Mittuniversitetet Podcasts
-
I detta samtal pratade jag med Magdalena Forsberg som är en av Sveriges absolut populäraste idrottspersoner genom tiderna. Hon är ensam om att vunnit Jerringpriset hela 4 gånger. När jag pratade med henne förstår jag hennes popularitet. En mycket ödmjuk, engagerad, positiv och erfaren person som står med båda fötterna på jorden.
Vi pratar om hennes uppväxt i Ullånger, hennes skifte från längdskidåkning till Skidskytte och vad som drev henne till det, Wolfgang Pichlers betydelse för hennes framgångar, hennes och Tobias Karlssons bok Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar, OS 1998 och hur hon hanterade resultaten som inte var i linje med hennes och andras förväntningar, att ha balans i livet för att det ska vara hållbart, hälsosamt och roligt och mycket mer.
När jag förberedde mig inför detta avsnitt slog det mig hur mycket Magdalena varit med om i sitt liv. Dels var hon en mycket duktig längdskidåkare som vid 27-års ålder bytte idrott till Skidskytte där hon fullständigt sopade banan med sina konkurrenter. Hennes resultat är ofattbart bra. Efter karriären har hon hunnit med att vara programledare, expert i svensk- och tysk tv, hon är skogsägare, författare till boken Hitta motivationen: I Livets toppar och dalar, jobbar med sponsorfrågor, föreläser, ambassadör för Cancerfonden, heders doktor vid Mittuniversitetet mm.
Magdalena berättar om en vändning i hennes liv då hon bestämde sig för att börja leva Magdalena 2.0, efter en sommar av stor oro för en tumör i en av njurarna. Som tur var visade det sig att tumören inte elakartad. Det var även det som triggade henne att skriva boken tillsammans med Tobias, tidigare var skeptisk mot att skriva en bok. Boken Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar är en mycket bra och inspirerande bok som är uppdelad i 6 st delar (Syfte&Mål, Rörelse/Träning, Kost, Återhämtning, Relationer, Tankar) som de nämner som ett Kinaschack. Om det råder balans mellan dessa delar finns det alla förutsättningar till ett roligt och hållbart liv. Föregångaren till Kinaschack modellen är prestationstriangeln där alla tre delar ska vara lika stor (Träning, kost, återhämtning). Den modellen är mer passande under en elitkarriär där färre omständigheter är med i livet. Boken bygger på Magdalenas och Tobias erfarenheter och reflektioner. Jag rekommenderar varmt att ni läser boken för att få massor av inspiration.
Jag tackar Magdalena för att hon var gäst i Vintersportpodden och delade med sig av sina kloka tankar, erfarenheter och kunskap. Jag vill också önska henne all lycka i framtiden med alla projekt hon är inblandad i.
Foto:saj.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt bjuder vi på livet som universitetsstudent.
Vi uppmärksammar hur pessimistiska vi har blivit i jämförelse med förra året och lovar dyrt och heligt att försöka bättra oss (typ).
Utöver det bränner vi igenom allt som livet på Master och Magisterutbildningarna slänger i vår väg.
Emma glömmer bort att andas när hon i ett andetag går från att berätta om vad de yrkesförberedande momenten har inneburit,
till att hålla ett brandtal om vikten av att stå fast i sin integritet när tendens att vilja people pleasea forskare lurar under ytan.
Elin menar på att de första moment på magisterutbildningen knappast är humana trots att det är en humanistisk utbildning (skämtet föll lite platt så där) för att sedan bli alldeles lyrisk över det kommande momentet på Mittuniversitetet.
Det är toppar och dalar, snabba svängar och livet, ni vet, det är vad det är.
Häng med oss in i den berg- och dalbanan som universitetet är!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet lär vi känna Martin Edenström som är chef på Consid. Många i ehandelsbranschen känner troligtvis till honom från tidningen MKSE. Han är en populär föreläsare som gästar Berghs, Bonnier/Resumé & DagensMedia, Hyper Island, Mittuniversitetet, Webbdagarna). Martin har över 12000 prenumeranter på sin blogg MKSE.
Är du intresserad av martech så är det här ett avsnitt för dig. -
I det här avsnittet lär vi känna Martin Edenström som är chef på Consid. Många i ehandelsbranschen känner troligtvis till honom från tidningen MKSE. Han är en populär föreläsare som gästar Berghs, Bonnier/Resumé & DagensMedia, Hyper Island, Mittuniversitetet, Webbdagarna). Martin har över 12000 prenumeranter på sin blogg MKSE. Är du intresserad av martech så är det här ett avsnitt för dig.
-
Vilka risker finns det med att vänta med att separera? Och vad gör att väljare röstar på småpartier som sannolikt inte kommer in i riksdagen? Handlar det om sakfrågor eller missnöje?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I riksdagsvalet 2018 röstade ungefär en och en halvprocent på partier utanför riksdagen. Vilka är de främsta skälen till att väljare röstar på mindre partier (de som ingår i gruppen "övriga partier")? Och vad har Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensam som alla lyckades ta plats i riksdagen? Niklas Bolin, docent Mittuniversitetet, menar att ett skäl till att de kom in var att de hade åsikter som de befintliga partierna inte bjöd på och som väljarna efterfrågade.
Den senaste skilsmässostatistiken tyder på att människor väntat med att gå isär under pandemin. Vilka orsaker skulle kunna ligga bakom att par inte skiljer sig, och vilka frågor borde den som funderar på skilsmässa ställa sig? Glenn Sandström, docent i historisk demografi på Umeå universitet och Görel Fred, socionom och familjeterapeut tog sig an frågorna.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Jubileumspodden är tidningen Arbetarens podd som släpps i fyra delar under 2022 – året som tidningen firar 100 år som fri, syndikalistisk pressröst.
I poddens andra avsnitt är temat gigekonomi. Lyssna här och hör allt om appföretag som importerar arbetskraft, apptaxiförare som bor i sina bilar och en framtid som kräver kunskap och motstånd!
Gäster i avsnittet är Kristina Zampoukos, docent vid Mittuniversitetet. Jacob Lundberg från Gigwatch och Mikael Nyberg journalist, författare och ansvarig utgivare för Clarté. -
Hur går världen under? Tanken har fascinerat poeter i alla tider. Men visionerna om alltings slut har sett olika ut. Under 1900-talet skrevs många undergångsskildringar i krigens och atomålderns skugga. Idag riktas blicken mot klimatkrisens katastrofer. Vilken funktion har egentligen poesin när slutet rycker närmre? Ska den få oss att kontemplera – eller agera? Litteraturvetaren Sofia Roberg läser litteraturhistoriens undergångspoeter och ser ett nyvunnet intresse för jordens sårbarhet och människans ändlighet i vår egen tid.
SOFIA ROBERG är litteraturvetare vid Stockholms universitet och Mittuniversitetet. Hon disputerade i januari 2022 på avhandlingen "Besvärja världen. En ekopoetisk studie i Inger Christensens Alfabet" (Ellerströms). Roberg är också verksam som poet och kulturskribent.
Regissör: Lars In de Betou
Redaktör: Hedvig Härnsten
Inläsare: Magdalena in de Betou
Musik: Oskar Schönning
Producent: Magnus Bremmer
ANEKDOT ESSÄ är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet, där Sveriges bästa forskare berättar, förklarar och fördjupar. Fler essäer, filmer och alla avsnitt av Bildningspodden hittar du på anekdot.se -
En sommarnatt 1896 brann det i Moses urmakarbod i Salbohed. Han anklagades för att ha anlagt branden med hjälp av en riggad väckarklocka. Mot sitt nekande fick Moses avtjäna sju år på Långholmen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Detta avsnitt:Moses Fridman kom med sin unga hustru Sara till Sverige från det som kallades ryska Polen. Han försörjde sig först som gårdfarihandlare men öppnade med tiden en liten urmakarbod i Salbohed i norra Västmanland. Där fanns redan två andra urmakare som inte blev glada åt konkurrensen.
En dag lastade Moses och Sara en vagn och for till Västerås och natten därpå utbröt en brand i urmakarboden. Trots att Moses redan var långt borta när branden startade anklagades han för att ha riggat en väckarklocka som startade branden när klockan började ringa.
Mats Klockljung som är barnbarns barn till Moses hade aldrig hört talas om den här händelsen förrän hans son började forska för ett skolarbete. Mats blev intresserad och upptäckte att det skrivits över tusen artiklar i svensk press om fallet.
Moses dömdes mot sitt nekande och Mats Klockljung är övertygad om att han var oskyldig. Och det fanns många runt som ställde sig på Moses sida, inte minst bland hans trosfränder. Det gavs också ut en bok som hävdade att Moses blivit oskyldigt dömd. Boken heter: "Oskyldig på Långholmen - handlingar i Fridmanska målet" och gavs ut 1901.
Det kom mellan 3- 4000 judar från det då Ryska Polen, från 1860 och framåt, och de allra flesta av dem försörjde sig, i alla fall till en början som gårdfarihandlare. Tidigare hade det varit stränga regler som kringgärdade handel, men de hade lättats upp väsentligt till förmån för större näringsfrihet. Den judiska gruppen kom att bli slagträ i den debatt om näringsfrihetens vara eller inte vara, som pågick under slutet av 1800-talet.
Per Hammarström är docent i historia vid Mittuniversitetet i Sundsvall och han har studerat hur samhället behandlade de östeuropeiska judar som kom hit. Han har framför allt läst de femårsrapporter som landshövdingarna i landets alla län producerade.
-Man beskriver hur de lurar allmogen, säljer varor av undermålig kvalitet. Det är uppenbart så att antisemitiska stereotyper kommer in i de här rapporterna om de judiska gårdfarihandlarna.
-Den hotar den svenska handeln, den hotar moralen, man kan till och med få intrycket att den hotar den svenska nationen, säger Hammarström och tar ett exempel från Kronobergs län.
-Landshövdingen där skriver i en rapport att ”Judarna översvämmar landet”, vilket naturligtvis är en bisarr beskyllning. Den typen avskrivningar kunde man också hitta i både riksdagsdebatter och tidningar, berättar han.
Striden mellan frihandelsivrare och protektionister fortsatte, och på 1880-talet stod protektionisterna som segrare. Då stramades reglerna för handel åt, och från 1887 blev det förbjudet för personer som inte var svenska medborgare att alls syssla med handel.
De antisemitiska strömningarna i tiden kan mycket väl ha spelat roll för hur Moses Fridman hanterades, menar Per Hammarström.
-Jag finner det inte alls osannolikt att det riktas falska anklagelser mot honom, och det faktum att han är en judisk handelsman kan ha påverkat rätten och gjort att man funnit honom skyldig, säger han.
Programmet är gjort av
Elisabeth Renström och Gunilla Nordlund
Uppläsare: Patrik Paulsson
[email protected] -
Detta avsnitt handlar om pedagogiska incitamentstrukturer och meritstegar, samt hur dessa kan stötta den pedagogiska utvecklingen. Vi får möta flera olika perspektiv.
De tre spanarna är: Katarina Winka, pedagogisk utvecklare vid Universitetspedagogik och lärandestöd vid Umeå universitet, Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet och Kerstin Tham, rektor på Malmö universitet.
Klara Bolander Laksov, professor i högskolepedagogik vid Stockholmsuniversitet leder avsnittet.
Musik: Checkie Brown - City Walk (CB 048) CC-BYNCSA from free music archive-org -
No shower-rörelsen uppmanar till att vi borde duscha mindre och trenden växer nu i Sverige. Varför då? Varför började vi tvätta oss regelbundet? Dessutom - Blir vi mer poetiska om vi jobbar mindre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är elbilarna redo för den svenska vintern?Det har varit kallt och snöigt i stora delar av landet under den senaste veckan vilket har orsakat problem i trafiken. Under förra veckan uppstod långa köer på E6:an där ett nytt problem uppdagades. Elbilar laddade ur i kylan och blev stående. Är det här ett problem vi kommer se oftare framöver? Vad kan man göra som elbilägare för att vara förberedd? Vi ringer upp Tobias Levin, stationsägare för bärgningsbolaget Assistancekåren i Helsingborg och Landskrona.
Borde vi duscha och tvätta oss mindre?Antidusch-rörelsen uppmanar människor att tvätta sig mer sällan. Även hollywood-kändisar hakar på den här trenden och menar att man ska förlita sig på kroppens egna signaler för när man borde duscha. Hur kommer det sig att man en gång i tiden började lägga tid på hygien? Vi pratar med Karolina Wiell, universitetslärare i historia vid Mittuniversitetet och Karlstad universitet.
Blir vi mer poetiska om vi jobbar mindre?I Expressen skrev nyligen teologen och skribenten Joel Halldorf att vi behöver leva ett mer poetiskt liv genom att jobba mindre. Han menar att en fyra dagars arbetsvecka kommer kommer leda till mindre problem med psykisk ohälsa och stress. På vilket sätt? Vi gästas av Joel Halldorf och Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig på tankesmedjan Timbro. För Caspian håller inte med om detta.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist
-
Ett avsnitt med extra stor fokus på kvinnokroppen. Hur borde träningen skilja sig mellan kvinnor och män och hur påverkas vi kvinnor av vår menscykel? Borde vi anpassa träningen på något specifikt sätt beroende på var i menscykeln man befinner sig?
I avsnittet ringer vi upp Martina Höök som forskar på Mittuniversitetet med fokus på just kvinnors träning och hon är även tränare i skidlandslaget. Ett spännande avsnitt där vi slår hål på en del myter kring kvinnor och träning. -
Är det bästa för håret att sluta att använda schampo? Stämmer det att man förr i tiden bara badade till jul? Är tvål dåligt för underlivet? Och hur är det nu - har vi alltid gått utan skor i hemmet? Med vetenskapens hjälp kollar Emma Frans och Maja Åström upp dessa frågor. Som vanligt kommer de fram till vad som är sant, falskt och mittemellan. Som experter om gårdagens renlighetsvanor hör du historikern Jenny Björkman samt Karolina Wiell, filosofie doktor i ekonomisk historia vid Mittuniversitetet.
-
Malin Zillinger Universitetslektor med fokus på turism vid Lunds Universitet och Robert Petterson Docent i turismvetenskap vid Mittuniversitetet delar i Destinationspodden frikostigt med sig av sina tankar om vad som kommer hända med turism, resande och företagande framåt. Krisen som motor för innovationsutveckling, scenarion för framtiden nationellt och internationellt är några av ämnena som nagelfars. Men vi får också topplistan på vad forskningen ger för rekommendationer till företagen inom besöksnäringen. Avslutningsvis får vi tips på hur destinationsorganisationen kan gå från att vara en marknadsorganisation till att bli en drivkraft som påverkar platsens och hela samhällets utveckling, hälsa, integration och ökat skatteunderlag. Ett riktigt intressant och roligt avsnitt om jag får säga det själv.
Häng med in i forskarnas smarta hjärnor och se framtiden för vår näring!