Maja Åström Podcasts
-
Hör om varför du förlorar pengar på att köpa hos bilhandlaren, vilken som är den ultimata åldern på en begagnad bil och var du får det billigaste billånet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bilexperten Tommy Wahlström: Du ska prutaSVT:s ekonomikommentator Alexander Norén och Vi Bilägares Tommy Wahlström delar med sig av sina bästa knep för att lyckas med bilköpet. De reder ut om det är bäst att köpa begagnad elbil eller bensinbil och hur du undviker att bli lurad av oseriösa säljare.
Ekonomiakuten är podden som ger dig de bästa tipsen för att spara pengar och svarar på dina frågor om privatekonomi. Programledare är Maja Åström.
-
Vad är resiliens och hur tar man hand om känslor som sorg och ilska när klimatet och världen förändras? Hur har tidigare kriser puttat oss i rätt riktning? Maja Åström leder samtalet från scenen på Rosendal Garden party, i juni 2022. Isabelle McAllister, omställningsarbetare, och Per Olsson, forskare i hållbar utveckling, diskuterar transformation, resiliens och motståndskraft i omställningen. Gustaf Skarsgård och Johan Reunanen lever båda i aktiv nykterhet och filosoferar kring kopplingen mellan beroendesjukdom och klimatkrisen.
-
Skulle det fungera med en grön diktator och går det att få industriledare att jobba aktivt för klimatet? Maja Åström gästas av journalisten Gurgîn Bakircioglu som lever minimalistiskt. Sverker Carlsson Jagers, professor i statsvetenskap, berättar om vilket statsskick som fungerar bäst för att främja omställning och hållbarhet. Lisen Schultz, doktor i systemekologi, redogör för hur det gick när Sveriges toppdirektörer skulle lära sig mer om hållbarhet. Henrik Jutbring, doktor i ekonomi, pratar om liminala platser och beteendeförändringar.
-
Maja Åström och återbruksproffset Isabelle McAllister diskuterar kläder, shopping och identitet, kopplat till hållbar konsumtion och familjeliv. Vilka alternativ finns, vem har ansvar och hur är det egentligen med konsumentmakt? Susanne Sweet, Handelshögskolan, pratar om vad som funkar bäst - aktiva köpbeslut eller att avstå helt från köp. Marcus Gianneschi, lektor i företagsekonomi, pratar om barn och ungas tankar kring klimatpåverkan och shopping och Mats Johansson, Science Park Borås, tar upp hampans klimatmässiga fördelar.
-
Blir vi lyckligare av konsumtion? Går det att shoppa klimatsmart? Vad är behov, och vad är begär? Utifrån klimat och familjeliv diskuterar Maja Åström konsumtion med radioprofilen Jörgen Lötgård och Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi. John Magnus Roos, konsumtionsforskare på Göteborgs universitet, pratar om vår konsumtion och vad som ligger bakom våra val. Dessutom blir det ett reportage från Malmö och föreningen Repair café där man får hjälp med att reparera sina saker.
-
Maten är en stor del i en familjs vardag och viljorna kring vad som ska serveras är många. Programledaren Maja Åström utforskar det tillsammans med föräldern och programledaren Jörgen Lötgård. Elin Röös, forskare vid SLU, berättar om hur vår matkonsumtion påverkar våra utsläpp. Vi hör också om normförskjutning med hjälp av skolmat, och varför vi säger ruccola och inte senapskål. Övriga medverkande är Patricia Estauchio Colombo, forskare på institutionen för global folkhälsa på KI, samt Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare.
-
Hur hittar vi hopp och framtidstro för oss och våra barn i en tid då rapporterna om klimatförändringarnas påverkan duggar tätt? Programledaren Maja Åström och återbrukaren och föreläsaren Isabelle McAllister vänder och vrider på den frågan och historikern Marie Cronqvist söker svar hos tidigare generationer.
-
Maja Åström och Emma Frans synar påståenden om den mänskliga evolutionen. Kanske har du hört någon påstå att den moderna människan bär omkring på vissa överflödiga, biologiska rester från urtiden? Hur ligger det egentligen till med sanningen om blindtarmar, gåshud och manliga bröstvårtor? Och vad finns det för teorier kring det där förargliga insomningsrycket? Experthjälp får vi av Lars Werdelin, professor i paleontologi och ansvarig för forskning inom området vertebratpaleontologi vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
-
Äntligen kryssdags igen! Duka fram frukosten, höj volymen, öppna upp kryssplanen och utmana dina vänner i musik tillsammans med Jörgen Lötgård och veckans gäst: journalisten Maja Åström från podcasten Hjärta och hjärna.
Skicka in ditt svar senast lördagen den 26 mars kl. 23:59 om du vill vara med och tävla. -
Det känns ofta som om vårsolen ger en snabbare solbränna - men vad säger vetenskapen? Är det enbart virus som ligger bakom förkylningar, eller kan själva kylan spela roll? Kan man bli dömd för "tömfylla" om man kör häst och vagn berusad? Detta är några av frågorna som undersöks när Emma Frans och Maja Åström besvarar lyssnarbrev för andra veckan i rad.
-
Emma Frans och Maja Åström tar vetenskapen till hjälp för att avgöra om sådant som påstås är sant, falskt eller mittemellan. Den här veckan svarar de på brev från lyssnarna och granskar frukostens viktighet, optiska effekter i mariekex och dofter som väcker minnen.
-
"En bit vitlök i örat botar öroninflammation". "D-vitamin skyddar mot covid-19". "Ät ostron och höj sexlusten". Vi synar ett knippe påståenden om huskurer. Vad säger egentligen vetenskapen om dessa husliga kurer? Emma Frans och Maja Åström kallar in expertisen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. I programmet hör vi Marina Tuutma, specialistläkare i allmänmedicin och Kalle Norwald, socionom och specialist i sexologisk rådgivning.
-
Kognitiv beteendeterapi, som förkortas KBT, omgärdas av en mängd uppfattningar och påståenden. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och synar påståenden som "KBT kan bota fobi på bara några timmar", "KBT är mer effektivt än antidepressiva läkemedel", samt "KBT behandlar bara symptomen, men går inte på djupet". Experthjälp får vi av Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.
-
"Om du är intresserad av någon så är det bäst att spela svår", påstås det. Är det sant? Finns det några vetenskapliga belägg för det? Emma Frans och Maja Åström synar olika påståenden om dejting. De får experthjälp av Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet och författare till böckerna Konsten att vara sig själv samt Depressiv kärlek.
-
"Psykologer blir psykologer för att de själva har psykiska problem", påstås det ibland. Vissa menar att psykoanalys bara går ut på att man ligger på divanen och snackar skit om sina föräldrar. Andra säger att psykoterapi inte kan skada, eftersom det bara är samtal. Emma Frans och Maja Åström synar påståenden om psykologi, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt och mittemellan. Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, medverkar som expertgäst.
- Visa fler