S-regeringen Podcasts
-
Utrikeskrönikan 13 januari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kiruna fredag
Sverige har nu tagit över EU:s ordförandeskap. Det är den svenska regeringen som nu leder EU-ländernas arbete. Och det är därför jag och några kollegor från Bryssel sitter i en hundsläde norr om polcirkeln.
För som brukligt är startskottar Sverige sitt ordförandeskap på hemmaplan. Med att visa upp ordförandelandet för EU-folket.
Hela EU-kommissionen, 27 kommissionärer, regeringen, svenske kungen samt ett 70-tal utvalda från Bryssels korrespondentkår är på plats här i Kiruna för lanseringen av ordförandeskapet.
På den här typen av resor, som sker varje halvår när ett nytt EU-land tar över stafettpinnen, pratar man så klart om politik och vad i detta fallet Sverige vill uträtta de närmsta sex månaderna. Till exempel att stödja Ukraina, fortsätta med klimatarbetet, att stärka konkurrenskraften, och så vidare.
Men minst lika viktigt, ja kanske än viktigare, är att visa upp och marknadsföra ordförandelandet för en internationell publik.
Så vad är det då som Sverige väljer att visa upp för oss journalister och de inresta EU-topparna?
Det är vinter, mörker och kyla. Kryddat med svensk innovation.
Hittills har det blivit besök i gruvan här i Kiruna – där man hittat stora mängder sällsynta metaller som behövs i EU:s gröna omställning. Vilket passande nog presenterades just som EU-dignitärerna var på besök i stan.
Det blir också besök på på rymdbasen Esrange och ishotellet - faktum är att politikerna får möjlighet att bo där.
På mat- och dryckesfronten har Sverige sålt in alkoholfri cider och äppeljuice, köttbullar med potatismos, brunsås och lingon, och en efterrätt som jag själv inte ätit sedan barnsben: nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.
Sverige har också kommit med den i princip obligatoriska goodiebagen. Innehållande en bok om svenska innovationer, en slags reflex och en mössa.
Däremot har Sverige inte heller gett bort någon traditionell ordförandeskapsslips. Men den sägs vara på gång.
Grejen är att den tidigare S-regeringen, som planerade för ordförandeskapet, inte tänkte ha någon svensk slips. Den nya regeringen ville annorlunda men då det måste upphandlas enligt svenska konstens regler så blir den blå-blåa slipsen inte färdig förrän halvvägs in i ordförandeskapet i mars.
Ska sanningen fram tror jag inte så många av mina korrekollegor bryr sig så mycket om slipsen.
Att döma av kommentarerna så här långt, lär detta ändå bli en ordförandeskaps-resa att minnas.
Vintern, mörkret och kylan är exotiskt för oss Brysselbor. Och hundsläden, ja den lär finnas kvar i minnet hos många, under lång lång tid.
Andreas Liljeheden, Kiruna
-
Generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe om risken för frånkoppling i vinter, om Svenska kraftnäts ansvar för underdimensionerade stamnät och om det utlovade högkostnadsskyddet som de just nu utreder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I vinter kommer Sverige att vara nettoimportör av el fler dagar än vanliga vintrar, från 39 timmar en normal vinter till uppåt 150 timmar i vinter, enligt Svenska kraftnäts beräkningar. Möjligheterna att importera el har samtidigt försämrats, bland annat som en följd av kriget i Ukraina. Och om det inte går att importera el när Sverige lider brist kan Svenska kraftnät komma att koppla ifrån elen ett antal timmar de kallaste dagarna. "I värsta fall kommer vi från våra kontrollrum beordra våra nätägarna att koppla bort någon timma", säger Lotta Medelius-Bredhe.
Högkostnadsskydd mot dyra elräkningarSvenska kraftnät håller just nu på att utreda hur högkostnadsskyddet mot höga elkostnader ska utformas. Det var S-regeringen som utlovade högkostnadsskyddet i augusti. Enligt regeringen kommer det att finnas 90 miljarder kronor i år och nästa år i så kallade flaskhalsavgifter att betala ut till hushåll och företag. Men enligt Ekonomistyrningsverkets senaste prognos kommer Svenska kraftnät att få in hela 170 miljarder kronor i år och nästa år. Enligt uppdraget från S-regeringen ska Svenska kraftnät vara klara med sitt förslag för hur högkostnadsskyddet ska se ut den 15 november. Ulf Kristersson (M) vill att detaljerna ska vara klara redan den 1 november, men det kan Lotta Medelius-Bredhe inte lova, hon säger att de arbetar efter övergångsregeringens direktiv. "Vi skyndar oss så gott vi kan för att kunna leverera på det här senast den 15 november, och gärna tidigare", säger Lotta Medelius-Bredhe.
Stamnäten räcker inte tillElpriserna är rekordhöga och prisskillnaderna mellan norr och syd likaså. Svenska kraftnät har fått kritik för att de varit för långsamma på att rusta upp och bygga ut stamnäten för el, eller transmissionsnäten, som ska fördela kraften där den behövs i landet. Det drabbar både hushåll och företag. Den gröna omställningen i norra Sveriges riskerar att försenas eftersom elöverföringen inte byggs ut i samma takt som företagen vill bygga ut sina projekt. Ett av många företag som drabbats är SSAB som planerar att bygga ett nytt elektrostålverk i Luleå inom HYBRIT-projektet för att tillverka fossilfritt stål. SSAB behöver en kraftledning mellan Svartbyn i Boden och anläggningen i Luleå. Men de har fortfarande inte fått tilldelning av Svenska kraftnätet vilket riskerar att försena projektet och därmed omställningen, enligt SSAB. Lotta Medelius-Bredhe säger att antalet företag som sökt om tilldelning de senaste åren i norra Sverige vida överstigit deras förväntningar och att de därför inte hunnit med. "Ingen prognosmakare har visat på den här dramatiska ökningen som vi ser", säger Lotta Medelius-Bredhe.
Gäst: Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät
Kommentar: Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga tekniska högskolan
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Tobias Carlsson -
Om ännu en kris för statsministern och ännu en gång hur den politiska vilden kan lösa det, om bromance i regeringen, om politiker som får läsa upp taskiga tweets om sig själva i tv och om det som brukar kallas för opinionsmätningarnas Rolls Royce.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historiskt har vi haft 12 misstroendeförklaringar i Sverige, två stycken har gällt justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Anderson har sagt att om han fälls kommer hela S-regeringen att avgå, inklusive henne. Det är kris, 100 dagar före valet. Allt kan avgöras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh.
Vi pratar om ett fenomen som vi anammat från USA med kändisar men i Sverige applicerat det på politiker, att de får läsa elaka tweets om sig själva på tv och reagera på dem.
Det kommer opinionsundersökningar titt som tätt men den absolut tyngsta är den från Statistiska Centralbyrån som precis kommit. Vi får höra hur det går till bland annat hos moderaterna när den släpps.
Moa har kollat hur det ligger till med vänskapsrelationerna i regeringen, och hittat förutom vem som är Magdas bästis, även ett par grabbduon bland ministrarna som verkligen hittat varandra.
Lyssnarfrågan kommer från Sofia som undrar vad en partisekreterares uppgifter egentligen är? Lova har mycket att berätta om det. Bland annat att det är den person inom partiet som har till uppgift att ta hand om alla interna bråk, skandaler och surdegar inom partiet, så att partiledaren slipper ta sånt tjafs.
David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.
Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Om ännu en kris för statsministern och ännu en gång hur den politiska vilden kan lösa det, om bromance i regeringen, om politiker som får läsa upp taskiga tweets om sig själva i tv och om det som brukar kallas för opinionsmätningarnas Rolls Royce. Historiskt har vi haft 12 misstroendeförklaringar i Sverige, två stycken har gällt justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Anderson har sagt att om han fälls kommer hela S-regeringen att avgå, inklusive henne. Det är kris, 100 dagar före valet. Allt kan avgöras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Vi pratar om ett fenomen som vi anammat från USA med kändisar men i Sverige applicerat det på politiker, att de får läsa elaka tweets om sig själva på tv och reagera på dem.Det kommer opinionsundersökningar titt som tätt men den absolut tyngsta är den från Statistiska Centralbyrån som precis kommit. Vi får höra hur det går till bland annat hos moderaterna när den släpps.Moa har kollat hur det ligger till med vänskapsrelationerna i regeringen, och hittat förutom vem som är Magdas bästis, även ett par grabbduon bland ministrarna som verkligen hittat varandra.Lyssnarfrågan kommer från Sofia som undrar vad en partisekreterares uppgifter egentligen är? Lova har mycket att berätta om det. Bland annat att det är den person inom partiet som har till uppgift att ta hand om alla interna bråk, skandaler och surdegar inom partiet, så att partiledaren slipper ta sånt tjafs.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas