera och vad det innebär för dig som vill stärka din ställning på svensk arbetsmarknad – oavsett om du är chef, arbetsgivare eller anställd.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Vad gör fattigdom med en människa? Freddot Carlsson Andersson har skrivit boken B-laget: rapport från ett utanförskap, som handlar om hans personliga erfarenheter och upplevelser av fattigdom. I det här avsnittet av Socialtjänstpodden delar han med sig av sina upplevelser.
”Stigmatisering och skam är tungt, men stressen får så många konsekvenser på olika sätt. Allt från tänder som bits sönder av stress, till sömnproblem som gör att man inte kan tänka klart”, säger Freddot Carlsson Andersson.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Kan vi få till ett bra samarbete och förebygga misstro? Hur jobbar man som chef med det? Rollfördelningen mellan profession och politiker är viktig i många olika sammanhang, men inte minst inom socialtjänsten.
I det här avsnittet pratar förbundets chefsstrateg Hanna Broberg med Monica Engström, socialpolitisk strateg på Akademikerförbundet SSR, om rollfördelning, lagstiftning och ett rättssäkert socialt arbete.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur har HR-rollen och synen på HR förändrats under pandemin? Och hur mår professionen? I en undersökning som Akademikerförbundet SSR gjort säger åtta av tio inom professionen att de ser sig som en strategisk partner och anser att de kan påverka sitt arbete. Men två av tre anger också att de har för hög arbetsbelastning och hälften har sömnproblem.
I Chefspodden får du höra mer om undersökningen samt möta HR-experterna Maria Stein Ymén, Peo Sundberg och Anders Callermo som berättar om deras spaning kring professionen och dess betydelse framåt.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Vad gör en chefsekonom? Avsnittets gäst Laura Hartman har tagit över denna roll på LO, och vi inleder samtalet med att fråga: vad är egentligen en facklig ekonomisk hållning? Vi duckar inte heller för de stora frågorna som var samhället befinner sig just nu eller hur privatiseringar i välfärden har utvecklats efter att Hartman lämnade sin roll som forskningschef på Studieförbundet Näringslov och Samhälle för ett decennium sedan. Eller hur hon, som ledde Tillitsdelegationen, ser på konflikten mellan styrning och vinst och med tillit.
Sedan måste vi givetvis som två ekonomer i ett rum prata om inflation. Behöver vi en ny syn på ramverket för finans- och penningpolitik? Rent konkret exempel: bör en självständig Riksbank få köpa bostadsobligationer – någonting som ligger väldigt nära finanspolitik, vilket vi i vanliga fall överlåter till demokratiskt valda institutioner?
Vi avslutar med skjutjärnsfrågor på klassiskt ja/nej-manér. Vill exempelvis LO:s nya chefsekonom införa euron?
Programledare: Simon Vinge. Producent: Sanna Rundqvist. -
Ny konsumentköplag, finansiell stabilitet och pengatvätt. Alla hamnar de på finansmarknadsminstern Max Elgers bord. Men en av de stora frågorna, inte minst bland andra poddare, handlar om namnet: Max eller Mats. Och där börjar vi samtalet.
Vi kommer också in på ämnen som hur mycket finansiella stabilitets- och konsumentfrågor som går att påverka givet att vi är en del av EU:s inre marknad, hur och om det går att reglera kryptovalutor samt hur pengatvätt egentligen ser ut.
Programledare: Simon Vinge. Producent: Sanna Rundqvist. -
I november publicerade Socialstyrelsen ett kunskapsstöd med inriktning barn och unga – ett stöd som innehåller rekommendationer om vilka insatser som socialtjänsten bör använda för barn som löper hög risk för fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott.
I årets sista avsnitt av Socialtjänstpodden pratar vi med Jenny Jakobsson som är ansvarig för arbetet. Hör henne berätta om hur det gick till när kunskapsunderlaget togs fram, vad det innehåller och hur arbetet ser ut framåt.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Många barn som placeras utanför hemmet har upplevt svårigheter. För att kvalitén inom vården av barn och unga som placeras ska säkerställas, har regeringen tillsatt en utredare som ska föreslå åtgärder.
Rebecca Svensson, socionom och enhetschef inom den sociala barnavården, har vuxit upp i samhällets vård. I Socialtjänstpodden ger hon sin syn på direktiven och möjliga lösningar på problemen inom vården av barn och unga.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur överbygger vi det glapp som finns mellan den kunskap man får på socionomutbildningen och den kunskap man behöver för att arbeta som socialsekreterare? Hos SKR, 246 av Sveriges kommuner och Socialstyrelsen är lösningen Yrkesresan.
Hör Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen, Johanna Maxson, biträdande projektledare för Yrkesresan på SKR och Cristina Dahlberg, projektledare för Yrkesresan BoU från Göteborgsregionen berätta mer om detta koncept i senaste avsnittet av Socialtjänstpodden.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Samhällets olika aktörer lyckas inte fånga upp individer med en komplex problematik av psykisk ohälsa, funktionsnedsättningar och missbruk på ett tillfredsställande vis. Men de finns i alla åldrar, och riskerar överdoser, självmord och en för tidig död. Anders Printz är särskild utredare för Samsjuklighetsutredningen vars uppdrag är att hitta en lösning. Den 30 november ska de presentera sina förslag, och de pekar på stora förändringar för både socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
Programledare: Fredrik Hjulström
Producent: Sanna Rundqvist - Visa fler