Lena Roxell Podcasts

  • Tolvstegsprogrammet för missbruksvård ges inte längre till intagna på Sveriges anstalter. Orsaken är att Kriminalvården istället vill nå fler och yngre kriminella.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vad händer innanför murarna när fler fängslas – vilken behandling är effektiv för att motverka återfall i brott? Det handlar dagens Vetenskapsradion Hälsa om i två program. Det här är första delen.  

    - Det är en nitlott som Kriminalvården drar, säger Matias Arriola som tidigare varit dömt för våldsbrott och varit narkotikamissbrukare, numera verksam i Kriminellas revansch i samhället, KRIS. 

    I valrörelsen 2022 har mycket fokus legat kring brott och straff, men inte så mycket kring vad som händer bakom murarna. Nu sitter drygt 5 500 personer på anstalt. En ökning med cirka tusen personer på tre år. Vad innebär det för behandlingar som kan minska återfallsrisken för brott? 

    Klosterverksamheten lades ned pga platsbrist

    Flera andra verksamheter som funnits tidigare i Kriminalvården har fått dras in pga av utrymmesskäl. Klosterverksamheten i Kumla är en av dem. Den innebar att internerna gav sig in i retreat under total tystnad.  

    - Den gjorde att jag började titta in i mig själv och hitta medkänsla för andra människor, säger en 31-årig morddömd man som sitter på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.  

    Hör också kriminologen Lena Roxell från Stockholms universitet och Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsverksamhet om den svåra balansgången som Kriminalvården nu har att gå.  

    Medverkar gör Lena Roxell, kriminolog vid Stockholms universitet, Martin Lardén, chef för behandlingsverksamheten vid kriminalvården, Matias Arriola, fd narkoman nu vid Kriminellas revansch i samhället KRIS, “Alexander”, morddömd 31åring på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. 

    PLE: Annika Östman 

    Producent: Annika Östman 

    MED: Lena Roxell/kriminolog vid Stockholms universitet, Martin Lardén/ chef för behandlingsverksamheten vid kriminalvården, Matias Arriola/ fd narkoman nu vid Kriminellas revansch i samhället KRIS, “Alexander”/ morddömd 31åring på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.  

      

  • Henrik är en av de omkring 1000 intagna som sedan starten sökt sig till klostret på Kumla. Han gick från grovt narkotikabrott till att avlägga tystnadslöfte som ett sätt att sig ut kriminalitet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kumlas kloster, innanför fängelsets murar 2006.

    Henrik som dömts för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott söker sig till Klostret, mest för att han är så less på den vanliga fängelsematen. Men när han väl kommit dit får han frågan om vem han är, på riktigt.

    ”Så att då när ja fick den här frågan liksom wow. Det är ju det jag har sökt.”


    Omkring 1000 intagna har sedan starten 2001 sökt sig till Kumlafängelsets kloster. Där avlägger man tystnadslöfte och får tid att arbeta med sig själva och förändra tankemönster.

    Men de knökfulla svenska fängelserna har lett till att klostret stängts ner. Något som Sebastian Stakset, även känd som Sebbe Staxx, tycker är synd.

    ”De här morötterna försvinner och piskorna blir fler. Vi behöver förvandla hjärtan. Hårda hjärtan blir mjuka.”

    Sebastian har självt levt ett liv i kriminalitet men lämnade det när han blev frälst. 

    ”När jag fick uppleva förlåtelse, när jag fick uppleva kärlek, att det fanns en Gud som älskade mig då hände det någonting med mitt hjärta.”

    P3 Krim - om andligheten, religionen och det tidigare klostret på Kumlas roll för dömda brottslingar

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Henrik, tidigare intagen på Kumla

    Lars-Gunnar Skogar, pastor missionskyrkan

    Sebastian Stakset, musiker

    Lena Roxell, kriminolog

    Martin Lardén, chef för behandlingsprogram för intagna på Kriminalvården


    Producent: Viktor Papini

    Reportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

    Tipstelefon: 0734-61 29 15