Monika Fagerholm Podcasts
-
Monika Fagerholm undervisar och coachar författare i sina processer. Vi pratar om att läsa text, spegla text, arbeta igenom text, och mycket mer såklart.
Stöd mitt arbete med skrivarpodden genom att swisha till 0722-093 789 eller bli patreon här: https://www.patreon.com/kerstinonnebo
Av: Kerstin Önnebo, Klippning: Frida Liljeros, Musik Maria Eggeling
-
Svenskarnas semestertraditioner har vuxit fram de senaste 100 åren. Jenny Björkman är docent i historia med semester som specialitet (andras, inte sin egen). Vi pratade om när solbränna gick från att vara fult till att bli fint och kanske lite fult igen, om varför semester off-season alltid är lite finare och hur samhällets olika sociala skikt semestrar - nu och förr.
Bokrekommendationer:
Vi romantiska resenärer - Carina Burman.
Min vän Percy, Buffalo Bill och jag - Ulf Stark
Underbara kvinnor vid vatten - Monika Fagerholm.
Semestersabotören (film) - Jacques Tati (1953)
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. Foto: Stefan Tell. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
En bok är en vision! Det säger författaren och skrivläraren Monika Fagerholm som i månadens avsnitt guidar oss i hur vi ska arbeta med våra skrivvärldar. Monika har mycket att säga om när det är läge att lägga ner pennan och vila, och när det är läge att säga åt sig själv att ta den tid som finns och faktiskt få boken skriven. Men vi börjar på Ninas releasefest!
Debutera eller Dö produceras av Lovisa Svensdotter & Nina De Geer
Gilla vår FB-sida eller följ oss på Insta:
@ninadegeer
@lovisasvensdotter
#debuteraellerdö
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Författaren Monika Fagerholm har under en veckas tid fört dagbok över sitt läsande. Där ryms nyhetsknarkande, resetidningar till frukost, lunch och middag, och en lovsång till ljudbokens ära.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Ulph Nyström -
Romanen Diva kom ut 1998 och stilen bröt av mot Monika Fagerholms tidigare böcker. Hedvig Weibull reser tillbaka i tiden och lyssnar på en intervju om drivkraften bakom att skriva Diva.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tänk om det skulle kunna finnas en huvudperson i en roman som är supersmart. Och jättevacker. Och som är en 13-årig flicka som tar för sig utan att skämmas. En sådan huvudperson skriver den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm fram i romanen Diva.
Samtidigt som Diva är en utopisk flicka, någon som "man inte trodde fanns", är hon märkvärdigt verklig. I Klassikern återvänder Hedvig Weibull till ett samtal som ägde rum tjugoett år tidigare, och som spelades in på en skruttig diktafon. Där berättar Monika Fagerholm om vad Diva betyder för hennes skrivande men också om att boken inte hyllats av alla läsare.
-
I väntan på feedback från Monika Fagerholm åker Lovisa hem till Nina för att duscha. Det handlar i grunden om en utdragen badrumsrenovering som i stället leder till poddning om slutredigering och pr. I avsnittet hörs även förläggaren Agnes Ahlsén på det feministiska bokförlaget Systerkonspirationen. Agnes berättar om hur det är att driva ett nischat litet förlag med stort hjärta, vad som händer med manusen i inkorgen och vilka fördelar som ett litet förlag kan erbjuda författare.
Debutera eller Dö produceras av Lovisa Svensdotter och Nina De Geer
Gilla gärna vår Facebooksida och/eller följ oss på Insta:
@lovisasvensdotter
@ninadegeer
#debuteraellerdö
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Folkets hörnas Agnes Stenqvist och Emilia Palmén samtalar i månadens avsnitt med författaren Monika Fagerholm. Vi pratar om det organiska skrivandet, om ryggmärgsdramaturgin som Monika berättar att alla har tillgång till. Monika delar med sig av sin egen mångåriga skrivprocess, vilken gör deadlines irrelevanta. Det handlar om att tänka värld i stället för text, att hela tiden skriva sig framåt, framåt, framåt och att hitta energin att skriva varje dag. Monika berättar också om sin omsusade skrivarskola, om hennes roll som skrivmentor och botare av överjag.
Vad händer när ens förläggare ber en radera 60% av manus, och hur skriver man egentligen ett råmanus på en månad? Svaren finns i podden!
Klippning: Klara Fridh Pietsch
Musik: Ben Persson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När jag var yngre tänkte jag på honom dagligen, säger författaren Monika Fagerholm om filmregissören John Cassavetes. Numera upptar den oberoende amerikanska filmens fader inte lika ofta hennes tankar bara någon gång i veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
John Cassavetes nobbade HollywoodJohn Cassavetes (1929–1989) amerikansk filmregissör och skådespelare. Kallas fader till den amerikanska oberoende filmen. Han nobbade Hollywood, finansierade sitt filmskapande med sitt skådespeleri och arbetade framför allt med vänner och familj. John Cassavetes har en ikonisk ställning i filmvärlden och många efterföljare.
Monika Fagerholm har vunnit AugustprisetMonika Fagerholm, finlandssvensk författare. Hon bor i finländska Ekenäs och har skrivit kritikerrosade, prisbelönta och mycket lästa romaner som till exempel ”Underbara kvinnor vid vatten”, ”Diva”, ”Den amerikanska flickan” som fick Augustpriset 2005 och ”Vem dödade Bambi?” som belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2020.
I programmet medverkar också filmjournalisten och kritikern Mårten Blomkvist.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius -
För dig som är intresserad av författande, författarskap och läsande. Här diskuteras ny som klassisk litteratur, lyrik, analyser, litteraturens historia och bortglömda böcker.
Det svensktalande Finland har alltid satt litteraturen högt - en minoritets vapen i kampen för sitt språk och sin kultur. Men hur mår den finlandssvenska litteraturen bortom identitetssökandet? Jenny Aschenbrenner tar båten över Östersjön och träffar Nordens främsta flickskildrare Monika Fagerholm hemma i Ekenäs i hjärtat av svenskfinland. Hon berättar om hur hon använder språket som en protest mot det rena sökandet efter identitet, men också om sin nya roman "Glitterscenen", uppföljaren till prisade "Den amerikanska flickan". Från nordliga svenskbygden Österbotten rapporterar poeten Ralf Andtbacka, som samlar både på Eiffeltorn och på ord. Han pratar om en aldrig sinande ström av litterär kreativitet.I Helsingfors möter vi 24-åriga Emma Juslin som i sin tredje roman skildrar svikande mödrar och det finlandssvenska språkets helande kraft. Medverkar gör också Ulrika Nielsen som visserligen bor i Sundbyberg men ändå anses tillhöra den finlandssvenska litteraturen och en av dem som står för förnyelse.Programledare Jenny Aschenbrenner