Magnus Lindwall Podcasts
-
Motivation är en kraftfull positiv drivkraft när den riktas rätt. Så hur stärker vi den på jobbet?
Att vara motiverad och ha ett eget driv inför uppgifter i vardagen hjälper oss och får oss att må bra. Men motivation är inte en egenskap. Det är inte så att vissa är motiverade medan andra är det. Möjligheten att vara motiverad finns inom oss alla.
Hur stärker man motivationen?
Vi ställde frågan hur man kan stärka sin egen och andras motivation till Magnus Lindwall, professor i psykologi på Göteborgs universitet. Han är särskilt inriktad på hälsopsykologi och där ingår också att studera mekanismerna bakom motivation, det som driver oss att vilja utföra aktiviteter och beteenden.
Självbestämmandeteorin (SDT)
Magnus har framförallt forskat på det som kallas självbestämmandeteorin, på engelska Self Determination Theory (SDT). Teorin utvecklades av psykologerna Edward L. Deci och Richard Ryan och finns beskriven i populärformat i boken Why we do what we do – understanding self-motivation. Tillsammans med Olof Röhlander har Magnus Lindwall nyligen gett ut den svenska boken Motivationsrevolutionen – från temporär tändning till livslång låga.
Motivation kommer inifrån
Enligt självbestämmandeteorin är inte motivation något vissa människor har mer av och andra mindre av. Det är inte heller något en person kan ge en annan. Det är något som finns inneboende i en person och det handlar inte om kvantitet utan om kvalitet.
Inre behov – inte morot och piska
Många tror att människors motivation och beteenden styrs av morötter och piskor, alltså belöningar som lockar oss eller hot som väcker vår motvilja. Men enligt självbestämmandeteorin är det tre grundläggande behov som styr oss:
att få känna sig kompetentatt ha någon form av självbestämmandeatt känna tillhörighetDet som är viktigt att tänka på är att yttre belöning kan kväva den inre motivationen. Det är inte alltid bra att ösa på med bonusar, löneökningar och höga mål – det kan faktiskt göra att den inre drivkraften minskar.
Relationer och dialog är nyckeln
Vad ska man göra då? Jo inventera behovstillfredsställelsen hos sina medarbetare. Vad innebär det för var och en att känna samhörighet, kompetens och självbestämmande? Det kräver att man odlar relationerna på jobbet och har en pågående dialog. Ledarens roll är inte att bara släppa taget. Självbestämmandet behöver visserligen bygga på viss frivillighet men det kräver också ramar. För att vi ska känna oss kompetenta behövs en struktur som kan stötta oss i jobbet. Och ska vi känna tillhörighet behövs det någon som lyssnar och visa genuint intresse för det vi gör om dagarna.
Balans mellan kontroll och stöd
Vi ogillar att känna oss kontrollerade men chefer har förstås ett behov av att följa upp medarbetares arbete. Att bara ge oändliga valmöjligheter och ingen struktur leder bara till kaos. Vi behöver hitta rätt balans mellan kontroll och stöd. Och för att motivationen ska hålla i längden behöver vi tänka att arbetet är ett Vasalopp snarare än ett sprintlopp där det ideligen ska släckas bränder.
Vår samarbetspartner motivation.se har veckans ämne redan i sitt namn. Självklart har de en massa att läsa om just motivation. Vi har valt ut en artikel som heter Motivationskoden där en av våra tidigare gäster Frida Spikdotter intervjuar författaren Tommy Lundberg om ledarskapets roll för motivation.
Fotograf: Niklas Palmklint för bokförlaget Forum
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi djupdyker i motivationsfrågor tillsammans med Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi. Han har bl a skrivit boken Motivtionsrevolutionen tillsammans med Olof Röhlander och här pratar vi om vad som fungerar och inte inom motivation… Hur motiverar man sig till träning och hur kan man tänka för att inte bryta ett ultralopp?
Länkar
Köp boken Motivationsrevolutionen. från temporär tändning till livslång låga
Läs mer och anmäl dig till 10 månader mot 10 mil
-
David Eberhard är psykiater, forskare, föreläsare, författare och samhällsdebattör. Magnus Lindwall är professor inom psykologi, författare och forskare.
De gästar mig i loungen för att prata om hur vi har blivit vi har blivit psykologiskt påverkade av restriktionerna senaste två åren. Vi pratar om zero-covid rörelsen, antivaxxers, nyanser, Jan Guillou, Alex Schulman, Agnes Wold, Amina Manzoor, Katarina Gospic, Johan Giesecke, Björn Olsen, Ardalan Shekarabi, Lena Hallengren, Anders Tegnell, Lena Einhorn, Emma Frans, Socialdemokraterna, Medborgerlig Samling, forskning, beteendevetenskap och mycket annat. Magnus och David nördar också ner sig i senaste psykologiska trenderna och jag dricker en hel del vin.
Rekord i loungen - både i längd och djup. Lyssna gärna!
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
Följ @loungepodden på alla sociala medier!
Instagram
LinkedIn
Facebook
-
I det hundratjugotredje avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” intervjuas psykologiprofessorn och författaren Magnus Lindwall om motivation. Vad är egentligen motivation, hur blir man mer motiverad och hur skapar man en miljö där man kan hitta sin inre och mer hållbara drivkraft?
Erik och Johan är i alla fall väldigt motiverade för en ny säsong, både löp- och poddmässigt. De berättar om hur de har tränat i januari och så avslöjar de sina nya mål för 2022.
Och så blir det världspremiär för ett nytt segment i podden där Erik och Johan ska träna en annan löpare mot Adidas Stockholm Marathon den 4 juni. Målsättningen där blir runt 3:30 och i dagens avsnitt presenteras den nya adepten.
-
Motivation är ju något som många av oss som tränar önskar att vi hade mer av. Men hur ska man då bära sig åt för att hitta den där magiska motivationen som får oss att vilja fortsätta och fortsätta med något – livet ut? Det är ett otroligt kärt ämne för många motivationsföreläsare därute. Men frågan är: hur pass tillförlitliga är egentligen deras råd? Har de stöd av forskningen? Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi som själv också bedriver forskning i ämnet, ger i det här avsnittet motivationsknepen som har stöd av vetenskapen och alltså fungerar på riktigt. Otroligt värdefulla tips och spännande samtal.
Följ Maratonpodden i sociala medier:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpodden
Facebook: https://www.facebook.com/maratonpodden
Följ Petra:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpetra
Facebook: https://www.facebook.com/petra.manstrom
Vill du lyssna reklamfritt? Då är du välkommen till Spring med Petra & CO+. Det kostar 23 kronor i månaden plus moms (29 SEK ink moms) och du kan självklart avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer här: https://plus.acast.com/s/maratonpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För lite mer än två år sedan diskuterade Magnus Lindwall och jag pop-psykologi i Spännande möten. Ingen av oss kunde drömma om att vi skulle träffas igen för att samtala om följderna av en pandemi.
Men det är precis vad vi skall göra i det här avsnittet. Så hur ser en professor i hälsopsykologi på vad om händer när man låser in människor i lockdowns och tvingar dem att använda munskydd? Hur har forskare, media och politiker skött sig egentligen? Och inte minst det vi diskuterar just nu, hur bra är covidpass och tvångsvaccinering egentligen?
Som vanligt får du en rejäl portion med tydliga åsikter kryddat med fantastiska liknelser av en av poddens mest populära gäster.
En liten sak innan vi börjar, numera kan du betygsätta poddar på Spotify. Det vore fantastiskt om du efter det här avsnittet studsar rakt in på Spotify och lämnar ditt omdöme! Tack!
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Coronapassport.se, Nordic Light Hotel, Atrament Books
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur kan vi överlista suget efter snabb belöning och istället välja vanor och beslut som ger positiva effekter på sikt? Psykologiprofessorn Magnus Lindwall ger en inblick i vad det är som gör att vi gör som vi gör, och hur alla de där små besluten som vi ofta inte ens är medvetna om byggs ihop till hälsosamma eller ohälsosamma vanor. Magnus Lindwall är expert på hälsopsykologi och forskar om motivation, fysisk aktivitet, träning och psykisk hälsa och är aktuell med boken Motivationsrevolutionen.